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LEGEND 

Taxpayer = 

ISSUES 

(1) Under the facts set forth below, what transportation and delivery charges are 
excludable by Taxpayer in determining its taxable sale price of a truck semitrailer 
subject to the excise tax imposed by § 4051(a)(1) of the Internal Revenue Code? 

(2) For purposes of the tax imposed by § 4051(a)(1), may Taxpayer exclude from 
its taxable sale price of a semitrailer charges for lights and dock bumpers installed on 
the vehicle by the manufacturer? 

CONCLUSIONS 

(1) The actual transportation and delivery charges for shipping a semitrailer 
directly from the manufacturer to Taxpayer’s customer are includable in Taxpayer's 
taxable sale price to the extent that those charges do not exceed the charges that 
would have been incurred to ship the semitrailer from the manufacturer to Taxpayer. 
To the extent the actual transportation and delivery charges exceed the charges that 
would have been incurred to ship the semitrailer from the manufacturer to Taxpayer, 
the charges are excludable from Taxpayer’s taxable sale price. 
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(2) For purposes of the tax imposed by § 4051(a)(1), Taxpayer may not exclude 
from its taxable sale price of a semitrailer charges for lights and dock bumpers installed 
on the vehicle by the manufacturer. 

FACTS 

Taxpayer is an independently owned company that is under contract with a 
manufacturer of semitrailers to sell and distribute the manufacturer’s brand of 
semitrailers. Under the facts submitted, customers order semitrailers from Taxpayer to 
be produced by the manufacturer according to customer specifications. The 
manufacturer invoices, and transfers title to, Taxpayer upon completion of production of 
the vehicle. As per agreement between Taxpayer and its customer, the manufacturer 
ships the semitrailer directly from the manufacturer to the customer. Upon delivery to 
the customer, Taxpayer invoices the customer for the semitrailer and includes a charge 
for transportation and delivery from the manufacturer.  The invoice also includes the 
federal excise tax imposed by § 4051(a)(1) on the sale price of the vehicle. Taxpayer 
excludes from the taxable sale price, (1) the above-referenced transportation and 
delivery charge, and (2) charges for lights and dock bumpers installed on the semitrailer 
by the manufacturer. 

LAW AND ANALYSIS 

Section 4051(a)(1) imposes a 12 percent excise tax on the first retail sale of, 
among other articles, truck trailer and semitrailer chassis and bodies (including in each 
case parts or accessories sold on or in connection therewith or with the sale thereof). 
Prior to the imposition of the retail tax, the excise tax on heavy vehicles, including parts 
or accessories sold on or in connection therewith, was a manufacturers tax imposed by 
§ 4061(a)(1) (repealed April 1,1983). Concurrent with the § 4061(a)(1) tax, there was 
also a manufacturers tax under § 4061(b)(1) on the separate sale of vehicle (including 
trailer and semitrailer) parts or accessories. 

Section 4052(b)(1)(A) provides that, in determining the price of an article for 
purposes of the tax on the retail sale of vehicles, there shall be included any charge 
incident to placing the article in condition ready for use. 

Section 145.4052-1(a)(3)(i) of the Temporary Excise Tax Regulations Under the 
Highway Revenue Act of 1982 provides that if the sale of an article is a taxable sale, the 
tax is computed on the price as determined under § 145.4052-1(d). 

Section 145.4052-1(d)(1) provides that the price for which an article is sold 
includes the total consideration paid for the article, whether the consideration is paid in 
money, services, or other forms. In addition, there shall be included any charge 
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incident to placing the article in condition ready for use. Similar rules to § 4216(a) and 
the regulations thereunder, relating to charges to be included in the price and excluded 
from the price, shall apply.  For example, charges for transportation, delivery, 
insurance, and installation (other than installation charges to which § 4051(b) applies), 
and other expenses actually incurred in connection with the delivery of an article to a 
purchaser pursuant to a bona fide sale, shall be excluded from the price in computing 
the tax. 

Under § 4216(a), which defines "the price for which an article is sold" for 
purposes of the Chapter 32 manufacturers excise taxes, transportation and delivery 
charges are excludable from the taxable sale price. Section 48.4216(a)-2(b) of the 
Manufacturers and Retailers Excise Tax Regulations provides that charges for 
transportation, delivery, and other expenses actually incurred in connection with the 
delivery of an article to a purchaser pursuant to a bona fide sale shall be excluded from 
the sale price in computing the tax.  Such charges include all items of transportation, 
delivery, and similar expense incurred after shipment to a customer begins, in response 
to the customer's order, pursuant to a bona fide sale. However, costs of such nature 
incurred by a manufacturer in transporting, in the normal course of business and for its 
benefit and convenience, articles from a factory or port of entry to a warehouse or other 
facility (regardless of the location of such warehouse or other facility) are not 
considered as being incurred in connection with the delivery of an article to a purchaser 
pursuant to a bona fide sale, and charges therefor cannot be excluded from the sale 
price in computing tax liability. 

Section 48.4216(a)-2(b)(3) provides that for purposes of computing the taxable 
sale price of articles, it is immaterial whether the transportation, delivery, or other 
services are performed by a common carrier or independent agency for, or on behalf of, 
the manufacturer, producer, or importer, or are performed by the manufacturer, 
producer, or importer with the use of its own vehicles or other facilities. In determining 
whether an expense is an excludable transportation or delivery expense, "only those 
expenses incurred by reason of the fact that the purchaser accepts delivery at some 
point other than the manufacturer's place of business shall be considered excludable 
transportation or delivery expenses." 

ISSUE 1 

Taxpayer’s sales of the semitrailers at issue are subject to the tax imposed by 
§ 4051(a)(1).  Computation of the tax is based on the taxable sale price of the 
semitrailer. The sale price rules under § 4216(a), and the regulations thereunder, 
generally apply to a determination of price in connection with a sale subject to a 
manufacturers excise tax, as opposed to a retailers excise tax.  However, as noted 
above, §145.4052-1(d)(1) provides that similar rules shall apply to a determination of 
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sale price in connection with a sale subject to the § 4051(a)(1) retailers excise tax. 

Taxpayer argues that the rule set forth in Rev. Rul. 86-68, 1986-1 C.B. 318, for 
excluding transportation and delivery charges for purposes of § 4051(a)(1) is not a 
“similar rule” and subjectively treats retailers differently than manufacturers. 

Most of the concepts set forth under § 4216(a) are directly applicable to the 
retailers tax imposed by § 4051. For instance, the "purchaser" under the manufacturers 
tax is the same as the "purchaser" under the retailers tax.  On the other hand, other 
concepts are applicable only in analogue. Thus, Taxpayer's place of business takes 
the place of the manufacturer's place of business. So, when a customer places a 
vehicle order with a retail dealer and the truck is thereafter shipped from the 
manufacturer to the dealer, all charges for delivery and transportation to the dealer are 
includable in the taxable sale price of the vehicle. The exclusion of charges for 
transportation and delivery under § 145.4052-1(d)(1) is not applicable because the 
charges are incurred to deliver the vehicle to the taxpayer retailer's place of business. 
See § 48.4216(a)-2(b)(3). 

Section 4216(a) and the regulations thereunder are only concerned with 
transportation from the taxpayer's place of business to the taxpayer's customer. That 
section concerns a manufacturers excise tax, under which the tax is imposed where the 
taxable articles originate. Therefore, § 4216(a) does not expressly address the 
question of transportation charges incurred prior to the taxpayer's (manufacturer's) 
possession of the taxable articles. See also, Rev. Rul. 68-509, 1968-2 C.B. 508, and 
Rev. Rul. 72-590, 1972-2 C.B. 571, which concern the application of §4216(a) to 
transportation costs. There also, the § 4216(a) exclusions only apply to charges that 
arise after the taxpayer (manufacturer) relinquishes possession of the taxable articles. 

By analogy, the statement in § 145.4052-1(d)(1), that "similar rules to § 4216(a) 
and the regulations thereunder" shall apply in determining the price for purposes of the 
§ 4051 tax, applies only to the movement of the taxable articles from the taxpayer 
(retailer) to the taxpayer's customer, after the taxpayer is in possession of the articles. 
Because § 4216 assumes that the articles originate with the taxpayer, that section and 
the regulations thereunder provide no authority for the exclusion of transportation 
expenses incurred prior to possession of the articles by the taxpayer, whether the 
taxpayer is the manufacturer (§ 4061(a)(1)) or the retailer (as is currently the case). 

Since manufactured articles routinely originate with their manufacturer, it is 
difficult to analogize to a § 4061(a)(1) scenario wherein articles would originate other 
than with the taxpayer/manufacturer.  However, § 4061(a)(1) also imposed tax on 
importers of automotive articles. Therefore, a § 4061(a)(1) case somewhat analogous 
to the case at hand (in that the articles originate elsewhere than with the taxpayer) is 
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set forth in Rev. Rul. 59-139, 1959-1 C.B. 352, a situation involving an importer.  That 
revenue ruling considers the computation of the excise tax on the sale of phonograph 
records by the importer thereof. Former § 4141 imposed a tax on the sale of 
phonograph records by the manufacturer, producer, or importer of phonograph records. 
Under the facts of the revenue ruling, a domestic company offered for sale imported 
phonograph records. When an order was received, the importer relayed that order to 
the foreign manufacturer with instructions to ship the records directly to the customer. 
The domestic company then billed the customer separately for the expenses incurred in 
connection with the importation of the records. The revenue ruling holds that the 
expenses incurred in connection with the purchase and importation of the records, such 
as import duties, customs handling fees, ocean freight and order expenses, were 
elements of the cost of the records and were includable in the tax base. However, the 
revenue ruling also holds that charges made by the importer in connection with the 
shipment from the point of importation to the customer could be excluded in 
determining the sale price for purposes of computing the tax.  In applying § 4216(a) to 
the importer situation, the revenue ruling recognizes the distinction between the 
transportation of articles (actual or constructive) to the taxpayer and the transportation 
of articles from the taxpayer to the customer. The revenue ruling states: 

In any case involving two movements, either actual or constructive, of the taxable 
goods from the supplier to the taxpayer vendor, in the instant case the importer, 
and the other from the vendor to his vendee, no exclusion would be allowable for 
the charges for the first of these movements but an exclusion would be allowable 
for the charges for the second. 

Therefore, Rev. Rul. 59-139, in the context of a manufacturers excise tax applied to an 
importer, deals with a situation in which the taxable articles did not originate with the 
taxpayer by creating a constructive shipment from the manufacturer to the taxpayer 
(importer) and a second constructive shipment from the taxpayer to the customer. 

In Rev. Rul. 86-68, the IRS, in facts similar to the case at hand involving the 
§ 4051 tax, applies an analysis similar to that set forth in Rev. Rul. 59-139 and holds 
that where a truck is shipped directly from the truck manufacturer to the retail dealer's 
customer, the exclusion for transportation and delivery charges provided in 
§145.4052-1(d)(1) and § 48.4216(a)-2(b) applies only with respect to actual or 
constructive shipments from the taxpayer (the retailer in the case of § 4051), and not 
with respect to actual or constructive shipments to the taxpayer. 

Therefore, in computing the portion of the transportation and delivery charges 
includable in Taxpayer’s taxable sale price for purposes of § 4051(a)(1), there is 
deemed to be an initial constructive shipment of the semitrailer from the manufacturer 
to Taxpayer. If the actual charge for transportation between the manufacturer and 
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Taxpayer’s customer is greater than the charge would have been for transportation 
between the manufacturer and Taxpayer, then only a portion of the actual 
transportation charge is includable in the sale price. The includable amount is the 
charge that would have been incurred if the semitrailer had been shipped from the 
manufacturer to Taxpayer instead of directly from the manufacturer to the customer. 
The balance of the actual transportation charge is excludable from the taxable sale 
price because it was "incurred by reason of the fact that the purchaser accepts delivery 
at some point other than" the taxpayer retailer's place of business. If the actual charge 
for transportation between the manufacturer and the customer is less than the charge 
would have been if the semitrailer had been shipped from the manufacturer to 
Taxpayer, then the entire actual transportation charge for the shipment of the 
semitrailer from the manufacturer to the customer is includable in Taxpayer’s taxable 
sale price. 

ISSUE 2 

Taxpayer argues that its charges for the lights and dock bumpers installed on the 
semitrailers should be excludable from the taxable sale price of the vehicles because 
the articles are parts or accessories of general use. In support of that position, it cites 
§ 48.4061(b)-2(b), Rev. Rul. 71-510, 1971-2 C.B. 363 (certain lights that could be 
mounted on trucks or recreational vehicles were not subject to the § 4061(b)(1) tax), 
and Rev. Rul. 71-186, 1971-1 C.B. 370 (a truck/dock bumper that could be attached to 
a truck or a loading dock was classified as an article of general use and not subject to 
the § 4061(b)(1) tax). 

The regulation and revenue rulings cited by Taxpayer are IRS rules provided to 
assist taxpayers in regard to the application of § 4061(b)(1)(now repealed). That code 
section imposed a tax on the separate sale of automotive parts or accessories for the 
vehicles enumerated in § 4061(a)(1).  Rev. Rul. 71-510 held that certain lights were not 
subject to the separate tax because they were suitable for use with other non-truck 
vehicles enumerated in § 4062(b)(2).  Rev. Rul. 71-186 held that the truck/dock bumper 
was not subject to the separate tax because it was an article of general use under 
§ 48.4061(b)-2(b).  However, if an article was not subject to the tax on the separate sale 
of parts or accessories this did not preclude its taxation under § 4061(a)(1)(which also 
taxed parts or accessories sold with the vehicle) when installed on a body or chassis 
subject to the § 4061(a)(1) tax.  In general, any article that was installed on § 4061(a)(1) 
vehicle body or chassis and contributed to its highway transportation function was taxed 
as a part or accessory of that body or chassis. For example, see Rev. Rul. 71-128, 
1971-1 C.B. 364, where the described truck chassis, including lights, was held to be 
subject to the § 4061(a)(1) tax. 

Similarly, for purposes of § 4051(a)(1), parts or accessories that contribute to 
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the transportation function of a taxable body or chassis of a vehicle are subject to tax 
when sold on or in connection with the sale of the body or chassis. Without question, 
lights (including, but not limited to, headlights, tail lights, stop lights, and directional 
signals) and dock bumpers installed by the manufacturer on a semitrailer sold by 
Taxpayer, contribute to the highway transportation function of the semitrailer. 
Accordingly, Taxpayer’s charges for these articles may not be excluded from the tax 
base. 

CAVEATS 

A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer. 
Section 6110(k)(3) provides that it may not be used or cited as precedent. In 
accordance with § 6110(c), names, addresses, and other identifying numbers have 
been deleted. 


