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Dear Sir or Madam: 

This is in response to your request as to whether your involvement in y will affect your 
exempt status under section 501 (c)(3) of the Internal Revenue Code and foundation status 
under section 509(a)(3) of the Code. 

Facts: 

You are an organization described in section 501(c)(3) and classified as an organization 
described in section 509(a)(3). You are the parent of the M system, which previously owned M, 
a 365-bed general acute care hospital. 

N was previously owned and operated by I, a non-profit corporation described in section 
501(a3). is a hospital that is operated in the same community as M. 

In order to improve efficiency of hospital operations, you agreed with 1 to consolidate the 
operations of !bJ and N into one organization, y. V is  described in section 501 (c)(3) and 
classified as an organization described in sections 509(a)(l) and 170(b)(l)(A)(iii). Operating M 
and N as one organization will create a hospital network that will better serve your community 
and realize substantial financial benefits from the resulting economies of scale and elimination 
of waste. M and Nwill maintain their own identities after the consolidation. 

V is  controlled by a 15 member board of directors. You designate seven members of y s  
Board and 1 designates seven members, and the fifteenth member is the President and Chief 



Executive Officer of y, who serves as an ex-officio member. You have the right to appoint and 
remove any of the board members that you have appointed. yhas  the authority to manage, 
control, and operate the affairs of M and N subject to specific powers reserved to the members. 

Law: 

Section 501 (c)(3) of the Code provides, in part, for the exemption from federal income 
tax of organizations that are organized and operated exclusively for religious, charitable, 
scientific, or educational purposes, provided no part of their net earnings inures to the benefit of 
any private shareholder or individual. 

Section I .501 (c)(3)-I (d)(2) of the Income Tax Regulations provides that the term 
"charitable" is used in Code section 501 (c)(3) in its generally accepted legal sense. The 
promotion of health has long been recognized as a charitable purpose. See Restatement 
ISecond) of Trusts, sections 368, 372; IV Scott on Trusts, sections 368, 372 (3rd ed. 1967); and 
Revenue Ruling 69-545, 1969-2 C.B. 117. 

Section 509(a) of the Code provides that all organizations described in section 501 (c)(3) 
are private foundations except those described in paragraphs (1) through (4) of section 509(a). 

Section 509(a)(3) of the Code excludes from the definition of a private foundation an 
organization which is operated, supervised, or controlled by or in connection with one or more 
organizations described in section 509(a)(l) or 509(a)(2). 

Section 1.509(a)-4(d)(Z)(iv) of the regulations provides that a supporting organization will 
satisfy the organizational test of section 509(a)(3)(A) even though its articles do not designate 
each of the specified organizations by name if there has been a historic and continuing 
relationship between the supporting organization and supported organizations and by reason of 
such relationship there has developed a substantial identity of interests between such 
organizations. 

Section 1.509(a)- 4(i)(l) of the regulations provides that an organization will be operated 
in connection with one or more publicly supported organizations if it meets the responsiveness 
test and the integral part test. 

Section 1.509(a)-4(i)(2) of the regulations describes the responsiveness test as being 
satisfied if, in part, if the officers, directors or trustees of the supported organization maintain a 
close working relationship with the officers, directors or trustees of the supporting organization. 
Furthermore, by being operated in connection with the publicly supported organization, the 
supported organization has a significant voice in the operations of the supporting organization. 

Section 1.509(a)-4(i)(3) of the regulations provides that the integral part test will be 
satisfied if the supporting organization maintains a significant voice in the operations of one or 
more supported organizations. The activities of the supported organization are activities to 
perform the functions, or to carry out the purposes of such organization and, but for the 
involvement of the supporting organization, would normally be engaged in by the publicly 



supported organizations themselves. 

Rev. Rul. 69-545, 1969-2 C.B. 117, sets forth standards under which a nonprofit hospital 
may qualify for recognition of exemption under section 501(c)(3) of the Code. This revenue 
ruling gave consideration to two separate hospitals, only one of which was determined to qualify 
for exempt status under section 501 (c)(3). By weighing all the relevant facts and 
circumstances, the revenue ruling analyzed whether both the control and use of the hospitals 
were for the benefit of the public or for the benefit of private interests. The hospital that qualified 
for exemption was found to be organized and operated to further the charitable purpose of 
promoting health by satisfying a community benefit standard that included, among other factors, 
a board of directors that broadly represented the interests of the community. The hospital that 
did not qualify for recognition of exemption was found to be operating for the private benefit of 
those who controlled it rather than for the benefit of the public. 

Rationale: 

Based on all of the facts and circumstances, you are operating to support the charitable 
purposes of y, which is consistent with your exempt purposes under section 501 (c)(3) and 
retention of your status under section 509(a)(3). 

Therefore, we rule that your involvement in will not negatively impact your exempt 
status under section 501 (c)(3) or foundation status under section 509(a)(3). 

This ruling is directed only to the organization that requested it. Section 61 1 O(k)(3) of 
the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name and 
telephone number are shown in the heading of this letter. 

Sincerely, 

em) ..-, Marvin . . Fri'edlander 
Marvin Friedlander 
Manager, EO Technical 

Group 1 


