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Plan X - ******** - 

Dear ********: 

This is in response to your request for a private letter ruling dated March 26, 
2001, as supplemented by a letter dated September 19,2001, concerning whether a 
reversion of excess amounts in Plan X, a defined benefit plan, upon its termination 
would be subject to the excise tax described in section 4980 of the Internal Revenue 
Code. 

The following facts and representations have been submitted: 

Plan X is a defined benefit plan that was established January 1, 1971, to provide 
retirement income and other benefits for certain employees and their beneficiaries. The 
most recent amendments were made December 4, 1995 and December 9, 1999, 
effective retroactive to January 1, 1987. Plan X covers substantially all of the 
employees of Employer A who have attained age 20% and have completed six months 
of continuous employment or one year of credited service, whichever is earlier. Section 
I .3 of Plan X provides that it is the intent of Employer M that Plan X shall be 
established and maintained (1) as a retirement program which is in full compliance with 
the Employee Retirement Income and Security Act of 1974 (ERISA) and (2) as a 
qualified plan under the terms of section 401 (a) of the Internal Revenue Code. 

Section 15.4 of Plan X provides the Employer M reserves the right to terminate 
Plan X at any time. Section 15.4 further provides, in general, that after the assets of 
Pan X have been withdrawn and allocated, any amount remaining in Plan X will be 
returned to Employer M. 



Employer A is an organization exempt from federal income tax under section 
501 (c)(7) of the Code. In your letter dated September 19, 2001, you represent that 
Employer M has been subject to unrelated business income tax on income from 
nonmember use of club facilities, as well as investment income. You further state that 
under other guidance, Employer M is not treated as having a profit motive. As such, 
Employer M is unable to use its loss from nonmember use of club facilities to offset its 
investment income. You further state that Employer M has paid unrelated business 
income tax on its investment income, but has never received a tax benefit from its 
pension contributions to Plan X. 

Employer A intends to terminate Plan X. The estimated assets at the date of 
termination total $6.1 million with $4.3 million is estimated liabilities. This results in a 
reversion of approximately $1.8 million. Employer M has decided not to establish a 
replacement plan. Employer M intends to terminate Plan X and to receive an employer 
reversion as defined in section 4980(c)(2)(A) of the Code. Employer M asserts that no 
amount of the reversion should be included in unrelated business taxable income and 
that Employer M should not be subject to the excise tax under section 4980 of the Code 
because it has not received a tax benefit from the contributions it made to Plan X. 

Based on these facts and representations, you request the following ruling: 

Upon the termination of Plan X, the amount of the "reversion" will not be included 
in unrelated business income and Employer A will not be subject to the excise tax under 
section 4980 of the Code. 

Section 4980(a) of the Code imposes an excise tax of twenty percent on the 
amount of any "employer reversion" from a qualified plan. In accordance with section 
4980(b), the excise tax will be imposed on the employer maintaining the plan. 

Section 4980(c)(l) of the Code provides, in pertinent part, that a "qualified plan" 
for purposes of section 4980 is a plan meeting the requirements of section 401 (a) or 
403(a), other than a plan maintained by an employer if such employer has, at all times, 
been exempt from tax under subtitle A. 

Section 4980(c)(2)(A) of the Code provides that the term "employer reversion" 
means the amount of cash and the fair market value of other property received (directly 
or indirectly) by an employer from a qualified plan. 

Section 4980 (d)(l) of the Code provides that "50 percent" shall be substituted 
for "20 percent" in section 4980(a) with respect to any employer reversion from a 
qualified plan unless the employer establishes or maintains a qualified replacement 
plan, or the plan provides benefit increases that meet the requirements of section 
4980(d)(3). 

Section 501 (c)(7) of the Code provides for the exemption from Federal income 
tax of clubs organized for pleasure, recreation, and other nonprofitable purposes where 



substantially all of the activities are for such purposes and no part of the net earnings 
inures to the benefit of any private shareholder. 

Section 1 501 (c)(7)-I (a) of the Income Tax Regulations ('regulations") states 
that the exemption provided to organizations described in section 501 (c)(7) of the Code 
applies only to clubs which are organized exclusively for pleasure, recreation, and other 
nonprofitable purposes, but does not apply to any club it its net earnings inures to the 
benefit of any private shareholder. The regulation also states that, in general, this 
exemption extends to social and recreation clubs, which are supported solely by 
membership fees, dues, and assessments. However, a club otherwise entitled to 
exemption will not be disqualified because it raises revenue from members through the 
use of club facilities or in connection with club activities. 

Section 51 1 of the Code imposes a tax on unrelated business taxable income 
of organizations described in section 401 (a) and section 501 (c), which are exempt from 
tax by reason of section 501(a). Section 512(a)(3) provides, in general, that in the case 
of an organization described in section 501 (c)(7), the term "unrelated business taxable 
income" means the gross income (excluding any exempt function income), less the 
deductions allowed by this chapter which are not directly connected with the production 
of the gross income (excluding exempt function income), both computed with 
modifications provided in paragraphs (6) ,  (lo), (1 I), and (12) of subsection (b). 

Section 51 2(a)(3)(B) of the Code defines "exempt function income" as the 
gross income from dues, fees, charges, or similar amounts paid by members of the 
organization as consideration for providing such members or their dependents or 
guests goods, facilities, or services in furtherance of the purposes constituting the basis 
for the exemption of the organization to which such income is paid. Such term also 
means all income (other that an amount equal to the gross income derived from an 
unrelated trade or business regularly carried on by such organization computed as if the 
organization were subject to paragraph (I)), which is set aside (i) for a purpose 
specified in section 170(c)(4), or (ii) in the case of an organization described in 
paragraph (9), ( I  7), or (20) of section 501 (c), to provide for the payment of life, sick, 
accident, or other benefits. If during the taxable year, an amount which is used for a 
purpose other than that described in (i) or (ii), such amount shall be included in 
unrelated business taxable income for the taxable year. 

Section 51 3(a) of the Code provides, in relevant part, that the term "unrelated 
trade or business" means, in the case of any organization subject to the tax imposed by 
Section 51 1, any trade of business the conduct of which is not substantially related 
(aside from the need of such organization for income or funds or the use it makes of the 
profits derives) to the exercise or performance by such organization of its charitable, 
educational, or other purpose or function constituting the basis for its exemption under 
section 501. 

Section 1.51 3-1 (b) of the Income Tax Regulations ("regulations") provides that, 
for purposes of section 513 of Code, the term "trade or business" has the same 



meaning it has in section 162, and generally includes any activity carried on for the 
production of income from the sale of goods or the performance of services. 

Section 1.51 3-1 (c)(l ) of the regulations provides that in determining whether a 
trade or business from which a particular amount of gross income derives is "regularly 
carried on", within the meaning of section 512 of the Code, regard must be had to the 
frequency and continuity with which the activities productive of the income are 
conducted and the manner in which they are pursued. 

Section 1.51 3-1 (d)(l) of the regulations provides that gross income derives from 
"unrelated trade or business", within the meaning of section 513(a) of the Code, if the 
conduct of the trade or business which produces the income is not substantially related 
(other than through the production of funds) to the purposes for which exemption is 
granted. 

Section I .513-I (b) of the regulations indicates that the primary objective of the 
adoption of the unrelated business income tax was to eliminate a source of unfair 
competition by placing the unrelated business activities of certain exempt organizations 
upon the same tax basis as the nonexempt business endeavors with which they 
compete. Where an activity does not possess the characteristics of a trade or business 
within the meaning of section 162 of the Code, the unrelated business income tax does 
not apply since the organization is not competition with taxable organizations. 

The issue of whether the reversion, or any part thereof, is income to Employer M 
and taxed as unrelated business taxable income involves an analysis of whether the 
reversion, or any part thereof, is income as defined in section 61 of the Code, as 
modified by section 1 I 1. 

Under section 61 of the Code, gross income generally includes income from 
whatever source derived. However, under section I I l(a), gross income does not 
include income attributable to the recovery during the taxable year of an amount 
deducted in any prior taxable year to the extent such amount did not reduce the amount 
of tax imposed by Chapter 1. Section I I I (a) represents the exclusionary arm of the tax 
benefit rule. Conversely, if the taxpayer recovers an amount previously deducted which 
did not reduce the amount of tax, the recovery is includible in income. This is the so- 
called inclusionary arm of the tax benefit rule. 

"Recovery" is defined in section 1.1 1-1 (a)(2) of the regulations as resulting from 
the receipt of amounts in respect of the previously deducted or credited Code section 
11 1 item, such as bad debts or taxes. Thus, the application of the tax benefit rule 
requires a fundamentally inconsistent event. Under the regulations, a previously 
deducted item that is recovered would represent such an event, even if the item is not 
listed there. If the taxpayer derived no benefit from the inconsistent deduction the 
recovery would be excluded from gross income. This principle has been followed when 
the taxpayer did not receive a benefit from the deduction because the taxpayer was tax- 
exempt. 



The potential reversion in this case may not just represent the return of 
contributions to Plan X, but may also represent previously untaxed income earned on 
the contributions while in Plan X. You represent that Employer M has never received a 
tax benefit from the contributions it made to Plan X. Therefore, with respect to the first 
part of your ruling request we conclude that Employer M does not have unrelated 
business taxable income from the recovery of the surplus of assets from Plan X 
following the termination of Plan X. 

With respect to the second part of your ruling request, concerning the 
applicability of the Code section 4980 excise tax to Employer M, you represent that 
Employer M has paid unrelated business income tax on its investment income and 
income it receives from nonmember use of its club facilities. A tax-exempt employer is 
subject to tax under subtitle A of the Code if it has unrelated business taxable income. 
Because Employer M has been subject to tax under subtitle A of the Code, Plan X has 
not at all times been maintained by an employer that has at all times been exempt from 
tax under subtitle A. Therefore, with respect to the second part of your ruling request, 
we conclude that Employer M will be subject to the excise tax under section 4980(d)(I) 
of the Code. 

This ruling is based on the assumption that Plan X is qualified under section 
401 (a) of the Code and its trust is tax exempt under section 501 (a). 

This letter ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 
61 1 O(k)(3) of the Code provides that it may be used or cited by others as precedent. 

A copy of this ruling has been sent to your authorized representative in 
accordance with a power of attorney on file in this office. 

If you have any questions about this ruling, please contact ****** 
******** 

T:EP:RA:T2, at 

Sincerely yours, 

James E. Holland, Jr., Manager 
Employee Plans Technical 

Enclosures: 
Deleted copy of ruling letter 
Form 437 


