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Dear  : 

Department of the Treasury 

Washington, DC 20224 

Person to Contact: 

Telephone Number: 

In Reference To: 
CC:ITA:2 – PLR-103479-02 
Date: 
January 28, 2003 

This responds to your request for a ruling on whether the cost of Surgery is within the 
definition of “medical care” for purposes of the medical expense deduction under § 213 
of the Internal Revenue Code. 

FACTS: 

Taxpayer is diagnosed with a Disorder and is planning to undergo Surgery for 
Procedure. 

LAW AND ANALYSIS: 

A taxpayer may deduct expenses paid during the taxable year, not compensated for by 
insurance or otherwise, for medical care of the taxpayer, spouse, or dependent, to the 
extent the expenses exceed 7.5 percent of adjusted gross income, under § 213(a). 
Section 213(d)(1)(A) defines the term “medical care” as amounts paid for the diagnosis, 
cure, mitigation, treatment, or prevention of disease, or for the purpose of affecting any 
structure or function of the body. 

Section 1.213-1(e)(1)(ii) of the Income Tax Regulations provides, in part, that amounts 
paid for operations or treatments affecting any portion of the body are deemed to be for 
the purpose of affecting any structure or function of the body and are therefore paid for 
medical care. Thus, payments for medical care include payments for hospital services, 
nursing services, medical, laboratory, surgical, dental and other diagnostic and healing 
services, X-rays, medicine, and drugs. 

Section 213(d)(9) provides that “medical care” does not include cosmetic surgery or 
similar procedures, unless necessary to ameliorate a deformity arising from, or related 
to, an illness, injury, or congenital abnormality.  Cosmetic surgery includes any 
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procedure that is directed at improving the patient’s appearance and that does not 
meaningfully promote the proper function of the body or treat disease. 

Rev. Rul. 73-201, 1973-1 C.B. 140, and Rev. Rul. 73-603, 1973-2 C.B. 76, hold that 
vasectomies, abortions, and operations that render a woman incapable of having 
children affect a structure or function of the body and thus may qualify as medical care 
under § 213. The Surgery Taxpayer plans to undergo similarly affects a structure or 
function of the body and may qualify as medical care. The Surgery is not directed 
primarily at improving Taxpayer’s appearance and therefore is not a cosmetic 
procedure. 

CONCLUSION: 

The costs paid for the Surgery are medical care for purposes of the medical expense 
deduction under § 213. 

CAVEATS: 

A copy of this letter must be attached to any income tax return to which it is relevant. 
We enclose a copy of the letter for this purpose. Also enclosed is a copy of the letter 
ruling showing the deletions proposed to be made in the letter when it is disclosed 
under § 6110 of the Internal Revenue Code. 

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the 
tax consequences of any aspect of any item discussed or referenced in this letter.  This 
ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it. Section 6110(k)(3) provides that 
it may not be used or cited as precedent. 

Sincerely, 

Clifford M. Harbourt 
Senior Technician Reviewer 
Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 

Enclosures:


Copy of this letter

Copy redacted for section 6110 purposes



