
Internal Revenue Service 

Number: 200324035

Release Date: 6/13/2003

Index Number: 507.00-00, 1001.00-00,

4941.04-00 


Trust =


Donor =


A =


B = 

= 

D = 

D1 = 

D2 = 

Charity 1 = 

Charity 2 = 

Bank = 

Dear  : 

Department of the Treasury 

Washington, DC 20224 

Person to Contact: 

Telephone Number: 

Refer Reply To: 
CC:PSI:2 - PLR-144083-02 
Date: 
March 4, 2003 

This letter responds to the letter dated August 9, 2002, and subsequent 
correspondence, submitted on behalf of the Trust by its authorized representative, 
requesting certain rulings regarding the proposed termination of the Trust. 
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The information submitted states that the Trust was created on D1 by the Donor, 
and was intended to qualify as a charitable remainder unitrust (CRUT) under 
§ 664(d)(2) of the Internal Revenue Code. The current trustees of the Trust are Charity 
1 and Bank (the Trustees). Donor was the initial beneficiary of the Trust, with a right to 
receive the unitrust amount as defined in the Trust for life. After the death of Donor, the 
unitrust amount is divided between two shares as defined in a formula provided in the 
Trust. The first share is payable to A for life, then to B for life, then to C for life, then to 
D for life. The second share is payable to C for life, then to D for life, then to A for life, 
then to B for life. However, all unitrust payments must terminate no later than the 
twentieth anniversary of the death of the Donor. Upon the earlier of the twentieth 
anniversary of the death of the Donor or the death of the last of A, B, C, and D, the 
Trust will terminate and the trust property will be distributed to Charity 1 and Charity 2, 
in the proportions set forth in the Trust. 

The Donor retained a power under the Trust to terminate the interest of any of A, 
B, C, or D. The Donor died on D2. Donor’s will included an exercise of the power 
resulting in the termination of the interests of C and D. 

A, B, Bank, Charity 1 (both as a trustee and a remainder beneficiary) and Charity 
2 have agreed that the Trust should be terminated. The Trustees propose to determine 
the actuarial value of the income interests of A and B and the remainder interests of 
Charity 1 and Charity 2 pursuant to § 7520 and distribute Trust assets equal to such 
values to the beneficiaries at the termination of the Trust. 

The distributions will be made in lump sums equal to the respective value of the 
beneficiaries’ interest as of the date of termination. The values will be determined using 
the discount rate in effect under § 7520 on the date of termination and using the 
methodology under § 1.664-4 of the Income Tax Regulations for valuing interests in 
CRUTs. Any distribution of assets in kind will be made in a pro-rata manner. The 
termination procedure will comply with applicable state law, which is represented as 
permitting early termination of a charitable trust upon the petition of the trustee of such 
trust with the appropriate state court. The Trustees represent that the termination will 
be made only upon such petition to the appropriate court by the Trustees and pursuant 
to an order of such court approving such termination. 

A’s physician is represented as being a specialist in neurology, has been 
practicing medicine for twenty-seven years, and has been A’s physician for eight years. 
The physician has recently conducted a physical examination of A and has signed an 
affidavit, under penalties of perjury, that to the best of the physician’s knowledge and 
belief, A has no medical condition that is expected to result in a shorter longevity than 
that set forth in the regulations for a person of A’s age. 

B’s physician is represented as being a specialist in obstetrics and gynecology, 
has been practicing medicine for eight years, and has been B’s physician for one year. 
The physician has recently conducted a physical examination of B and has signed an 
affidavit, under penalties of perjury, that to the best of the physician’s knowledge and 
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belief, B has no medical condition that is expected to result in a shorter longevity than 
that set forth in the regulations for a person of B’s age. 

A and B have also signed affidavits, under penalties of perjury, that to the best of 
their knowledge and belief, they have no medical conditions that are expected to result 
in a shorter longevity than that set forth in the regulations for persons of their ages. 

Section 61(a)(3) of the Code provides that gross income includes gains derived 
from dealings in property. 

Section 507(a) provides that, except as provided in § 507(b), a private foundation 
may terminate its private foundation status only under the specific rules set forth in § 
507(a). 

Section 507(c) provides for the imposition of a termination tax on certain private 
foundation terminations described in § 507(a). 

Section 1001(a) provides that the gain from the sale or other disposition of 
property shall be the excess of the amount realized therefrom over the adjusted basis 
provided in § 1011 for determining gain, and the loss shall be the excess of the 
adjusted basis provided in such section for determining loss over the amount realized. 

Section 1001(b) provides that the amount realized from the sale or other 
disposition of property shall be the sum of any money received plus the fair market 
value of any property received. 

Section 1001(c) provides that the entire amount of the gain or loss, determined 
under § 1001, on the sale or exchange of property shall be recognized. 

Section 1001(e)(1) provides that in determining gain or loss from the sale or 
other disposition of a term interest in property, the portion of the adjusted basis of such 
interest which is determined pursuant to § 1015 (to the extent that such adjusted basis 
is a portion of the entire adjusted basis of the property) shall be disregarded. Under 
§ 1001(e)(2), a "term interest in property" includes an income interest in a trust. Section 
1001(e)(3) provides that the general rule of § 1001(e)(1) does not apply to a sale or 
other disposition which is part of a transaction in which the entire interest in property is 
transferred to any person or persons. 

Section 1015(b) provides that if property was acquired after December 31, 1920, 
by a transfer in trust (other than by a transfer in trust by a gift, bequest, or devise), the 
basis shall be the same as it would be in the hands of the grantor increased by the 
amount of gain or decreased by the amount of loss recognized to the grantor on such 
transfer. 

Section 4941(a)(1) imposes an excise tax on each act of self-dealing between a 
disqualified person and a private foundation. 
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Section 4941(d)(1)(E) provides that the term “self-dealing” means any direct or 
indirect transfer to, or for the use by or the benefit of, a disqualified person of the 
income or assets of a private foundation. 

Section 4946(a) provides that the term “disqualified person” with respect to a 
private foundation includes a substantial contributor to the foundation (including the 
creator of a trust), a family member of a substantial contributor (including children), and 
foundation manager (including a trustee). 

Section 4946(a)(1)(D), together with § 4946(d), defines the term “disqualified 
person” to include a spouse of a substantial contributor, among others. 

Section 4947(a)(2) provides generally that split-interest trusts are subject to the 
provisions of §§ 507, 4941, and 4945 in the same manner as if such trusts were private 
foundations, but, under § 4947(a)(2)(A), not with respect to any amounts payable under 
the terms of such trusts to income beneficiaries, unless a deduction was allowed under 
§ 170(f)(2)(B), 2055(e)(2)(B), or 2522(e)(2)(B). 

Section 1.1001-1(f)(1) of the Income Tax Regulations provides that for purposes 
of determining the gain or loss from the sale or other disposition of a term interest in 
property, a taxpayer shall not take into account that portion of the adjusted basis of 
such interest that is determined pursuant to § 1015 (relating to the basis of property 
acquired by gift or by a transfer in trust) to the extent that such adjusted basis is a 
portion of the adjusted uniform basis of the entire property (as defined in § 1.1014-5). 

Section 1.1014-5(a)(1) defines the term "adjusted uniform basis" as the uniform 
basis of the entire property adjusted as required by §§ 1016 and 1017 on the date of 
sale or other disposition of any interest in the property. 

Section 1.1015-1(b) provides that property acquired by gift has a single or 
uniform basis although more than one person may acquire an interest in such property. 
The uniform basis of the property remains fixed subject to proper adjustment for items 
under §§ 1016 and 1017. However, the value of the proportionate parts of the uniform 
basis represented, for instance, by the respective interests of the life tenant and 
remainderman are adjustable to reflect the change in the relative values of such 
interests on account of the lapse of time. The portion of the basis attributable to an 
interest at the time of its sale or other disposition shall be determined under the rule 
provided in § 1.1014-5. In determining gain or loss from the sale or other disposition 
after October 9, 1969, of a term interest in property (as defined in § 1.1001-1(f)(2)) the 
adjusted basis of which is determined pursuant, or by reference to, § 1015, that part of 
the adjusted uniform basis assignable under the rules of § 1.1014-5(a) to the interest 
sold or otherwise disposed of shall be disregarded to the extent, and in the same 
manner, provided by § 1001(e) and § 1.1001-1(f). 

Section 53.4947-1(c)(2)(i) of the Foundation and Similar Excise Taxes 
Regulations provides that under § 4947(a)(2)(A), § 4941 does not apply to any 
amounts payable under the terms of a split-interest trust to income beneficiaries unless 
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a deduction was allowed under § 170(f)(2)(B), 2055(e)(2)(B), or 2522(e)(2)(B) with 
respect to the income interest of such beneficiary. 

Section 53.4947-1(e) provides that § 507(a) does not apply to payments to an 
income beneficiary of a trust that are considered “payable under the terms of such trust” 
and “directed by the terms of the governing instrument of the trust and not discretionary 
with the trustee.” 

Rev. Rul. 72-243, 1972-1 C.B. 233, provides that the sale of an income interest 
in a trust is a sale of a capital asset within the meaning of §§ 1221 and 1222. The 
holding period for purposes of determining whether gain or loss from the disposition of 
an income interest is long-term or short-term commences on the date the taxpayer first 
held such interest. 

As a CRUT under § 664(d)(2), the Trust is a split-interest trust described in 
§ 4947(a)(2) and, therefore, subject to § 4941, which imposes an excise tax on acts of 
self-dealing. A and B are disqualified persons with respect to the Trust, under § 4946, 
because they are members of the family of the substantial contributor. Because the 
Trust is a split-interest trust, it is treated as a private foundation under § 4947(a). 

A critical question is whether early termination may be expected to result in a 
greater allocation of the Trust’s assets to the income beneficiaries, to the detriment of 
the charitable beneficiaries, than a non-early termination. The Trust’s proposed 
allocation method is reasonable if the income beneficiaries have no knowledge of 
medical conditions or other circumstances likely to result in a shorter life expectancy 
than that predicted by the actuarial tables. Otherwise, an early termination would tend 
to deprive the charitable beneficiaries of their benefit and would be inconsistent with the 
charitable deduction allowed to the donor of the Trust. 

We conclude that the proposed termination of the Trust will not constitute a 
direct or indirect act of self-dealing within the meaning of § 4941 because of all of the 
following circumstances: state law allows the early termination; all beneficiaries favor 
the early termination; the Trustees will use the regulations’ formula for determining the 
present values of the income and remainder interests in a charitable remainder trust; 
the income beneficiaries’ physicians have conducted examinations of the income 
beneficiaries and stated under penalty of perjury that they find no medical conditions 
expected to result in shorter-than-average longevity (under § 1.72-9); the income 
beneficiaries have signed similar statements; and any distribution of assets in kind will 
be made in a pro-rata manner. 

Section 507(c) provides for the imposition of a termination tax on certain private 
foundation terminations described in § 507(a). Section 507(a) does not apply, however, 
to payments to an income beneficiary of a trust that are considered “payable under the 
terms of such trust” and “directed by the terms of the governing instrument of the trust 
and not discretionary with the trustee.”  See § 53.4947-1(e). As discussed above, the 
payments to the income beneficiaries as the result of the proposed termination should 
be viewed as payable under the terms of the Trust. In addition, the proposed early 
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termination will not result in a greater allocation of the Trust assets to the income 
beneficiaries, to the detriment of the charitable remainder beneficiaries, than a non-
early termination and is not discretionary with the Trustees. The proposed allocation 
method is reasonable because the income beneficiaries and their physicians have no 
knowledge of medical conditions or other circumstances likely to result in shorter life 
expectancies than those predicted by the actuarial tables. Therefore, we additionally 
conclude that the Trust is permitted to terminate early without resulting in the imposition 
of termination tax under § 507(c). 

We further conclude as follows: the life income beneficiaries are selling their 
interests in the Trust to the remaindermen. Provided that the money and other property 
received by the life income beneficiaries are distributed to them in accordance with their 
interests in the Trust, the amount the life interest beneficiaries will realize from the sale 
of their interests in the Trust will be the amount of money and the fair market value of 
the property received by them. 

Pursuant to § 1001(e)(1), the portion of the adjusted uniform basis assigned to 
the life income beneficiaries' interests in the Trust is disregarded. The exception 
contained in § 1001(e)(3) is not applicable because the entire interest in the Trust's 
assets is not being sold, or otherwise disposed of, to a third party. Accordingly, for 
purposes of this proposed transaction, the life income beneficiaries have no bases in 
their interests in the Trust. Therefore, the amount of gain the life beneficiaries must 
recognize under § 1001(c) is the amount they realize from the disposition of their 
interests in the Trust. The gain realized by the life income beneficiaries from the 
disposition of their interests in the Trust will be long-term capital gain. 

Except as specifically set forth above, no opinion is expressed concerning the 
federal tax consequences of the proposed transaction. In particular, we express no 
opinion as to whether the Trust meets the definition of a CRUT under § 664(d)(2). 

This ruling is directed only to the taxpayer requesting it. Section 6110(k)(3) of 
the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

Pursuant to a power of attorney on file with this office, copies of this letter are 
being forwarded to the Trust's authorized representatives. 

Sincerely yours,

J. THOMAS HINES

Chief, Branch 2

Office of the Associate Chief Counsel

(Passthroughs and Special Industries)


Enclosures: 2 
Copy of this letter 
Copy for § 6110 purposes 


