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In re:  Letter Ruling Request Regarding A Deduction For State Income Taxes 
 
 
Legend 
 
A = ----------------------------------------------------- 
 
B = ------------------------------------ 
 
State X = ------------------ 
 
Credit = ----------------------------------------------------------------------------- 
 
 
Dear ----------------------------: 
 
This letter is in response to your request for a private letter ruling concerning the 
application of § 164 of the Internal Revenue Code to state income taxes offset by 
purchased state tax credits. 
 
FACTS: 
 
State X allows a Credit against State X income taxes for a percentage of the costs of 
renovating or rehabilitating certain historic structures.  The Credits are transferable.  B 
has incurred creditable expenses renovating a historic structure owned by B.  A, an 
individual using the cash receipts and disbursements method of accounting, intends to 
purchase a portion of B’s Credits. 
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The Credit is allowable against state income tax for the year that the renovated 
structure is placed in service.  Unused Credits may be carried forward up to 10 years. 
The Credit is evidenced by a certificate issued by State X.  The Credit is assignable by 
endorsing the certificate.  State X requires that it be notified of any assignment.  To 
claim the Credit, the certificate must be attached to the State X income tax return.   
 
RULING REQUESTED:  
 
A, a purchaser of transferable Credits will be allowed a deduction under § 164 for State 
X income taxes paid with the purchased Credits.  
 
Law & Analysis: 
 
Section 164(a)(3) provides for the deduction of state income taxes paid or accrued 
within the taxable year.  
 
The payment to B in exchange for the Credit is clearly not a payment of tax or a 
payment in lieu of tax.  Rev. Rul. 61-152, 1961-2 C.B. 42.  In addition, generally the 
application of a credit against tax liability is merely a reduction of the tax liability.  See 
Rev. Rul. 79-315, 1979-2 C.B. 27.   
 
However, in this instance A has purchased the Credit for value and the Credit is 
“property” in A’s hands rather than a factor in the calculation of A’s tax due.  In order to 
claim the credit A must submit the Credit certificate to State X’s taxing authority.  The 
use of the Credit to offset A’s State X income taxes is analogous to the transfer of 
property to State X in satisfaction of A’s tax liability.  Thus A’s transfer of the Credit 
certificate to State X is a payment of state income taxes, deductible under § 164.  
 
RULING: 
 
A, a purchaser of transferable Credits will be allowed a deduction under § 164 for State 
X income taxes paid with the purchased Credits.  
 
Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the 
tax consequences of any aspect of any item discussed or referenced in this letter.  
Specifically, no opinion is expressed regarding any consequences arising from the 
transaction discussed under § 1001 or any other provision of the Code.  This ruling is 
directed only to the taxpayers requesting it.  Section 6110(k)(3) provides that it may not 
be used or cited as precedent. 
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In accordance with a Power of Attorney and Declaration of Representative, or other 
proper authorization currently on file with the Internal Revenue Service we are sending 
a copy of this letter to the taxpayer’s authorized representative. 
 
A copy of this letter must be attached to any income tax return to which it is relevant.  
We enclose a copy of the letter for this purpose.  Also enclosed is a copy of the letter 
ruling showing the deletions proposed to be made in the letter when it is disclosed 
under § 6110 of the Internal Revenue Code. 
 

Sincerely, 
 
 
 
ANDREW M. IRVING 
Senior Counsel, CC:ITA:1 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax and Accounting)) 
  

 
 


