
2 0 0 3 4 6 0 8  2 
DEPARTMENT OF THE TREASURY 

INTERNAL REVENUE SERVICE 
WASHINGTON, D.C.  20224 

TAX EXEMPT AND 
GOVERNMENT ENTITIES 

DIVISION 

Uniform Issue List: 408.00-00 

ATTN: * * * 

Legend: 
Taxpayer A: * * * 

Taxpayer B: * * * 

Taxpayers: * * *  

Company Q: * * * 
Company R: * * * 

Firm: * * * 

Tax Professional: * * *  

Date 1: * * * 

Dear Applicant: 

This is in response to a ruling request dated July 23, 2003, as supplemented by 
correspondence dated August 12, 2003, in which you request relief under section 301.9100-3 of 
the Procedure and Administration Regulations (the "Regulations"). The following facts and 
representations support your ruling request. 

Taxpayer A maintained two individual retirement accounts ('IRA) as described in section 
408(a) of the Internal Revenue Code ("Code"), with separate custodians, Company Q and 
Company R. Taxpayer B also maintained one IRA as described in section 408(a) of the Code 
with Company Q. 

During calendar year 1999, Taxpayer A transferred and converted his two traditional 
lRAs totaling $5,001 into one Roth IRA account. Additionally, Taxpayer B transferred her 
traditional IRA totaling $46,251 into a Roth IRA account. Both Taxpayer A and Taxpayer B 
have made allowable regular contributions to their Roth IRA accounts at various times. 

Taxpayers income in year 1999 consisted of wages, interest, dividends, state tax 
refunds, capital losses, pension distributions, proprietorship income and income from a 
partnership. The Taxpayers were not aware that the effect of combining all of their income 
sources would make them ineligible to make the traditional IRA to Roth IRA transfers they had 
made earlier in the year. 



In July 1999, Taxpayer A and B engaged the Firm to provide them with tax services. In 
order to assist the Firm, Taxpayers provided documentation to the Firm estimating the various 
amounts of income they would have for the year, including a reference to the amount they had 
transferred to their Roth lRAs along with various summaries of the capital gains and losses, and 
other income. 

In June 2000, while their 1999 Federal Tax Return (Form 1040) was under extension, 
Taxpayers A and €3 provided additional information to the Firm outlining all of their income for 
the year. The information included specific references to the amounts transferred from their 
traditional lRAs to the Roth IRAs. 

On or about October 12, 2000, the Firm completed Taxpayers' joint 1999 Federal return 
and sent the return to the Taxpayers for filing. The return omitted the income from the 
traditional IRA to Roth IRA conversions. As the filing deadline was upon them, Taxpayers 
signed and mailed the return to the Internal Revenue Service. The return was timely filed. 

The Firm did not raise the issue of the propriety of the traditional IRA to Roth IRA 
conversions or the need to recharacterize the Roth IRA balances back into traditional IRAs. 
The 1999 joint Federal return 1040 submitted as part of this ruling request indicates that 
Taxpayers A and B's adjusted gross income for that year exceeded $100,000. Furthermore, the 
return is dated Date 1, 2000. 

After completion of the 1999 Federal return, Tax Professional left the employ of the Firm, 
but continued to provide income tax preparation and consulting services to the Taxpayers. In 
February 2001, Tax Professional attempted to amend the Taxpayers' 1999 Federal Tax return, 
which was later selected for audit. In December 2001, the Service auditor proposed a denial of 
the amended return. 

In January 2002, Tax Professional attempted again to amend the Taxpayers' 1999 
Federal return. The Service disallowed the request and in the process became aware of the 
traditional IRA to Roth IRA conversion income that had been omitted from the original return. 
The Service then proposed to assess tax on the income from the conversion, and also to 
assess penalties for excess contributions and early distributions. 

Tax Professional did not inform the Taxpayers of the possibility of a recharacterization 
until September 2002. This letter ruling request was filed with the Service shortly after the 
Taxpayers became aware of the necessity to obtain approval through the letter ruling process of 
a late request to recharacterize their Roth lRAs as traditional IRAs. 

Based on the above, you request the following letter ruling: 

That Taxpayer A and B are granted a period not to exceed sixty days from the date of 
this ruling to recharacterize their Roth lRAs to traditional IRAs. 

With respect to your request for relief under section 301.9100-3 of the Regulations, 
section 408A(d)(6) of the Code and section 1.408A-5 of the Income Tax Regulations provide 
that, except as otherwise provided by the Secretary, a taxpayer may elect to recharacterize an 
IRA contribution made to one type of IRA as having been made to another type of IRA by 
making a trustee-to-trustee transfer of the IRA contribution, plus earnings, to the other type of 
IRA. In a recharacterization, the IRA contribution is treated as having been made to the 
transferee IRA and not the transferor IRA. Under section 408A(d)(6) and section 1.408A-5, this 



recharacterization election generally must occur on or before the date prescribed by law, 
including extensions, for filing the taxpayer's federal income tax return for the year of 
contribution. 

Section 1.408A-5, Question and Answer-6, of the Income Tax Regulations, describes 
how a taxpayer makes the election to recharacterize the IRA contribution. To recharacterize an 
amount that has been converted from a traditional IRA to a Roth IRA: (1) the taxpayer must 
notify the Roth IRA trustee of the taxpayer's intent to recharacterize the amount, (2) the 
taxpayer must provide the trustee (and the transferee trustee, if different from the transferor 
trustee) with specified information that is sufficient to effect the recharacterization, and (3) the 
trustee must make the transfer. 

Section 1.408A-4, Q&A-2 of the lncome Tax Regulations, provides, in summary, that an 
individual with modified adjusted gross income in excess of $ 100,000 for a taxable year is not 
permitted to convert an amount to a Roth IRA during that taxable year. Section I .408A-4, Q&A- 
2, further provides, in summary, that an individual and his spouse must file a joint Federal Tax 
Return to convert a traditional IRA to a Roth IRA, and that the modified adjusted gross income 
subject to the $ 100,000 limit for a taxable year is the modified AGI derived from the joint return 
using the couple's combined income. 

Sections 301.9100-1, 301.91 00-2, and 301.91 00-3 of the Regulations, in general, 
provide guidance concerning requests for relief submitted to the Service on or after December 
31, 1997. Section 301.91 00-1 (c) of the regulations provides that the Commissioner of the 
Internal Revenue Service, in his discretion, may grant a reasonable extension of the time fixed 
by a regulation, a revenue ruling, a revenue procedure, a notice, or an announcement published 
in the lnternal Revenue Bulletin for the making of an election or application for relief in respect 
of tax under, among others, Subtitle A of the Code. 

Section 301.91 00-2 of the Regulations lists certain elections for which automatic 
extensions of time to file are granted. Section 301.9100-3 of the regulations generally provides 
guidance with respect to the granting of relief with respect to those elections not referenced in 
section 301.9100-2. The relief requested in this case is not referenced in section 301.9100-2. 

Section 301.9100-3(a) of the Regulations provides that applications for relief that fall 
within section 301.91 00-3 will be granted when the taxpayer provides sufficient evidence 
(including affidavits described in section 301.9100-3(e)(2)) to establish that ( I )  the taxpayer 
acted reasonably and in good faith, and (2) granting relief would not prejudice the interests of 
the government. 

Section 301.9100-3(b)(l) of the Regulations provides that a taxpayer will be deemed to 
have acted reasonably and in good faith (i) if its request for section 301.91 00-1 relief is filed 
before the failure to make a timely election is discovered by the Service; (ii) if the taxpayer 
inadvertently failed to make the election because of intervening events beyond the taxpayers 
control; (iii) if the taxpayer failed to make the election because, after exercising reasonable 
diligence, the taxpayer was unaware of the necessity for the election; (iv) the taxpayer 
reasonably relied upon the written advice of the Service; or (v) the taxpayer reasonably relied on 
a qualified tax professional, including a tax professional employed by the taxpayer, and the tax 
professional failed to make, or advise the taxpayer to make, the election. 

Section 301.91 00-3(e)(2) of the Regulations requires that the taxpayer "must submit a 
detailed affidavit describing the events that led to the failure to make a valid regulatory election 



and to the discovery of the failure. When the taxpayer relied on a qualified tax professional for 
advice, the taxpayer's affidavit must describe the engagement and responsibilities of the 
professional as well as the extent to which the taxpayer relied on the professional." 

Section 301.9100-3(3)(3) of the Regulations requires that "[tlhe taxpayer must submit 
detailed affidavits from the individuals having knowledge or information about the events that led 
to the failure to make a valid regulatory election and to the discovery of the failure. These 
individuals must include the taxpayer's return preparer, any individual (including an employee of 
the taxpayer) who made a substantial contribution to the preparation of the return, and any 
accountant or attorney, knowledgeable in tax matters, who advised the taxpayer with regard to 
the election. 

Section 301.91 00-3(c)(l)(ii) of the Regulations provides that ordinarily the interests of 
the government will be treated as prejudiced and that ordinarily the Service will not grant relief 
when tax years that would have been affected by the election had it been timely made are 
closed by the statute of limitations before the taxpayer's receipt of a letter ruling granting relief 
under this section. 

In this case, Taxpayers A and B were ineligible, for tax year 1999, to convert their 
traditional IRAs to Roth IRAs since they were subject to and exceeded the $100,000 AGI limit. 
Also, Taxpayer A and B reasonably relied on a qualified tax professional, and the tax 
professional failed to advise the Taxpayers that they had to recharacterize their conversion(s) 
prior to the deadline. Furthermore, with respect to Taxpayers A and B, 1999 is not a "closed'' 
tax year. Therefore, it is necessary to determine whether, under this set of facts, Taxpayers A 
and B are eligible for relief under the provisions of section 301 3100-3 of the regulations. 

With respect to your request for relief, we believe that, based on the information 
submitted and the representations contained herein, the requirements of sections 301.9100-1 
and 301.9100-3 of the regulations have been met, and that you have acted reasonably and in 
good faith with respect to making the election to recharacterize your Roth IRAs as traditional 
IRAs. Specifically, the Service has concluded that you have met the requirement of clauses (iii) 
and (v) of section 301.9100-3(b)(l) of the regulations. Therefore, you are granted an extension 
of sixty days from the date of the issuance of this letter ruling to so recharacterize. 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein 
under the provisions of any other section of either the Code or regulations that may be 
applicable thereto. 

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 61 10(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

This letter ruling assumes that all of the IRAs referenced herein will meet the 
requirements of either Code section 408 or Code section 408A (to the extent applicable) at all 
times relevant thereto. 



Finally this letter ruling only applies to the traditional IRA amounts converted to Roth 
lRAs during calendar year 1999. This letter ruling does not authorize the conversion, by 
transfer or otherwise, of allowable contributions, or earnings thereon, either Taxpayer A or 
Taxpayer B, or both Taxpayers, has made to his or her Roth IRAs. 

Sincerely, 

F&nces V. Sloan, ~ana&/ 
Employee Plans Technical Group 3 


