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Dear 

This letter is in response to your request on behalf of Issuer A for a ruling that 
the Agreement (hereinafter defined) will not cause the property financed by the A 
Bonds to be treated as owned or used by other than a governmental unit or a § 
501(c)(3) organization for purposes of § 145(a) of the Internal Revenue Code (the 
“Code”). 

FACTS AND REPRESENTATIONS 

Entity A is an organization described in § 501(c)(3).  Entity A owns and operates 
certain hospital facilities (“Hospital A”). Issuer A issued the A Bonds as qualified 
501(c)(3) bonds under § 145 and lent the proceeds to Entity A, which used the 
proceeds to finance additions and renovations to Hospital A. 

Entity B is a governmental unit within the meaning of § 141 as well as an 
organization described in § 501(c)(3).  Entity B owns and operates certain hospital 
facilities (“Hospital B”). Entity B issued the B Bonds as qualified 501(c)(3) bonds under 
§ 145, and used the proceeds to finance or refinance the construction and acquisition 
of additions and improvements to Hospital B. 

Entity C is an organization described in § 501(c)(3).  Entity B is the sole member 
of Entity C. Entity C was created in order to facilitate the transaction described herein. 

Entity D is an organization described in § 501(c)(3).  Entity D was created in 
accordance with a joint operating agreement (the “Existing Agreement”) between Entity 
B and Entity E that provides for the common management of certain hospital facilities 
owned by Entity B, including Hospital B, and clinical facilities owned by Entity E. Entity 
E is an organization described in § 501(c)(3).  We previously issued a letter ruling to 
Entity B concluding that the Existing Agreement would not cause any bond financed 
property that is subject to that agreement be treated as owned or used by other than a 
governmental unit or a § 501(c)(3) organization for purposes of § 145(a). 

Entity F is an organization described in § 501(c)(3).  Entity F was created in order 
to facilitate the transaction described herein. Entity A and Entity C are the only two 
members of Entity F. 

Entity A, Entity C, and Entity D entered into a joint operating agreement (the 
“Agreement”) dated Date 1, that will not become operational until, among other matters, 
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the IRS has issued this ruling letter.  The purpose of the Agreement is to provide for the 
common management of certain healthcare services and facilities owned by either 
Entity A or Entity B (the “Joint Operations”).  The Joint Operations include operations 
conducted at the facilities financed with the A Bonds and the B Bonds. While the 
Existing Agreement will remain in existence, to the extent there is conflict between the 
Existing Agreement and the Agreement, the Agreement will control. 

The Agreement provides that the Joint Operations will be managed by Entity F. 
The entities that own the particular facilities that comprise Hospital A and Hospital B, 
including the facilities financed with the A Bonds and the B Bonds, will not change. 
Newly acquired facilities or enterprises may be owned by Entity F or by Entity A or 
Entity B. 

The Agreement provides for the equal sharing between Entity A and Entity C of 
the net income from the operation of the Joint Operations, subject to certain 
adjustments. At the end of each fiscal year, Entity A and Entity C shall each determine 
its net income with respect to the Joint Operations. The aggregate net income from the 
Joint Operations shall be equalized between Entity A and Entity C by having the entity 
with the greater net income from the Joint Operations make a payment to the other 
entity.  Such payment may be deferred if the payment would cause or would reasonably 
be expected to cause the entity making the payment (or any of its affiliates or operating 
entities) to violate certain contractual obligations or covenants. Entity A and Entity C 
are each free to utilize the first $X of its share of the net income from the Joint 
Operations in any manner it deems appropriate. Amounts in excess of $X must be kept 
available by Entity A and Entity C to satisfy any obligations to make additional capital 
contributions as required by the board of directors of Entity F. 

Prior to this letter ruling, we issued private letter rulings concluding that (1) the 
status of Entities A, C, D, and F as a 501(c)(3) organization will not be adversely 
affected as a result of entering into the Agreement and the consummation of the 
transactions contemplated thereby, and (2) entering into the Agreement will not result in 
Entities A, C, D, and F being engaged in an unrelated trade or business under 513(a). 

LAW AND ANALYSIS 

Section 103(a) provides that gross income does not include interest on a State or 
local bond. Section 103(b)(1) provides that § 103(a) does not apply to any private 
activity bond, unless it is a qualified bond under § 141. 

Section 141(a) provides that the term "private activity bond" means any bond 
issued as part of an issue (1) which meets the private business use test of § 141(b)(1) 
and the private security or payment test of § 141(b)(2), or (2) which meets the private 
loan financing test of § 141(c). 

Section 141(b)(1) provides in general that an issue meets the private business 
use test if more than 10 percent of the proceeds of the issue are to be used for any 
private business use. Private business use is defined in § 141(b)(6) as use (directly or 
indirectly) in a trade or business carried on by any person other than a governmental 
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unit. For this purpose, any activity carried on by a person other than a natural person is 
treated as a trade or business. 

Section 141(b)(2) provides in general that an issue meets the private security or 
payment test if the payment of the principal of, or the interest on, more than 10 percent 
of the proceeds of the issue is (under the terms of the issue or any underlying 
arrangement) directly or indirectly (A) secured by any interest in property used or to be 
used for a private business use, or payments in respect of such property, or (B) to be 
derived from payments (whether or not to the issuer) in respect of property, or borrowed 
money, used or to be used for a private business use. 

Section 141(e) provides that a qualified bond includes a qualified 501(c)(3) bond. 

Section 145(a) provides that, except as otherwise provided in § 145, the term 
qualified 501(c)(3) bond means any private activity bond issued as part of an issue if all 
of the property that is to be provided by the net proceeds of the issue is to be owned by 
a 501(c)(3) organization or a governmental unit, and such bond would not be a private 
activity bond if § 501(c)(3) organizations were treated as governmental units with 
respect to their activities that do not constitute unrelated trades or businesses, 
determined by applying § 513(a). For this purpose, paragraphs (1) and (2) of § 141(b) 
are applied by substituting "5 percent" for "10 percent" each place it appears and "net 
proceeds" for "proceeds" each place it appears. 

Section 513(a) provides that the term "unrelated trade or business" includes any 
trade or business the conduct of which is not substantially related (aside from the need 
of such organization for income or funds or the use it makes of the profits derived) to 
the exercise or performance by such organization of its charitable, educational or other 
purpose or function constituting the basis for its exemption under § 501. 

Under § 7701(a)(1), where not otherwise distinctly expressed in or manifestly 
incompatible with the intent of the provision under Title 26 where the term is used, the 
term person includes a partnership. Under § 7701(a)(2), the term "partnership" 
includes any group, joint venture, or other unincorporated organization, through or by 
means of which any business, financial operation, or venture is carried on, and which is 
not a trust, estate, or corporation. 

Under subchapter K of the Code, a partnership is considered for various 
purposes to be either an aggregate of its partners or an entity independent of its 
partners. S. Rep. 1622, 83d Cong., 2d Sess. 89 (1954); H.R. Rep. 2543, 83d Cong., 2d 
Sess. 59 (1954). Under the aggregate approach, each partner is treated as an owner 
of an undivided interest in partnership assets and operations. Under the entity 
approach, the partnership is a separate entity in which partners have no direct interest 
in the partnership's assets and operations. Revenue Ruling 75-62, 1975-1 C.B. 188, 
provides that there is no exclusive rule as to when a partnership will be viewed as an 
entity or an aggregate. The resolution is generally dependent upon the question to be 
resolved. 
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In this case, one issue is whether the Agreement creates a partnership which is 
a private business user of the facilities financed with the A Bonds and the B Bonds. 
Issuer A and Entity B argue that the Agreement does not create a partnership. In this 
case, we do not need to determine whether the Agreement creates a partnership. Even 
if the Agreement resulted in a partnership, because all of the partners would be 
501(c)(3) organizations, the purposes of § 145 would be furthered if any partnership 
created as a result of the Agreement were treated as an aggregate of separate entities 
using the tax-exempt financed facilities. Moreover, regardless of whether a partnership 
is created, we have previously issued private letter rulings indicating that entering into 
the Agreement will not result in Entities A, C, D, and F being engaged in an unrelated 
trade or business under § 513(a). Accordingly, the Agreement will not cause property 
financed with the A Bonds to be owned or used by other than a governmental unit or a 
§ 501(c)(3) organization for purposes of § 145(a). 

CONCLUSION 

The Agreement will not cause the property financed by the A Bonds to be treated 
as owned or used by other than a governmental unit or a § 501(c)(3) organization for 
purposes of § 145(a). 

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied 
concerning the tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or 
referenced in this letter. 

This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it. Section 6110(k)(3) of 
the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

The rulings contained in this letter are based upon information and 
representations submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury 
statement executed by an appropriate party. While this office has not verified any of 
the material submitted in support of the request for rulings, it is subject to verification on 
examination. 

Sincerely, 

Assistant Chief Counsel 
(Exempt Organizations/Employment Tax 

Government Entities) 
By: 

Bruce M. Serchuk 
Senior Technician Reviewer, 
Tax Exempt Bond Branch 


