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You requested advice concerning the effectiveness of a 2848 which lists one attorney 
and two non-attorneys from one law firm in Part I, paragraph 2, of the 2848. In Part II of 
the 2848, the attorney has been appropriately self-designated as an attorney by 
inserting the letter "a" in the left column and signing under penalty of perjury. All other 
persons have self-designated themselves as "h", "Unenrolled Return Preparers." 

In analyzing the question that you presented to us, you must bear in mind the distinction 
between disclosure of return information to a designee of the taxpayer and practicing 
before the IRS under the Conference and Practice Requirements. The disclosure of 
return information to a designee of the taxpayer is controlled by Treas. Reg. § 
301.6103(c)-1T.  There are only four required elements for a written document which 
has been signed and dated by the taxpayer and which solely authorizes the disclosure 
of a taxpayer's return or return information to a third party to be a valid disclosure 
authorization. The document must indicate: 

(i)  The taxpayer's taxpayer identity information described in section 6103(b)(6); 
(ii)  The identity of the person or persons to whom the disclosure is to be made; 
(iii) The type of return (or specified portion of the return) or return information 

(and the particular data) that is to be disclosed; and 
(iv)  The taxable year or years covered by the return or return information. 

In addition, the document must be received by the Service within 60 days of the date of 
the taxpayer's signature. Treas. Reg. § 301.6103(c)-1T(b). 

A Part I of a properly filled-out, signed and dated, Form 2848 will generally suffice as a 
valid disclosure authorization, if it is received by the Service within 60 days of signature. 
Under Treas. Reg. § 301.6103(c)-1T(b)(ii), any person can qualify to be a designee of 
the taxpayer to receive returns or return information; there is no requirement that the 
person be one of the categories of persons listed in Part II of the 2848. 
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On the other hand, representation of a taxpayer is controlled by the Conference and 
Practice Requirements published at Treas. Reg. § 601.501 et. seq. and Circular No. 
230 (31 CFR part 10). You are quite correct that a person who is not an attorney, or 
one of the other categories of individuals listed in Treas. Reg. § 601.502(b)(2) through 
(5) cannot represent the taxpayer before the Service. A non-attorney who is working for 
a law firm is not one of the categories of individuals so listed. An "unenrolled return 
preparer" is defined as an individual who "sign[ed] a return as having prepared it for a` 
taxpayer, or who prepared a return with respect to which the instructions or regulations 
do not require that the return be signed by the preparer." Treas. Reg. § 
601.502(b)(5)(iii). It is not likely that a non-attorney working in a law firm would be an 
unenrolled return preparer; nonetheless, even if such a person were an unenrolled 
return preparer with respect to a particular return, that person would not be permitted to 
represent the taxpayer in the collection process. Treas. Reg. § 601.502(b)(5)(iii); see 
also, Circular No. 230, § 10.7(c)(viii) (31 CFR 10.7(c)(viii)). 

In conclusion, disclosures of returns and return information are authorized under a valid 
2848 to all persons listed in Part I, paragraph 2. Notwithstanding being listed in Part I, 
paragraph 2 of the 2848, persons who do not meet the "category" requirements of 
Treas. Reg. § 601.502(b)(1) through (4) or (5)(i), (ii), or (iv), are not authorized to 
practice before an RO. An "unenrolled return preparer" is not authorized to practice 
before an RO. Therefore, in the situation you describe, it is permissible to disclose 
returns or return information to the non-attorney, but you may not give that individual an 
opportunity to practice before an RO. 
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