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Legend 
 
Grantor   = ----------------------------------- 
    ----------------------- 
Country A   = ------------ 
Trust    = --------------------------------------------------  
     ---------------------- 
Date X   = -------------------------- 
Amount 1   = --------------- 
Country B   = ---------------------- 
Foreign Trustee  = ------------------------------------------------ 
Date Y   = ------------------------ 
Year Z   = ------- 
  
 
Dear ------------: 
 
This is in response to your letter, dated December 30, 2002, in which you requested 
rulings concerning the proper income, gift, and generation-skipping transfer (“GST”) tax 
treatment of the domestication of a foreign trust. 
 
The rulings contained in this letter are based upon information and representations 
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed 
by an appropriate party.   While this office has not verified any of the material submitted 
in support of the request for rulings, it is subject to verification on examination. 
 

FACTS 
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Grantor, who at the time was a resident and citizen of Country A, established the Trust 
on Date X.  The Trust was initially funded with Amount 1; no additional capital 
contributions have been made.  Foreign Trustee, a banking institution organized under 
the laws of Country B, was appointed trustee.  The Trust is a foreign trust under 
sections 7701(a)(30)(E) and 7701(a)(31)(B) of the Internal Revenue Code. 
 
The Trust is an irrevocable trust established for the primary benefit of Grantor’s 
grandchildren.  The beneficiaries include citizens and residents of the United States.  
Grantor retained no powers that caused him to be treated as the owner of the Trust 
under section 671. 
 
Clause 1(b) of the Deed of Trust defines “Perpetuity Date” as the day preceding the one 
hundred fiftieth anniversary of the date of the Deed.  
 
Clause 3(a) provides that until the Trust Division Event, the Trustees shall be authorized 
to distribute to or for the benefit of Grantor’s then living grandchildren as much of the net 
income and/or principal of the Trust Fund as the Trustees deem advisable for the 
education of the grandchildren.   
 
Clause 3(b) provides that the Trust Division Event shall occur upon the earlier of (i) a 
grandchild of Grantor attaining 25 years of age, or (ii) the death of all grandchildren of 
Grantor.  Upon the Trust Division Event, the Trust shall terminate, and the Trustees 
shall divide the assets of the Trust into equal shares for Grantor’s grandchildren, or, if 
any of them are not living at the Trust Division Event, then for the deceased grandchild’s 
issue on a per stirpes basis.  Each such share or part of a share allocated to a 
descendant of Grantor who is living at the Trust Division Event shall be placed in a 
separate trust, and the Trustees thereafter shall hold, administer, and distribute said 
trust for the primary benefit of the descendant to whom such share is allocated and for 
the benefit of such descendant’s issue in accordance with the provisions of Clause 4. 
 
Clause 4 provides that if a trust is to be established for the primary benefit of a 
beneficiary and for the benefit of such beneficiary’s issue, which trust is to be held, 
administered and/or distributed in accordance with the provisions of this Clause 4 (each 
such trust is referred to in the Deed as a “Dynasty Trust”), the Trustees shall manage, 
invest and reinvest the assets of each such Dynasty Trust and shall distribute the 
income and principal of each such Dynasty Trust in accordance with the following 
provisions: 
 

(a) During the term of each Dynasty Trust, the Trustees shall distribute to or 
for the benefit of the Beneficiary for whose primary benefit such Dynasty 
Trust is established and for such Beneficiary’s issue as much of the 
income and/or principal of such Beneficiary’s Dynasty Trust as the 
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Trustees deem necessary or advisable to provide for the education and 
health of such Beneficiary and such Beneficiary’s issue.  During the term 
of each Dynasty Trust, the Trustees also shall distribute to or for the 
benefit of any one or more among such Beneficiary and such Beneficiary’s 
issue who is at least 25 years of age as much of the income and/or 
principal of such Beneficiary’s Dynasty Trust as the Trustees deem 
necessary or advisable to provide for the maintenance and support in 
reasonable comfort of such Beneficiary and such Beneficiary’s issue who 
are at least 25 years of age. 

 
(b) Upon the first to occur of (1) the death of the Beneficiary for whose 

primary benefit such Dynasty Trust is established, or (2) the Perpetuity 
Date, such Dynasty Trust shall terminate. 

 
Clause 11 of the Schedule to the Deed of Trust provides that the Trust shall be 
governed in all respect by the laws of the Trust Domicile.  Country B is the first Trust 
Domicile, but the Trustees may by deed change the Trust Domicile to any other 
jurisdiction that would recognize the validity of the Trust and the respective interests of 
the beneficiaries. 
 
Due to a change in circumstances, Grantor established residency in the United States 
on Date Y, a date that is less than 5 years after Date X.  Since Date Y, Grantor has 
been treated as the owner of the Trust pursuant to section 679 and has paid U.S. 
income tax on the income of the Trust.  Grantor became a U.S. citizen in Year Z.   
 
The Trust’s advisors have determined that it would be in the best interest of the 
beneficiaries of the Trust to convert the Trust to a domestic trust.  The Trustee Selection 
Committee plans to change the trustee from Foreign Trustee to an institution organized 
and established under the laws of the United States or of one of the several states in 
the United States (“U.S. Resident Trustee”).  The Perpetuity Date will be changed, if 
necessary, to comply with the applicable law. 

 
RULINGS REQUESTED 

      
1. The domestication of the Trust and the Trust’s resulting change in status from a 

foreign grantor trust to a domestic nongrantor trust will not cause a gain 
recognition event under section 684(a) of the Code and section 1.684-2(e) of the 
Income Tax Regulations at the time of the domestication or at Grantor’s death. 

 
2. No aspect of domestication, including the Trust’s change of status from a foreign 

grantor trust to a domestic nongrantor trust and the change of fiduciary from 
Foreign Trustee to U.S. Resident Trustee, will give rise to a gift for purposes of 
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section 2501, nor will future distributions from the Trust be subject to the gift tax. 
 
3. No aspect of domestication, including the Trust’s change of status from a foreign 

grantor trust to a domestic nongrantor trust and the change of fiduciary from 
Foreign Trustee to U.S. Resident Trustee, will cause the GST tax under section 
2601 to apply to an otherwise taxable termination or taxable distribution from the 
Trust and the Dynasty Trusts. 

 
LAW AND ANALYSIS 

  
Ruling 1 
 
Section 671 provides that where it is specified in subpart E of part 1 of subchapter J, 
chapter 1 of the Code that the grantor or another person shall be treated as the owner 
of any portion of a trust, there shall then be included in computing the taxable income of 
the grantor or the other person those items of income, deductions, and credits against 
tax of the trust which are attributable to that portion of the trust to the extent that such 
items would be taken into account under chapter 1 in computing taxable income or 
credits against the tax of an individual.  
 
Section 679(a)(1) provides that a United States person who directly or indirectly 
transfers property to a foreign trust shall be treated as the owner for his taxable year of 
the portion of such trust attributable to such property if for such year there is a United 
States beneficiary of any portion of such trust.  
 
Section 679(a)(4) provides that if a nonresident alien individual has a residency starting 
date within 5 years after directly or indirectly transferring property to a foreign trust, 
section 679 and section 6048 shall be applied as if such individual transferred to such 
trust on the residency starting date an amount equal to the portion of such trust 
attributable to the property transferred by such individual to such trust in such transfer.   
 
Section 684(a) provides that, except as provided in regulations, in the case of any 
transfer of property by a United States person to a foreign estate or trust, for purposes 
of subtitle A of the Code, such transfer shall be treated as a sale or exchange for an 
amount equal to the fair market value of the property transferred, and the transferor 
shall recognize as gain the excess of the fair market value of the property so transferred 
over the adjusted basis of such property in the hands of the transferor. 
 
Section 684(b) provides that section 684(a) shall not apply to a transfer to a trust by a 
United States person to the extent that any person is treated as the owner of such trust 
under section 671. 
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Section 1.684-2(e) of the Income Tax Regulations provides that if any portion of a 
foreign trust is treated as owned by a U.S. person under subpart E of part I of 
subchapter J, chapter 1 of the Code, and such portion ceases to be treated as owned 
by that person under such subpart (other than by reason of an actual transfer of 
property from the trust to which section 1.684-2(d) applies), the U.S. person shall be 
treated as having transferred, immediately before (but on the same date that) the trust is 
no longer treated as owned by that U.S. person, the assets of such portion to a foreign 
trust.  Section 1.684-2(e) addresses a situation where a trust is a foreign trust both 
before and after it ceases to be treated as owned by a U.S. person and the only change 
is the trust’s status for purposes of subpart E.  Immediately following the change in the 
trust’s status, the assets are held in a foreign trust that is taxable under section 641 et 
seq. and is not generally subject to U.S. income tax except to the extent it derives 
income from sources within the United States. 
 
In this case, the Trust currently is a foreign trust.  Although the Trust’s beneficiaries 
include citizens and residents of the United States, section 679 was not applicable on 
Date X, when the trust was created, because Grantor was a nonresident alien.  When 
Grantor became a resident of the United States on Date Y, a date that was less than 5 
years after Date X, section 679(a)(4) caused section 679(a)(1) to become applicable.  
Consequently, Grantor has been treated as the owner of the Trust since Date Y.   
 
If the Trust becomes a domestic trust, section 679 will cease to apply and the Trust will 
cease to be treated as owned by Grantor under subpart E.  When the Trust becomes a 
domestic trust, section 684(a) will have no application, because the domestication of the 
Trust is not treated as a transfer to a foreign trust.  Section 684 and Section 1.684-2(e) 
of the Income Tax Regulations apply only to transfers to foreign trusts. 
 
Therefore, based upon the information submitted and the representations made, we 
conclude that the domestication of the Trust and the trust’s resulting change of status 
from a foreign grantor trust to a domestic nongrantor trust will not cause a gain 
recognition event under section 684(a) and section 1.684-2(e) of the Regulations at the 
time of domestication or at Grantor’s death.  
 
Ruling 2 
 
Section 2501(a)(1) provides that a tax, computed as provided in section 2502, is 
imposed for each calendar year on the transfer of property by gift during such calendar 
year by any individual, resident or nonresident. 
 
Section 2511(a) provides that the tax imposed by section 2501 shall apply whether the 
transfer is in trust or otherwise, whether the gift is direct or indirect, and whether the 
property is real or personal, tangible or intangible; but in the case of a nonresident not a 
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citizen of the United States, the tax shall apply to a transfer only if the property is 
situated within the United States.   
 
Section 2512(a) provides that, if a gift is made in property, the value thereof at the date 
of the gift shall be considered the amount of the gift.  Section 2512(b) provides that 
where property is transferred for less than an adequate consideration in money or 
money's worth, then the amount by which the value of the property exceeded the value 
of the consideration is deemed a gift. 
 
Section 25.2511-2(b) of the Gift Tax Regulations provides that a gift of property is 
complete to the extent the donor has so parted with dominion and control as to leave 
him no power to change its disposition, whether for his own benefit or for the benefit of 
another. 
 
Section 25.2511-1(b)(1) provides that in the case of a gift by a nonresident not a citizen 
of the United States, if the gift was made on or after January 1, 1967, by a donor who 
was not an expatriate to whom section 2501(a)(2) was inapplicable on the date of the 
gift by reason of section 2501(a)(3) and paragraph (a)(3) of section 25.2501-1, the gift 
tax applies only if the gift consisted of real property or tangible personal property 
situated within the United States at the time of the transfer. 
 
Section 25.2511-1(g)(1) provides, in part, that the gift tax is applicable only to a transfer 
of a beneficial interest in property.  It is not applicable to a transfer of bare legal title to a 
trustee. 
 
In this case, Grantor made a completed gift at the time that he transferred property to 
the Trust.  Furthermore, the transfer of title from Foreign Trustee to U.S. Resident 
Trustee would not result in a taxable gift.  Therefore, based upon the information 
submitted and the representations made, we conclude that no aspect of domestication, 
including the Trust’s change of status from a foreign grantor trust to a U.S. nongrantor 
trust and the change of fiduciary from Foreign Trustee to U.S. Resident Trustee, will 
give rise to a gift for purposes of section 2501, nor will future distributions from the Trust 
be subject to the gift tax.  
 
Ruling 3 
 
Section 2601 imposes a tax on each generation-skipping transfer.  Section 2611(a) 
provides that the term “generation-skipping transfer” means -- (1) a taxable distribution, 
(2) a taxable termination, and (3) a direct skip.  
 
Section 2612(a) provides that the term “taxable termination” means a termination (by 
death, lapse of time, release of a power, or otherwise) of an interest in property held in 
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trust unless (A) immediately after such termination, a non-skip person has an interest in 
such property, or (B) at no time after such termination may a distribution (including 
distributions on termination) be made from such trust to a skip person.  
 
Section 2612(b) provides that the term “taxable distribution” means any distribution from 
a trust to a skip person (other than a taxable termination or a direct skip).  
 
Section 2612(c)(1) provides that the term "direct skip" means a transfer subject to a tax 
imposed by chapter 11 or 12 of an interest in property to a skip person.  
 
Section 2613(a) provides that for purposes of chapter 13, the term "skip person" means 
(1) a natural person assigned to a generation which is 2 or more generations below the 
generation assignment of the transferor, or (2) a trust if all interests in such trust are 
held by skip persons, or if there is no person holding an interest in such trust, and at no 
time after such transfer may a distribution (including distributions on termination) be 
made from such trust to a non-skip person. 
 
Section 2663(2) provides that the Secretary shall prescribe such regulations as may be 
necessary or appropriate to carry out the purposes of chapter 13 including regulations 
(consistent with the principles of chapters 11 and 12) providing for the application of this 
chapter in the case of transferors who are nonresidents not citizens of the United States 
(“NRA transferors”). 
 
Section 26.2663-2(b)(2) of the Generation-Skipping Transfer Tax Regulations provides 
that chapter 13 applies to a taxable distribution or a taxable termination to the extent 
that the initial transfer of property to the trust by a NRA transferor, whether during life or 
at death, was subject to the Federal estate or gift tax within the meaning of section 
26.2652-1(a)(2). 
 
Section 26.2652-1(a)(2) provides, in part, that, for purposes of chapter 13, a transfer is 
subject to Federal gift tax if a gift tax is imposed under section 2501(a) (without regard 
to exemptions, exclusions, deductions, and credits). 
 
In this case, Grantor transferred property to the Trust while he was a nonresident alien.  
The original transfer to the Trust was not subject to Federal gift tax because neither 
Grantor nor the Trust property had U.S. situs.  Because the initial transfer was not 
subject to the Federal gift or estate tax, the GST tax does not apply to distributions from 
and terminations of the Trust.  Therefore, based upon the information submitted and the 
representations made, we conclude that no aspect of domestication, including the 
Trust’s change of status from a foreign grantor trust to a domestic nongrantor trust and 
the change of fiduciary from Foreign Trustee to U.S. Resident Trustee, will cause the 
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GST tax to apply to an otherwise taxable termination or taxable distribution from the 
Trust and the Dynasty Trusts under section 2601.  
 
Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the 
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in 
this letter.  In particular, no opinion is expressed or implied concerning whether the 
Trust will be a domestic trust following the change of fiduciary from Foreign Trustee to 
U.S. Resident Trustee. 
  
This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) of the Code 
provides that it may not be used or cited as precedent. 
 
In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to the taxpayer. 
 

Sincerely, 
 
 
 
M. Grace Fleeman 
Senior Counsel, Branch 1 
Office of Associate Chief Counsel 
(International) 
  

 
 
cc:   ------------------------------------ 

------------------- 
---------------------- 
------------------------- 
 

 


