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System A: 

State M: 

Dear 

This is in response to your request for a private letter ruling, dated August 8,2000, and 
supplemental correspondence, concerning the applicability of section 41 5(m) of the Internal 
Revenue Code to an excess plan and the tax consequences of certain related transactions. You 
have submitted the following facts and representations in support of your request. 

System A is a defined benefit plan created by the State M legislature and set forth in the State M 
statute. System A is a governmental plan as described in Code section 414(d), and meets the 
requirements of Code section 401(a). System A is administered by a nine-member board of 
trustees (“System A Board”). It includes an employer contribution and a mandatory employee 
contribution feature, which may be picked up by the employer. Under no circumstances will a 
participant be given any election to defer compensation under the Proposed Arrangement, 
whether directly or indirectly. System A has various fbnds, which have been established to hold 
the reserves for current and future obligations of System A. One of these funds (“Payment 
Fund”) holds reserves to pay the monthly benefits of retired members and beneficiaries currently 
receiving a benefit. 

State M has enacted legislation which authorizes the System A Board to establish a qualified 
governmental excess benefit arrangement within the meaning of Code section 41 5(m). In 
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accordance with this legislation, the System A Board has passed a resolution adopting an excess 
benefit arrangement (“Proposed Arrangement”) pursuant to the provisions of Code section 
41 5(m). System A participants who participate in the Proposed Arrangement shall not be 
permitted to elect to defer compensation to the Proposed Arrangement. 
proposes to establish a trust fund (“Trust Fund”) to hold all assets of the Proposed Arrangement, 
with the System A Board acting as trustees. The Trust Fund will be separate and apart from the 
funds administered by the System A Board. Under no circumstances will System A pay 
Proposed Arrangement benefits, and under no circumstances will the Proposed Arrangement pay 
System A benefits. 

The System A Board 

The Trust Fund will be a grantor trust pursuant to state law and for Federal income tax purposes. 

The Proposed Arrangement will operate in accordance with Code section 415(m). Under the 
Proposed Arrangement, a participant will be paid that part of a retirement benefit that would 
otherwise have been payable by System A except for the limitations of Code section 415. A 
participant in the Arrangement shall receive a monthly benefit equal to the difference between 
the participant’s monthly retirement benefit otherwise payable from System A prior to any 
reduction or limitation because of Code section 415 and the actual monthly retirement benefit 
payable from System A as limited by Code section 415. Benefits under the Arrangement shall 
be paid only if the participant is receiving benefits from System A. The benefit payable to a 
participant from the Proposed Arrangement will be paid in the same manner and at the same time 
as the retirement benefit payable under System A. 

The Arrangement is part of System A, but no assets from System A will be used to pay any 
excess benefit under the Proposed Arrangement. The System A Board, upon consultation with 
the actuary for System A, shall determine the required contribution to pay Proposed Arrangement 
benefits for the plan year. The required contribution for each plan year shall be the aggregate of 
the benefits payable under the Proposed Arrangement to all participants and an amount 
determined by the System A Board to be a necessary and reasonable expense of administering the 
Proposed Arrangement. This required contribution shall be paid into the Trust Fund. The Trust 
Fund assets shall not be accumulated to pay benefits payable in future years; rather, the benefit 
liability shall be funded on a plan year to plan year basis. Any assets of the Trust Fund not used 
for paying benefits for a current plan year, together with any income accruing to the Trust Fund, 
shall be used to pay the administrative expenses of the Proposed Arrangement for the plan year. 
The benefits payable under the Proposed Arrangement may not be subject to execution, 
attachment, garnishment or otherwise subject to any other process whatsoever. 

All contributions to the Proposed Arrangement necessary to pay the required supplemental 
pension payments shall be paid by the employers; there will be no employee contributions to the 
Proposed Arrangement. 
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All participants, retired participants and beneficiaries of System A whose retirement or survivor 
benefits fiom System A for a plan year would be limited by Code section 41 5 will automatically 
be participants in the Proposed Arrangement. Participation in the Arrangement is determined for 
each plan year, and participation in the Arrangement will cease for any plan year in which the 
retirement benefit of a participant or beneficiary of System A is not limited by Code section 415. 

Based on the above facts and representations, you have requested the following rulings: 

1. The Proposed Arrangement is a qualified governmental excess benefit arrangement within the 
meaning of Code section 415(m); 

2. The benefits payable under the Proposed Arrangement will be includible in gross income for 
the taxable year or years in which amounts are paid or otherwise made available to a participant 
or a participant’s beneficiary in accordance with the terms of the Proposed Arrangement; 

3. Income accruing to the Trust Fund established to hold assets of the Proposed Arrangement is 
exempt from federal income tax under Code sections 115 and 415(m)(l) as income derived from 
the exercise of an essential governmental function; and 

4. The amounts of employer contributions to the Trust Fund providing benefits in excess of the 
Code section 415(b) limits under the Proposed Arrangement, as well as the benefits payable 
under the Proposed Arrangement, are not wages for purposes of Federal Insurance Contributions 
Act (“FICA”) taxation, and, therefore, there is no FICA tax liability with respect to these 
contributions or benefits. 

Code section 415(m) sets forth the treatment of qualified governmental excess benefit 
arrangements. Code section 415(m)(l) provides in part that, in determining whether a 
governmental plan (as defined in section 414(d)) meets the requirements of section 415, benefits 
provided under a qualified governmental excess benefit arrangement shall not be taken into 
account. 

Section 415(m)(3) defines such an arrangement as a portion of a governmental plan which meets 
the following three requirements: (A) such portion is maintained solely for the purpose of 
providing to participants in the plan that part of the participant’s annual benefit otherwise payable 
under the terms of the plan that exceeds the limitations on benefits imposed by section 41 5 
(“excess benefits”); (B) under such portion no election is provided at any time to the participant 
(directly or indirectly) to defer compensation; and (C) excess benefits are not paid from a trust 
forming a part of such governmental plan unless such trust is maintained solely for the purpose 
of providing such benefits. 

With respect to your first requested ruling, the Proposed Arrangement is a portion of System A, 
which your authorized representative has stated is a governmental plan as described in Code 
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section 414(d). According to the terms of the Proposed Arrangement, its only stated purpose is 
to provide participants in System A that portion of a participant's benefits that would otherwise 
be payable under the terms of System A except for the limitations on benefits imposed by Code 
section 415. The Proposed Arrangement does not allow participants to defer compensation. The 
terms of the Proposed Arrangement limit participation to System A participants for whom 
benefits would exceed the Code section 4 15 limits. Therefore, we have determined that the 
Proposed Arrangement is a portion of a governmental plan which is maintained solely for the 
purpose of providing to System A participants that part of the participant's annual benefit 
otherwise payable under the terms of Plan Z that exceeds the section 41 5 limits, and, as such, 
meets the requirements of section 41 5(m)(3)(A). 

Your authorized representative has stated in accordance with the terms of the Arrangement that 
participation is automatic for System A participants for whom benefits are limited by Code 
section 415. Thus, we have determined that no direct or indirect election is provided at any time 
to participants to defer compensation, and, accordingly, the requirements of section 41 5(m)(3)(B) 
are met. 

Code section 415(m)(3)(C) requires that the trust from which excess benefits are paid must not 
form a part of the governmental plan (in this case, System A) which contains the excess benefit 
arrangement, with a certain exception for trusts maintained solely for the purpose of providing 
such benefits. In the present case, the Trust Fund is a grantor trust and it is maintained 
separately from System A. Contributions to the Trust Fund consist only of the amount required 
to pay the excess benefits for the plan year and the amount required to pay administrative 
expenses. Funds are not accumulated to pay benefits in future plan years. Any assets of the 
Arrangement Fund not used for paying benefits for a current plan year shall be used for the 
payment of the administrative expenses of the Arrangement for the plan year. Therefore, we 
have determined that the requirements of section 41 5(m)(3)(C) are met. 

Since the Arrangement satisfies all of the requirements of Code section 41 5(m)(3), we conclude 
with respect to your first requested ruling that the Arrangement is a qualified governmental 
excess benefit arrangement within the meaning of Code section 4 15(m); 

With respect to the second requested ruling, section 415(m)(2) provides that "for purposes of this 
chapter, (A) the taxable year or years for which amounts in respect to a qualified governmental 
excess benefit arrangement are includible in gross income by a participant, and (B), the treatment 
of such amounts when so includible by the participant, shall be determined as if such qualified 
governmental excess benefit arrangement were treated as a plan for the deferral of compensation 
which is maintained by a corporation not exempt from tax under this chapter and which does not 
meet the requirements for qualification under section 401 . I '  

Ruling 1 has already determined that the Proposed Arrangement meets the legal requirements of 
section 41 5(m) of the Code for qualified governmental excess benefit arrangements. 
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Accordingly, the tax treatment of the amounts distributed under the Proposed Arrangement to the 
participants is determined as if such qualified governmental excess benefit arrangement were 
treated as a plan for the deferral of compensation which is maintained by a corporation not 
exempt from tax under this chapter and which does not meet the requirements for qualification 
under section 401. State M has represented that the trust established in connection with the 
Arrangement is a grantor trust pursuant to State M law and for Federal tax purposes. 

Section 83(a) of the Code provides that the excess (if any) of the fair market value of property 
transferred in connection with the performance of services over the amount paid (if any) for the 
property is includible in the gross income of the person who performed the services for the first 
taxable year in which the property becomes transferable or is not subject to a substantial risk of 
forfeiture. 

Section 1.83-3(e) of the Income Tax Regulations provides that for purposes of section 83 the 
term "property" includes real and personal property other than money or an unfunded and 
unsecured promise to pay money or property in the future. Property also includes a beneficial 
interest in assets (including money) transferred or set aside from claims of the transferor's 
creditors, for example, in a trust or escrow account. 

Section 402(b) of the Code provides that contributions made by an employer to an employee's 
trust that is not exempt from tax under section 501(a) are included in the employee's gross 
income in accordance with section 83, except that the value of the employee's interest in the trust 
will be substituted for the fair market value of the property in applying section 83. Under section 
1.402(b)-l (a)( 1) of the regulations, an employer's contributions to a nonexempt employee's trust 
are included as compensation in the employee's gross income for the taxable year in which the 
contribution is made, but only to the extent that the employee's interest in such contribution is 
substantially vested, as defined in the regulations under section 83. 

Section 45 1 (a) of the Code and section 1.45 1-1 (a) of the regulations provide that an item of gross 
income is includible in gross income for the taxable year in which actually or constructively 
received by a taxpayer using the cash receipts and disbursements method of accounting. Under 
section 1.45 1 -2(a) of the regulations, income is constructively received in the taxable year during 
which it is credited to a taxpayer's account, set apart or otherwise made available so that the 
taxpayer may draw on it at any time. However, income is not constructively received if the 
taxpayer's control of its receipt is subject to substantial limitations or restrictions. 

Various revenue rulings have considered the tax consequences of nonqualified deferred 
compensation arrangements. Rev. Rul. 60-31, Situations 1-3, 1960-1 C.B. 174, holds that a mere 
promise to pay, not represented by notes or secured in any way, does not constitute receipt of 
income within the meaning of the cash receipts and disbursements method of accounting. See 

Rev. Rul. 69-650, 1969-2 C.B. 106, and Rev. Rul. 69-649, 1969-2 C.B. 106. 
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Under the economic benefit doctrine, an employee has currently includible income from an 
economic or financial benefit received as compensation, though not in cash form. Economic 
benefit applies when assets are unconditionally and irrevocably paid into a fund or trust to be 
used for the employee’s sole benefit. Sproull v. Commissioner, 16 T.C. 244 (195 l), affd per 
curiam, 194 F.2d 541 (6th Cir. 1952), Rev. Rul. 60-31, Situation 4. In Rev. Rul. 72-25, 1972-1 
C.B. 127, and Rev. Rul. 68-99, 1968-1 C.B. 193, an employee does not receive income as a 
result of the employer’s purchase of an insurance contract to provide a source of funds for 
deferred compensation because the insurance contract is the employer’s asset, subject to claims of 
the employer’s creditors. 

Accordingly, with respect to your second requested ruling, we conclude that the benefits payable 
under the Proposed Arrangement will be includible in gross income for the taxable year or years 
in which amounts are paid or otherwise made available to a participant or a participant’s 
beneficiary in accordance with the terms of the Proposed Arrangement. 

With respect to your third requested ruling, Code section 41 5(m)( 1) provides that ”[I] ncome 
accruing to a governmental plan (or to a trust that is maintained solely for the purpose of 
providing benefits under a qualified governmental excess benefit arrangement) in respect of a 
qualified governmental excess benefit arrangement shall constitute income derived fi-om the 
exercise of an essential governmental function upon which such governmental plan (or trust) 
shall be exempt from tax under section 115.” Ruling 1 has already determined that the 
Arrangement meets the legal requirements of section 41 5(m) of the Code for qualified 
governmental excess benefit arrangements. 

Accordingly, with respect to your third requested ruling, we conclude that income accruing to the 
Trust Fund established to hold assets of the Proposed Arrangement is exempt from federal 
income tax under Code sections 115 and 415(m)(l) as income derived from the exercise of an 
essential governmental function. 

With respect to your fourth requested ruling, Revenue Procedure 2003-1 I.R.B. 1, section 5.1 5, 
provides that the Internal Revenue Service will not issue a letter ruling if the ruling request 
presents an issue that cannot be readily resolved before a regulation or any other published 
guidance is issued. After careful consideration of your request, we have concluded that the 
question of FICA tax treatment of a qualified governmental excess benefit arrangement under 
Code section 41 5(m) cannot readily be resolved before published guidance is issued. 
Consequently, we are unable to rule on that portion of the request. 

This ruling letter is based on the assumption that System A is a governmental plan as described 
in Code section 414(d) and that it meets all of the applicable requirements under Code section 
401. 



Page 7 

This ruling letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 61 1O(k)(3) of the 
Code provides that this ruling may not be used or cited as precedent. 

A copy of this letter has been sent to your authorized representative in accordance with the power 
of attorney on file in this office. 

If you have any questions about this letter, please contact 

Please refer to T:EP:RA:T:3. 

Sincerely yours, 

Frances V. Sloan, Manager 
Employee Plans Technical Branch 3 
Tax Exempt and Government Entities Division 

Enclosures 
Notice 437 
Deleted copy of ruling letter 

cc : 
, 


