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LEGEND 
 
Taxpayers =   
 
Dear ----: 
 
This is in response to your letter dated December 31, 2002, concerning the federal 
income tax and employment tax treatment of medical and dental benefits provided by 
Taxpayers to the domestic partners of employees. 
  
Taxpayers provide medical and dental benefit coverage for its employees and their 
eligible dependents under a welfare benefit plan.  The plan provides that an eligible 
dependent includes employee’s same-gender domestic partner.   
 
Under Taxpayers’ welfare benefit plan, Taxpayers and employees share the cost of the 
medical and dental coverage for employees, spouses and dependents (other than 
domestic partners).  With respect to domestic partners who do not qualify as 
dependents under section 152 of the Internal Revenue Code, Taxpayers compute the 
taxable portion of the benefits provided to a domestic partner and include that in the 
employee’s gross income.  
 
Prior to a domestic partner’s enrollment in the medical or dental coverage, the 
employee and domestic partner must complete and have notarized a Domestic Partner 
Affidavit to certify the authenticity of the domestic partner relationship. Taxpayers 



 

 2 

require an annual recertification to confirm the status of the domestic partner 
relationship.   
 
Taxpayers also require that the employee and domestic partner certify that the domestic 
partner qualifies as a dependent if the requirements of section 152 are met.  If the 
domestic partner qualifies as a dependent, Taxpayers will not include the value of the 
domestic partner medical and dental coverage paid by Taxpayers in the employees’ 
gross income.  
 
Section 61(a)(1) and section 1.61-21(a)(3) of the Income Tax Regulations provide that, 
except as otherwise provided in subtitle A of the Code, gross income includes 
compensation for services, including fees, commissions, fringe benefits, and similar 
items.  
 
Section 1.61-21(a)(3) of the regulations provides that a fringe benefit provided in 
connection with the performance of services shall be considered to have been provided 
as compensation for such services.  
 
Section 1.61-21(a)(4) of the regulations provides that, in general, a taxable fringe 
benefit is included in the income of the person performing the services in connection 
with which the fringe benefit is furnished. Thus, a fringe benefit may be taxable to a 
person even though that person did not actually receive the fringe benefit. If a fringe 
benefit is furnished to someone other than the service provider, such benefit is 
considered as furnished to the service provider, and use by the other person is 
considered use by the service provider.  
 
Section 1.61-21(b)(1) of the regulations provides that an employee must include in 
gross income the fair market value of the fringe benefit. In general, fair market value, 
under the principles set forth in section 1.61-21(b)(2) of the regulations, is determined 
on the basis of the amount that an individual would have to pay for the particular fringe 
benefit in an arm's-length transaction. In the case of group medical coverage, the 
amount includible in the individual's gross income is the fair market value of the group 
medical coverage.  
 
Section 106 provides that gross income of an employee does not include employer-
provided coverage under an accident or health plan.  
 
Section 1.106-1 of the regulations provides that, the gross income of an employee does 
not include contributions which his employer makes to an accident or health plan for 
compensation (through insurance or otherwise) to the employee for personal injuries or 
sickness incurred by him, his spouse, or his dependents, as defined in section 152.  
 
Section 105(e) provides that amounts received under an accident or health plan for 
employees will be treated as amounts received through accident or health insurance for 
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purposes of sections 104 and 105.  
 
Section 104(a)(3) provides that, except in the case of amounts attributable to (and not in 
excess of) deductions allowed under section 213 (relating to medical expenses) for any 
prior taxable year, gross income does not include amounts received through accident or 
health insurance (or through an arrangement having the effect of accident or health 
insurance) for personal injuries or sickness (other than amounts received by an 
employee, to the extent such amounts (A) are attributable to contributions by the 
employer which were not included in the gross income of the employee, or (B) are paid 
by the employer).  
 
Section 105(a) provides that, except as otherwise provided in section 105, amounts 
received by an employee through accident or health insurance for personal injuries or 
sickness shall be included in gross income to the extent such amounts (1) are 
attributable to contributions by the employer which were not includible in the gross 
income of the employee, or (2) are paid by the employer.  
 
Section 105(b) provides that except in the case of amounts attributable to (and not in 
excess of) deductions allowed under section 213 (relating to medical expenses) for any 
prior taxable year, gross income does not include amounts referred to in subsection (a) 
if such amounts are paid, directly or indirectly, to the taxpayer to reimburse the taxpayer 
for expenses incurred by him for the medical care (as defined in section 213(d)) of the 
taxpayer, his spouse, and his dependents (as defined in section 152 of the Code). 
 
Employer-provided coverage under an accident or health plan for personal injuries or 
sickness incurred by individuals other than the employee, his or her spouse, or his or 
her dependents, as defined in section 152, is not excludable from the employee's gross 
income under section 106. In addition, reimbursements received by the employee 
through an employer-provided accident and health plan are not excludable from the 
employee's gross income under section 105(b) unless the reimbursements are for 
medical expenses incurred by the employee, his or her spouse, or his or her 
dependents, as defined in section 152. However, reimbursements that are not 
excludable under section 105(b) may be excludable under section 104(a)(3) if they are 
attributable to employer contributions that were included in the employee's income.  
                                                                                 
Rev. Rul. 58-66, 1958-1 C.B. 60, provides that the marital status of individuals as 
determined under state law is recognized in the administration of tax laws. However, 
Section 3 of the "Defense of Marriage Act", P.L. 104-199 (September 21, 1996), 
provides that, "in determining the meaning of any Act of Congress, or of any ruling,         
regulation or interpretation of the various administrative bureaus or agencies of the 
United States, the word 'marriage' means only a legal union between one man and one 
woman as husband and wife, and the word ‘spouse' refers only to a person of the 
opposite sex who is a husband or a wife."    
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Section 152 defines the term "dependent" for purposes of subtitle A of the Code. 
Sections 152(a)(1) through (8) define dependent in terms of support and relationship. 
Those sections define a dependent as an individual who: (1) receives more than half of 
his or her support from the taxpayer, and (2) is related to the taxpayer as defined in 
sections 152(a)(1) through (8).  
 
Section 152(a)(9) contains an alternative definition of dependent. That section defines 
dependent as an individual who: (1) receives more than half of his or her support from 
the taxpayer for the year, and (2) who has the home of the taxpayer as his or her 
principal abode and is a member of the taxpayer's household during the entire taxable 
year of the taxpayer. Section 152(b)(5) imposes an additional requirement. It provides 
that an individual is not considered a member of the taxpayer's household if the 
relationship between the individual and the taxpayer is in violation of local law. 
 
Section 3402 provides that, except as otherwise provided, every employer making 
payment of wages shall deduct and withhold upon such wages a tax determined in 
accordance with tables or computational procedures prescribed by the Secretary of the 
Treasury.  
 
Section 3401(a) provides that, with certain enumerated exceptions, the term "wages" as 
used in section 3402 means all remuneration (other than fees paid to a public official) 
for services performed by an employee for his or her employer, including the cash value 
of all remuneration (including benefits) paid in any medium other than cash.  
 
 Rev. Rul. 56-632, 1956-2 C.B. 101, holds that benefits excluded under Code section 
106 are not subject to income tax withholding. However, health benefits that are 
included in income are wages for withholding purposes.  
 
Sections 3101 and 3111 (Federal Insurance Contributions Act (FICA)) provide for a tax 
on employees and employers, which is a percentage of wages (as defined in section 
3121(a)) paid with respect to employment. Section 3301 (Federal Unemployment Tax 
Act (FUTA)) imposes on every employer a tax equal to a percentage of wages (as 
defined in section 3306(b)) paid by the employer during the calendar year with respect 
to employment.  
 
Sections 3121(a) and 3306(b) of the Code provide, with certain exceptions, that for 
FICA and FUTA purposes respectively, the term "wages" means all remuneration for 
employment, including the cash value of all remuneration (including benefits) paid in 
any medium other than cash. Under sections 3121(a)(2) and 3306(b)(2), wages for 
FICA and FUTA purposes does not include amounts paid to or on behalf of an 
employee or his dependents under a plan covering a class or classes of employees and 
their dependents on account of medical or hospitalization expenses. Health benefits 
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provided to persons other than the employee or his dependents are not excluded from 
FICA or FUTA wages under these provisions.  
 
Based on the information submitted, representations made, and authorities cited above, 
we conclude as follows:   
 
1. An employee’s same-gender domestic partner does not qualify as the “spouse” 

of the employee for purposes of the Code. 
 
2.  An employee's domestic partner who is not related to the                

employee in one of the relationships specified in section 152(a)(1)              
through (8), may qualify as a dependent of the employee              
if all of the requirements of sections 152(a)(9) and 152(b)(5) are            
met.  

 
3. Because the domestic partner certification (and annual recertification) contains 

representations that the support and relationship tests of section 152(a)(9) are 
met and that the relationship between the employee and domestic partner does 
not violate local law, Taxpayers may rely upon the domestic partner certification 
to establish that the domestic partner is a dependent of the employee for the 
purposes of determining whether the domestic partner medical and dental 
coverage is subject to Federal income and employment taxes.  

 
4. Medical and dental coverage and reimbursements that are provided to a 

domestic partner who qualifies as a section 152 dependent of the employee is 
excludable from the employee’s gross income under section 106 and section 105 
and are not included in wages for employment tax purposes.  

 
5. The excess of the fair market value of the medical and dental coverage provided 

by Taxpayers to a domestic partner who does not qualify as a section 152 
dependent of the employee, over the amount paid by the employee for such 
coverage, is includable in the employee’s gross income and is subject to income 
tax withholding and employment taxes.  

 
6. With respect to a domestic partner who does not qualify as a section 152 

dependent, neither the employee nor the domestic partner will include in income 
any amount received as payment or reimbursement under section 104(a)(3) to 
the extent the coverage was paid for with after-tax employee contributions.   

 
7. The medical and dental coverage provided to domestic partners will not 

otherwise adversely affect the exclusion from gross income under section 106 of 
amounts contributed by the Taxpayers for medical and dental coverage for 
employees, their spouses, and dependents.   
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Except as specifically ruled on above, no opinion is expressed or implied as to the 
federal tax consequences of the transaction described under any other provision of the 
Code.    
 
This ruling is directed only to the Taxpayers requesting it.  Section 6110(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

 
 

Sincerely, 
 

 
 

Harry Beker 
 Chief, Health and Welfare Branch 
 Office of Division Counsel/Associate 

Chief Counsel  
 (Tax Exempt / Government Entities) 

 
  

 
Enclosures: 
 

Copy of Letter 
Copy for section 6110 purposes  

 
 


