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This letter is a further response to your letter dated July 24, 2000, requesting five rulings 
on behalf of TRS. We have previously responded to requests one through four. We are 
now responding to request five as modified by your letter of October 13, 2000. 

The following facts, representations and documents have been submitted in support of 
the request: 

TRS is a defined benefit governmental plan covering teachers of the State. The State 
has authorized a program where retired teachers can be re-hired in areas where there is 
a shortage of qualified teachers. Such re-hiring is done on a one-year contract basis. It 
is possible that these contracts may get renewed, depending on the availability of 
teachers in the area. 

When a retiree is re-hired, they are entitled to continue receiving their annuity. However, 
when they resume working they must make a 9.855% after-tax contribution to TRS. The 
retiree's employer contributes an equal matching amount to TRS. Both the employee 
contributions and the employer contributions are separately accounted for within TRS (the 
account for employer contributions also includes income on the amounts in the employee 
contribution account). Employees are fully vested in both of these separate accounts. 

TRS separately accounts for pre-retirement amounts and post-retirement amounts with 
employee after-tax contributions also separately accounted for. Separate accounts are 
also maintained for each year of post-retirement re-employment. 



When a teacher originally retires, the retirement benefit may be taken in the form of an 
annuity, a lump sum distribution or in a series of lump sum distributions. Upon 
termination of re-employment, contributions stop and the retiree may withdraw all the 
funds in accounts established after being re-hired. Such withdrawal may be in the form of 
an annuity, a lump sum or in a series of lump sum distributions. The form of withdrawal is 
independent of the form of withdrawal for the retiree's original retirement. The retiree may 
also withdraw these funds at any time after the end of their first year of re-employment. 

Based on the foregoing, Ruling Request 5 was requested: 

Retiree contributions representing after-tax contributions made by retirees under 
the re-employment program constitute a member's "investment in the contract" as 
defined in Code § 72(c), and such amounts when received by retirees from TRS 
upon termination of re-employment will not be includible in a retiree's gross 
income under § 72. 

Code § 402(a)(l) provides that the amount actually distributed to any distributee by an 
employees' trust described in § 401 (a) which is exempt from tax under § 501 (a) shall be 
taxable to the distributee, in the year in which distributed, under § 72 (relating to 
annuities). Similarly, amounts distributed from employee annuity contracts under 
§ 403(a) and annuity contracts under § 403(b) are taxable to the distributee (in the year 
in which distributed) under § 72. 

Code § 72 provides rules for the taxation of distributions from qualified plans which are 
"amounts received as an annuity" and for "amounts not received as an annuity''. Code 
§ 72(b) provides that a portion of the annuity payments received in a taxable year may be 
excluded from gross income as a return of the distributee's investment according to an 
exclusion ratio determined at the annuity starting date. The numerator of this ratio is the 
employee's investment in the contract, and the denominator is the expected return. 

The investment in the contract is defined under Code §72(c)(l) as the aggregate 
premiums or other consideration paid (generally, the aggregate amount of after-tax 
contributions made to the plan), reduced by amounts received before the annuity starting 
date that were excluded from gross income. 

Code § 72(d)(l)(A) provides that, in the case of any amount received as annuity under a 
qualified plan, § 72(b) shall not apply and that the investment in the contract shall be 
recovered as provided in that subsection. Code 5 72(d)(2) provides that employee 
contributions and any income thereon under a defined contribution plan may be treated 
as a separate contract. 

Code § 72(e), which provides rules for the taxation of amounts not received as an 
annuity, distinguishes between those amounts received on or after the annuity starting 
date and those received before the annuity starting date. 



Code § 72(e)(2) provides general rules for the taxation of "amounts not received as an 
annuity". Paragraph (B), which provides the method of basis recovery for such amounts 
that are received before the annuity starting date, states that (i) they shall be included in 
gross income to the extent allocable to income on the contract, and (ii) they shall not be 
included in gross income to the extent allocable to the investment in the contract. 

Section 1.72-1 (b) of the Income Tax Regulations provides, in general, that "amounts 
received as an annuity" are amounts which are payable at regular intervals over a period 
of more than one full year from the date on which they are deemed to begin, provided the 
total of the amounts so payable or the period for which they are to be paid can be 
determined as of that date. Any other amounts to which the provisions of Code § 72 
apply are considered to be "amounts not received as an annuity". 

Section 1.72-1 (d) of the regulations provides, in part, that in the case of "amounts not 
received as an annuity", if such amounts are received after an annuity has begun and 
during its continu'ance, amounts so received are generally includible in gross income. 
Amounts not received as an annuity which are received at any other time are generally 
includible in income only to the extent that such amounts exceed the investment in the 
contract. 

Section 1.72-1 (d) of the regulations makes references to "the contract". In this case, 
there are (at least) two contracts: one representing the "pre-retirement contributions" and 
one (or more) representing the "post-retirement contributions". As described above, TRS 
separately accounts for pre-retirement amounts and post-retirement amounts with 
employee after-tax contributions also separately accounted for. Separate accounts are 
also maintained for each year of post-retirement re-employment. Because of the 
separate accounting, TRS maintains separate contracts within the meaning of Code 
§72W 

Therefore, in the case of a re-hired retiree who after termination of his or her re- 
employment elects to receive the after-tax contributions made during the re-employment 
period in the form of an annuity, such annuity is taxed as amount from a separate contract 
in accordance with Code § 72(b). Thus, each annuity representing contributions made to 
TRS in such years is also taxed in accordance with § 72(b). 

With respect to the accounts maintained for after-tax employee contributions, the after-tax 
contributions are the consideration paid for the accounts. Accordingly, the investment in 
the contract for the separate accounts consisting of the employee after-tax contributions 
for a year is the aggregate after tax contributions held in the accounts reduced by 
distributions of after tax contributions from the accounts. Because the interest on the 
after-tax contributions is included in other accounts, the entire amount in the accounts for 
after-tax contributions constitutes investment in the contract. 

Similarly, a post-retirement lump sum received after the pre-retirement annuity amount 
had begun represents amounts from a contract separate from the annuity contract for pre- 
retirement contributions. Because each lump sum is an "amount not received as an 
annuity", each such distribution is taxed in accordance with Code § 72(e)(2). 



Accordingly, based on the above, Retiree Contributions representing after-tax 
contributions made by re-hired retirees constitute a retired Member's "investment in the 
contract". Thus, such amounts when received as an annuity upon termination of re- 
employment as taxed in accordance with Code § 72(b). Such amounts when received as 
a lump sum distribution are taxed in accordance with § 72(e)(2). In general, such 
amounts so received are includible in gross income only to the extent that they represent 
amounts in excess of the investment in the contract. These taxation rules apply to the 
distributions from each separate contract that a member has within TRS (i.e., pre- 
retirement contributions - both employee and employer provided - and for each year of 
post-retirement employment contributions -both employee and employer provided). 

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Code § 61 10(k)(3) provides 
that it may not be used or cited by others as precedent. 

This ruling is based on the assumptions that TRS is qualified under Code § 401 (a) and 
that its trust is tax-exempt under § 501 (a) at all times relevant to this ruling. 

This ruling has been prepared by who may be reached at 

Sincerely yours, 

p r a n c e s  ~loan(~anager 
Employee Plans, Technical Group 3 
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