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This is in response to the, request for letter ruling submitted 
on your behalf by your authorized representative, as supplemented by correspondence 
dated , , and , and a 
telephone conversation, in which you request a letter ruling under 9 401(a)(9) of the 
Internal Revenue Code. The following facts and representations support your ruling 
request. 

Taxpayer A, whose date of birth was Date 1, 1932, died on Date 2,2000, without 
having attained age 70 %. Taxpayer A was survived by his spouse, Taxpayer B. 

At of his date of death, Taxpayer A was the owner of two individual retirement 
arrangements, IRA X and IRA Y, maintained with Company M. Taxpayer A had named 
his spouse, Taxpayer B, as the beneficiary of his IRA X and IRA Y. 

On Date 3, 1986, Taxpayer A executed Trust T which was subsequently restated. 
On Date 3, 1986, Taxpayer A also executed his Last Will and Testament. Article Third 
of Taxpayer A's will provides, in short, that Taxpayer A's residual trust passes to Trust 
T. 

After the death of Taxpayer A, Taxpayer B rolled over a portion of Taxpayer A's 
IRAs X and Y into an IRA set up and maintained in the name of Taxpayer B. 

On Date 4,2001, which was within nine (9) months of Date 2,2000, Taxpayer B 
executed a Partial Disclaimer by means of which Taxpayer B disclaimed her remaining 
interest in Taxpayer A's IRA X and IRA Y. The Date 4,2001 Disclaimer provides, in 
relevant part, that the property disclaimed becomes a part of the residuary estate of 
Taxpayer A and, as a result, passes under Article Third of Taxpayer A's Will. The Date 
4,2001 Disclaimer also provides, in relevant part, that the Disclaimer is intended to be a 
valid disclaimer within the meaning of Code 9 25 18. 

The portions of IRAs X and Y that were not distributed to Taxpayer B and not 
rolled over into an IRA in Taxpayer B's name were transferred, by means of a trustee-to- 
trustee transfer(s), into IRA W, an IRA set up and maintained in the name of Taxpayer A 
(Deceased) for the benefit of Trust T. 

Your authorized representative has asserted, on your behalf, that distributions 
from IRA W have been made with respect to calendar years 2001 and 2002 based on the 
life expectancy of Taxpayer B, the eldest beneficiary of Trust T. 

Based on the above facts and representations, you, through your authorized 
representative, request the following letter ruling: 
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That Trust T is the beneficiary for purposes of Code $401 (a)(9) of IRA W. 
Furthermore, that Trust T represents a "See-Through Trust", as that term is used 
in the "Final" Income Tax Regulations promulgated under Code 5 401(a)(9). As 
such, the life expectancy of Taxpayer B, the eldest beneficiary of Trust T, may be 
used to compute distributions required pursuant to Code 5 401(a)(9), which is 
made applicable to IRAs pursuant.to Code $408(a)(6), from said IRA W. 

With respect to your ruling request, Code section 408(a)(6) of the Code provides 
that, under regulations prescribed by the Secretary, rules similar to the rules of section 
40 1 (a)(9) and the incidental death benefit requirements of section 40 1 (a) shall apply to 
the distribution of the entire interest of an individual for whose benefit the IRA trust is 
maintained. 

Code section 401 (a)(9)(A) provides, in general, that a trust will not be considered 
qualified unless the plan provides that the entire interest of each employee- 

(i) will be distributed to such employee not later than the required beginning date, 
or 

(ii) will be distributed, beginning not later than the required beginning date, over 
the life of such employee or over the lives of such employee and a designated 
beneficiary or over a period not extending beyond the life expectancy of such 
employee or the life expectancy of such employee and a designated 
beneficiary. 

Code $ 401 (a)(9)(B)(ii) provides that where distributions have not begun in 
accordance with paragraph (A)($, the entire interest of an employee will be distributed 
within 5 years after the death of such employee. 

Code 5 401(a)(9)(B)(iii) provides an exception to the 5-year rule for amounts paid 
over life of a beneficiary if (I) any portion of an employee is paid to (of for the benefit) of 
a designated beneficiary, (11) such portion will be paid over the life (or life expectancy) 
of said beneficiary, and (111) such distribution begin no later than one year after the date 
of the employee's death or over such later date as the Secretary may provide by 
regulations. 

Section 401(a)(9)(C) of the Code provides, in relevant part, that, for purposes of 
this paragraph, the term "required beginning date" means April 1 of the calendar year 
following the calendar year in which the employee (IRA holder) attains age 70 112. 
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With respect to your ruling requests, "Final" Income Tax Regulations under Code 
sections 401(a)(9) and 408(a)(6) were published in the Federal Register at 67 Federal 
Register 18987- 19028 (April 17,2002), and in the Internal Revenue Bulletin at 2002- 19 
I.R.B. 852 (May 13,2002). The Preamble to the "Final" Regulations, in relevant part, 
provides that the regulations apply for determining required minimum distributions for 
calendar years beginning after January 1,2003. For determining required distributions 
for calendar year 2002, taxpayers may rely on the 1987 proposed regulations, the 2001 
proposed regulations, or the "Final" Regulations. 

5 1.401(a)(9)-3 of the "Final" regulations, Question & Answer-1 provides, in 
general, that, if distributions have not begun in accordance with 5 401(a)(9)(A)(ii), 
distribution of an employee's entire interest must be made in accordance with one of the 
methods described in Code $5  401(a)(9)(B)(ii) or (iii) and (iv). 

5 1.401(a)(9)-3 of the "Final" regulations, Q&A-2, provides that, in order to 
satis@ the 5-year rule of Code 5 401(a)(9)(B)(ii), the employee's entire interest must be 
distributed by the end of the calendar year which contains the fifth anniversary of the date 
of the employee's death. 

1.40l(a)(9)-4 of the "Final" regulations, Q&A-4(a) provides, in relevant part, 
that in order to be a designated beneficiary, an individual must be a beneficiary as of the 
date of (the employee's or IRA holder's) death. Generally, an employee's designated 
beneficiary will be determined based on the beneficiaries designated as of the date of 
death who remain beneficiaries as of September 30 of the calendar year following the 
calendar year of death. 

8 1.40 1 (a)(9)-4 of the "Final" regulations, Q&A-4(a) further provides, in relevant 
part, that any person who was a beneficiary as of the date of the employee's death but 
who is not a beneficiary as that September 30 (e.g. because the person receives the entire 
benefit to which he is entitled before that September 30), is not taken into account in 
determining the employee's designated beneficiary for purposes of determining the 
distribution period after the employee's death. Accordingly, if a person disclaims 
entitlement to an employee's benefit pursuant to a disclaimer that satisfies Code 5 25 18 
by that September 30 thereby allowing other beneficiaries to receive the benefit in lieu of 
the disclaiming person, the disclaiming person is not taken into account in determining 
the employee's designated beneficiary. 

5 1.40 1 (a)(9)-4 of the "Final" regulations, Q&A-3, provides that only individuals 
may be designated beneficiaries for purposes of section 401(a)(9). A person who is not 
an individual, such as the employee's estate, may not be a designated beneficiary. If a 
person, e.g. an estate, is named a beneficiary of an employee's interest in a plan or IRA, 
that employee will be treated as having designated no beneficiary. However, Q&A-5 of 
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5 1.401 (a)(9)-4 provides that beneficiaries of a trust with respect to the trust's interest in 
an employee's benefit may be treated as designated beneficiaries if certain requirements 
are met. 

With respect to your ruling request, the issue to be resolved is whether, pursuant 
to the "Final" regulations, Trust T is the beneficiary of the disclaimed portion of 
Taxpayer A's IRAs X and Y such that it may be treated as a "See-Through" Trust under 
Q&A-5 of 5 1.401 (a)(9)-4 and its eldest beneficiary treated as the Code 5 40 1 (a)(9) 
designated beneficiary of said disclaimed IRA portions. In that respect, we note that, 
although Trust T is the ultimate recipient of the portions of IRAs X and Y disclaimed by 
Taxpayer B (now IRA W), Trust T takes said disclaimed portions as the residuary 
beneficiary of Taxpayer A's Last Will and Testament pursuant to Article Third of said 
Will. Thus, for purposes of Code 5 401(a)(9), Taxpayer A's estate is the beneficiary of 
said disclaimed IRAs. 

As noted above, under the "Final" Regulations, an estate may not be treated as a 
Code 401(a)(9) designated beneficiary. Thus, in this case, with respect to the 
disclaimed portions of Taxpayer A's IRAs X and Y, Taxpayer A is treated as not having 
designated a beneficiary for purposes of Code 5 401 (a)(9). Therefore, in the absence of a 
designated beneficiary, distributions from said disclaimed portions of IRAs X and Y 
(now IRA W), must be made in accordance with the 5-year rule of Code 5 
40 1 (a)(9)(B)(ii), as explained in 5 1.40 1 (a)(9)-3 of the "Final" regulations, Q&A-2. 

Thus, with respect to your ruling request, we conclude as follows: 

That, for purposes of Code 5 401(a)(9), although Trust T may represent a "See- 
Through Trust", as that term is used in the "Final" Income Tax Regulations 
promulgated under Code 5 401(a)(9), Trust T is not the named beneficiary of the 
disclaimed portions of Taxpayer A's IRAs X and Y (now IRA W). As such, the 
life expectancy of Taxpayer B, the eldest beneficiary of Trust T, may not be used 
to compute distributions required pursuant to Code 5 401(a)(9), which is made 
applicable to IRAs pursuant to Code 5 408(a)(6), from said IRA W. 
Instead distributions fiom IRA W must be made in accordance with the 5-year 
rule of Code 5 40 1 (a)(9)(B)(ii) and must be completed no later than December 3 1, 
2005. 

This letter ruling is based on the assumption that IRAs X, Y, and W either met, 
meet, or will meet the requirements of Code 5 408 at all times relevant thereto, It also 
assumes that the disclaimer referenced herein met the requirements of Code 5 25 18. 
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Pursuant to a power of attorney on file with this office, a copy of this letter ruling 
is being sent to your authorized representative. 

This letter is directed only to the taxpayer that requested it and is based solely on 
the representations made with respect thereto. Section 61 10(j)(3) of the Code provides 
that it may not be used or cited as precedent. 

Sincerely yours, 

Frances V. Sloan 
Manager, Employee Plans 
Technical Group 3 
Tax Exempt and Government 
Entities Division 

Enclosures: 

Deleted copy of ruling letter 
Notice of Intention to Disclose 


