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This responds to your May 30, 2002 letter submitted on behalf of Company in which 
you requested a ruling regarding the qualification of certain income as rents from real 
property for purposes of § 856(d) of the Internal Revenue Code. 

Facts: 
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Company is a State A corporation. Company uses the accrual method, and has elected 
to be treated as a REIT under § 856. Company conducts its business principally 
through Operating Partnership, a State B limited partnership. Through Operating 
Partnership, Company develops and operates a portfolio of luxury multi-family 
properties, some of which include retail properties and office space in various 
metropolitan areas. Company is the sole general partner and a limited partner of 
Operating Partnership. Through Operating Partnership, Company presently owns, and 
intends to acquire properties (“Properties”).  Operating Partnership owns Properties 
through sub-tier partnerships, limited partnerships, and limited liability companies (the 
"Sub-Tiers") formed to own and operate rental real estate. 

Some Properties have related parking facilities that are located in the Property itself. 
Other Properties have their parking facility situated adjacent to them. Finally, in some 
Properties the parking facility is located in the same overall complex as the Property 
(collectively: ”Parking Facilities”). Operating Partnership is not involved in the 
management or operation of the Parking Facilities, except as described below. 

Operating Partnership intends to enter into exclusive license agreements (each a 
"Parking Management Contract") with third parties (each a "Parking Operator") to 
operate and manage one or more of the Parking Facilities. Operating Partnership has 
represented that each Parking Operator will qualify either as an independent contractor 
under § 856(d), or as a taxable REIT subsidiary (TRS) under § 856(l). 

Each Parking Management Contract will grant Parking Operator the exclusive right to 
operate a Parking Facility.  Parking Management Contracts will require all personnel to 
be employees of Parking Operator. Each Parking Operator will provide and be directly 
responsible for all salaries, benefits, labor, administration, and supervision of employees 
in Parking Facilities that it operates. In addition, each Parking Operator will be 
responsible for establishing all major policies with respect to Parking Facilities that it 
operates, subject to the approval of Operating Partnership. However, in some cases 
Parking Operator, together with Operating Partnership, will establish parking rates and 
policies in order to maintain the reputation and quality of the related Property. Further, 
Parking Operator may be required to consult with Operating Partnership regarding 
staffing levels, rules and regulations. Operating Partnership may also have the ability to 
request the removal of a specific employee of Parking Operator from a Parking Facility if 
the employee's continued presence is not in the best interests of the operation of that 
Parking Facility or the related Property. 

Company represents that the relationship with each Parking Operator will be at arm's 
length; Parking Operator employees will not be subject to the direct control of Company; 
and that Parking Operators will be adequately compensated. Company also represents 
that the fees generated by Parking Management Contracts will be commensurate with 
fees charged to operate similar parking facilities within the geographic markets in which 
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Parking Facilities are located. Operating Partnership does not derive or receive any 
income from Parking Operator. 

Parking Operator’s compensation may take any of the following forms: a fixed dollar 
amount; a fixed dollar amount plus a percentage of Parking Facility's net or gross 
revenues; a percentage of net or gross revenues plus an additional fixed dollar amount 
paid only in certain circumstances; or a percentage of net or gross revenues only. 

In most cases, Parking Facilities’ patrons will pay Parking Operator directly. Parking 
Operator will remit net revenues to Operating Partnership. Net revenues will be based on 
revenues received, and amounts deemed received as a result of possible tenant 
discounts, less Parking Operator's compensation and aggregate operating expenses of 
Parking Facilities. However, Operating Partnership may collect fees on behalf of Parking 
Operator directly from parking patrons who are also its tenants. All fees collected by 
Operating Partnership will be treated in the same manner as fees collected directly by 
Parking Operator (for example, for purposes of determining Parking Operator’s 
compensation). In substance, Operating Partnership will collect such fees as a conduit of 
Parking Operator. 

Aggregate operating expenses may include: liability insurance, electricity, repairs, snow 
removal, cleaning, payroll, payroll taxes, employee benefits, supplies, legal and 
accounting fees, and any sales or excise taxes imposed by any governmental authority 
with respect to the price or charge for parking collected from parking patrons. Aggregate 
operating expenses will not include debt service or property taxes on any Parking Facility 
or structural repairs or other capital improvements thereto. Generally, aggregate 
operating expenses will be incurred by Parking Operator pursuant to an annual budget 
that is subject to the reasonable approval of Operating Partnership. 

Estimated operating expenses, staffing needs and proposed parking rates will be 
presented by Parking Operator to Operating Partnership in an annual budget, that will be 
subject to the reasonable approval of Operating Partnership. However, Parking Operator 
may be required to obtain prior written consent from Operating Partnership, in advance of 
undertaking purchases exceeding certain threshold amounts. 

Throughout the year, Operating Partnership will receive periodic accounting statements 
from the Parking Operator. In addition, there may be periodic meetings between Parking 
Operator and representatives of Operating Partnership or Company, to review the results 
of operations at Parking Facility.  Parking Operator, Operating Partnership or Company 
can each call a special meeting if any of them believe that the parking rates should be 
changed from the amount set forth in the approved budget. 

In some Parking Facilities, parking spaces will be exclusively for the use of the tenants of 
the related building, on a reserved or unreserved basis. In others, parking spaces may 
also be available to the general public on an hourly, daily, weekly, or monthly unreserved 
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basis, or on a weekly or monthly reserved basis. In Properties comprised of both multi-
family apartment units and commercial properties (either retail, office space or both), 
parking spaces will be available to the general public on an hourly, unreserved basis. In 
certain Parking Facilities, parking spaces will be available to owners and tenants of 
adjacent properties on a monthly reserved or unreserved basis. Sometimes, discounted 
parking may be available to the tenants. 

Operating Partnership may provide customary maintenance, cleaning, lighting, and 
repairs for some Parking Facilities, although those services generally will be provided 
through Parking Operator. All other services, except as described below, will be 
performed by Parking Operator. Some Parking Facilities may be operated on a "self-
park" basis, in which patrons park their own vehicles. Other Parking Facilities will have 
attendant parking. Company represents that any and all services provided by Operating 
Partnership or Parking Operator will be customary in parking facilities related to buildings 
of a similar class to the Properties, in the geographic markets in which the Properties are 
located. 

At certain Parking Facilities, an independent third party ("Car Service Provider") may offer 
routine car maintenance services, car washing services or car rental services, which are 
not customarily furnished in parking facilities related to buildings of a similar class to the 
Properties, in the geographic markets in which the Properties are located.  In such cases, 
Parking Facility patrons will contract directly with Car Service Provider. Company 
represents that Car Service Provider will be either a TRS within the meaning of section 
856(l) of the Code, or an independent contractor within the meaning of section 856(d). 
The cost of the services will be borne by Car Service Provider, separate charges will be 
made for the services, the amount of the separate charges will be received and retained 
by Car Service Provider, and Car Service Provider will be adequately compensated for 
providing the services. Neither Operating Partnership nor Parking Operator will receive 
any fees or income from Car Service Provider. 

Company and Operating Partnership represent that no amounts received or accrued 
directly or indirectly, by Company or Operating Partnership, with respect to any real or 
personal property, are or will be dependent in whole or in part, on the income or profits 
derived by any person from such property within the meaning of § 856(d)(2)(A) of the 
Code. 

No amounts received or accrued by Company as rents from real property will include 
amounts received or accrued directly or indirectly from any person in which Company 
owns (i) in the case of a corporation, stock of such corporation possessing 10 percent or 
more of the total combined voting power of all classes of stock entitled to vote, or 10 
percent or more of the total number of shares of all classes of stock of such corporation 
or (ii) in the case of a person which is not a corporation, an interest of 10 percent or more 
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in the assets or net profits of such a person, all within the meaning of § 856(d)(2)(B) of 
the Code and after applying the attribution rules referred to in § 856(d)(5) of the Code. 

LAW AND ANALYSIS 

Section 856(c)(2) of the Code provides that at least 95 percent of a REIT's gross income 
must be derived from, among other sources, "rents from real property." 

Section 856(c)(3) provides that at least 75 percent of a REIT's gross income must be 
derived from, among other sources, "rents from real property." 

Section 856(d)(1) of the Code provides that "rents from real property" include (subject to 
the exclusions in § 856(d)(2)): (i) rents from interests in real property, (ii) charges for 
services customarily furnished or rendered in connection with the rental of real property 
(whether or not such charges are separately stated), and (iii) rent attributable to personal 
property which is leased under, or in connection with, a lease of real property, but only if 
the rent attributable to such personal property for the taxable year does not exceed 15 
percent of the total rent for the year attributable to both the real and personal property 
leased under, or in connection with the lease. 

Section 856(d)(2)(C) of the Code excludes from the definition of "rents from real property" 
any "impermissible tenant service income" as defined in § 856(d)(7).  Section 
856(d)(7)(A) provides that "impermissible tenant service income" means, with respect to 
any real or personal property, any amount received or accrued directly or indirectly by a 
REIT for furnishing or rendering services to the tenants of such property or managing or 
operating such property. Section 856(d)(7)(B) provides that if the amount of 
impermissible tenant service income, with respect to a property for any taxable year, 
exceeds one percent of all amounts received or accrued directly or indirectly by the REIT 
with respect to such property, the impermissible tenant service income of the REIT with 
respect to the property shall include all such amounts. 

Section 856(d)(7)(C)(i) of the Code excludes from the definition of impermissible tenant 
service income amounts received for services furnished or rendered, or management or 
operation provided through either an independent contractor from whom the REIT itself 
does not derive or receive any income, or from a TRS of the REIT. Additionally, § 
856(d)(7)(C)(ii) excludes from the definition of impermissible tenant service income any 
amount which would be excluded from unrelated business taxable income under § 
512(b)(3) if received by an organization described in § 511(a)(2). 

Section 1.856-4(b)(5) provides that no amount received or accrued, directly or indirectly, 
with respect to any real property qualifies as rents from real property if the REIT furnishes 
or renders services to the tenants of the property or manages or operates the property, 
other than through an independent contractor from whom the trust itself does not derive 
or receive any income. This section provides further that the requirement that the trust 
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not receive any income from an independent contractor requires that the relationship 
between the two be an arm's-length relationship. To the extent that services (other than 
those customarily furnished or rendered in connection with the rental of real property) are 
rendered to the tenants of a property by an independent contractor, the cost of the 
services must be borne by the independent contractor, a separate charge must be made 
for the services, the amount of the separate charge must be received and retained by the 
independent contractor, and the independent contractor must be adequately 
compensated for the services. 

The Report of the Conference Committee on the Tax Reform Act of 1986, H.R. Conf. 
Rep. No. 841, 99th Cong., 2d Sess. 1 (1986), 1986-3 (Vol. 4) C.B. 1, 220, in discussing 
§ 856(d)(2)(C) provides that: 

The conferees wish to make certain clarifications regarding those services 
that a REIT may provide under the conference agreement without using an 
independent contractor, which services would not cause the rents derived 
from the property in connection with which the services were rendered to 
fail to qualify as rents from real property (within the meaning of § 856(d)). 
The conferees intend, for example, that a REIT may provide customary 
services in connection with the operation of parking facilities for the 
convenience of tenants of an office or apartment building, or shopping 
center, provided that the parking facilities are made available on an 
unreserved basis without charge to the tenants and their guests or 
customers. On the other hand, the conferees intend that income derived 
from the rental of parking spaces on a reserved basis to tenants, or income 
derived from the rental of parking spaces to the general public, would not 
be considered to be rents from real property unless all services are 
performed by an independent contractor. Nevertheless, the conferees 
intend that the income from the rental of parking facilities properly would be 
considered to be rents from real property (and not merely income from 
services) in such circumstances if services are performed by an 
independent contractor. 

Under § 1.856-3(g) of the Income Tax Regulations, a REIT that is a partner in a 
partnership is deemed to own its proportionate share of each of the assets of the 
partnership, and to be entitled to the income of the partnership attributable to that share. 
For purposes of § 856 of the Code, the interest of a partner in the partnership's assets 
shall be determined in accordance with the partner's capital interest in the partnership. 
The character of the various assets in the hands of the partnership, and items of gross 
income of the partnership, shall retain the same character in the hands of the partners for 
all purposes of § 856. 

In this case, Operating Partnership may provide customary maintenance, cleaning, 
lighting, and repairs for some Parking Facilities, while all other services relating to the 
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provision of parking spaces in Parking Facilities to tenants of the Properties, their 
employees, customers, and guests, as well as to the general public, will be performed by 
Parking Operators. Company and Operating Partnership have represented that Parking 
Operators constitute either an independent contractor as defined in § 856(d), or a TRS of 
Company. The limited activities of Operating Partnership described above are not 
services for purposes of § 856(d)(2)(C) of the Code, which are required to be performed 
by an independent contractor, as described in the conference report above. In cases 
where Parking Operator collects the parking revenues (excluding fees for Car Services) 
and remits them to Operating Partnership net of its fees and operating expenses, Parking 
Operator is only functioning as a conduit for delivering the revenues to Operating 
Partnership. Consequently, under these circumstances, Operating Partnership and 
Company will not be treated as deriving or receiving income from Parking Operators. 

CONCLUSION 

Based on the facts submitted and representations made, we rule that Company's 
allocable share of amounts received by Operating Partnership from Parking Facilities, 
that are operated by Parking Operators pursuant to Parking Management Contracts, will 
qualify as "rents from real property" within the meaning of § 856(d) of the Code. 
Furthermore, operation of  Parking Facilities by Parking Operators pursuant to Parking 
Management Contracts described in this letter ruling, will not disqualify any amounts 
derived or received by Company, that would otherwise qualify as "rents from real 
property", from being treated as such for purposes of § 856(d) of the Code. 

Except as specifically ruled upon above, no opinion is expressed or implied regarding the 
consequences of this transaction under any other provision of the Code. In particular, no 
opinion is expressed whether Company qualifies as a REIT under § 856 of the Code. 

This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it. Section 6110(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

Sincerely,


William E. Coppersmith

William E. Coppersmith 

Chief, Branch 2

Office of Associate Chief Counsel

(Financial Institutions & Products)



