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Dear : 

This is in response to your private letter ruling request on behalf of A, B, C, D, E, F, G, 
and H (the Taxpayers) dated January 31, 2002. The Taxpayers request a ruling on 
whether the proposed contributions of shares of Company 1 ADSs (defined below) to 
one or more private foundations or charitable remainder trusts of which private 
foundations are or may be remaindermen constitute contributions of “qualified 
appreciated stock” within the meaning of § 170(e)(5) of the Internal Revenue Code. 

RULING REQUESTED 

The Taxpayers request the following ruling: 

Do the Company 1 ADSs that the Taxpayers plan to contribute to the Donees constitute 
"qualified appreciated stock" within the meaning of § 170(e)(5)(B) of the Internal 
Revenue Code? 

CONCLUSION 

Yes. The Company 1 ADSs that the Taxpayers plan to contribute to the Donees 
constitute "qualified appreciated stock" within the meaning of § 170(e)(5)(B). 

FACTS 

Immediately prior to the merger transactions described below, Partnership, a general 
partnership, the sole partners of which are the Taxpayers and Trustees of trusts for the 
benefit of the Taxpayers under the Trust, owned common shares of Company 2 for a 
period exceeding one year. 

In Year, Company 2, Company 3, and Company 4 completed a series of merger 
transactions, which resulted in the formation of Company 1 (the Merger). 

Pursuant to the Merger, Partnership received Company 1 American Depository Shares 
(ADSs) in exchange for its Company 2 common shares. An ADS is issued by as U.S. 
depository bank and represents an interest in the underlying ordinary shares of a non-
U.S. company. An ADS is evidenced by an American Depository Receipt (an ADR). 
An ADR is a negotiable receipt issued in certificate form representing an ADS. The 
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holder of an ADR is entitled to demand delivery of the underlying shares. Each 
Company 1 ADS represents one ordinary share of Company 1. The number of 
Company 1 ADSs received was determined pursuant to a specific exchange ratio for 
each Company 2 common share owned. The Company 1 ADSs are traded on the New 
York Stock Exchange. The Company 1 ADSs are the equivalent of an ADR pursuant to 
the Merger agreement, which states that direct holders of Company 1 ADSs whose 
ownership is registered on the books of the depository are Company 1 ADR holders. 

Partnership is prepared to distribute a portion of its Company 1 ADSs to the Trustees of 
Trust, and the Trustees of Trust, in turn, are prepared to distribute those Company 1 
ADSs to the Taxpayers. The Taxpayers presently intend to contribute some 
Company 1 ADSs to one or more private foundations or charitable remainder trusts of 
which private foundations may be the remaindermen (the Donees).  At the time of the 
contributions, the foundations will be private foundations within the meaning of 
§ 509(a), and not foundations described in § 170(b)(1)(E).  Each charitable remainder 
trust will be for the benefit of a Taxpayer (or a Taxpayer and one or more family 
members of the Taxpayer, or just for one or more family members of a Taxpayer) for a 
specified period and, at the end of such period, will terminate and the assets will pass 
to one or more charitable organizations, which may be private foundations. 

It is anticipated that the basis of the Company 1 ADS to be contributed by each 
Taxpayer will be less than the fair market value on the dates of the contributions. 

The total value of the Company 1 ADS to be contributed to the Donees by all of the 
Taxpayers will be less than 10% (in value) of the outstanding Company 1 stock 
(including ADSs). 

The Company 1 ADSs that the Taxpayers propose to contribute are subject to certain 
contractual and statutory limitations on their transferability. 

In connection with the Merger, Partnership, certain Taxpayers and other members of 
the Family and other entities related to the Family (the Family Shareholders) entered 
into the Governance Agreement with Company 1. Under the Governance Agreement, 
the Family Shareholders may contribute Company 1 ADSs to the Donees without 
restriction. Such contributed Company 1 ADSs may be sold by the Donees without 
restriction. 

The Company 1 ADSs acquired by Donees pursuant to the proposed transaction will be 
subject to Rule 145 of the General Rules and Regulations promulgated under the 
Securities Act of 1933, as amended (the Securities Act), because such securities were 
originally acquired in the Merger. The Merger constituted a Rule 145(a) transaction 
under that rule. Rule 145 of the Securities Act imposes certain limitations on the "offer" 
or "sale" of securities acquired in a Rule 145(a) transaction. In general, Rule 145 of the 
Securities Act, 17 C.F.R. § 230.145 (2001), provides that securities acquired in a “Rule 
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145(a) transaction” such as the Merger may be resold without the selling party being 
deemed an underwriter of registered securities under the Securities Act if certain 
provisions of Rule 144 are followed. In particular, the following conditions must be met: 

1.	 adequate current information is available about the issuer of the securities prior to 
resale; 

2.	 the amount of restricted securities sold in any three-month period is limited to the 
greater of (i) one percent of the shares outstanding as shown by the then most 
recent report or statement published by the issuer, and (ii) the average weekly 
reported trading volume of the shares during the four calendar weeks preceding the 
sale; and 

3.	 the securities may only be sold in "brokers transactions" within the meaning of 
Section 4(4) of the Act. 

The Taxpayers have taken steps to ensure that the Donees will be able to sell the 
contributed ADSs in compliance with Rule 145. The Taxpayers represent that the 
aggregate contributions to the Donees will be limited such that the total number of 
Company 1 ADSs contributed by the Taxpayers to the Donees (including any ADSs 
already held by Donees) will be substantially less than 1% of the shares outstanding of 
Company 1 as shown by the most recent report or statement published by Company 1. 
The Taxpayers also represent that contributions will be made by the Donees only at 
such times when, to the best of their knowledge, there will not be any proposed 
recapitalization, tender or exchange offer, stock repurchase program or similar plan that 
would have the effect of substantially reducing the number of outstanding shares of 
Company 1 within the 3-month period following the contribution. 

The Taxpayers will, prior to the proposed contribution, provide a statement to the 
Donees that the requirements of Rule 145 are met for all transfers of the Company 1 
ADSs by the Taxpayers and that the Taxpayers will not take any steps that will prevent 
the Donees from making transfers of Company 1 ADSs free of any Rule 145 resale 
restrictions. 

The Taxpayers represent that, at the time of the contributions, the contributed 
Company 1 ADSs (i) in the hands of each of Partnership and the Taxpayers will be 
deemed, under § 1223(1) to have been held by each of Partnership and the Taxpayers 
for more than one year from the date such ADSs were acquired by each of them and (ii) 
will not come within any of the exceptions set forth in subsections (1) through (5) of 
§ 1221. In addition, the Taxpayers anticipate that the fair market value of the Company 
1 ADSs on the contribution date will be more than the adjusted basis of the ADSs. 

LAW 

Section 170(a) of the Code allows a deduction for any charitable contribution (as 
defined in § 170(c)) payment of which is made within the taxable year. 



5

PLR-112106-02 

Section 1.170A-1(c)(1) of the Income Tax Regulations states that if a charitable 
contribution is made in property other than money, the amount of the contribution is the 
fair market value of the property at the time of the contribution reduced as provided in 
§ 170(e)(1) and paragraph (a) of § 1.170A-4. 

Section 170(e)(1)(B)(ii) of the Code provides that in the case of charitable contributions 
to or for the use of a private foundation (as defined in § 509(a)), other than a private 
foundation described in § 170(b)(1)(E), the amount of the charitable contribution of 
property otherwise taken into account under § 170 is reduced by the amount of gain 
that would have been long-term capital gain if the property contributed had been sold by 
the taxpayer at its fair market value (determined at the time of the contribution). 

Section 170(e)(5)(A) of the Code states that § 170(e)(1)(B)(ii) does not apply to any 
contributions of "qualified appreciated stock." 

Section 170(e)(5)(B) of the Code defines "qualified appreciated stock," except as 
provided in § 170(e)(5)(C), to mean any stock of a corporation (i) for which (as of the 
date of the contribution) market quotations are readily available on an established 
securities market, and (ii) which is capital gain property (as defined in 
§ 170(b)(1)(C)(iv)). 

Section 170(e)(5)(C)(i) of the Code provides that, in the case of any donor, the term 
"qualified appreciated stock" shall not include any stock of a corporation contributed by 
the donor in a contribution to which § 170(e)(1)(B)(ii) applies (determined without regard 
to § 170(e)(5)) to the extent that the amount of the stock so contributed (when 
increased by the aggregate amount of all prior such contributions by the donor of stock 
in such corporation) exceeds 10 percent (in value) of all of the outstanding stock of 
such corporation. For purposes of § 170(e)(5)(C)(i), an individual shall be treated as 
making all contributions made by any member of his family (as defined in § 267(c)(4)). 
Section 170(e)(5)(C)(ii). 

Section 170(b)(1)(C)(iv) of the Code defines the term "capital gain property" to mean, 
with respect to any contribution, any capital asset the sale of which at its fair market 
value at the time of the contribution would have resulted in gain which would have been 
long-term capital gain. 

Section 1222(3) of the Code defines "long-term capital gain" to mean gain from the sale 
or exchange of a capital asset held for more than one year, if and to the extent the gain 
is taken into account in computing gross income. 

Section 1221 of the Code defines the term "capital asset" to mean property held by the 
taxpayer (whether or not connected with his trade or business) but does not include (1) 
stock in trade; (2) certain property used in a trade or business; (3) certain property that 
is the product of the taxpayer's personal efforts; (4) accounts or notes receivable; (5) 
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certain publications of the United States government; (6) certain commodities derivative 
financial instruments; (7) certain hedging transactions; and (8) certain supplies. 

ANALYSIS 

For stock to be "qualified appreciated stock," it must meet the requirements of 
§ 170(e)(5)(B) of the Code. 

Section 170(e)(5)(B)(i) requires that market quotations for the stock be readily available 
on an established securities market as of the date of the contribution. The market 
quotations requirement has the same meaning for the purpose of defining qualified 
appreciated stock and in determining when securities are publicly traded (so as to 
exempt a donor from the substantiation requirements of § 1.170A-13(c)).  Todd v. 
Commissioner, 118 T.C. 354 (April 19, 2002). The definition of an established 
securities market for purposes of determining when securities are publicly traded (so as 
to exempt a donor from the substantiation requirements) is in § 1.170A-13(c)(7)(xi) of 
the regulations. Section 1.170A-13(c)(7)(xi)(A)(1) provides that, for purposes of 
§ 1.170A-13, market quotations are readily available on an established securities 
market with respect to a security if the “security is listed on the New York Stock 
Exchange, the American Stock Exchange, or any city or regional exchange in which 
quotations are published on a daily basis, including foreign securities listed on a 
recognized foreign, national, or regional exchange in which quotations are published on 
a daily basis.”  Company 1 ADSs are traded on the New York Stock Exchange. 
Accordingly, market quotations for Company 1 ADSs are readily available on an 
established securities market. 

We further conclude that Company 1 ADSs are stock for purposes of § 170(e)(5).  An 
ADS is issued by a U.S. depository bank and represents an interest in the underlying 
ordinary shares of a non-U.S. company. An ADS is evidenced by an American 
Depository Receipt (an ADR). An ADR is a negotiable receipt issued in certificate form 
representing an ADS. The holder of an ADR is entitled to demand delivery of the 
underlying shares. Each Company 1 ADS represents one ordinary share of 
Company 1. The Company 1 ADSs are the equivalent of an ADR pursuant to the 
Merger agreement, which states that direct holders of Company 1 ADSs whose 
ownership is registered on the books of the depository are Company 1 ADR holders. 
The Service has interpreted ADRs to be treated as shares of stock for various tax 
purposes, such as the foreign tax credit, Rev. Rul. 65-218, 1965-2 C.B. 566, and the 
interest equalization tax, Rev. Rul. 72-271, 1972-1 C.B. 369. Therefore, for purposes of 
§ 170(e)(5), Company 1 ADSs are stock for which market quotations are readily 
available on an established securities market. 

The Taxpayers represent that the Taxpayers have taken steps to ensure that the 
Donees will be able to sell the contributed ADSs in compliance with Rule 145. The 
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Taxpayers also represent that the aggregate contributions of the Donees will be limited 
such that the total number of Company 1 ADSs contributed by the Taxpayers to the 
Donees (including any ADSs already held by the Donees) will be substantially less than 
1% of the shares outstanding of Company 1 as shown by the most recent report or 
statement published by Company 1. The taxpayers also represent that contributions 
will be made to the Donees only at such times when, to the best of their knowledge, 
there will not be any proposed recapitalization, tender or exchange offer, stock 
repurchase program or similar plan that would have the effect of substantially reducing 
the number of outstanding shares of Company 1 within the 3-month period following the 
contribution. The Taxpayers represent that the Taxpayers will, prior to the proposed 
contribution, provide a statement to the Donees that the requirements of Rule 145 are 
met for all transfers of the Company 1 ADSs by the Taxpayers and that the Taxpayers 
will not take any steps that will prevent the Donees from making transfers of Company 1 
ADSs free of any Rule 145 resale restrictions. 

The Taxpayers also represent that, under the Governance Agreement, the Family 
Shareholders may contribute Company 1 ADSs to the Donees without restriction and 
that such contributed Company 1 ADSs may be sold by the Donees without restriction. 

Based on the Taxpayers’ representations, we conclude that the ADSs that the 
Taxpayers plan to contribute to the Donees constitute stock for which, for purposes of 
§ 170(e)(5), market quotations are readily available on an established securities market. 

To meet the requirements of § 170(e)(5)(B)(ii) of the Code, the shares must be capital 
gain property within the meaning of § 170(b)(1)(C)(iv), which means that the shares 
would have to result in long-term capital gain if sold at their fair market value. Under 
§ 1222(3), long-term capital gain results from the sale of a capital asset held for more 
than one year. The Taxpayers represent that, at the time of the contribution, the 
contributed Company 1 ADSs (i) in the hands of each of Partnership and the Taxpayers 
will be deemed, under § 1223(1) to have been held by each of Partnership and the 
Taxpayers for more than one year from the date such ADSs were acquired by each of 
them and (ii) will not come within any of the exceptions set forth in subsections (1) 
through (5) of § 1221. In addition, the Taxpayers anticipate that the fair market value of 
the Company 1 ADSs on the contribution date will be more than the adjusted basis of 
the ADSs. Based upon the Taxpayers’ representations, we conclude that the Company 
1 ADSs that will be contributed to the Donees represent long-term capital gain property 
within the meaning of § 170(b)(1)(C)(iv), and Taxpayers’ contribution of the shares will 
meet the requirements of § 170(e)(5)(B)(ii). 

Since clauses (i) and (ii) of § 170(e)(5)(B) are met, and Taxpayers will not contribute 
more than 10 percent (within the meaning of § 170(e)(5)(C)) of all outstanding stock of 
Company 1 to the Donees, we conclude that the Company 1 ADSs that the Taxpayers 
plan to contribute to the Donees are qualified appreciated stock as defined in 
§ 170(e)(5). 
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CAVEATS: 

A copy of this letter must be attached to any income tax return to which it is relevant. 
We enclose an extra copy of the letter for this purpose. Also enclosed is another copy 
of the letter ruling showing the deletions proposed to be made in the letter when it is 
disclosed under § 6110 of the Internal Revenue Code. 

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the 
tax consequences of any aspect of any item discussed or referenced in this letter.  This 
ruling is directed only to the taxpayers requesting it. Section 6110(k)(3) provides that it 
may not be used or cited as precedent. 

Sincerely, 

KARIN G. GROSS 
Senior Technician Reviewer, Branch 1 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 

Enclosures(2) 


