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This is in response to a letter dated February 13, 2002, submitted on your behalf
by your authorized representative, in which you request a private letter ruling
dealing with the taxability of Employer Vacation Pay Benefit Contributions made
to Plan X. :

The following facts and representations have been submitted:

Employer A is a State B local governmental entity with its principal place of
business located in City C. Employer A sponsors Plan X, which is a defined
contribution plan with profit sharing features. Plan X meets the qualification
requirements of section 401(a) of the Internal Revenue Code (the Code).

Plan X provides for an Employer Vacation Pay Benefit Contribution that is
defined as a Member's Permitted Unused Vacation Pay for the year that would
otherwise be forfeited by the participant. Section XXX of the Plan, entitied “The
Employer Vacation Pay Benefit Contribution” provides that:
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The Employer shall contribute for each Plan Year an amount which
equals the value of the Member’s Permitted Unused Vacation Pay for
the Plan Year that the Member elects to have contributed to the Plan
on his behalf.

Section XXX of the Plan defines “Member’'s Permitted Unused Vacation Pay “ as:

“Member’s Permitted Unused Vacation Pay” means the paid vacation time
that a Member will permanently forfeit during the Plan Year if such
Member either does not actually take a paid vacation from the Employer
during the Plan Year or have the Employer contribute on behalf of the
Member an amount equal to the value of the paid vacation time that would
otherwise be forfeited by the Member during the Plan Year.

Each employee accrues paid vacation time based on the employee’s years of
service with Employer A. Vacation time that is accrued and unused may not be
carried over to the next year and resuilts in forfeitable vacation pay. An employee
that does not utilize his/her forfeitable vacation pay for the year, and does not
elect to have the Employer Vacation Pay Benefit Contribution made to Plan X by
Employer A on his behalf, will permanently forfeit his forfeitable vacation pay.

An employee does not have the option of receiving a cash payment in lieu of
vacation time. An employee has three options with respect to forfeitable vacation
pay: (1) the employee can forfeit the unused vacation time at the end of the year;
(2) the employee can use all vacation time accrued; or (3) the employee may
exercise the option to have an amount contributed on his or her behalf to the
Plan that is equivalent to the employee’s forfeitable vacation pay.

Plan X allows for distributions upon termination of employments, death, pursuant
to a qualified domestic relations order under section 404(p) of the Code, or as
required by section 401(a)(9) of the Code. Plan X does not allow for in service
distributions or loans to participants.

Based upon the foregoing, the following ruling is requested:

That Employer Vacation Pay Benefit Contributions made by Employer A to
Plan X on behalf of employees are not cash or deferred elections as
described in section 401(k) of the Code, and are not includible in the
employees’ gross income for federal income tax purposes, or in the
employees’ gross wages for purposes of FICA.




Section 1.401(k)-1(a)(3) of the Income Tax Regulations (the Regulations) states
that a cash or deferred election is any election (or modification of an earlier
election) by an employee to have the employer either provide an amount to the
employee in the form of cash or some other taxable benefit that is not currently
available, or contribute an amount to a trust, or provide an accrual or benefit,
under a plan deferring the receipt of compensation.

Section 451 of the Code provides that the amount of any item of gross income
shall be included in gross income for the taxable year in which received by the
taxpayer, unless, under the method of accounting used in computing taxable
income, such amount is to be properly accounted for as of a different period.

Section 1.451-1(a) of the Regulations provides that under the cash receipts and
disbursements method of accounting, an amount is includible in gross income
when actually or constructively received. Section1 451-2(a) of the Regulations
further provides that income is constructively received in the taxable year during
which it is credited to the taxpayer's account, set apart for him, or otherwise
made available so that he may draw upon it at any time. However income is not
constructively received if the taxpayer's control of its receipt is subject to
substantial limitations or restrictions. -

Section 3121(a)(5)(A) of the Code provides, in general, that a payment on behalf
of an employee to a qualified trust is not included in wages for purposes of FICA.
Section 3121(v)(1)(A) provides that an employer contribution under a qualified
cash or deferred arrangement under section 401(k) is included in wages.

In this case, an employee’s only options with respect to forfeitable vacation pay is
to; (1) use the vacation time within the year for which it has been earned: (2)
elect to have Employer A contribute the monetary value of the forfeitable
vacation pay to Plan X; or (3) forfeit, permanently, the forfeitable vacation pay.
The employee’s cash compensation is not effected by his/her choice.

Because the employee does not have the option to receive cash or any other
taxable benefit in lieu of the additional employer contribution to Plan X, the
employee’s choice among the above options is not a cash or deferred
arrangement. The Employer Vacation Pay Benefit Contribution is a non-elective
employer contribution to a qualified plan. Further, because an employee does not
have the option to receive cash or any other taxable benefit in lieu of the
Employer Vacation Pay Benefit Contribution, he/she is not in constructive receipt
of income, and the Employer Vacation Pay Benefit Contribution is not includable
in the employee’s gross income until distributed from Plan X.
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We have already determined that the Employer Vacation Pay Benefit
Contribution is not part of a cash or deferred arrangement. Because it is,
however, a non-elective employer contribution to a qualified trust, the general
rule of section 3121(a)(5)(A) excludes it from wages for purposes of FICA.

Accordingly, based upon the information submitted, we conclude that Employer
Vacation Pay Benefit Contributions made by Employer A to Plan X on behalf of
employees are not cash or deferred elections as described in section 401 (k) of
the Code, and are not includible in the employees’ gross income for federal
income tax purposes, or in the employees’ gross wages for purposes of FICA.

This ruling is based upon the assumption that Plan X is qualified under section
401(a) of the Code. No opinion is expressed concerning the application of any
other section of the Code or the regulations thereunder.

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 61 10(k) of ~
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

A copy of this ruling is being sent to your authorized representative pursuant to a
power of attorney on file in this office. Should you have any questions pertaining
to this ruling, you may contact of this office at

{

Sincerely yours,

Andrew E. Z rman
Manager, Employee Pians
Technical Branch 1




