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This is in response to the May 30,2003, letter, submitted by your authorized 
representative, in which you (Taxpayer A) request letter rulings concerning the 
application of section 402(c) of the Internal Revenue Code. The following facts and 
representations support your ruling request. 

Taxpayer A's date of birth is July 18, 1952. Taxpayer A is the surviving spouse of 
Taxpayer B, whose date of birth was May 23, 1953. Taxpayer B was a participant in 
Plan X, which is qualified under section 401(a) of the Code. Taxpayer B designated 
his estate as the sole beneficiary of any pre-retirement death benefit payable under 
Plan X. 

On October 23,2002, Taxpayer B executed a will naming Taxpayer A the sole 
executrix and sole beneficiary of Taxpayer B's estate. Taxpayer B died on 
November 4, 2002, before he reached his "required beginning date," as defined in 
section 401 (a)(9)(C) of the Code. 

On February 14,2003, Plan X issued a check payable to Taxpayer A, as executrix 
of the estate, representing the pre-retirement death benefit. However, ten percent of 
the pre-retirement death benefit was withheld as federal income tax. No other 
pension benefit distributions have been made or are payable from Plan X. Taxpayer 
A, as executrix of the estate, caused the pre-retirement death benefit to be 
distributed to her by depositing the check from Plan X into her personal bank 
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account. On April 11, 2003, Taxpayer A contributed the amount of the check, plus 
an amount equal to the portion of the pre-retirement death benefit withheld as 
federal income tax, into an individual retirement arrangement (IRA), which was 
established and is maintained in the name of Taxpayer A. Thus, Taxpayer A rolled 
over an amount equal to the entire pre-retirement death benefit, including an amount 
equal to the withheld amount. 

Based on the above facts and representations, you request the following letter 
rulings: 

1. 

2. 

3. 

That Taxpayer A, as Taxpayer B's surviving spouse, will be treated as 
having received the entire distribution from Plan X directly from Taxpayer 
B, and not from the estate. 

That pursuant to section 402(c)(9) of the Code, the contribution of the 
rollover amount to the IRA by Taxpayer A (including the amount equal to 
the ten percent withheld from the Plan X distribution as federal income 
tax) qualifies as a tax deferred rollover transaction. 

That Taxpayer A will not be required to include in gross income for federal 
income tax purposes any portion of the Plan X distribution in the year it 
was distributed from Plan X. 

With respect to your ruling request, section 402(c)(l) of the Code provides, 
generally, that if any portion of an eligible rollover distribution from a section 401 (a) 
of the Code qualified retirement plan is transferred into an eligible retirement plan, 
the portion of the distribution so transferred shall not be includible in gross income in 
the taxable year in which paid. 

Section 402(c)(2) of the Code provides that the maximum amount of an eligible 
rollover distribution to which paragraph (1) applies shall not exceed the portion of 
such distribution which is includible in gross income (determined without regard to 
paragraph (1)) but states that this maximum limitation does not apply to a 
distribution transferred to an eligible retirement plan described in clause (i) or (ii) of 
section 402(c)(8)(B). 

Section 402(c)(4) of the Code defines "eligible rollover distribution" as any 
distribution to an employee of all or any portion of the balance to the credit of an 
employee in a qualified trust except the following distributions: 
(A) any distribution which is one of a series of substantially equal periodic payments 

(not less frequently than annually) made -- 
(i) for the life (or life expectancy) of the employee or the joint lives (or joint 

life expectancies) of the employee and the employee's designated 
beneficiary, or 

(ii) for a period of 10 years or more, and 
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(B) any distribution to the extent the distribution is required under section 401 (a)(9) 
(c) any distribution which is made upon hardship of the employee. 

Section 402(c)(8) of the Code defines eligible retirement plan as (i) an individual 
retirement account described in section 408(a), (ii) an individual retirement annuity 
described in section 408(b) (other than an endowment contract), (iii) a section 
401(a) of the Code qualified retirement plan, (iv) an annuity plan described in section 
403(a) (v) an eligible deferred compensation plan described in section 457(b) which 
is maintained by an eligible employer described in section 457(e)(l)(A) and (vi) an 
annuity contract described in section 403(b). 

Section 402(c)(3) of the Code provides, generally, that section 402(c)(l) shall not 
apply to any transfer of a distribution made after the 60th day following the day on 
which the distributee received the property distributed. 

Similarly, section 1.402(c)-2, Question and Answer 11, of the Income Tax 
Regulations states that if an eligible rollover distribution is paid to an employee and 
the employee contributes all or part of the eligible rollover distribution to an eligible 
retirement plan no later than the 6oth day following the date the employee received 
the distribution, the amount contributed is not currently includible in gross income. 

Section 1.402(c)-2, Q& A I I, of the regulations further states that, because the 
amount withheld as income tax under section 3405(c) of the Code is considered an 
amount distributed under section 402(c), an amount equal to all or any portion of the 
amount withheld can be contributed as a rollover to an eligible retirement plan within 
the sixty day period, in addition to the net amount of the eligible rollover distribution 
actually received by the employee. 

Section 402(c)(9) of the Code provides, generally, if a distribution attributable to an 
employee is paid to the spouse of the employee after the employee's death, section 
402(c) of the Code will apply to such distribution in the same manner as if the 
spouse were the employee. 

Section 1.402(c)-2 of the regulations, Q&A 12, provides, generally, that if a 
distribution attributable to an employee is paid to the employee's surviving spouse, 
section 402(c) applies to the distribution in the same manner as if the spouse were 
the employee. Thus, a distribution to the surviving spouse of an employee is an 
eligible rollover distribution if it meets the applicable requirements of section 
402(c)(2) and (4) and the associated regulations. 

Section 1.402(c)-2 of the regulations, Q8A-7(b), provides that any amount that is 
paid before January 1 of the year in which the employee attains (or would have 
attained) age 70-112 will not be treated as required under section 401 (a)(9) and, 
thus, is an eligible rollover distribution if it otherwise qualifies. 
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With respect to your ruling request, generally, if a decedent's qualified plan assets 
pass through a third party, e.g. an estate or a trust, and then are distributed to the 
decedent's surviving spouse, said spouse will be treated as acquiring them from the 
third party and not from the decedent. Thus, generally, said surviving spouse will not 
be eligible to roll over the qualified plan proceeds into her own IRA. 

However, in this case, Taxpayer A, as the sole beneficiary and sole excutrix of 
Taxpayer B's estate, caused Plan X to issue a check representing the pre retirement 
death benefit payable to Taxpayer A as executrix of the estate. Taxpayer A then 
caused the pre retirement death benefit to be distributed to her by depositing the 
check from Plan X to her personal account. Taxpayer A then contributed the amount 
of the check, plus an amount equal to the portion of the pre retirement death benefit 
withheld as federal income tax, into an IRA which was established and is maintained 
in the name of Taxpayer A. Said contribution occurred within 60 days of the date the 
Plan X distribution was made to the executrix of Taxpayer B's estate. Thus, all 
actions necessary to accomplish the rollover have been carried out by, and at the 
behest, of Taxpayer A. Under the circumstances presented in this ruling request, the 
Service will treat Taxpayer A, Taxpayer B's surviving spouse, as having acquired the 
Plan X proceeds directly from Taxpayer B and not from Taxpayer B's estate. 
Therefore, Taxpayer A qualifies as a spouse under section 402(c)(9) of the Code 
and is eligible to rollover the pre retirement death benefit to her IRA, assuming the 
distribution otherwise qualifies. As provided in section 1.402(c)-2 Q&A 11, Taxpayer 
A may rollover an amount equal to the entire amount withheld as income tax in 
addition to the amount actually received from Plan X. Further, inasmuch as the 
entire pre retirement death benefit, including an amount equal to the amount 
withheld, has been timely contributed an IRA, no portion of the pre retirement death 
benefit will be taxable in the year it was distributed from Plan X. 

Thus, with respect to your ruling requests, we conclude as follows: 

1. That Taxpayer A, as Taxpayer B's surviving spouse, will be treated as 
having received the entire Plan X distribution directly from Taxpayer B, and not 
from his estate. 

2. That pursuant to section 402(c)(9) of the Code, the contribution of the 
rollover amount to the IRA by Taxpayer A (including the amount equal to the ten 
percent withheld from the Plan X distribution as federal income tax) qualifies as 
a tax deferred rollover transaction. 

3. That Taxpayer A will not be required to include in gross income for federal 
income tax purposes any portion of the distribution in the year it was distributed 
from Plan X. 



4 
Page 5 

This ruling assumes that Plan X is qualified within the meaning of Code section 
401 (a), and its trust tax-exempt under Code section 501 (a) at all times relevant 
thereto. It assumes that the IRA set up and maintained in the name of Taxpayer A to 
receive the rollover contribution of the pre retirement death benefit from Plan X 
meets the requirements of Code section 408(a). 

Pursuant to a power of attorney on file with this office, a copy of this letter ruling is 
being sent to your authorized representative. 

The author of this ruling is who may be reached at. 

Sinceay yours, 

Employee Plans ~ e c h n i w ~ r o u ~  3 

Enclosures: 
Deleted copy of letter ruling 
Form 437 


