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Dear 

In a letter dated August 10, 2001, as supplemented by correspondence 
dated August 19, 2002, January 30, 2003, March 13, 2003, April 24, 2003, May 
14, 2003, and June 12, 2003, you requested a ruling concerning the federal 
income tax treatment of certain contributions to Plan X under section 414(h)(2) 
of the-Internal Revenue Code. 

The following facts and representations have been submitted: 



Plan X is a defined contribution plan sponsored by State A that is 
intended to meet the requirements of section 401(a) of the Code. Plan X is 
authorized by State Statute C, which became effective August 9, 2001. 

Plan X is a governmental plan as specified in section 414(d) of the Code. 
It was created to provide tax-deferred retirement benefits to Group B 
Employees, who are State A employees of eligible groups specified in Plan X. 
The employers of Group B Employees are instrumentalities of State A, within the 
meaning of section 414(d). Upon execution of Joinder Agreement Form J, these 
employers of Group B Employees become participating employers in Plan X. 

Participation in Plan X is elective, but once such election is made, it is 
irrevocable. The election to participate must be made within two years of 'the 
date of eligibility. All participants in Plan X are required to make mandatory 
employee contributions of at least one percent of the employee's gross salary 
or as required by the employer. The participating employers of Group B 
Employees have the right to designate the amount to be contributed. If the 
employer designates no amount, then no contribution may be made. The 
participating employers of Group B Employees may elect to make a contribution 
for each participant to be determined by the employer. 

You have represented that section 38-952(D) of State Statute C has been 
amended but will not officially become law until 90 days after the legislative 
session of State fiends. As amended, section 38-952(D) includes a Code section 
414 (h) "pick up" provision, as follows : 

Although designated as employee contributions, all employee 
contributions made to a plan shall be picked up and paid by the 
employer in lieu of contributions by the employee. The contributions 
picked up by an employer may be made through a reduction in the 
employee's compensation or an offset against future compensation 
increases, or a combination of both. An employee participating in a 
plan does not have the option of choosing to receive the contributed 
amounts directly instead of the employer paying the amounts to the 
plan. It is intended that all employee contributions that are picked 
up by the employer as provided in this subsection shall be treated as 
employer contributions under section 414(h) of the Internal Revenue 
Code, shall be excluded from employees' gross income for federal and 
state income tax purposes and are includable in the gross income of 
the employees or their beneficiaries only in the taxable year in 
which they are distributed. The specified effective date shall not be 
before the date the plan receives notification from the Internal 
Revenue Service that pursuant to section 414(h) of the Internal 
Revenue Code all employee contributions that are picked up by the 
employer as provided in this subsection shall be treated as employer 
contributions. Until notification is received, any contributions made 
under [State Statute Cl are made with after-tax contributions. 

Pursuant to the terms of Plan X and the authority vested in the Plan 
Administrator, Plan X is authorized to treat all participant contributions to 
Plan X as having been picked up under section 414(h) (2) of the Code, providing 
each participating employer has adopted Joinder Agreement Form J to this effect 
covering participant contributions. This Joinder Agreement Form J provides that 
participating employers will make contributions in lieu of the employees' 
contributions and that the employees may not receive such contributions 
directly. In addition, each participant will be required to complete Payroll 
Authorization Form P, which provides that the employer will pay amounts due 



directly to the Plan and an election to participate must be made within two 
years of the date of eligibility and is irrevocable. 

In addition, you expressly represent that pursuant to State Statute C, 
the fund manager may delegate authority to implement the Plan to the 
administrator employed, and the board or fund manager may perform all acts, 
whether or not expressly authorized, that it deems necessary and proper for the 
operation and protection of the Plan. Further, you represent that you have the 
authority to make any necessary changes to Plan X documents in order to 
establish, administer, manage and operate a supplemental defined contribution 
plan. In addition, you represent that the changes to the Plan X documents 
submitted in the above-referenced letters were made pursuant to this authority. 

Based on the facts and representations above, a ruling is requested that 
the employee contributions to Plan X picked up by the participating 
employers on behalf of Group B Employees in accordance with State Statute 
C, Payroll Authorization Form P, and Joinder Agreement Form J, will qualify as 
being picked up under section 414(h) (2) of the Code and will be considered to 
be employer contributions, provided such contributions are made in accordance 
with State Statute C, Payroll Authorization Form P, and Joinder Agreement Form 
J. 

Section 414(h)(2) of the Code provides that contributions, otherwise 
designated as employee contributions, shall be treated as employer 
contributions if &ch contributions are made to a plan described in section 
401(a), established by a state government or a political subdivision thereof, 
and are picked up by the employing unit. 

The federal income tax treatment to be accorded contributions which are 
picked up by the employer within the meaning of section 414(h) (2) of,the Code 
is specified in Revenue Ruling 77-462, 1977-2 C.B. 358. In that revenue 
ruling, the employer school district agreed to assume and pay the amounts 
employees were required by state law to contribute to a state pension plan. 
Revenue Ruling 77-462 concluded that the school district's picked-up 
contributions to the plan are excluded from the employees8 gross income until 
such time as they are distributed to the employees. The revenue ruling held 
further that under the provisions of section 3401(a)(12) (A) of the Code, the 
school district's contributions to the plan are excluded from wages for 
purposes of the Collection of Income Tax at Source on Wages; therefore, no 
withholding is required from the employees8 salaries with respect to sukh 
picked-up contributions. 

The issue of whether contributions have been picked up by an employer 
within the meaning of Code section 414(h) (2) is addressed in Revenue Ruling 81- 
35, 1981-1 C.B. 255 and Revenue Ruling 81-36, 1981-1 C.B. 255. These revenue 
rulings established that the following two criteria must be met: (1) the 
employer must specify that the contributions, although designated as employee 
contributions, are being paid by the employer in lieu of contributions by the 
employee; and (2) the employee must not be given the option of choosing to 
receive the contributed amounts directly instead of having them paid by the 
employer to the pension plan. Furthermore, it is immaterial, for purposes of 
the applicability of section 414(h) (21, whether an employer picks up 
contributions through a reduction in salary, an offset against future salary 
increases, or a combination of both. 

In Revenue ~uling 87-10, 1987-1 C.B. 136, the Internal Revenue Service 
considered whether contributions designated as employee contributions to a 



governmental plan are excludable from the gross income of the employee. The 
Service concluded that to satisfy the criteria set forth in Revenue Rulings 81- 
35 and 81-36 with respect to particular contributions, the required 
specification of designated employee contributions must be completed before the 
period to which such contributions relate. 

Pursuant to State Statute C, criteria set forth in Revenue Ruling 81-35 
and Revenue Ruling 81-36 are satisfied by providing, in effect, that State A 
and the participating employers of Group B Employers will make contributions in 
lieu of Group B Employees1 contributions and by providing that Group B 
Employees shall not be given the option to receive such contributions directly. 

Assuming the proposed pick ups are implemented as stated herein, with 
respect to your ruling request, it is concluded that the employee contributions 
to Plan X picked up by the participating employers on behalf of Group B 
Employees in accordance with State Statute C, Payroll Authorization Form P I  and 
Joinder Agreement Form J, will qualify as being picked up under section 
414(h)(2) of the Code and will be considered to be employer contributions, 
provided such contributions are made in accordance with State Statute C, 
Payroll Authorization Form P, and Joinder Agreement Form J. 

This ruling is based on the assumption that section 38-952(D) of State 
Statute C will become law in the timeframe mentioned herein. 

In accordancg with Rev. Rul. 87-10, this ruling does not apply to any 
contribution to the extent it relates to compensation earned before the later 
of the effective date of the relevant statutes, tHe date the pick-up election 
is executed or the date it is put into effeqt. 

No opinion is expressed as to whether the amounts in question are subject 
to tax under the Federal Insurance Contributions Act. No opinion is expressed 
as to whether the amounts in question are paid pursuant to a "salary reduction 
agreement" within the meaning of section 3121 (v) (1) (B) of the Code. 

This ruling is based on the assumption that Plan X will be qualified under 
section 401(a) of the Code at the time of the proposed contributions and 
distributions. 

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 
6110(k) (3) of the Code provides that it may not be used or cited by others as 
precedent. 

Further, this ruling is not a ruling with respect to the tax effects of 
the pickup on employees of participating employers. However, in order for the 
tax effects that follow from this ruling to apply to those employees of a 
particular participating employer described in the preceding sentence, the 
pick-up arrangement must be implemented by that participating employer in the 
manner described herein. 



A copy of this letter has been sent to your authorized representative in 
accordance with a Power of Attornev nn $ 4 1 -  in this office. If you have any 
questions, please contacl 

Sincerely yours, 

Frances V. Sloan, Manager 
Employee Plans Technical Group 3 
Tax Exempt and Government 
Entities Division 
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