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This is in response to a request for a ruling letter submitted by your authorized 
representative on December 31,2001, as supplemented on August 13,2002, August 
14,2002, and September 25, 2002, concerning a proposed rollover of funds from one 
individual retirement account into another individual retirement account under section 
408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the "Code"). 

The facts and representations on which the request is based are as follows: 

lndividual A was born on May I, 1932, and died on January 20, 1989. At his 
death, lndividual A had not attained age 70 %. lndividual B, who was born on June 1, 
1932, is the surviving spouse of lndividual A. At the time of his death, lndividual A 
maintained IRA X with Custodian C, under an agreement that was entered into on April 
26, 1982. lndividual B currently reached age 70 %. 

Paragraph 2 of Article IV of IRA X provides that if the grantor dies before histher 
entire interest in the trust is distributed to him . . . the entire interest of the remaining 
undistributed interest shall, within five years after the grantor's death or the death of the 
surviving spouse, be distributed in a single sum or applied to purchase an immediate 



annuity for the beneficiary or beneficiaries of the grantor or hislher surviving spouse. 
Paragraph 3(b) of Article IV in describing one of the exceptions provides that no 
distribution need be made if the beneficiary elects to treat the entire interest in the trust 
under the distribution rules in paragraph 1 of this Article. Paragraph 1 of Article IV 
provides that the entire interest of the grantor in the trust account must be, or 
commence to be, distributed before the close of the taxable year in which the grantor 
attains age 70 %. Not later than the close of such taxable year, the grantor may elect, 
in a form and at such time as may be acceptable to the trustee, to have the balance of 
the trust account distributed in, among other methods, a single sum payment. 

On February 14, 1986, lndividual A and lndividual B signed an agreement, which 
provides, in pertinent part, that, upon the death of either of the parties to this agreement, 
title to all property as defined in the preceding paragraph shall immediately vest in fee 
simple to the survivor of them. It has been represented that this agreement applies to 
lndividual A's IRA X. It has been further represented that this agreement is being 
treated as the beneficiary designation with respect to said IRA X. 

Pursuant to the above described agreement, lndividual B intends to receive a full 
distribution of all amounts standing in IRA X and, within 60 days of receipt, roll over said 
amounts into an IRA set up and maintained in her (Individual B's) name. Said actions 
will occur not later than December 31,2002. 

It is represented that IRA X maintained by lndividual A at his death meets the 
requirements of section 408(a) of the Code. 

Based on the facts and representations, the following rulings are requested: 

1. lndividual B is eligible to roll over the distributions of the proceeds of the 
decedent's IRA into an IRA set up and maintained in her own name pursuant to section 
408(d)(3) as long as the rollover of such distribution occurs no later than the 60th day 
from the date said IRA proceeds are received by lndividual B. 

2. lndividual B will not be required to include in gross income for federal income 
tax purposes for the year in which the rollover is made timely any portion of the amounts 
transferred from the decedent's IRA to the IRA set up and maintained in lndividual B's 
name. 

Section 408(d)(l) of the Code provides that, except as otherwise provided, any 
amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross income by the payee 
or distributee, as the case may be, in the manner provided under section 72. 

Section 408(d)(3)(A)(i) of the Code provides that section 408(d)(l) does not 
apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit 



the account is maintained if the entire amount received (including money and any other 
property) is paid into an IRA (other than an endowment contract) for the benefit of such 
individual not later than the 60th day after the day on which he or she receives the 
payment or distribution. 

Section 408(d)(3)(C)(i) of the Code provides, in pertinent part, that, in the case of 
an inherited IRA, section 408(d)(3) shall not apply to any amount received by an 
individual from such account (and no amount transferred from such account to another 
IRA shall be excluded from income by reason of such transfer), and such inherited 
account shall not be treated as an IRA for purposes of determining whether any other 
amount is a rollover contribution. 

Section 408(d)(3)(C)(ii) of the Code provides that an IRA shall be treated as 
inherited if the individual for whose benefit the account is maintained acquired such 
account by reason of the death of another individual, and such individual was not the 
surviving spouse of such other individual. Thus, pursuant to Code section 
408(d)(3)(C)(ii), a surviving spouse who acquires IRA proceeds from and by reason of 
the death of her husband, may elect to treat those IRA proceeds as her own and roll 
them over into her own IRA. 

On April 17,2002, "Final" Income Tax Regulations were published in the Federal 
Register with respect to Code Sections 401 (a)(9) and 408(a)(6). (See also 2002-1 9 
I.R.B. 852, May 13,2002.) The Preamble to the "Final" Regulations indicates, in 
relevant part, that the regulations apply for purposes of determining required minimum 
distributions for calendar years beginning on or after January 1, 2003. However, with 
respect to calendar year 2002 distributions, a taxpayer may rely on the 1987 proposed 
regulations. This letter ruling assumes that the actions described herein will occur no 
later than December 31, 2002, and, thus, is based on the 1987 proposed regulations. 

Section 1.408-8 of the Proposed lncome Tax Regulations, Q&A A-4, provides 
that a surviving spouse is the only individual who may elect to treat a beneficiary's 
interest in an IRA as the beneficiary's own account. If a surviving spouse makes such 
an election, the spouse's interest in the account would then be subject to the distribution 
requirements of section 401 (a)(9)(A) rather than those of section 401 (a)(9)(B). Q&A A- 
4 further provides, in pertinent part, that an election will be considered to have been 
made by a surviving spouse if either of the following occurs: (1) any required amounts 
in the account (including any amounts that have been rolled over or transferred, in 
accordance with the requirements of section 408(d)(3)(A)(i), into an IRA for the benefit 
of such surviving spouse) have not been distributed within the appropriate time period 
applicable to the decedent under section 401 (a)(9)(B), or (2) any additional amounts are 
contributed to the account (or to the account or annuity to which the surviving spouse 
has rolled such amounts over, as described in (1) above) which are subject, or deemed 
to be subject, to the distribution requirements of section 401 (a)(9)(A). The result of 



such an election is that the surviving spouse shall then be considered the individual for 
whose benefit the trust is maintained. 

Q&A A-4 of section 1.408-8 of the proposed regulations provides that a surviving 
spouse may elect to treat an IRA of her deceased spouse as her own. Q&A A-4 lists 
actions by which a surviving spouse makes said election. However, Q&A A-4 does not 
provide the exclusive methods by which a surviving spouse so elects. 

Under the above referenced proposed regulations under section 1.408-8, a 
surviving spouse may elect to treat the entire IRA of her deceased spouse as her own. 
Under said proposed regulations, lndividual B, as sole beneficiary of all of lndividual A's 
property, including IRA X, may do so by receiving a distribution from lndividual A's IRA 
X and timely rolling said distribution into her IRA. The effect of lndividual B's rolling over 
her IRA X distribution into an IRA maintained in her name is that lndividual B becomes 
the owner of the IRA and the person for whose benefit the IRA is maintained. 

Thus, based on the above, lndividual B's rolling over said IRA X distribution into 
her IRA will constitute a rollover as that term is used in Code section 408(d)(3). 
Accordingly, with respect to you ruling requests, we conclude as follows: 

1. lndividual B is eligible to roll over the distributions of the proceeds of the 
decedent's IRA, IRA X, into an IRA set up and maintained in her own name pursuant to 
section 408(d)(3) as long as the rollover of such distribution is contributed to an IRA set 
up in the name of lndividual B occurs no later than the 60th day from the date said IRA 
X proceeds are received by lndividual B. 

2. lndividual B will not be required to include in gross income for federal income 
tax purposes for the calendar year 2002, the year in which the rollover is made timely 
any portion of the amounts transferred from the decedent's IRA to the IRA set up and 
maintained in lndividual B's name. 

This ruling is based on the assumption that IRA X established by lndividual A, 
and the transferee IRA to be maintained in the name of lndividual B, meet the 
requirements of section 408 of the Code at all times relevant to the transaction 
described herein. 

As noted above, this letter ruling is based on the 1987 proposed regulations. 
Thus, it does not consider issues raised, if any, under either the proposed regulations 
concerning required distributions from individual retirement arrangements published in 
the Federal Register on January 17,2001 (See also 2001-1 1 I.R.B. 865 (March 12, 
2001)), or the temporary and final regulations published in 2002 which are referenced 
above. 



This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 61 lO(k) of 
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent. 

The original of this ruling letter has been sent to your authorized representative in 
accordance with a power of attorney on file in this office. 

Sincerely yours, 

Alan C. Pipkin, Manager 
Employee Plans Technical Group 4 

Enclosures: 
Deleted copy of this letter 
Notice of Intention to Disclose, Notice 437 


