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This provides our response to your request for advice dated December 9, 2002. This 
document may not be cited as precedent. I.R.C. § 6110(k)(3). 

ISSUE: 

Whether the Internal Revenue Service (“Service”) must obtain judicial approval, 
pursuant to I.R.C. § 6334(e)(1), prior to seizure of residential property titled in the name 
of a trust created pursuant to an abusive trust scheme, where the Service has made 
assessments against both the trust and the individual using the property as a principal 
residence. 

CONCLUSION: 

While a technical argument may be made that section 6334(e)(1) is inapplicable, we 
recommend that the Service obtain judicial approval prior to seizure of such property, 
where a lien foreclosure suit would not otherwise be applicable. In the abusive trust 
context, it is the Service’s position that the trust is a sham. Consistent with this position, 
the individual should be deemed to be the true “taxpayer”, regardless of the additional 
assessment against the trust. Furthermore, seeking suit for lien foreclosure upon the 
subject property would be preferable to a section 6334(e)(1) proceeding in most of 
these cases, as questions regarding the title may create an unfavorable market for 
administrative sale. 

FACTS: 

The facts which you have provided are as follows: an individual taxpayer created 
several trusts as part of an abusive scheme to utilize trusts to evade the assessment 
and payment of tax.  The tax liabilities of the individual taxpayer and the abusive trusts 
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were examined as part of the abusive trust project. The standard examination 
procedure is to assess tax against the individual on his or her individual income tax 
return (Form 1040) and to make an alternative assessment of tax against the trust on 
its income tax return (Form 1041). This is a “whipsaw” collection approach to protect 
the Service, where the actual amount of liability is only collected once from the assets 
of both the individual and the trust. 

The individual taxpayer transferred title of his principal residence to the trust. The 
Revenue Officer is collecting the tax assessment against the trust. The Revenue 
Officer intends to seize the residential property from the trust. The Revenue Officer has 
requested advice as to whether the judicial approval requirements of I.R.C. 
§ 6334(e)(1) are applicable in this scenario. 

DISCUSSION: 

Internal Revenue Code section 6334(a)(13)(B)(i) provides that “[e]xcept to the extent 
provided in subsection (e)...”, the principal residence of the taxpayer (within the 
meaning of I.R.C. § 121) is exempt from levy.  Section 6334(e)(1) modifies this 
exemption as follows: 

(e) LEVY ALLOWED ON PRINCIPAL RESIDENCES AND CERTAIN BUSINESS 
ASSETS IN CERTAIN CIRCUMSTANCES.---

(1) PRINCIPAL RESIDENCES.--
(A) APPROVAL REQUIRED.–A principal residence shall not be exempt 

from levy if a judge or magistrate of a district court of the United States approves 
(in writing) the levy of such residence. 

(B) JURISDICTION.–The district courts of the United States shall have 
exclusive jurisdiction to approve a levy under subparagraph (A). 

I.R.C. § 6334(e)(1).  Accordingly, judicial approval is required prior to seizure of a 
taxpayer’s principal residence. 

Section 6334 refers to I.R.C. § 121 for the definition of “principal residence of the 
taxpayer”.  Section 121 does not provide a specific definition. The regulations enacted 
under section 121 also do not provide a precise definition of this term. It is inherent in 
the regulations, however, that the term was meant to indicate the principal residence of 
an individual taxpayer. For example, there are references to the taxpayer as “he” or 
“she”, as having family members, and as having employment. See, e.g., Temp. Treas. 
Reg. § 1.121-3T. 

This is consistent with a plain meaning understanding of the term “residence” and is 
further supported by the legislative history underlying section 6334(e)(1).  Section 
6334(e)(1) was revised by the Internal Revenue Service Restructuring and Reform Act 
of 1998, P.L. 105-206 (“RRA 98").  The Conference Report for RRA 98 (discussing 
RRA 3401, Due Process in IRS Collection Actions) provides in part: 
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No seizure of a dwelling that is the principal residence of the taxpayer or the 
taxpayer’s spouse, former spouse or minor child would be allowed without prior 
judicial approval. Notice of the judicial hearing must be provided to the taxpayer 
and family members residing in the property. 

(Emphasis added). Internal Revenue Service Restructuring and Reform Act of 1998, 
Conference Report to Accompany H.R. 2676, H.R. Conf. Rep. No. 105-599, 105th 
Cong., 2d Sess., at 267. 

Consistent with this legislative history and the plain meaning of the term “residence”, it 
is our position that section 6334(e)(1) requires judicial approval prior to seizure of the 
principal residence of only individual taxpayers (or individual taxpayer’s spouses, former 
spouses or minor children). Section 6334(e)(1) is inapplicable to other taxpayer entities 
such as corporations, partnerships, or trusts, as these inanimate entities do not have 
“residences”. 1/ 

The pertinent question, therefore, is whether principal residence property of an 
individual titled in the name of a trust (for tax avoidance purposes) is the principal 
residence of an individual taxpayer, where we have assessments against both the 
individual and the trust. If the individual is the taxpayer, judicial approval would be 
required prior to seizing the property. If the trust is the taxpayer, judicial approval would 
not be required. 

We recognize that under a technical application of section 6334(e)(1), the argument 
can be made that judicial approval is not required. We have an assessment against the 
trust. The property is titled in the name of the trust. On the books, this is a seizure of 
trust property in satisfaction of trust tax liability, even though we have additionally made 
an assessment against the individual taxpayer. We further recognize that this result is 
a direct consequence of the individual’s own choice to place the property in the name of 
a fraudulent trust. We also agree that such an interpretation would be consistent with a 
policy of aggressive pursuit of collection from abusive trusts. 

The problem with this argument, however, is the underlying premise of an abusive trust 
scheme. If the Service’s position is that a trust is a sham, created for tax avoidance 
purposes, it is inherent in this position that the Service deems the trust to be a nominee 
of the individual. The Service’s position in any abusive trust scenario, therefore, would 
be that the individual is the true taxpayer and the individual’s principal residence would 
be the true taxpayer’s principal residence. This is the case regardless of the actual 
mechanism used for collection of the liability, such as the “whipsaw” assessment 
procedure. 

1/ As you note, the approval of the Area Director is required prior to the seizure 
of the principal residence of any individual, regardless of whether or not judicial 
approval is required. IRM 5.10.2.14(6). 
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We therefore conclude that the Service should seek judicial approval, pursuant to I.R.C. 
§ 6334(e)(1), prior to seizing principal residence property of an individual titled in the 
name of an abusive trust. 2/ We further note, however, that seizure of such property 
even after obtaining judicial approval would not be the optimal course of action in most 
of these cases. Once a district court has approved seizure of a taxpayer’s principal 
residence, that property must be sold pursuant to the administrative sale procedures in 
I.R.C. § 6335. The property will be sold by public auction or public sale under sealed 
bids and the Service makes no warranties as to valid title, but merely conveys by deed 
all the right, title and interest as provided in I.R.C. § 6339(b)(2).  If the property is held in 
the name of a sham trust, this raises concerns as to the validity of title. 

A lien foreclosure action under I.R.C. § 7403 is generally recommended instead of a 
section 6334(e)(1) action whenever there are clouds on the title, such as a nominee 
situation, which create an unfavorable market for administrative sale. See IRM 
34.7.14.3 and 34.7.5. While there may be cases in which we determine that a section 
6334(e)(1) action could be pursued, we generally recommend that you request an 
action for lien foreclosure on the principal residence property. 

If you have any further questions, please contact . 

2/ If the subject property is held in the name of a trust or other inanimate entity 
which the Service does not believe to be abusive or a sham, and the property will be 
seized in satisfaction of the legitimate tax liability of such entity, judicial approval will not 
be required prior to seizure. In addition, there are some jurisdictions in which the 
Service may dispute the validity of a trust to which a residence was transferred where 
the grantor(s) continued to live in the residence, but courts have upheld the validity of 
such trusts. In those jurisdictions, a lien foreclosure action would probably be 
advisable, as further discussed below. 


