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Dear : 

This letter is in response to your request for a ruling with respect to the creation of Plan 
B and its effect on Plan A. You have asked us to rule on the following issues: 

(1) The establishment, operation, and funding of Plan B will not cause Plan A to lose its 
qualified status under § 401 (a) of the Internal Revenue Code (Code). 

(2) Contributions made to Plan B, if otherwise deductible, will be deductible by the 
employers under 3 404 of the Code. 

(3) Employer payments to Plan B of employer portions of applicable employment taxes 
under § 162 of the Code in the taxable year in which Plan B disburses those 
payments to the applicable taxing authorities. 

5. 

(4) Employer payments to Plan B to reimburse Plan B's administrative expenses are 
deductible under 5 162 of the Code in the taxable year in which Plan B disburses 
those payments to the administrative service providers. 

This office can rule on issues (I) and (2) above. However, issues (3) and (4) a b  
outside of the purview of this office and must be referred to Chief Counsel for ruling. 
We have forwarded issues (3) and (4) to the Associate Chief Counsel (Tax Exempt and 
Government Entities) for their action. 

Facts 

According to the facts as stated in your ruling request, Plan A is a qualified 
multiemployer defined benefit pension plan operated under the Employee Retirement 
Income Security Act of 1974, as amended (ERISA). 



Plan A provides collectively-bargained pension benefits for its retiree-participants. It is 
governed by a Board of Trustees, half of whom are union representatives and half of 
whom are employer representatives. 

The benefits of participants in Plan A are subject to the maximum annual benefit 
limitations of § 415(b) of the Code. Because some of Plan A's participants are or soon 
may be experiencing benefit reductions as a result of the limitations imposed by 
3 415(b), the Trustees have created Plan B. 

Plan B is designed to provide, on a nonqualified basis, the additional benefits that a 
participant would receive under Plan A if there were no benefit limitations under 
§ 41 5(b). Plan B provides that on a monthly basis the administrator of both Plan A and 
Plan B will allocate a portion of total employer contributions to Plan B. This amount will 
consist of (1) excess benefits that cannot be paid under Plan A because of the 
limitations imposed by § 41 5(b), (2) FICA and FUTA taxes that would otherwise be 
payable on the excess benefit, and (3) sufficient funds to pay all of Plan B's 
administrative expenses, including attorneys' fees, accounting fees, and any taxes 
payable by Plan+. The remainder of the employer contributions will then be allocated 
to Plan A. Upon receipt of the contributions by Plan A, they cannot be shifted to Plan B. 
Plan B is intended to serve as a passthrough entity for excess benefit payments. 
Plan B will not permit any accumulation of assets. 

A participant's benefit under Plan B equals the amount payable under Plan A that 
exceeds the amount limited by § 415(b) of the Code. The amount under Plan B is 
further increased to reflect employment taxes due on that amount, so that payments to 
the participant, net of the employment taxes, are the same amounts the participant 
would receive if the amounts were not subject to employment taxes. 

Applicable Law 
- 

Section 3(36) of Title I of ERISA provides that the term "excess benefit plan" means a 
plan maintained by an employer ~aie ly  for the purpose of providing benefits for certain 
employees in excess of the limitations on contributions and benefits imposed by § 415 
of the Code on plans to which that section applies, without regard to whether the plan is 
funded. To the extent that a separable part of a plan (as determined by the Secretary of 
Labor) maintained by an employer is maintained for such purpose, that part shall be 
treated as a separate plan, which is an excess benefit plan. 

Section 401 (a)(16) of the Code provides that a qualified plan must not provide for 
benefits or contributions that exceed the limitation of 5 41 5. 

Section 404 of the Code provides deduction rules for contributions of an employer to an 
employees' trust or annuity plan and compensation under a deferred-payment plan. 
Section 404(a) provides that, if contributions are paid by an employer to or under a 



stock bonus, pension, profit-sharing, or annuity plan, or if compensation is paid or 
accrued on account of any employee under a plan deferring the receipt of such 
compensation, such contributions or compensation are not deductible under that 
chapter; but, if they would otherwise be deductible, they shall be deductible under that 
section, subject, however, to the limitations in that section as to the amounts deductible 
in any year. Section 404(a)(5) provides that contributions or compensation deferred 
under a plan not included in § 404(a)(l), (2), or (3), are deductible in the taxable year in 
which an amount attributable to the contribution is includible in the gross income of the 
employees participating in the plan, but in the case of a plan in which more than one 
employee participates, only if separate accounts are maintained for each employee. 

Section 415 of the Code provides limitations on benefits and contributions that may be 
provided under qualified plans. Section 41 5(b) provides limitations that qualified defined 
benefit plans must satisfy. Section 41 5(b)(l) provides, in general, that the annual 
benefit a participant can receive under a qualified defined benefit plan must not exceed 
the lesser of a specified dollar amount of I00 percent of the participant's average 
compensation for his high three years. Effective for plan years beginning after 
December 31,2601, the 100 percent of average compensation limit does not apply to 
multiemployer plans. The specified dollar amount effective January 1, 2003 is 
$160,000. 

Section 1.404(a)-12(b) of the Income Tax Regulations provides that, in general, a 
deduction is allowable for a contribution only in the taxable year of the employer in 
which or with which ends the taxable year of an employee in which an amount 
attributable to such contribution is includible in the employee's gross income as 
compensation, and then only to the extent allowable under § 404(a) of the Code. In the 
case of a funded plan under which more than one employee participates, no deduction 
is allowable under § 404(a)(5) of the Code for any contribution unless separate 
accounts are maintained for each employee. 

C- 

Section I .414(1)-I (b)(l ) of the Income Tax Regulations provides that, for purposes of 
that section, a plan is a "single plan" if and only if, on an ongoing basis, all of the plan 
assets are available to pay benefits to employees who are covered by the plan and their 
beneficiaries. 

Rationale 

Section 401 (a)(16) of the Code provides that a qualified plan must satisfy § 41 5. 
Section 41 5(b) provides limitations that benefits provided under a qualified defined 
benefit plan must satisfy. Thus, where a participant's benefit under Plan A's benefit 
formula exceeds the limitation under § 41 5(b) applicable to the participant, adjusted as 
necessary for the commencement age and the form in which the benefit will be paid, the 
participant's benefit under Plan A must be limited (reduced) so that it does not exceed 
such limitation. 



Section 3(36) of Title I of ERISA provides that an excess benefit plan is a plan 
maintained by an employer solely for the purpose of providing benefits for certain 
employees in excess of the limitations under § 41 5 of the Code applicable to the 
employee, without regard to whether the plan is funded. Plan B is intended to be an 
excess benefit plan under 5 3(36) of ERISA. 

Section 1.414(1)-I (b)(l) of the regulations provides that a plan is a single plan, for 
purposes of that section, if and only if all the plan assets are available to pay benefits to 
participants and beneficiaries. The assets of Plan A are not available to pay benefits 
under Plan B, and the assets of Plan B are not available to pay benefits under Plan A. 
Therefore, Plan A and Plan B do not constitute a single plan. Plan B is separate from 
Plan A and provides benefits on a nonqualified basis, which supplement the benefits 
that certain participants under Plan A receive from Plan A. Furthermore, the benefit 
provided to a participant under Plan B cannot be provided under Plan A because it 
would cause the participant's Plan A benefit to exceed the limitation of § 41 5 of the 
Code. Thus, the existence of Plan 9, an excess benefit plan, does not affect the status 
of Plan A. --  

Section 404(a) of the Code provides the general deduction rules applicable to a stock 
bonus plan, pension, profit sharing, or annuity plan, or if compensation is paid or 
accrued on account of any employee under a plan or arrangement for deferring 
compensation, regardless of the section of the Code under which the amounts might 
otherwise be deductible. Pursuant to § 404(a)(5), contributions or compensation 
deferred under a nonqualified plan or arrangement, if otherwise deductible, are 
deductible in the taxable year in which an amount attributable to the contribution are 
includible in the gross income of the employees participating in the plan, but in the case 
of a plan in which more than one employee participates, only if separate accounts are 
maintained for each employee. 

L 

Section 1.404(a)-12(b)(l) of the regulations provides that the deduction is allowable for 
contributions paid only in the taxable year in which or with which ends the taxable year 
of an employee in which an amount attributable to the contribution is includible in his or 
her income as compensation, and then only to the extent allowable under § 404(a) of 
the Code. 

Because employees who participate in Plan B are fully vested in their benefits when 
employer contributions are made and separate accounts are maintained for each 
employee, each employer who participates in Plan B is entitled to the deduction under 
§ 404(a)(5) of the Code in an amount equal to the amount included in income by their 
respective employees, assuming all other requirements for deductibility are met. The 
deduction is allowable in the taxable year in which or with which ends the taxable year 
of the employee in which the amount is includible in the employee's income as 
compensation. 



Holdinqs 

(1) The establishment, operation, and funding of Plan B will not cause Plan A to lose its 
qualified status under § 401 (a) of the Internal Revenue Code (Code). 

(2) Contributions made to Plan B, if otherwise deductible, will be deductible by the 
employers under § 404 of the Code. 

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 61 I O(k)(3) of the 
Internal Revenue Code provides that it may not be used or cited by others as 
precedent. 

This letter does not consider the more general issue of Plan A's qualified status, 
specifically, whether Plan A complies with all the requirements under the Code for 
qualification. This letter addresses only the impact (if any) of the adoption and funding 
of Plan B on the purportedly otherwise qualified status of Plan A. Additionally, except 
as specifically r&ed above, no opinion is expressed regarding the subject transaction 
under any provision of the Code, including the consequences to participants under 
99 83 and 402(b) of the Code. Moreover, we express no opinion regarding the federal 
employment tax aspects of the transaction described above. 

If you require further assistance in this matter, please contact 

Sincerely yours, 
A 

Martin L. Pippins, Manager 
Employee Plans Actuarial Group 2 


