
Internal Revenue Service 

Number: 200329014

Release Date: 7/18/2003

Index Number: 105.00-00


106.00-00 

Taxpayer: 

Plan: 

Dear  : 

Department of the Treasury 

Washington, DC 20224 

Person to Contact: 

Telephone Number: 

Refer Reply To: 
CC:TEGE:EB:HW  PLR-164963-02 

Date: 
04/01/2003 

This responds to your letter of November 19, 2002 and supplemental submission of 
February 14, 2003, requesting rulings on behalf of Taxpayer concerning the proper 
Federal tax treatment of a medical reimbursement plan and a qualified parking payment 
plan. This ruling responds only to your ruling requests concerning the medical 
reimbursement plan as amended by your submission of February 14, 2003. Your ruling 
request concerning parking will be addressed under separate cover by Employment Tax 
Branch 2 of the Tax Exempt & Government Entities Division. 

You represent that Taxpayer has established the Plan, which is an employer-provided 
reimbursement plan for employees’ qualified expenses other than health insurance 
(there is also a separate health insurance program for employees).  You represent that 
all benefits under the Plan are nontaxable benefits to the employees. All eligible 
employees can participate in the Plan, although participation is restricted for those 
employees who do not select health insurance coverage. The Plan reimburses 
participating employees for medical expenses, as defined in § 213(d) of the Internal 
Revenue Code (the Code)(except for health insurance premiums and long-term care 
expenses and insurance), of the employee and the employee’s spouse and dependents 
as defined in §152 to the extent that the employee or the employee’s spouse or 
dependants have not been reimbursed for the expense, or are not entitled to 
reimbursement from any other plan. You represent that the Plan satisfies the 
nondiscrimination rules of §105 (h) the Code. 

The medical reimbursement plan is available only to those employees who have 
elected, through salary reduction, to purchase employer-sponsored health insurance. 
Under the Plan, Taxpayer pays for the medical reimbursement plan and employees do 
not make any salary reduction elections to pay for the medical reimbursement plan. At 
the beginning of the plan year, Taxpayer designates a specified annual aggregate 
amount of reimbursements or payments based on each employee’s wages and 
personal exemptions reported on Form W-4. Thus, employees with a higher 
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withholding rate have a lower aggregate amount; those with a lower withholding rate 
have a higher aggregate amount. The annual aggregate amount of the medical 
expense reimbursements with respect to a particular employee is not related to the 
employee’s salary reduction to purchase health insurance under Taxpayer’s health 
insurance program, and the salary reduction never exceeds the actual cost of 
employer-sponsored health insurance. 

Under the Plan, only those medical expenses that an employee incurs while a 
participant in the Plan will be reimbursed. Any qualified medical expenses in excess of 
the available reimbursement amount can be carried over for reimbursement in the next 
plan year. The amount designated by Taxpayer for medical expense reimbursements 
that an employee does not use during the plan year is carried over to the next plan 
year, provided that the employee continues to participate in the Plan. Thus, the 
employee will have the carryover balance available, as well as additional amounts, for 
medical expenses in the next plan year. An employee cannot receive cash or any other 
benefit in lieu of medical expense reimbursements or payments. In addition, Taxpayer 
requires employees to substantiate medical expenses before reimbursements or 
payments are made. Although an annual aggregate amount is designated at the 
beginning of the plan year for each employee, only a pro-rata portion of that amount is 
available for reimbursement of substantiated medical expenses on each payday. 

Section 61(a)(1) of the Code and §1.61-21(a)(3) of the Income Tax Regulations provide 
that, except as otherwise provided in Subtitle A, gross income includes compensation 
for services, including fees, commissions, fringe benefits, and similar items. 
Section 106 provides that gross income of an employee does not include employer-
provided coverage under an accident or health plan. 

Section 1.106-1 of the regulations provides that the gross income of an employee does 
not include contributions which the employee's employer makes to an accident or 
health plan for compensation (through insurance or otherwise) to the employee for 
personal injuries or sickness incurred by the employee or the employee's spouse or 
dependents (as defined in §152). 

Section 105(a) provides that, except as otherwise provided in § 105, amounts received 
by an employee through accident or health insurance for personal injuries or sickness 
shall be included in gross income to the extent such amounts (1) are attributable to 
contributions by the employer which were not includible in the gross income of the 
employee, or (2) are paid by the employer. 

Section 105(b) states that except in the case of amounts attributable to (and not in 
excess of) deductions allowed under §213 (relating to medical expenses) for any prior 
taxable year, gross income does not include amounts referred to in subsection (a) if 
such amounts are paid, directly or indirectly, to the taxpayer to reimburse the taxpayer 
for expenses incurred by the taxpayer for the medical care (as defined in § 213(d)) of 
the taxpayer or the taxpayer's spouse or dependents (as defined in § 152). 

Section 1.105-2 of the regulations provides that only amounts that are paid specifically 
to reimburse the taxpayer for expenses incurred by the taxpayer for the prescribed 
medical care are excludable from gross income. Thus, § 105(b) does not apply to 
amounts that the taxpayer would be entitled to receive irrespective of whether or not the 
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taxpayer incurs expenses for medical care. 

In Rev. Rul. 2002-41, 2002-28 I.R.B. 75, an employer sponsors a major medical plan 
that provides coverage under a policy of accident and health insurance and is paid for 
in part pursuant to salary reduction elections under the employer’s cafeteria plan. The 
employer also sponsors a health reimbursement arrangement (HRA) that is paid for 
solely by the employer and not through salary reduction contributions. Coverage under 
the HRA is available only to those employees who participate in the major medical plan. 
No portion of the salary reduction for the major medical plan is attributable to the HRA. 
The HRA reimburses substantiated medical care expenses (as defined in § 213(d)) of 
participating employees and their spouses and dependants (as defined in §152) up to a 
maximum annual reimbursement amount. Unused amounts from one coverage period 
are carried forward to subsequent coverage periods. Participating employees have no 
right to receive cash or any other benefit in lieu of medical expense reimbursements. 
The ruling concludes that coverage and reimbursements made under the HRA are 
excludable from the gross income of participating employees under §§ 106 and 105. 

Notice 2002-45, 2002-28 I.R.B. 93, provides that an HRA is an arrangement that: (1) is 
paid for solely by the employer and not pursuant to salary reduction; (2) reimburses the 
employee for medical care expenses as defined in § 213(d); and (3) provides that any 
unused portion of the maximum dollar amount available during the coverage period is 
carried forward to subsequent periods. Notice 2002-45 also provides that, with the 
exception of amounts carried forward from previous coverage periods, the maximum 
reimbursement amount under an HRA for a coverage period need not be available to 
the employee-participant at all times during the coverage period. In addition, an HRA 
may reimburse claims incurred during one coverage period in a later coverage period, 
provided that the individual was covered under the HRA when the claim was incurred. 
Notice 2002-45 further provides that benefits under an HRA must be limited to 
reimbursements of § 213(d) expenses and that such expense reimbursements must be 
substantiated to be excludable under § 105. 

The Plan is an employer-provided accident and health plan that is paid for solely by the 
Taxpayer and amounts are used exclusively to reimburse employees for expenses 
incurred for medical care as defined in § 213(d). No benefits other than 
reimbursements for medical care expenses are available at any time to participants 
either in the form of cash or other nontaxable or taxable benefits. Accordingly, the Plan 
meets the requirements as set forth in Rev. Rul. 2002-41 and Notice 2002-45. 

Based on the information submitted and the representations made, we conclude that 
coverage of medical reimbursements under the Plan is excludable from a participating 
employee’s gross income under § 106 of the Code and that reimbursements of medical 
care expenses under the Plan are excludable from a participating employee’s gross 
income under § 105(b) of the Code. 

No opinion is expressed concerning whether the medical reimbursement plan 
discriminates within the meaning of section 105(h) of the Code. Moreover, no opinion 
is expressed concerning the Federal tax consequences of the Plan under any provision 
of the Code other than those specifically stated herein. 
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This ruling is directed only to the Taxpayer requesting it. Section 6110(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

Sincerely,


Harry Beker, Chief

Health and Welfare Branch

Office of Division Counsel/

Associate Chief Counsel

(Tax Exempt & Government Entities)


Enclosures:

Copy of Letter

Copy for Section 6110 purposes



