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This memorandum is in response to your request dated November 6, 2002, with
respect to the meaning of the term “facility,” as used in connection with the production
of qualified fuels described in Internal Revenue Code § 29(c)(1)(C).

DISCLOSURE STATEMENT

This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of
this writing may have adverse effect on privileges, such as the attorney client privilege. 
If disclosure becomes necessary, please contact this office for our views.

Issues

1.   What property constitutes the facility under § 29 for the purpose of
determining when a facility that produces solid synthetic fuel from coal is placed into
service?

2.   If a facility has been placed in service timely, how will the relocation of all or a
portion of that facility affect its qualification for the credit under § 29?

3.   If a portion of a facility that has been placed in service timely is moved, how
is that portion to be valued in order to determine whether the relocated facility is newly
placed in service?

Conclusions

1.   For purposes of § 29, the facility includes only those components that directly
convert coal into a solid synthetic fuel.  The facility includes equipment beginning with
the hoppers and reagent tanks that directly feed the mixing chambers and continues
through briquetters or pelletizers and their associated output hoppers (and supporting
structure(s) for this equipment).  The facility includes the electrical, instrumentation, and
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control systems (and related auxiliaries, including the structures that house the
electrical, instrumentation and control systems) and the foundation platform(s) for this
equipment.

2.   A facility that has been relocated will be considered to have been placed in
service as of the date that it was originally placed in service at the prior location only if
the fair market value of the facility’s relocated original property is more than 20 percent
of the facility’s total value immediately following the relocation.

3.   For purposes of determining the portion of value attributable to the moved
components of a facility, the value of the relocated components (as equipment not
associated with any particular activity) should be compared with the cost of the new
components.  Use of a value based upon the market value of a synthetic coal facility
that was placed in service prior to July 1, 1998, is inappropriate in valuing the moved
components for purposes of continued qualification for the § 29 credit.

Facts

The Service has issued rulings that certain facilities that produce solid  synthetic fuel
from coal qualify for the credit under § 29.  A typical facility is described below.  The
feedstock coal (feedstock) is sized through a screen, prior to entering the plant, and
larger pieces pass through a crusher, that reduces the feedstock to a more uniform
size.  Then, the feedstock may be stored in an on-site bunker for which equipment may
be needed to get the feedstock to a conveyor.  Next, conveyors transport the feedstock
to the plant entrance, which is usually between 20 and 40 feet above grade.  The plant
is a modular steel unit that is normally attached to a concrete pad that serves as its
foundation.  The plant includes a motor control center, in which the plant operator can
monitor the processes, can modify the rate at which the conveyors transport either
feedstock or the solid synthetic fuel product and can modify the rate at which the
chemical reagent is added to the feedstock.  Some of the plants include a “fluffer” to
break up the coal agglomerate (i.e., separate the feedstock particles from each other). 
The plant includes sprayers or nozzles, which add the chemical reagent to the
feedstock; a mixer or plug mill, in which the reagent is mixed with the feedstock; and
either briquetters, which consist of two rollers set a certain distance apart from each
other between which the feedstock-reagent mixture passes and is compressed in
briquettes, or pelletizers, which extrude the feedstock-reagent mixture as pellets when
rollers push the mixture out of a drum through holes.  The plant may contain internal
conveyors that transport the feedstock or product within it.  Components of the plant
include finished product collection and stacking conveyors, which carry the product from
the plant to the product storage area.  Also included are permanent tanks that hold the
chemical reagent, pipes that connect the reagent tanks to the plant, and pumps that
move the reagent from the tanks to the plant.

Analysis:
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Issue 1.

In general, § 29 provides a credit for the production of solid synthetic fuel from coal. 
Section 29(g)(1) (added by P.L. No. 104-188 (1996)) provides a tax credit for the sale of
qualified fuels that are sold through the end of 2007 and produced from a facility that
was originally placed in service after December 31, 1992, and before and July 1, 1998,
pursuant to a binding written contract that was in effect before January 1, 1997.  No
regulations have been promulgated under § 29.  Thus, we look to other published
guidance of the Service and other analogous Code sections to interpret the meaning
and scope of that section.

In Rev. Rul. 86-100, 1986-2 C.B. 3, a revenue ruling specifically addressing the use of
coal in producing a qualified fuel under § 29, the Service adopted the definition of the
term “synthetic fuel” that was the same as the definition used in former § 48(l) and its
regulations (§ 48(l) was repealed for years after 1990) in interpreting that term in
§ 29(c)(1)(C).  There the Service noted that former § 48(l)(3)(A)(iii) and § 29(c)(1)(C)
contain almost identical language in describing the qualifying fuel. The revenue ruling
also pointed out that the two provisions have the same overall congressional intent to
encourage energy conservation and promote development of domestic energy
production.  However, former § 48(l) does not require a  “facility,” as does § 29, but
focuses on equipment.  Section 1.48-9(c)(5) of the regulations identifies equipment
qualified for the energy investment credit, defining “synthetic fuel production
equipment.”  A separate provision, § 1.48-9(c)(9), defines “handling and preparation
equipment.”  This separate provision is based on a separate clause of the Code,
§ 48(l)(3)(C)(vii).  Section 1.48-9(c)(5) covers equipment that converts an alternative
substance into a synthetic solid, liquid, or gaseous fuel.  Handling and preparation
equipment includes equipment for unloading, transfer, storage, reclaiming from storage,
and preparation (e.g., washing, crushing, drying, and weighing) of an alternative
substance, such as coal, at the point where it was used in the synthetic fuel equipment
also qualified for the credit.  Section 48(l)(3)(A)(iii) is similar to § 29(c)(1)(C) in that both
describe what qualifies under the provision for the production of a qualifying fuel.   The
equipment described in §  48(l)(3)(A)(vii) has no analogous provision in § 29 and this
equipment is not included in a facility for purposes of § 29.

Revenue Ruling 94-31, 1994-1 C.B. 16,  provides the Service’s published position on
what is a qualified facility for purposes of § 45(c)(3) (an analogous provision to
§ 29–both provisions are production credits as distinguished from the § 48(l) energy
credit, which was an investment credit).  This revenue ruling addresses a wind farm
used to generate electricity from wind energy.  While noting the array of equipment
used to operate the wind farm and deliver the final product, the revenue ruling
concludes, in part, that the term “facility” under § 45(c)(3) means the wind turbine
(which includes blades, gear box, generator and a control and a communication
mechanism), together with the tower on which the wind turbine is mounted and the pad
on which the tower is situated.  The revenue ruling further concludes that each wind
turbine together with its tower and supporting pad is a separate facility.  This definition
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is quite narrow, excluding from the term facility support and delivery assets such as
transformers, on-site power collection systems, monitoring and meteorological
equipment, and site improvements such as roadways and fencing.  While the entire
wind farm may be an integrated generating plant, for purposes of the energy credit, a
turbine, a tower, and a pad constituted a facility.  

The rationale of Rev. Rul. 94-31 excludes from a § 29 facility, preparation equipment,
feedstock and product conveyors, and storage tanks.  This result is consistent with the
separate definitions contained in § § 1.48-9(c)(5) and (c)(9) of synthetic fuel production
equipment and the handling and preparation equipment for purposes of the energy
investment credit.  Some components that qualified for purposes of the energy credit, a
part of the general investment tax credit, are excluded from description of a facility that
qualifies for the § 29 and § 45 production credits.  The storage tanks and feedstock and
end-product site improvements, equipment, and conveyors, while designed for and
necessary to the operation of a particular plant, represent ancillary and auxiliary
equipment and not synthetic fuel production equipment.  

Congress provided in § 29(b)(4) for a reduction in the § 29 credit to the extent of energy
investment credit allowed in respect of the property used to produce alternative fuels
eligible for the credit.  This offset represents Congressional intent to deny a credit
windfall to projects that qualify for both credits.  It does not represent an interrelation of
the two credits for purposes of defining facility.

Issue 2.

To qualify for the § 29 credit for the production of synthetic fuels, the facility that
produces the fuel must have been placed in service by a particular time.  If this placed
in service date is met for a facility, the subsequent relocation of the facility will not affect
the availability of the credit so long as all essential components of the facility are
retained and the production capacity of the relocated facility is not significantly
increased at the new location.  Rev. Proc. 2001-30, 2001-1 C.B. 1163.

After determining what equipment constitutes a facility (see Issue 1 above), it is
necessary to distinguish the relocation of a facility that continues to be treated as timely
placed in service for the § 29 credit, from the creation of  a new facility with a new
placed-in-service date.  This issue has not been addressed in any published guidance
upon which taxpayers in general may rely.  However, numerous Private Letter Rulings
(PLRs) have been issued to taxpayers on this topic.  These rulings provide that the
replacement of parts as part of the relocation of a facility will not result in a new placed-
in-service date for the facility or otherwise prevent the facility from continuing to be
treated as timely placed in service, if the fair market value of the original property is
more than 20 percent of the facility’s total fair market value immediately following the
relocation and replacement.  The basis for this conclusion is Rev. Rul. 94-31.  That
ruling held that, for purposes of § 45, a facility qualifies as newly placed in service even
though it contains some used property, provided the fair market value of the used
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property is not more than 20 percent of the facility’s total value (the cost of the new
property plus the value of the used property).

It has been suggested that, despite the conclusion in the PLRs, Rev.Rul 94-31 does not
justify holding that a facility continues to have the same placed-in-service date after
relocation, if more than 20 percent of the facility’s value at the new location is
attributable to the facility at the prior location.  Rather, the revenue ruling should be
understood to create a safe harbor for purposes of § 45 that, so long as not more than
20 percent of a facility was not originally placed in service a prior qualifying facility, the
facility’s § 45 credit entitlement will not be challenged simply because each component
of the facility was not “originally” placed in service with that facility.  Then, applying this
conclusion to the synthetic fuel facility at issue, the facility in the new location will retain
the same placed-in-service date as the original facility so long as no more than 20
percent of the value of the relocated facility comes from property other than that which
had been originally placed in service.  This is because Rev. Rul. 94-31 concerns how
much of the value of a new facility can come from parts that were previously placed in
service without the Service questioning whether the entire facility was “originally placed
in service” in its current configuration, for purposes of the § 45 credit. 

However, Rev. Rul. 94-31 was not issued as a safe harbor revenue ruling.  If the facts
given had been that not more than 20 percent of the facility was from a prior qualifying
facility, we could argue that some higher percentage is required for a facility to continue
its placed in service date. The argument would be that the ruling was merely
concluding, under its facts of not more than 20 percent of the prior facility being
included in the new facility,  a new placed in service date occurred but that we would
not find a continuation of the old placed in service until more than, say, 50 percent of
the value of the new facility was from the prior facility.  However, because the not more
than 20 percent test is only in the analysis and the holding portion of the revenue ruling,
this test is a conclusion on how to determine if a facility keeps its prior placed in service
date or has a new placed in service date.  Rev. Rul. 94-31 concluded a facility was a
new facility if it did not contain more than 20 percent of its value from a prior facility. 
The necessary implication of conclusion is that a facility would not be a new facility, but
retain its prior placed in service date and fail to produce electricity that would qualify for
the § 45 credit,  if the facility did have more than 20 percent of its value from a prior
facility.  A facility either has the prior placed in service date or a new placed in service
date.  The  PLRs draw the conclusion from Rev. Rul. 94-31 that any facility in which
more than 20 percent of the value is derived from the prior facility continues to have the
placed in service date of the prior facility. 

Issue 3

The relocation of a qualified facility producing synthetic fuel from coal will not disqualify
the relocated facility from producing qualified fuel so long as a certain minimum amount
of the relocated facility comes from the prior qualifying facility. This amount is based on
a comparison of the fair market value of the property from the prior qualifying facility
with the sum of the cost of the new property and the fair market value of the property
from the prior qualifying facility.   The method used to determine value of the moved



POSTF-152813-02 page 6

portion of the facility in relation to the total value of the facility can have a significant
effect on such determinations.  A market-based valuation of an entire plant that
includes an assignment to specific, relocated equipment of the component of value
attributable to the existing facility’s ability to generate qualified fuel and, consequently,
§ 29 credits would significantly distort any comparison to the total value of the relocated
plant since any newly added equipment would be at cost without any allocation of value
generated by the credit.

As discussed above, Rev. Rul. 94-31 holds that, for purposes of § 45:

A facility would qualify as originally placed in service even though it contains
some used property, provided the fair market value of the used property is not
more than 20 percent of the facility’s total value (the cost of the new property
plus the value of the used property).

The ruling compares the value of the used property with the cost of the new property. 
Since the values discussed in the revenue ruling represent the used property
unenhanced by an ability to generate tax credits, the relationship of the value of used
property to the cost of new property would not create an “apples and oranges”
comparison and thus no distortion.  But if the fair market value of the equipment in the
prior qualifying facility reflected the facility’s qualification to produce both a marketable
product and tax credits attributable to such production, there would be a significant
distortion.

Here, the value of the materials used to construct a synthetic fuel production facility 
permit a comparison between the part of the facility that comes from the facility that was
previously, and timely, placed in service and the part of the facility that was not.  This
comparison is used to determine whether the relocated facility is a qualified
continuation as the facility in the prior location.  If so, the relocated facility can produce
qualified fuel for purposes of § 29.

The fair market value of a synthetic fuel facility that has been timely placed in service
will include the value of potential tax credits.  Thus, the fair market value of the facility’s
equipment that is relocated, if derived from the market value of the prior plant, less the
value of used equipment not transferred will inflate the value of the transferred
equipment compared to the cost of new equipment installed at the new location.  
However, any valuation method used to determine whether a relocated facility qualifies
for treatment under § 29 as the prior facility should use an approach that compares fair
market value of the moved components (as used equipment not associated with any
particular activity) with the cost of the new components.  Such valuation method will
minimize anomalous distortions and will reflect the proper application of Rev. Rul. 94-
31.

If you have any further questions, please contact                         at                             .


