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Dear Ms. 

This is in response to the , request for letter rulings under 5 5 
401(a)(9) and 408(d)(3) of the Internal Revenue Code submitted on your behalf by your 
authorized representative. The request for letter rulings is based on the following facts 
and representations. 

Taxpayer A, whose date of birth was Date 1 ,  193 1 ,  died testate on Date 2,2002, 
at age 71 having reached his "required beginning date" as that term is defined in 5 
401(a)(9)(C) of the Internal Revenue Code. Taxpayer A was survived by three children 
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including Taxpayer B and Taxpayer C. Taxpayer B, Taxpayer A's daughter, was alive as 
of the date of this ruling request. 

As of his date of death, Taxpayer A was the owner of an individual retirement 
arrangement, IRA X, maintained with Company M. IRA X has a value of approximately 
Sum 1. 

Taxpayer A's Last Will and Testament, dated Date 3, 1999, was duly admitted to 
probate in County 0, State N. Item Four of Taxpayer A's Last Will and Testament 
provides for the outright distribution of Taxpayer A's estate to his three children in equal 
shares. On Date 4,2002, Taxpayer C, Taxpayer A's son, was appointed sole executor of 
Taxpayer A's estate. 

Taxpayer A did not designate a beneficiary of his IRA X. Thus, Taxpayer A's 
estate is the beneficiary thereof. 

Taxpayer B proposes to transfer, by means of a trustee to trustee transfer, her one 
third interest in Taxpayer A's IRA X into a separate IRA titled "Taxpayer A (Deceased) 
IRA fh/o Taxpayer B, beneficiary thereof '. Taxpayer B then proposes to receive Code $ 
401(a)(9) minimum required distributions from her beneficiary IRA beginning in 
calendar year 2003 over Taxpayer A's remaining life expectancy. 

Based on the above facts and representations, you, through your authorized 
representative, request the following letter rulings: 

1. That Taxpayer B's one-third interest of Taxpayer A's IRA X can be 
segregated and held in a separate IRA for purposes of determining Taxpayer 
B's Code $ 401(a)(9) minimum required distributions; 

2. that the IRA created by means of a trustee to trustee transfer, which will be 
titled "Taxpayer A (Deceased) fh/o Taxpayer B, beneficiary thereof ', 
constitutes an inherited IRA under Code 9 408(d)(3)(C); 

3. that Taxpayer B may receive Code $ 401(a)(9) required distributions from the 
IRA set' up in the name of Taxpayer A for her benefit over Taxpayer A's 
remaining life expectancy using the age of Taxpayer A as of Taxpayer A's 
birthday in the calendar year of Taxpayer A's death reduced by one for each 
calendar year pursuant to $ 1.401(a)(9)-5 of the "Final" Income Tax 
Regulations, Question and Answer 5(a)(2); and 

4. that the transfer of Taxpayer B's one third interest in Taxpayer A's IRA X to 
the above described beneficiary IRA will not constitute a taxable distribution 
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within the meaning of Code 5 408(d)(l) to Taxpayer B and does not constitute 
a rollover as that term is used in Code 8 408(d)(3). 

With respect to your ruling requests, Code 8 408(a)(6) provides that, under 
regulations prescribed by the Secretary, rules similar to the rules of section 401(a)(9) and 
the incidental death benefit requirements of section 401(a) shall apply to the distribution 
of the entire interest of an individual for whose benefit an IRA trust is maintained. 

Code section 401(a)(9)(A) provides, in general, that a trust will not be considered 
qualified unless the plan provides that the entire interest of each employee- 

(i) will be distributed to such employee not later than 
the required beginning date, or 

(ii) will be distributed, beginning not later than the required beginning date, over 
the life of such employee or over the lives of such employee and a designated 
beneficiary or over a period not extending beyond the life expectancy of such 
employee or the life expectancy of such employee and a designated 
beneficiary. 

Code 8 401(a)(9)(B)(i) provides, in general, that if a plan participant (IRA holder) 
dies after the distribution of his interest has begun in accordance with subparagraph 
(A)($ (after his required beginning date), the remaining portion of his interest must be 
distributed at least as rapidly as under the method of distribution being used under 
subparagraph (A)(ii) as of the date of death. 

Section 401 (a)(9)(C) of the Code provides, in relevant part, that, for purposes of 
this paragraph, the term "required beginning date" means April 1 of the calendar year 
following the calendar year in which the IRA holder attains age 70 112. 

With respect to your ruling requests, "Final" Income Tax Regulations under Code 
sections 401(a)(9) and 408(a)(6) were published in the Federal Register at 67 Federal 
Register 18987-19028 (April 17,2002), and in the Internal Revenue Bulletin at 2002-19 
I.R.B. 852 (May 13,2002). The Preamble to the "Final" Regulations, in relevant part, 
provide that the regulations apply for determining required minimum distributions for 
calendar years beginning after January 1,2003 

§1.401(a)(9)-4 of the "Final" regulations, Q&A-4, provides, in relevant part, that 
in order to be a designated beneficiary, an individual must be a beneficiary as of the date 
of (the employee's or IRA holder's) death. Generally, an employee's designated 
beneficiary will be determined based on the beneficiaries designated as of the date of 
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death who remain beneficiaries as of September 30 of the calendar year following the 
calendar year of death. 

5 1.401 (a)(9)-4 of the "Final" regulations, Q&A-3, provides that only individuals 
may be designated beneficiaries for purposes of section 401(a)(9). A person who is not 
an individual, such as the employee's estate, may not be a designated beneficiary. 
However, Q&A-5 of $1.401 (a)(9)-4 provides that beneficiaries of a trust with respect to 
the trust's interest in an employee's benefit may be treated as designated beneficiaries if 
the following requirements are met: 

5 1.40 1 (a)(9)-5 of the "Final" regulations, Q&A-5(a)(2) provides, in summary, 
that if an employee dies on or after his required beginning date without having designated 
a beneficiary, then post-death distributions must be made over the remaining life . 

expectancy of the employee determined in accordance with paragraph (c) (3) of this A-5. 

fj 1.401(a)(9)-5 of the "Final" regulations, Q&A-5(c)(3),.provides, in general, 
that, with respect to an employee who does not have a designated beneficiary, the 
applicable distribution period measured by the employee's remaining life expectancy is 
the life expectancy of the employee using the age of the employee as of the employee's 
birthday in the calendar year of the employee's death. In subsequent calendar years, the 
applicable distribution period is reduced by one for each calendar year that has elapsed 
after the calendar year of the employee's death. 

tj 1.401 (a)(9)-9 of the "Final" regulations, Q&A-I, provides the relevant Single 
Life Expectancy Table. 

tj 1.40 1 (a)(9)-8 of the "Final" regulations, Q&A-2(a), provides the "separate 
account" rules with respect to defined contribution plans. A "separate account" is an 
account under which the beneficiary or beneficiaries differ from the beneficiary or 
beneficiaries of the other accounts. In general, if separate accounts are set up, for years 
subsequent to the calendar year containing the date on which the separate accounts were 
established, or the date of death if later, a separate account under a plan is not aggregated 
with the other separate accounts under the plan in order to determine whether the 
distributions from such separate account satisfy the requirements of Code tj 401(a)(9). 
Instead, the rules in Code 5 401(a)(9) apply separately to each separate account under the 
plan. 

fj 1.401(a)(9)-8 of the "Final" regulations, Q&A-3, provides that a separate 
account is a separate portion of an employee's benefit which reflects the separate interest 
of an employee's beneficiary under the plan as of the employee's death for which 
separate accounting is maintained. The separate accounting must allocate all post-death 
investment gains and losses, contributions and forfeitures, for the period prior to the 
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establishment of the separate accounts on a pro-rata basis in a consistent and reasonable 
manner among the separate accounts. 

6j 1.401(a)(9)-4 of the "Final" regulations, Q&A-5(c), provides, in relevant part, 
that the separate account rules are not available to beneficiaries of a trust with respect to 
the trust's interest in an employee's benefit. In like manner, the "separate account" rules 
are not available to beneficiaries of an estate with respect to the estate's interest in an 
employee's plan or IRA interest. 

Code 5 408(d)(l) provides, generally, that, in accordance with the rules of 5 72, 
amounts paid or distributed from an IRA are included in the gross income by the payee or 
distributee. 

Code 5 408(d)(3)(C) provides, generally, that amounts from an "inherited" IRA 
cannot be rolled over into another IRA. In general, an "inherited" IRA is an IRA 
maintained by an individual who acquired said IRA by reason of the death of another if 
the acquiring individual is not the surviving spouse of said other individual. In this case, 
as noted above, Taxpayer B is Taxpayer A's daughter. 

Revenue Ruling 78-406, 1978-2 C.B. 157, provides that the direct transfer of 
funds from one IRA trustee to another IRA trustee, even if at the behest of the EL4 
holder, does not constitute a payment or distribution to a participant, payee or distributee 
as those terms are used in Code Ej 408(d). Furthermore, such a transfer does not 
constitute a rollover distribution. 

Finally, Rev. Rul. 78-406 is applicable if the trustee to trustee transfer is directed 
by the beneficiary of an IRA after the death of the IRA owner as long as the transferee 
IRA is set up and maintained in the name of the deceased IRA owner for the benefit of 
the beneficiary. 

The issues raised in this ruling request are whether a beneficiary-daughter of an 
IRA holder may, after the death of the IRA holder, transfer her one-third interest in the 
deceased's IRA to an IRA set up to solely benefit her, and whether she may receive 
distributions from her beneficiary IRA over the deceased's remaining life expectancy 
without regard to the distribution decisions made by the other IRA beneficiaries. 

Although neither the Code nor the "Final" regulations promulgated under Code 5 
401(a)(9) preclude the posthumous division of IRA X into more than one IRA, the 
"Final" regulations do preclude "separate account" treatment for Code Ej 401 (a)(9) 
purposes where amounts pass through an estate. 



Page 6 

In this case, absent Taxpayer B's decision to transfer, by means of a trustee-to- 
trustee transfer, her one-third interest in Taxpayer A's IRA X to her beneficiary IRA, as 
described above, distributions of the entire IRA X interest, including Taxpayer B's one- 
third, would have to be made over Taxpayer A's remaining life expectancy in accordance 
with 5 1.401(a)(9)-5 of the "Final" regulations, Q&A-5(c)(3). After the trustee to trustee 
transfer, Taxpayer B will receive required distributions over Taxpayer A's remaining life 
expectancy. Thus, the trustee to trustee transfer will have no effect on the timing or 
amount of minimum required distributions. 

Additionally, a trustee to trustee transfer, as described in Rev. Rul. 78-406, does 
not constitute a distribution or payment as those terms are defined for purposes of Code 5 
408(d). 

Finally, since Taxpayer B is Taxpayer A's daughter, her 113 interest in Taxpayer 
A's IRA X constitutes an inherited lRA as that term is defined in Code 5 408(d)(3)(C). 

Thus, based on the specific facts and representations surrounding this ruling 
request, we conclude as follows: 

1. that Taxpayer B's one-third interest of Taxpayer A's IRA X can be segregated 
and held in a separate IRA for purposes of receiving distributions. Furthermore, with 
respect to determining over what period of time Taxpayer B must receive Code 5 
401 (a)(9) minimum required distributions see our response to your third letter ruling 
request (below); 

2. that the &A created by means of a trustee to trustee transfer, which will be 
titled "Taxpayer A (Deceased) fB/o Taxpayer B, beneficiary thereof ', constitutes an 
inherited IRA under Code § 408(d)(3)(C); 

3. that Taxpayer B may receive Code 5 401(a)(9) required distributions fi-om the 
IRA set up in the name of Taxpayer A for her benefit over Taxpayer A's remaining life 
expectancy using the age of Taxpayer A as of Taxpayer A's birthday in the calendar year 
of Taxpayer A's death reduced by one for each subsequent calendar year pursuant to 
1.401(a)(9)-5 of the "Final" Income Tax Regulations, Question and Answer 5(a)(2); and 

4. that the transfer of Taxpayer B's one third interest in Taxpayer A's IRA X will 
not constitute a taxable distribution within the meaning of Code fj 408(d)(l) to Taxpayer 
B and does not constitute a rollover as that term is used in Code 5 408(d)(3). 

This ruling letter is based on the assumption that IRA X and the beneficiary IRA 
created after the trustee to trustee transfer either have met, are meeting, or will meet the 
requirements of Code 408 at all times relevant thereto. 
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Pursuant to a power of attorney on file with this office, the original of this letter 
ruling is being sent to your authorized representative. 

This letter is directed only to the taxpayer that requested it and is based solely on 
the representations made with respect thereto. Section 61 106)(3) of the Code provides 
that it may not be used or cited as precedent. 

Sincerely yours, 

Frances V. Sloan 
Manager, Employee Plans 
Technical Group 3 
Tax Exempt and Government 
Entities Division 

Enclosures: 

Deleted copy of ruling letter 
Notice of Intention to Disclose 


