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SUBJECT: FICA Tax on Remuneration Paid to Volunteer Firefighters 

This Chief Counsel Advice responds to your memorandum dated September 26, 
2002. In accordance with I.R.C. § 6110(k)(3), this Chief Counsel Advice should not 
be cited as precedent. 

LEGEND 

State = 

State Board = 

Pension Plan = 

ISSUE 

Whether services performed by volunteer firefighters in State who are participants 
in Pension Plan are employment under section 3121(b)(7)(F) of the Code. 

CONCLUSION 

The Services performed by the volunteer firefighters are employment under section 
3121(b)(7)(F) because the firefighters are not qualified participants in a state 
retirement system. 

FACTS 

State Board maintains Pension Plan for the benefit of volunteer firefighters in State. 
All volunteer firefighters in State are eligible to participate in Pension Plan. The 
only requirement is that . 
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The retirement benefit under the Pension Plan is computed in three steps based 
upon the participant’s (1) age, (2) years of service, and (3) 

. First, the base pension 
amount is computed. 

For example, 

. Second, the base pension amount is adjusted downward if the 
participant has less than years of service. For example, the pension benefit of a 
participant with only  years of service is reduced to percent of the base 
pension amount. A participant with less than years of service receives no 
benefit under Pension Plan. Third, the pension benefit amount computed in step 
two is adjusted downward if the participant retires before age . For example, a 
participant electing to receive benefits at age , the earliest permissible age under 
Pension Plan, receives percent of the benefits computed in step two. Benefits 
may also be reduced if a participant elects to receive their benefit in the form of 

. 

A participant may forfeit his or her benefit 

. 

. 

The volunteer firefighters are compensated based upon an amount per hour or 
upon a system. Under the system, 

.  The 
volunteer firefighters normally work  hours or less per week. The volunteer 
firefighters generally do not earn more than a dollars per year, and in 
most cases, much less than that. 

LAW

Sections 3101(a) and 3111(a) of the Internal Revenue Code (the Code) impose the

Old-Age Survivors and Disability Insurance (OASDI) portion of the taxes under the

Federal Insurance Contributions Act (FICA) upon the wages of employees paid by

employers with respect to employment. Sections 3101(b) and 3111(b) impose the

Medicare portion of the FICA tax.  In general, all payments of remuneration by an

employer for services performed by an employee are subject to FICA taxes, unless

the payments are specifically excepted from the term "wages" or the services are

specifically excepted from the term "employment." 
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Section 3121(b)(7) of the Code generally excludes from "employment" services 
performed in the employ of any state, or any political subdivision thereof, or any 
wholly-owned instrumentality of any one or more of the foregoing. 

Section 3121(b)(7)(F), added to the Code by the Omnibus Budget Reconciliation 
Act of 1990 and effective for services performed after July 1, 1991, excludes from 
"employment" only the services of an employee of a state, political subdivision, or 
wholly-owned instrumentality who is a member of a retirement system. Section 
31.3121(b)(7)-2(c)(1) of the Employment Tax Regulations provides that an 
employee is not a member of a retirement system at the time service is performed 
unless at that time he or she is a "qualified participant," as defined in paragraph 
2(d) of the regulation, in a retirement system that meets the requirements of 
paragraph 2(e) of the regulation with respect to that employee. 

A pension, annuity, retirement or similar fund or system is not a retirement system 
with respect to an employee on a given day unless it provides a retirement benefit 
under the system that is comparable to the benefit provided under the Old-Age 
portion of the OASDI program of social security. Section 31.3121(b)(7)-2(e)(2)(i). 
Section 31.3121(b)(7)-2(e)(2)(ii) provides that a defined benefit retirement system 
maintained by a state, political subdivision or instrumentality meets the 
requirements if and only if the employee has an accrued benefit under the system 
that entitles the employee to an annual benefit commencing on or before his or her 
social security retirement age that is at least equal to the annual Primary Insurance 
Amount (PIA) the employee would have under social security. For this purpose, the 
PIA is determined as if the employee had been covered under social security for all 
periods of service with the state, political subdivision or instrumentality, had never 
performed service for any other employer, and had been fully insured within the 
meaning of section 214(a) of the Social Security Act, except that all periods of 
service with the state, political subdivision or instrumentality must be taken into 
account, i.e., without reduction for low-earning years. 

An employee is a qualified participant in a defined benefit retirement system with 
respect to services performed on a given day if the employee has a total accrued 
benefit that meets the minimum benefit requirement. Section 31.3121(b)(7)-
2(d)(1)(i). 

Additional requirements under the regulation apply to determine whether a part-
time, seasonal or temporary employee is a "qualified participant" in the plan. A 
part-time employee is any employee who normally works 20 hours or less per week. 
A seasonal employee is any employee who normally works on a full-time basis less 
than five months in a year. A temporary employee is any employee performing 
services under a contractual arrangement with the employer of two years or less 
duration. Section 31.3121(b)(7)-2(d)(2)(iii). 
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A part-time, seasonal, or temporary employee is not a qualified participant on a 
given day unless any benefit relied upon to meet the requirements of paragraph 
(d)(1) is 100-percent nonforfeitable on that day under rules similar to those under 
section 411(a)(11). Section 31.3121(b)(7)-2(d)(2)(i).  A benefit does not fail to be 
nonforfeitable solely because it can be immediately distributed upon separation of 
service without the consent of the employee, provided that the present value of the 
benefit does not exceed $3,500. 

A part-time, seasonal or temporary employee's benefit under a retirement system is 
considered nonforfeitable on a given day if on that day the employee is 
unconditionally entitled to a single-sum distribution on account of death or 
separation from service of an amount that is at least equal to 7.5 percent of the 
participant's compensation for all periods of credited service. The participant must 
be entitled to a reasonable rate of interest on the distributable amount. Section 
31.3121(b)(7)-2(d)(2)(ii) and (e)(2)(iii)(C). 

Rev. Proc. 91-40, 1991-2 C.B. 694, section 3, provides safe-harbor formulas for 
defined benefit retirement systems. Benefits calculated under these formulas are 
deemed to meet the minimum retirement benefit requirement of section 
31.3121(b)(7)-2(e) for defined benefit plans. Section 3.01(1) provides that a plan 
meets the minimum retirement benefit requirement with respect to an employee if it 
makes available to the employee a single life annuity payable no later than age 65 
that is at least 1.5 percent of average compensation for each year or fraction of a 
year of credited service. For this purpose, average compensation may be defined 
as (1) the average of the employee's compensation over the 36 or fewer 
consecutive or non-consecutive months that provides the highest such average, (2) 
the average of the employee's compensation for his or her last 36 or fewer months 
of service, or (3) the average of the employee's compensation for his or her high 
consecutive or non-consecutive or final 3 or fewer calendar or plan years of service. 

Under section 3.02 of the Rev. Proc., a defined benefit retirement system that 
calculates benefits based upon a pro rata accrual towards a projected normal 
retirement benefit may meet the minimum retirement benefit requirement in the 
same manner as provided in section 3.01(1) provided the projected normal 
retirement benefit under the plan formula is greater than or equal to the benefit 
described in such section. 

Under section 4.01 of the Rev. Proc., a defined benefit retirement system that 
calculates benefits under a formula that does not meet one of the safe harbor 
formulas described in section 3 meets the minimum retirement benefit requirement 
with respect to an employee if the employee’s accrued benefit as of the date of the 
determination is at least as great as the accrued benefit the employee would have if 
his or her accrued benefits had been calculated under the safe harbor formulas in 
section 3.01(1). 
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Section 3.03(4) of the Rev. Proc. provides that in order to meet the requirements of 
any of the defined benefit safe harbor formulas with respect to a part-time, 
seasonal or temporary employee, a safe harbor formula may not permit double 
proration of the employee's benefits under the retirement system. Under this rule, 
the benefit under the retirement system may be prorated either on the basis of full-
time service or on the basis of full-time compensation, but may not be prorated 
based upon both service and compensation. In addition, a safe harbor formula may 
not subject the crediting of service used in calculating the benefit of any part-time, 
seasonal or temporary employee to any conditions, such as a requirement that the 
employee attain a minimum age, perform a minimum period of service, be credited 
with a minimum number of hours of service, make an election in order to 
participate, or be present at the end of the plan year. The requirements of this 
section are deemed met with respect to an employee if the requirements of section 
31.3121(b)(7)-2(d)(2)(ii) of the regulations are met. 

ANALYSIS 

Whether an employee's services are excepted from employment under section 
3121(b)(7) turns on whether the individual employee is a qualified participant in a 
retirement system at the time the services are performed. Although the concept of 
retirement system is generally broad, the system must provide a minimum benefit to 
an employee in order for the employee's services to be excepted from employment. 
Thus, the minimum benefit requirement must be met on an employee-by-employee 
basis. However, it is possible to conclude that the benefits provided under a 
particular system are so low that the minimum benefit requirement will never be 
met. 

Qualified Participant 

A part-time employee is not a qualified participant on a given day unless the 
participant’s benefits are 100-percent nonforfeitable on that day. Section 
31.3121(b)(7)-2(d)(2)(i).  A volunteer firefighter is not entitled to any benefits under 
Pension Plan before completion of  years of service. Thus, the nonforfeitability 
requirement is not met for participants with less than years of service. 
Moreover, 

, or 
.  Accordingly, the volunteer firefighters are not qualified 

participants in a retirement system within the meaning of section 3121(b)(7)(F), and 
therefore their services are not excepted from employment under section 
3121(b)(7). 
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Retirement System 

As discuss supra, the volunteer firefighters are not “qualified participants,” and thus 
is it unnecessary to consider whether Pension Plan is a retirement system with 
respect to the firefighters. However, because you specifically asked about the 
“retirement system” requirement as it relates to Pension Plan, we are providing the 
following discussion on that issue. 

Pension Plan is a defined benefit pension plan. Thus, the standards provided in 
Rev. Proc. 91-40 determine whether Pension Plan is a retirement system with 
respect to each volunteer firefighter.  Section 3 of the Rev. Proc. provides safe 
harbor formulas to determine the minimum retirement benefit that must be provided 
under Pension Plan, given the firefighter’s years of service and average 
compensation, in order for it to be considered a retirement system. Pension Plan’s 
formula is not a safe harbor formula because it does not consider compensation in 
determining the pension benefit under the plan. However, a retirement system that 
calculates benefits under a non-safe harbor formula meets the minimum benefit 
requirement if the employee’s accrued benefit is at least as great as the employee’s 
benefit would have been had the employee’s benefit been calculated under the safe 
harbor formula in section 3.01(1). Thus, it would be necessary with respect to each 
firefighter to compare the accrued benefit under Pension Plan with the minimum 
benefit required under the safe harbor formula. 

OTHER CONSIDERATIONS 

This writing may contain privileged information. Any unauthorized disclosure of this 
writing may have an adverse effect on privileges, such as the attorney client 
privilege. If disclosure becomes necessary, please contact this office for our views. 

Please call if you have any further questions. 

Lynne A. Camillo 
Branch Chief 
CC:TEGE:EOEG:ET2 

cc: 


