
h i f o r m  I s s u e  L i s t  No. 401.35-00 

TAX EXEMPT AND 
GOVERNMENT ENTITIES 

DIVISION 

DEPARTMENT OF THE TREASURY 
INTERNAL REVENUE SERVICE 

WASHINGTON, D.C. 20224 

LEGEND: 

Company A: 

Plan X: 

Dear 

This letter is in response to a request for a ruling letter submitted on your beha by your 
authorized representative on December 7,2001, as modified by a letter dated March 1,2002, 
concerning the application of section 401(a)(28) of the Internal Revenue Code ("Code") upon the 
spin-off of an employee stock ownership plan ("ESOP") from a profit sharing plan owning 
employer securities, and also concerning the allocation of shares of Company A's common stock 
upon the creation of the ESOP. 

Company A was formed in 1959 and became a holding company for several subsidiary 
corporations in 1962. Company A maintains Plan X for the benefit of its employees and the 
employees of its subsidiaries. Plan X is a profit sharing plan that meets the qualification 
requirements of Code section 401(a). Plan X is the result of a merger in 1988 of several profit 
sharing plans ("Prior Plans") that were originally maintained by some of the corporations which 
became subsidiaries of Company A. Some of the Prior Plans held employer stock. No stock 
was acquired by the Prior Plans after the 1960's. When these plans were merged, the resulting 
Plan X owned stock in all of Company A's subsidiaries, and currently owns stock in six of the 
nine subsidiaries. The stock comprises approximately half of the total Plan X assets. 

Five separate accounts are maintained for participants in Plan X. Four accounts are not 
participant-directed. Three of those four accounts are invested in Plan X's general fund, which 
includes the stock in the subsidiaries, while the fourth is invested in stock of Company A. The 
fifth account offers investment fimds for participant self-direction. 
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Company A is proposing a corporate restructuring in which these six subsidiaries would each 
become a wholly-owned subsidiary of Company A. Plan X would exchange its stock in each 
subsidiary for shares of stock in Company A with an equal value. Company A will elect S 
corporation status prior to the reorganization. 

Your authorized representative has represented that the exchange of shares between Plan X 
and Company A will qualify as a tax-free reorganization under Code section 368(a)(l)(B). As 
part of the restructuring, Company A will establish an ESOP as described in Code section 
4975(e)(7), which will receive the Company A stock owned by Plan X in a transfer from Plan X. 
The ESOP will provide for an allocated company stock account for each participant to which 
shares of common stock of Company A transferred to the ESOP will be allocated immediately 
after the transfer. The remainder of Plan X assets will remain in Plan X. The total of each 
participant's accounts in the ESOP and in Plan X immediately after the spin-off will equal such 
account in Plan X immediately before the spin-off. The ESOP will have the same vesting 
schedule as Plan X, and will preserve the Plan X distribution options. 

Your authorized representative has requested rulings to the effect of the following on your 
behalf: 

1. For purposes of Code section 401(a)(28), Company A's stock will be treated as having been 
acquired on or before December 3 1, 1986; 

2. The ten-year period of participation required to be a qualified participant under Code section 
401(a)(28)(B)(iii) will begin upon the spin-off from Plan X to the ESOP, and years of 
participation in Plan X will not be taken into account for this purpose; 

3. The allocation of shares of Company A's common stock to the allocated company stock 
accounts under the ESOP will not be considered annual additions within the meaning of Code 
section 41 5(c); 

4. Shares of Company A's common stock allocated to the allocated company stock accounts 
under the ESOP will not violate Code section 4975(e)(7), will satisfy section 1.401-l(b)(ii) of the 
Income Tax Regulations, and will be considered allocated shares for purposes of determining if 
the ESOP meets the requirements of Code section 409(e); 

5. A qualified election period within the meaning of Code section 401(a)(28)(B)(iv) will begin 
no earlier than the effective date of the employee stock ownership plan; and 

6. The basis of Company A's common stock, determined in accordance with section 1.402(a)- 
1 (b)(2)(ii) of the regulations, will not be affected by the transfer from Plan X to the ESOP. 

With respect to your first, second, and fifth requested rulings, Code section 401(a)(28)(A) 
provides in general that in the case of a trust which is part of an ESOP (within the meaning of 
section 4975(e)(7)) or a plan which meets the requirements of section 409(a), such trust shall not 
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constitute a qualified trust under section 401(a) unless such plan meets the requirements of 
40 1 (a)(28)(B) and (C),. 

Code section 401(a)(28)(B) generally provides that each "qualified participant" must be given 
the opportunity to elect within 90 days after the close of each plan year in the qualified election 
period (as defined in section 401 (a)(28)(iv)) to direct the plan as to the investment of certain 
designated percentages of the participant's account balance. Section 401(a)(28)(B)(iii) states 
that, for purposes of this subparagraph, the term "qualified participant" means any employee 
who has completed at least 10 years of participation under the plan and has attained age 55. 
Section 401(a)(28)(B)(iv) states in relevant part that, for purposes of this subparagraph, the term 
"qualified election period" means the 6-plan-year period beginning with the later of (I) the first 
plan year in which the individual first became a qualified participant, or (11) the first plan year 
beginning after December 3 1, 1986. 

H. R. Rep. No. 100-795, looth Cong., 2nd Session 1, 196 (1988), which was followed by the 
Conference Report, states that, for purposes of the 10-year rule, participation in a predecessor 
plan is taken into account. 

Pursuant to section 1 l75(a)(l) of Public Law 99-5 14, Code section 401(a)(28) is effective for 
stock acquired after December 3 1, 1986. 

Notice 88-56,1988-1 C.B. 540, Q & A-1, states that employer securities acquired by or 
contributed to an ESOP or a tax credit ESOP after December 3 1, 1986, are subject to the 
diversification of investments requirement of Code section 401(a)(28). Q & A-1 further notes 
that employer securities acquired by or contributed to an ESOP on or before December 3 1, 1986, 
are not subject to the diversification requirements, with certain exceptions for de minimis 
amounts of employer securities. Q & A-3 describes several circumstances in which employer 
securities acquired by an ESOP or tax credit ESOP after December 3 1, 1986, are treated as 
acquired by or contributed to the ESOP or tax credit ESOP on or before December 31, 1986. In 
one of these circumstances, cash or other assets derived from the disposition of employer 
securities pursuant to a corporate reorganization or acquisition attempt (whether or not 
successful) which are used to purchase other employer securities will be treated as acquired by or 
contributed to the ESOP on or before December 3 1, 1986, if certain requirements concerning the 
period of time until reinvestment are met. 

In the present case, the ESOP will be established after December 31, 1986. The ESOP will 
receive employer securities, which were acquired by other plans prior to December 3 1, 1986, but 
those plans were not employee stock ownership plans as described in Code section 4975(e)(7). 
The reorganization in the present case does not satisfy the requirements of Q & A-3 because the 
employer securities were not held by an ESOP on or before December 3 1, 1986, 

Therefore, in accordance with Notice 88-56, Q & A-1 and Q & A-3, we conclude with respect 
to your first requested ruling that Company A's stock will not be treated as having been acquired 
on or before December 3 1, 1986, and thus will be subject to the diversification requirements of 
Code section 401(a)(28). 
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With respect to your second requested ruling, years of participation in a predecessor plan are 
considered in determining whether a participant in the ESOP meets the requirements of Code 
section 401(a)(28)(B)(iii). Therefore, we conclude that the ten-year period of participation 
required to be a qualified participant under Code section 401(a)(28)(B)(iii) will begin upon the 
date that an employee became a participant in Plan X or a Prior Plan, and years of participation 
in Plan X or a Prior Plan will be taken into account for this purpose. 

With respect to your fifth requested ruling, in accordance with subparagraphs (A) and (B) of 
Code section 401(a)(28), a qualified election period in an ESOP with respect to a qualified 
participant cannot commence earlier than the qualified participant's date of participation in that 
ESOP. Therefore, we conclude that a qualified election period within the meaning of Code 
section 401(a)(28)(B)(iv) will begin no earlier than the effective date of the employee stock 
ownership plan. 

With respect to your third requested ruling, Code section 41 5(c)(l) states that contributions 
and other additions with respect to a participant exceed the limitation of this subsection if, when 
expressed as an annual addition (within the meaning of paragraph (2)) to the participant's 
account, such annual addition is greater than the lesser of $40,000 or 100 percent of the 
participant's compensation. 

Code section 41 5(c)(2) provides that for purposes of paragraph (I), the term "annual 
addition" means the sum for any year of employer contributions, employee contributions, and 
forfeitures, with certain modifications not relevant to the present case. 

Section 1.41 5-6(b)(2) of the Income Tax Regulations states that the term "annual additions" 
includes employer contributions which are made under the plan. Furthermore, the Commissioner 
may in an appropriate case, considering all of the facts and circumstances treat transactions 
between the plan and the employer or certain allocations to participants' accounts as giving rise 
to annual additions. 

Section 1.415-6(b)(2)(iv) of the regulations provides that the transfer of funds from one 
qualified plan to another will not be considered an annual addition for the limitation year in 
which the transfer occurs. 

In the present case, Company A stock owned by Plan X will be transferred directly to an 
ESOP. Since the transfer is from one qualified plan to another, we conclude with respect to 
your third requested ruling that the allocation of shares of Company A's common stock to the 
allocated company stock accounts under the ESOP will not be considered annual additions 
within the meaning of Code section 41 5(c). 

With respect to your fourth requested ruling, section 6.02(1) of Revenue Procedure 2001-4, 
200 1 - 1 I.R.B. 12 1, states that the Employee Plans Technical Office issues letter rulings involving 
the Code sections specified therein, which do not include Code section 401. Section 6.02(8) of 
Revenue Procedure 2001-4 states that the Employee Plans Technical Office issues letter rulings 
involving, with respect to employee stock ownership plans and tax credit employee stock 
ownership plans, sections 409(1), 409(m), and 4975(d)(3). Section 6.02(8) further states that 
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other subsections of sections 409 and 4975(e)(7) involve qualification issues within the 
jurisdiction of Employee Plans Determinations. Section 6.03 states that the Employee Plans 
Technical Office ordinarily will not issue letter rulings on matters involving a plan's qualified 
status under sections 401 through 420 and section 4975(e)(7). These matters are generally 
handled by the Employee Plans Determinations program as provided currently in Revenue 
Procedure 2002-6,2002-1 I.R.B. 127 and in other revenue procedures listed in section 6.03. 

Therefore, in accordance with sections 6.02(1), 6.02(8), and 6.03 of Revenue Procedure 2001- 
4, we are unable to respond to your fourth requested ruling. 

With respect to your sixth requested ruling, Code section 402(d)(4)(D) provides, in pertinent 
part, that, with respect to a lump sum distribution, the taxable amount is the amount of the 
distribution which exceeds the net unrealized appreciation attributable to that part of the 
distribution consisting of employer securities. 

Section 1.402(a)-1 (b)(2)(i) of the Income Tax Regulations provides that the amount of net 
unrealized appreciation in employer securities which are distributed by a trust is the excess of the 
market value of such securities at the time of distribution over the trust's cost or other basis for 
such securities. 

Section 1,402(a)-l(b)(2)(ii) of the regulations provides that the cost or other basis of a 
distributed employer security shall be computed in accordance with whichever of the four rules 
set forth therein is applicable. 

Revenue Ruling 67-213, 1967-2 C.B. 149, involves the transfer of funds directly from the trust 
forming part of a qualified pension plan to the trust forming part of a qualified stock bonus plan. 
The revenue ruling provides, in part, that if a participant's interest in a qualified plan is 
transferred from the trust forming part of that plan to the trust forming part of another qualified 
plan without being made available to the participant, no taxable income will be recognized by 
reason of such transfer. 

In Revenue Ruling 80-1 38, the transfer of employer securities fi-om a qualified plan 
maintained by a parent to a qualified plan maintained by a subsidiary did not change the basis in 
the securities for purposes of computing net unrealized appreciation, because the transfer, in 
which no amounts were distributed or made available to the subsidiary's employees, was not a 
taxable event. In the present case, the transfer of shares from Plan X to the ESOP is similar to 
the transfer of employer securities in Revenue Ruling 80-138 because no amounts are being 
distributed to participants. Since there is no taxable event the basis in the securities transferred 
remains unchanged. 

Therefore, with respect to your sixth requested ruling, we conclude that the basis of Company 
A's common stock, determined in accordance with section 1.402(a)-l(b)(2)(ii) of the regulations, 
will not be affected by the transfer from Plan X to the ESOP. 

This ruling is based on the assumption that Plan X and the ESOP are qualified under Code 
section 401 (a) at all times relevant to the transaction described herein and that the ESOP is an 
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ESOP as described in section 4975(e)(7). This ruling is also based on the assumption that the 
proposed transfer of assets from Plan X to the ESOP will meet the requirements of section 
41 4(l). 

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 61 1 O(k)(3) of the Code 
provides that it may not be used or cited by others as precedent. 

A copy of this ruling letter has been sent to your authorized representative in accordance with 
a power of attorney on file with this office. 

If you have any questions, please contact 

Sincerely yours, 

Frances V.  loan, Manager 
Employee Plans Technical Branch 3 
Tax Exempt and Government Entities Division 

Enclosures 
Notice 437 
Deleted copy of ruling letter 

cc: 


