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Dear Sir or Madam: 

We have considered your ruling request concerning the effect on your status under section 
501 (c)(3) of the Internal Revenue Code of a grant you are considering making to A, as well as 
the application of sections 4941 and 4945 of the Code to this proposed transaction. 

You are a private foundation formed exclusively to make cash grants to qualified 
organizations described in section 501 (c)(3) of the Code that provide community services in the 
areas of health, children and families, and education within thirteen (13) counties in Q. You 
received all your contributions from B. 

B is a corporation that provides indemnity type health care insurance coverage to 
individuals and groups of persons. It also provides managed care types of health coverage 
through C, its wholly-owned subsidiary. It operates in the same counties as you. B is the 
dominant health insurer in its service area. In the course of its business B contracts with health 
care providers to provide medical services to its subscribers. 

A is an organization described in section 501 (c)(3) of the Code and is classified as other 
than aprivate foundation under section under section 509(a)(3) of the Code. A and its affiliates 
provide acute, rehabilitation, and outpatient medical services through a network that includes a 
hospital and a variety of adjunctive facilities. As a health care provider, A has various contracts 
with B and C that basically set out the fee structures and other terms and conditions under 
which A will provide health care services to their subscribers. 



A applied to you for a grant to fund an outpatient program in diabetes management. This 
will consists of outreach programs to undiagnosed diabetes cases and education and disease 
management services to persons with a diabetes diagnosis that would typically be referred to 
the program by a primary care physician. Patients will receive nutrition therapy, disease 
management education, follow-up care, and some laboratory testing. A had previously 
operated a similar program but discontinued it due to financial concerns. A believes the need 
for such a program persists and proposes to reestablish it. However, A believes that the 
payments from Medicare and other reimbursements will cover only approximately fifty percent 
(50%) of the costs of providing this service, including depreciation. E s  grant request seeks 
funding from you to cover this shortfall in operating expenses, other than depreciation, over 
reimbursements for three years. You presume that once established, the diabetes management 
program should meet the criteria to constitute a covered service under B's and G s  subscriber 
contracts. If so, A would be reimbursed for such services under the typical outpatient terms of 
the hospital service agreements. 

RULINGS REQUESTED 

1. That your grant to A will not jeopardize your status as an organization exempt from 
federal income tax under section 501 (c)(3) of the Code. 

2. That your grant will not result in any act of self-dealing under section 4941 of the Code. 
In particular, that the grant will not constitute an act of self-dealing with respect to the 
fact that you, as a disqualified person, and your affiliates may benefit from lowered 
health care claims costs from subscribers who receive services under A's diabetes 
program. 

3. That your grant will not constitute a taxable expenditure under section 4945 of the 
Code. 

LAW 

Section 501 (a) of the Internal Revenue Code exempts from taxation organizations 
described in subsection (c)(3), which includes corporations organized and operated 
exclusively for charitable, scientific, and educational purposes. Furthermore, the 
aforementioned subsection requires that no part of the organization's net earnings inure 
to the benefit of any private shareholder or individual, that no substantial part of its 
activities is to influence legislation, and that it does not participate in any political 
campaign on behalf of or in opposition to any candidate for public office. 

Section 1.501 (c)(3)-l(c)(l) of the Income Tax Regulations provides that an organization 
will be regarded as operated exclusively for one or more exempt purposes only if it engages 



primarily in activities that accomplish one or more of such purposes described in section 
501(c)(3) of the Code, but will not be so regarded if more than an insubstantial part of its 
activities is not in furtherance of an exempt purpose. 

Section 509(a) of the Code provides that, unless specifically excepted, a domestic or 
foreign organization described in section 501 (c)(3) is a private foundation and subject to the 
excise taxes of Chapter 42. 

Section 4941 (a)(l) of the Code imposes a tax on each act of self-dealing between a 
disqualified person and a private foundation. 

Section 4941 (d) of the Code defines the term self-dealing as any direct or indirect-- 

(A) sale or exchange, or leasing, of property between a private foundation and a 
disqualified person; 

(B) lending of money or other extension of credit between a private foundation 
and a disqualified person; 

(C) furnishing of goods, services, or facilities between a private foundation and a 
disqualified person; 

(D) payment of compensation (or payment or reimbursement of expenses) by a 
private foundation to a disqualified person; 

(E) transfer to, or use by or for the benefit of, a disqualified person of the income 
or assets of a private foundation; and 

(F) agreement by a private foundation to make any payment of money or other 
property to a government official (as defined in section 4946(c)), other than an agreement to 
employ such individual for any period after the termination of his government service if such 
individual is terminating his government service within a 90-day period. 

Section 4941 (a) of the Code imposes an excise tax on each act of self-dealing between 
a private foundation and a disqualified person. 

Section 4941 (d)(l )(E) of the Code defines the term self-dealing to include any direct or 
indirect transfer to, or use by or for the benefit of, a disqualified person of the income or assets 
of a private foundation. 

Section 53.4941(d)-2(f)(2) of the Foundation and Similar Excise Taxes Regulations 
provides that the fact that a disqualified person receives an incidental or tenuous benefit from 
the use by a foundation of its income or assets will not, by itself, make such use an act of self- 
dealing. 



In Example (1) of section 53.5941(d)-2(f)(4) of the regulations, M, a private foundation, 
makes a grant of $50,000 to the governing body of N City for the purpose of alleviating the slum 
conditions that exist in a particular neighborhood of N. Corporation P, a substantial contributor 
to M, is located in the same area in which the grant is to be used. Although the general 
improvement of the area may constitute an incidental and tenuous benefit to P, such benefit by 
itself will not constitute an act of self-dealing. 

Section 4945(a) of the Code imposes an excise tax upon a private foundation's making 
any taxable expenditure. 

Section 4945(d)(5) of the Code provides that the term taxable expenditure means any 
amount paid or incurred by a private foundation for any purpose other than one specified in 
section 170(c)(2)(B), which defines charitable contributions. 

Section 53.4945-6(a) of the regulations provides that ordinarily only an expenditure for 
an activity which, if it were a substantial part of an organization's total activities, would cause 
loss of tax exemption is a taxable expenditure. 

Section 4946(a)(l)(A) of the Code defines a disqualified person with respect to a private 
foundation to include a substantial contributor to the foundation as defined in section 507(d)(2). 

Section 4946(a)(l)(E) of the Code provides that a corporation in which more than 35% of 
the voting power is owned by a disqualified person is also a disqualified person 

Section 507(d)(2) of the Code defines substantial contributor as any person who 
contributed an aggregate amount of more than $5,000 to a private foundation, if such amount is 
more than 2 percent of the total contributions received by the foundation before the close of the 
taxable year of the foundation in which the contribution is received by the foundation from such 
person. 

Rev. Rul. 67-5, 1967-1 CB 123, holds that a foundation controlled by the creator's family 
was operated to enable the creator and his family to engage in financial activities that were 
beneficial to them, but detrimental to the foundation. This resulted in the foundation's ownership 
of common stock that paid no dividends of a corporation controlled by the foundation's creator 
and his family, which prevented it from carrying on a charitable program commensurate in 
scope with its financial resources. This ruling concluded that the foundation was operated for a 
substantial non-exempt purpose and served the private interest of the creator and therefore, 
was not entitled to exemption under section 501 (c)(3) of the Code. 

Rev. Rul. 77-1 60, 1977-1 CB 351, holds that the payment of church dues by a private 
foundation on behalf of a disqualified person, although they might constitute a charitable 
contribution if paid by the disqualified person directly, constitutes an act of self-dealing because 
the foundation's payment results in a direct economic benefit to the disqualified person who 
would have been expected to pay the dues had they not been paid by the foundation. 



Rev. Rul. 80-310, 1980-2 CB 319, holds that the grants of a private foundation to an 
educational institution for engineering instruction will not be an act of self- dealing for a 
corporation that is a disqualified person and that intends to hire graduates of the engineering 
program and encourage its employees to participate in the program. The ruling states that 
because the corporation will compete on an equal basis for program graduates and admission 
of its own employees to the program, the corporation will receive only an incidental or tenuous 
benefit under section 53.4941 (d)-2(f) of the regulations. 

Rev. Rul. 85-162, 1985-2 C.B. 275, holds that there is no act of self-dealing if a private 
foundation, whose disqualified person is a bank, makes loans to publicly supported 
organizations for the charitable purpose of construction projects in disadvantaged areas where 
the contractors doing the construction may be ordinary customers of the bank. Any benefit to 
the bank from the fact that the loan proceeds are paid by the public charities to the contractors 
who are ordinary customers of the bank is incidental or tenuous under section 53.5941 (d)-(f)(2) 
of the regulations. 

ANALYSIS 

B, as the only contributor, is a substantial contributor to the Foundation. Therefore, B 
and C the HMO are disqualified persons with respect to the Foundation under section 
4946(a)(1) of the Code. Because they are disqualified persons, section 4941 of the Code would 
in general impose an excise tax on self-dealing for any direct or indirect transfer, such as a 
grant to a third party, of your assets for the benefit of B and the C. Grant expenditures by you 
that benefit B will also be subject to excise tax under section 4945 of the Code as taxable 
expenditures if they are for a non-charitable purpose under section 4945(d)(5) of the Code. If 
the your assets are used to benefit B and its affiliates, your tax exemption could also be called 
into question as it was in Rev. Rul. 67-5, supra 

B and C are in the business of underwriting health care coverage and otherwise serving 
as the financial intermediary between persons requiring health care and health care providers 
such as A. In the ordinary course of business, persons subscribing to health care insurance 
coverage from B and C will regularly seek health care services from A. Given A's leading 
market position in the l3, any program that has a positive outcome in terms of the population's 
health and related care costs is going to inure to E s  benefit by reducing health care claims 
costs. Beyond that, it is expectable that B and C's subscribers will directly participate in and 
benefit from _A's diabetes management program, their charges for such participation may be 
covered in whole or part by B and C, and that the overall level of claims costs related to these 
subscribers will be reduced if the program is successful. 

However, not every benefit realized by a disqualified person from the actions of a private 
foundation is subject to excise tax or potentially disqualifying to the foundation as a tax-exempt 
organization. The purpose of the your grant to A will be to fund health care that may not 



otherwise be available or affordable to the population that needs it. This is a charitable activity 
that is of general interest to the community and consistent with your charitable purpose. The 
grant is not conditioned on or limited to the provision of care by A to B's and C's subscribers. 
The subscribers will not receive preferential access or treatment under the WV program. 

Under section 53.4941 (d)-2(f)(2) of the regulations, self-dealing does not include an 
incidental or tenuous benefit to a disqualified person from the indirect use of a private 
foundation's assets. In the present case, as with the educational program in Rev. Rul. 80-310, 
supra, B and its affiliates will only benefit in an incidental manner, and without preferential 
treatment, from the availability of the diabetes management service to the general public. As in 
Example 1 of section 53.4941 (d)(2)-2(f)(4) of the regulations and Rev. Rul. 85-1 62, supra, B 
and its affiliates will not be held to engage in self-dealing because a charitable effort of broad 
public interest may incidentally benefit them by improving the environment in which they 
operate. 

RULINGS 

Therefore, we rule as follows: 

1. The grant by you to A will not jeopardize your status as an organization that is 
exempt under section 501 (c)(3) of the Code because the benefits accruing to private 
interests are only incidental to the charitable purpose of the grant. 

2. Your grant will not result in any act of self-dealing under section 4941 of the Code. 
In particular, the grant will not constitute an act of self-dealing with respect to the fact 
that you, as a disqualified person, and your affiliates may benefit from lowered health 
care claims costs from subscribers who receive services under A's diabetes 
program. 

3. The grant will not be a taxable expenditure under section 4945 of the Code . 

This ruling is directed only to the organization that requested it. Section 
61 10(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 



If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name and 
telephone number are shown in the heading of this letter. 

Sincerely yours, 

Marvin Friedlander 
Manager, Exempt Organizations 

Technical Group I 


