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Dear 

DEPARTMENT OF THE TREASURY 
I N T E R N A L  R E V E N U E  SERVICE  

WASHINGTON,  D .C.  20224 

This is in response to a letter dated March 12, 2002, as supplemented by 
correspondence dated November 7,2002, and January 24,2003, in which your 
authorized representative requested a private letter ruling on your behalf 
concerning the federal income tax treatment of certain contributions made to 
Plan X under section.414(h)(2) of the Internal Revenue Code. 

The following facts and representations have been submitted in support of 
the rulings being requested: 

Fund F is a trust created in accordance with State A statutes to combine 
the pension and retirement funds of incorporated cities and towns of State A for 
purposes of management and investment, represented by and acting through its 
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Board of Trustees. Fund F established Plan X for the benefit of employees of 
municipalities which are chartered, incorporated or formed under the laws of 
State A. Section 14.8 of Plan X provides that the provisions of the Trust 
Indenture establishing Fund F is incorporated into and made a part of Plan X. 
Section 1.2 of Plan X provides that a municipality as described therein may adopt 
Plan X by executing a Joinder Agreement which incorporates Plan X by 
reference. 

It is represented in your request that Employer M is a political subdivision 
of State A eligible to adopt Plan X, and meets the definition of Employer as 
defined in section 2.1 (t) of Plan X. 

Originally effective July 1, 1989, Plan X, a defined benefit plan, was 
restated effective July 1, 2001. The Joinder Agreement evidencing Employer M's 
adoption of Plan X, as restated, was executed and signed by the mayor of City A 
on May 17, 2001. Further, to implement the terms of Plan X, as restated, the 
Council of City A passed and approved Ordinance 0 on May 17,2001. 
Ordinance 0, which was signed by the mayor of City A, acknowledges Employer 
M's adoption of amendments to Plan X as reflected in Employer M's Joinder 
Agreement. Ordinance 0 also confirms the ratification and confirmation of 
Employer M's Joinder Agreement. Employer M's executed Joinder Agreement 
was approved by Fund F on June 29,2001. It is represented that Plan X meets 
the qualification requirements of section 401 (a) of the Code. 

Section 3.3 of Plan X provides, in part, that if the Employer elects in the 
Joinder Agreement, all Participants shall be required as a condition of 
employment to make contributions as specified in the Joinder Agreement. These 
contributions shall be picked up and assumed by the Employer and paid to the 
fund in lieu of contributions by the Participants. Such contributions shall be 
designated as Employer contributions. Each Participant's compensation will be 
reduced by the amount paid to the fund by the Employer in lieu of the required 
contributions by the Participant. These contributions shall be excluded from the 
Participant's gross income for federal income tax purposes and from wages for 
purposes of withholding, in the taxable year in which contributed. No Participant 
shall have the option of receiving the contributed amounts directly as 
Compensation. Section 2.1 (v) of Plan X defines fund as the fund established to 
provide benefits under Plan X. 

When Employer M executed its Joinder Agreement on May 17,2001, 
amending and restating Plan X, it elected the pick-up option as its plan design. 
Plan X, as amended and restated, reflecting the pick-up option is effective July I, 
2001. Section 4 of the Joinder Agreement, as executed by Employer M, provides 
that each Group B Employee shall be required to contribute to Plan X the 
percentage of his or her compensation required to be contributed as of July 1, 
1989, the original effective date of Plan X. You represent that Plan X requires 
mandatory employee contributions equal to 3.75 percent of the Group B 
Employee's compensation. Section 4 further provides that these contributions 
shall be picked up and assumed by Employer M and paid to the fund which holds 
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the Plan X assets in lieu of contributions by the Group B Employees. Section 4 
also provides that no Group B Employee shall have the option of receiving the 
contributed amounts directly as compensation. 

Based upon the aforementioned facts, you request the following rulings: 

1. Plan X constitutes a pick-up program by Employer M which satisfies the 
requirements of section 414(h)(2) of the Code. 

2. No part of any mandatory contribution to Plan X picked up by Employer 
M on behalf of the Group B Employees in Plan X will be considered gross income 
to the Group B Employees until distributed or otherwise made available to such 
employees within the meaning of section 402(a) of the Code. 

3. The mandatory contributions will be treated as employer contributions for 
federal income tax purposes. 

4. The mandatory contributions picked up by Employer M will not constitute 
wages from which federal income taxes must be withheld. 

Section 414(h)(2) of the Code provides that contributions, otherwise 
designated as employee contributions, shall be treated as employer contributions 
if such contributions are made to a plan described in section 401 (a), established 
by a state government or a political subdivision thereof, and are picked up by the 
employing unit. 

The federal income tax treatment to be accorded contributions which are 
picked up by the employer within the meaning of section 414(h)(2) of the Code is 
specified in Revenue Ruling 77- 462, 1977-2 C.B. 358. In that revenue ruling, 
the employer school district agreed to assume and pay the amounts employees 
were required by state law to contribute to a state pension plan. Revenue Ruling 
77-462 concluded that the school district's picked-up contributions to the plan are 
excluded from the employees' gross income until such time as they are 
distributed to the employees. The revenue ruling held further that under the 
provisions of section 3401 (a)(12)(A) of the Code, the school district's 
contributions to the plan are excluded from wages for purposes of the Collection 
of Income Tax at Source on Wages; therefore, no withholding is required from 
the employees' salaries with respect to such picked-up contributions. 

The issue of whether contributions have been picked up by an employer 
within the meaning of Code section 414(h)(2) is addressed in Revenue Ruling 
81-35,1981-1 C.B. 255 and Revenue Ruling 81-36, 1981-1 C.B. 255. These 
revenue rulings established that the following two criteria must be met: ( I )  the 
employer must specify that the contributions, although designated as employee 
contributions, are being paid by the employer in lieu of contributions by the 
employee; and (2) the employee must not be given the option of choosing to 
receive the contributed amounts directly instead of having them paid by the 
employer to the pension plan. Furthermore, it is immaterial, for purposes of the 
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applicability of section 414(h)(2), whether an employer picks up contributions 
through a reduction in salary, an offset against future salary increases, or a 
combination of both. 

In Revenue Ruling 87-10, 1987-1 C.B. 136, the Internal Revenue Service 
considered whether contributions designated as employee contributions to a 
governmental plan are excludable from the gross income of the employee. The 
Service concluded that to satisfy the criteria set forth in Revenue Rulings 81-35 
and 81-36 with respect to particular contributions, the required specification of 
designated employee contributions must be completed before the period to which 
such contributions relate. 

In this case, section 3.3 of Plan X and section 4 of Employer M's Joinder 
Agreement meet the criteria of Rev. Rul. 81 -35 and Rev. Rul. 81 -36 by providing, 
in effect, that required contributions made to Plan X by the Group B Employees 
shall be picked up and assumed by Employer M and paid to Plan X in lieu of 
contributio'ns by the Group B Employees. Section 3.3 of Plan X and Section 4 of 
the Joinder Agreement further provide that no Group B Employee shall have the 
option of receiving the contributed amounts directly. 

With respect to rulings requests 1, 2, 3 and 4, we conclude that Plan X, as 
adopted by Employer M, constitutes a pick up program that satisfies the 
requirements of section 414(h)(2) of the Code. The mandatory contributions 
that are picked up by Employer M on behalf of Group B Employees who 
participate in Plan X shall be treated as employer contributions and will not be 
considered gross income to the Group B Employees until distributed. These 
amounts will be includible in the gross income of the Group B Employees or their 
beneficiaries in the taxable year in which they are distributed to the extent that 
the amounts represent contributions made by Employer M. Because we have 
determined that the picked-up amounts are to be treated as employer 
contributions, they are excepted from wages as defined in section 3401 (a)(? 2)(A) 
of the Code for federal income tax withholding purposes. In addition, no part of 
the amounts picked up by Employer M will constitute wages for federal income 
tax withholding purposes in the taxable year in which they are contributed to Plan 
X. 

These rulings apply only if the effective date for the commencement of the 
pick-up is no earlier than the later of the date Plan X was executed and adopted 
by Employer M, or the date the pick-up is put in effect. This ruling is based on 
Plan X and Employer M's Joinder Agreement that was signed by the mayor of 
City A on June 13,2001. 

In accordance with Rev. Rul. 87-10, this ruling does not apply to any 
contribution to the extent it relates to compensation earned before the later of the 
effective date of Plan X or the date the pick-up is put into effect. 
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No opinion is expressed as to whether the amounts in question are 
subject to tax under the Federal Insurance Contributions Act. No opinion is 
expressed as to whether the amounts in question are paid pursuant to a "salary 
reduction agreement" within the meaning of section 31 21 (v)(l )(B) of the Code. 

These rulings are based on the assumption that Plan X will be qualified 
under section 401 (a) of the Code at the time of the proposed contributions and 
distributions. 

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 
61 10(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited by others as 
precedent. 

A copy of this letter has been sent to your authorized representative in 
accordance with a power of attorney on file in this office. 

If you have any questions please contact xxxxx, Badge #xxxxx, 
T:EP:RA:T2 at (202) xxxxx. 

Sincerely yours, 

Joyce E. Floyd 
Manager, Employee Plans 
Technical Group 2 
Tax Exempt and Government 
Entities Division 

Enclosures: 
Deleted copy of letter ruling 
Form 437 

cc: 
xxxxx 
xxxxx 
xxxxx 
xxxxx, XX xxxxx 

xxxxx 

xxxxx 
xxxxx 
xxxxx 


