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This Chief Counsel Advice responds to your undated memorandum received by this
office on October 15, 2002.  In accordance with § 6110(k)(3) of the Internal Revenue
Code, this Chief Counsel Advice should not be cited as precedent.

LEGEND:

Partnership =                                                                   
Pcorp =                              
Sub =                                                                                                             

                                                                                            
LLC-1 =                                             
Sub 1 =                                           
Xcorp =                                
Sub X =                                              
LLC-2 =                                              
Sub A =                                              
Sub B =                                                     
AB =                                                    
BigCorp =                                                        
Z =                
Y =                        
$x =                        
$y =                       
$z =                      
Date 3 =             
Year 0 =           
Year 1 =         
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Year 2 =         
Year 3 =         
Year 4 =         
Year 5 =         
Year 7 =         

ISSUES:

1.  When does the period of limitations for assessment of a deficiency attributable to
Partnership’s gain on an involuntary conversion expire?

2.  Does the special limitations period of § 1033(a)(2)(C) extend the period of limitations
for assessment of a deficiency against Pcorp, the common parent of Sub 1, attributable
to Partnership’s gain on the involuntary conversion?

CONCLUSIONS:

1. The period for assessment of a deficiency attributable to Partnership’s gain on the
involuntary conversion expires on October 4, Year 7, pursuant to § 1033(a)(2)(C).

2. The special limitations period of § 1033(a)(2)(C) extends the period of limitations for
assessment of a deficiency against Pcorp, the common parent of Sub 1, attributable to
Partnership’s gain on the involuntary conversion realized in Year 1.

FACTS:

Partnership was a limited partnership and the lessee, and later the owner and operator
of an electrical power plant (the Z Facility).  The electricity generated from the
Partnership’s Z Facility was sold to BigCorp pursuant to a Power Purchase Agreement
(PPA).  BigCorp is a regulated public utility possessing powers of eminent domain. 
During the term of the PPA, BigCorp was required to take and pay for 100 percent of
Partnership’s electrical generating capacity at an agreed rate.  However, due to the
decline in wholesale power costs, the price paid by BigCorp under the PPA far
exceeded its approved rates.  Accordingly, BigCorp approached Partnership to
renegotiate the contract.  The parties ultimately agreed to terminate the PPA after
BigCorp threatened to condemn Partnership’s Z Facility.  BigCorp paid $x in cash and
BigCorp stock to Partnership as consideration for terminating the PPA.  Soon
afterwards, Partnership sold the Z Facility to a third party for $y.  Partnership received
all of the proceeds in Year 1, realizing a gain from the
dispositions.  Under § 1033, Partnership had until December 31, Year 3, to purchase
qualifying replacement property.

In a private letter ruling issued to Partnership in Year 2, the Internal Revenue Service
determined that although BigCorp’s threat of condemnation was made to Partnership’s
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1 Before being reorganized by merger with Partnership in Year 3, as explained
below, AB is referred to here as "Old AB."

Z Facility, because the facility and the PPA formed an economic unit, the termination of
Partnership’s PPA constituted an involuntary conversion for purposes of  § 1033.

In Year 1, the partners in Partnership were Sub 1, a lower tier subsidiary of Pcorp, and 
Sub X, a subsidiary of Xcorp (a party otherwise unrelated to Pcorp’s consolidated
group).   For Year 1, Pcorp filed a Form 1120 consolidated corporate income tax return
on September 15, Year 2, which included Sub 1 as a member of the consolidated
group.   Pcorp did not report Sub 1's gain on the involuntary conversion of Partnership’s
Z Facility and PPA because Partnership had elected on its Year 1 Form 1065 federal
partnership income tax return to defer the gain. 

Two years prior to the sale of the Z Facility, Sub (a wholly owned subsidiary of Pcorp)
filed a petition with the appropriate regulatory board in the state of Y for approval of
plans to construct a new electric power plant (the Y Facility).   Sub was the sole owner
of LLC-1 and LLC-2.  LLC-1 owned Sub 1, one of the partners in Partnership.   LLC-2
was the sole owner of Sub A and Sub B, which were partners in Old AB, a limited
partnership.  Sub A and Sub B held 51 percent and 49 percent of Old AB respectively.  
Old AB was to construct the Y Facility.1  The Y board approved construction of the new
Y Facility in Year 0.  Construction began in April Year 1, and its expected in-service
date was to be during the third quarter Year 3.

In Year 3, attorneys representing Partnership, Old AB, and Sub filed an application with
the Federal Energy Regulatory Commission (FERC) for an order approving an internal
reorganization whereby Partnership would acquire Old AB.  Since Old AB was already
constructing the new Y Facility, Partnership proposed acquisition of the new Y Facility
as replacement property for purposes of § 1033.  In its FERC application, Partnership
proposed using proceeds from the involuntary conversion  to acquire Old AB.  This
application declared that the purpose of the reorganization was to transfer ownership of
Old AB, including its assets, to Partnership "in order to capture certain tax benefits
arising from an involuntary conversion of [Partnership's] assets in [Year 1]."  In its
application Partnership projected tax savings of about $z resulting from the
reorganization and the deferral gain under § 1033.  In Year 3, FERC authorized the
proposed merger of Partnership with Old AB.  

The merger occurred 2 days later through a series of transfers, acquisitions, and
offsets.  After the merger, Old AB ceased to exist.  Partnership, as the continuing
partnership,  was renamed AB (New AB).  (The details of the merger, including the
incidental monetary transactions, are not relevant to the issues herein.)  Partnership's
Year 3 acquisition of the new Y Facility from Old AB as its replacement property is the
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subject of a current examination by the Service.  Although the Y Facility was scheduled
to be completed and commercially operating by the end of Year 3, there were many
delays to completing the project.  The new Y Facility did not begin commercial
operations until Date 3, Year 4.

On October 4, Year 4, Partnership (now under the name of New AB) filed its
partnership return for Year 3.  Attached to the partnership return was a letter applying
for an extension of time to replace its involuntarily converted property.  The October 4,
Year 4, letter was the first correspondence from Partnership to the Service in which it
designated the new Y Facility as its replacement property for the involuntary conversion
of the Z Facility and the PPA.  The application for the extension of time was filed more
than 9 months after the close of the replacement period.  

LAW AND ANALYSIS:

Section 6501(a) prescribes the general period within which a tax must be assessed or
be barred.  The period is normally 3 years from the date on which the return in question
was filed.  However, the Internal Revenue Code provides for other periods applicable to
certain specified situations.  One such variation from the general rule applies when a
taxpayer elects to defer gain on the involuntary conversion of property.    

Section 1033(a)(2)(C)(i) provides that if a taxpayer has made the election provided in §
1033(a)(2)(A) (to defer the recognition of gain from the involuntary conversion of
property into money or property not similar or related in service or use), then the
statutory period for the assessment of any deficiency, for any taxable year in which any
part of the gain on such conversion is realized, attributable to such gain shall not expire
prior to the expiration of 3 taxable years from the date the Secretary is notified by the
taxpayer of the replacement of the converted property or of an intention not to replace. 
Thus, § 1033(a)(2)(C) effectively operates to extend the general 3-year period of
limitations under § 6501(a).  Vaira v. Commissioner, 52 T.C. 986, 1003 (1969).  

Here, Partnership gave express notice that it had replaced the PPA and the Z Facility
with the Y Facility when it filed its Year 3 federal income tax return on October 4, Year 
4, with a letter addressed to the Secretary, identifying the replacement property. 
Therefore, the limitations period for assessment of a deficiency attributable to
Partnership's gain on the involuntary conversion extends to October 4, Year 7. 

Section 703(b) generally provides (with exceptions noted but not applicable here) that
any election affecting the computation of taxable income derived from a partnership
shall be made by the partnership.  A partnership is the only entity that can make the §
1033 election with respect to the partnership property replaced.  Demirjian v.
Commissioner, 457 F.2d 1, 5 (3rd Cir. 1972).   Thus, the valid partnership election not
only starts the running of the replacement period, it also tolls the statute of limitations
for assessment of a deficiency until the expiration of 3 years after the Secretary is
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notified by the partnership of the replacement of the converted property or the intention
not to replace.  

Pursuant to §§ 701 and 702, a partnership is treated as a flow-through entity for
purposes of federal income taxation.  As such, a partnership’s items of income, gain,
loss, deduction, and credit pass through the entity to its partners.  Consequently,
Partnership's election to defer any part of its gain on the involuntary conversion for
Year 1 will flow-through to all partners.  

In the present case, Sub 1 was a member in Pcorp's consolidated group in Year 1. 
Therefore, any adjustment to Sub 1's income tax liability for Year 1 will affect Pcorp’s
consolidated return for Year 1.  In addition, the period for assessment of a deficiency
attributable to Partnership's gain on an involuntary conversion extends to October 4,
Year 7, for both partners, Sub 1 and Sub X.  Partnership’s action also extended the
statute of limitations for the same period as to Pcorp because Sub 1 was a member of
Pcorp's consolidated group in Year 1.  Cf. Rosefsky v. Commissioner, 599 F.2d 515
(2nd. Cir. 1979), aff'g 70 T.C. 909 (1978) (holding that election by partnership to defer
gain recognition on condemnation of partnership property tolled general 3-year statute
as to individual partners).

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS:

Two collateral issues are of some concern.  The first is that Partnership’s partners
seem to have taken inconsistent positions with respect to their tax liability under an
election by the partnership to defer gain under § 1033.  Since the election must be
made at the partnership level as noted above, no partner is entitled to recognize gain
except to the extent of its portion of the amount received that was not expended in
timely purchasing replacement property that is similar or related in service or use.  In
other words, when a partnership makes an election under § 1033, all partners are
bound by that election and must account for the gain from the involuntary conversion in
a manner consistent with that
election.  However, Sub X apparently attempted to opt out of the partnership election
as to its share of the proceeds from the involuntary conversion.  This is impermissible.

Our second concern is with the possible position that Partnership may take that by the
close of the replacement period on December 31, Year 3, it had already expended all
or most of the amount of the proceeds of the involuntary conversion in acquiring New
AB-Partnership and constructing the Y Facility.   For example, if by the end of the
replacement period Partnership had already expended a sum in excess of the amount
realized in the conversion, then arguably replacement was timely even without actual
completion of the plant to operational status.  On the other hand, it is also arguable that
an incomplete and nonoperational plant is not similar or related in service or use to the
converted Z Facility and PPA.  Perhaps Partnership is of this latter view, as evidenced
by the fact that it eventually requested an extension of  time to make replacement of the
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converted property.  This office knows of no case or other substantial authority directly
on point to support either position.  However, the “similar or related in service or use”
standard sometimes yields some surprisingly taxpayer-adverse results.  See, e.g., Rev.
Rul. 70-399, 1970-2 C.B. 164, (hotel held by the taxpayer as owner/lessor was not a
valid replacement for a converted hotel held by the taxpayer as owner/operator);
Erickson v. Commissioner, 598 F.2d 525 (9th Cir. 1979) (owner-occupied residence was
not a valid replacement for residential or other property leased to tenants); §1.1033(a)-
2(c)(9)(i) (improved real estate not valid as replacement of unimproved real estate);
and Rev. Rul. 76-319, 1976-2 C.B. 242 (“billiard center” not valid as replacement for a
“bowling center”).

This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this
writing may have an adverse effect on privileges, such as the attorney client privilege. 
If disclosure becomes necessary, please contact this office for our views. 

Please call                          if you have any questions.


