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Dear

This is in response to your letter dated November 20, 2002, in which you request
rulings regarding the effect of the creation of the proposed charitable "lead" trust for
federal gift and income tax purposes.

Taxpayer proposes to create an irrevocable trust (Trust) to continue for a period
of 30 years for the benefit of charitable organizations. The remaindermen are to be
Taxpayer’s children. Taxpayer will transfer to Trust cash and property valued at $x at
the date of contribution. A and B will serve as trustees.

Article Second, Paragraph A, subparagraph 1, of Trust provides that up to and
including that date thirty years from the date of execution of Trust, the trustees are to
distribute (in cash or in kind, valued at the date of distribution, or partly in each) an
annuity of $y per year to qualified charities in such proportions (or all to one) as the
trustees shall select. The annuity is to commence from the date of execution of Trust
and be paid not less frequently than annually. If Trust is executed on a day that the first
fiscal year will not be a full year (or if the termination date is other than the end of a
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year), the amount distributable for the first year (or the last year) will be determined as a
pro rata portion of the annuity amount. For each taxable year, the annuity amount will
be paid from current income, and to the extent current income is insufficient, from
accumulated income, and to the extent accumulated income is insufficient, from
principal. Any income not distributed may be added to principal in the trustees’ sole
discretion.

Article Second, Paragraph A, subparagraph 4, provides that the annuity interest
shall not be commuted or prepaid prior to the termination date.

Article Second, Paragraph A, subparagraph 2, provides that the term “qualified
charities” means only organizations described in § 170(c) and § 2522(a) of the Internal
Revenue Code, gifts to which qualify for a charitable deduction under both the federal
gift tax and federal income tax laws. If, 15 days before the close of the year, the
trustees have not selected a qualified charity or charities to which to distribute the
annuity or a portion of the annuity, the annuity or portion is to be paid in equal shares to
two specified charities, but only if, in each case, the charity is then a qualified charity.

Article First, Paragraph (X), provides that, notwithstanding any other provision of
the trust, no trustee or other person acting on behalf of the trust shall:

(1) engage in any act of self-dealing as defined in § 4941(d) or corresponding
provisions of any subsequent federal tax laws,

(2) cause any excess business holding, as defined in § 4943(c) or corresponding
provisions of any subsequent federal tax laws, to be retained,

(3) cause any investment to be acquired or retained in a manner that subjects
the trust to tax under § 4944 or corresponding provisions of any subsequent
federal tax laws; or

(4) make any taxable expenditures as defined in § 4945(d) or corresponding
provisions of any subsequent federal tax laws.

Article Second, Paragraph B, provides that, at the termination date, the trustees
are to distribute the remaining trust estate in equal shares so as to provide one such
share to each of Taxpayer’s children, A, B, C, D, and E, her or his heirs, personal
representatives and administrators.

You have requested the following rulings:

1. The annuity interest in Trust will be a guaranteed annuity interest within
the meaning of § 2522(c)(2)(B) and § 25.2522(c)-3(c)(2)(vi) of the Gift Tax
Regulations and a gift tax deduction will be allowed to Taxpayer pursuant
to § 2522 equal to the value of the guaranteed annuity.
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2. The trust will be allowed a deduction under § 642(c) each taxable year in an
amount equal to the annuity amount paid from the trust's gross income during the
taxable year in accordance with the terms of the trust.

3. No portion of the trust's income will be taxable to Taxpayer under
§§ 671 through 678.

GIFT TAX RULING

Section 2501(a) provides that a tax is imposed for each calendar year on the
transfer of property by gift during the calendar year by any individual.

Section 2522(a) provides that, in computing taxable gifts for the calendar year,
there is allowed a deduction in the amount of all charitable gifts made during the
calendar year.

Section 2522(c)(2) provides that where a donor transfers an interest in property
(other than an interest described in §170(f)(3)(B)) to a person, or for a use, described in
§ 2522(a) or (b), and an interest in the same property is transferred (for less than an
adequate and full consideration in money or money's worth) from the donor to a person,
or for a use, not described in § 2522(a) or (b), no deduction is allowed for the interest
that is, or has been transferred to the person, or for the use, described in § 2522(a) or
(b), unless

(A) in the case of a remainder interest, the interest is in a trust that is a
charitable remainder annuity trust or a charitable remainder unitrust
(described § 664) or a pooled income fund (described in § 642(c)(5)), or

(B) in the case of any other interest, the interest is in the form of a
guaranteed annuity or is a fixed percentage distributed yearly of the fair
market value of the property to be determined yearly.

Section 25.2522(c)-3(c)(2)(vi)(a) provides that the term "guaranteed annuity
interest" means an irrevocable right pursuant to the instrument of transfer to receive a
guaranteed annuity. A guaranteed annuity is an arrangement under which a
determinable amount is paid periodically, but not less often than annually, for a
specified term of years or for the life or lives of certain individuals. An amount is
determinable if the exact amount that must be paid under the conditions specified in the
instrument of transfer can be ascertained as of the date of the gift. For example, the
amount to be paid may be a stated sum for a term.

Section 25.2522(c)-3(c)(2)(vi)(e) provides that where a charitable interest in the
form of guaranteed annuity interest is in trust and the present value on the date of the
gift of all income interests for a charitable purpose exceeds 60 percent of the aggregate
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fair market value of all amounts in the trust (after payment of liabilities), the charitable
interest will not be a guaranteed annuity interest unless the governing instrument
prohibits both the acquisition and retention of assets which would give rise to a tax
under § 4944 if the trust acquired such assets.

In this case, based on the information submitted and the representations made,
the annuity payable under the terms of Trust satisfy the requirements of § 25.2522(c)-
3(c)(2)(vi)(a). Therefore, the annuity will be a guaranteed annuity for purposes of
§ 2522(c)(2)(B). Accordingly, Taxpayer will be entitled to a gift tax deduction under
§ 2522, based on the actuarial value of the guaranteed annuity payable to the charities
from the trust, determined under § 25.2522(c)-3(d)(2)(iv), as of the date of the gift.

INCOME TAX RULINGS

Section 642(c)(1) provides, in part, that in the case of a trust, there shall be
allowed as a deduction in computing its taxable income any amount of gross income,
without limitation, which pursuant to the terms of the governing instrument is, during the
taxable year, paid for a purpose specified in §170(c). If a charitable contribution is paid
after the close of such taxable year and on or before the last day of the year following
the close of such taxable year, then the trustee may elect to treat such contribution as
paid during such taxable year.

Section 681(a) provides, in part, that in computing the deduction allowable under
§ 642(c) to a trust, no amount otherwise allowable under § 642(c) as a deduction shall
be allowed as a deduction with respect to income of the taxable year which is allocable
to its unrelated business income for such year. Further, the term “unrelated business
income” refers to an amount equal to the amount which, if such trust were exempt from
tax under § 501(a) by any reason of § 501(c)(3), would be computed as its unrelated
business taxable income under § 512 (relating to income derived from certain business
activities and from certain property acquired with borrowed funds).

Section 644(a)(1) provides that if a trust (or another trust to which the property is
distributed) sells or exchanges property as a gain not more than 2 years after the date
of the initial transfer of the property in trust by the transferor and the fair market value of
such property at the time of the initial transfer in trust by the transferor exceeds the
adjusted basis of such property immediately after such transfer, an additional tax is
imposed in accordance with § 642(a)(2) on the includible gain recognized on such sale
or exchange. Section 644 provides, among other things, rules for determining the
amount of this additional tax, the year for which the tax is imposed, the amount of the
includible gain and the character of the includible gain, as well as various special rules
and exceptions.

Section 671 provides the general rule that, in cases in which the grantor or
another person is regarded as the owner of any portion of a trust, there shall be
included in computing his taxable income and credits those items of income,
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deductions, and credits against tax on the trust that are attributable to that portion of the
trust to the extent that such items would be taken into account in computing the taxable
income and credits against the tax of an individual.

Sections 673 through 678 of subpart, E, part 1, subchapter J, specify the
circumstances under which the grantor or another person is regarded as the owner of a
portion of a trust.

Based solely on the facts as presented in this ruling request, viewed in light of
the applicable law and regulations, we conclude that, except to the extent that Trust has
unrelated business income within the meaning of § 681(a), and subject to the limitations
set forth in § 642(c)(4), the trust will be allowed a deduction in accordance with
§ 642(c)(1) for the amount of gross income paid out to charitable beneficiaries
described in § 170(c) during its taxable year or by the close of the following taxable
year. Because the deduction under § 642(c)(1) is limited to amounts of gross income
paid for a purpose specified in § 170(c), no deduction will be allowed under § 642(c) for
a distribution from the trust principal, whether made in property or money, except to the
extent that such property or money has been included in the Trust's gross income and
provided no deduction was allowed for any previous taxable year for the amount so
paid. The trust will be subject to the rules of § 644 to the extent such rules would be
applicable.

Further, based upon the fact as submitted, Taxpayer will not be treated as the
owner of the trust under §§ 673, 674, 676, 677, or 678. Therefore, no portion of the
trust’s income will be taxable to Taxpayer under these provisions.

The trust does not authorize any power that would cause administrative control
of the trust to be considered exercisable primarily for the benefit of Taxpayer under
§ 675. However, whether Taxpayer will be treated as the owner of Trust under § 675
will depend upon the circumstances attendant upon the operation of the trust. This is a
question of fact, the determination of which must necessarily be deferred until the
federal income tax returns of the parties involved have been examined by the office of
the Area Director in which the returns are filed.

The rulings contained in this letter are based upon information and
representations submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury
statement executed by the appropriate party. While this office has not verified any of
the material submitted in support of the request for rulings, it is subject to verification on
examination.

Except as specifically set forth above, no opinion is expressed concerning the
federal tax consequences of the facts described above under the cited provisions or
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any other provision of the Code.

A copy of this letter should be attached to any income or gift tax returns that the
taxpayer may file relating to these matters.

This ruling is directed only to the taxpayer requesting it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

Sincerely yours,

George Masnik
Chief, Branch 4
Associate Chief Counsel
(Passthroughs and Special Industries)

Enclosure
Copy for 6110 purposes



