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This responds to your request of January 22, 2002, for a private letter ruling that the
Taxpayer's travel and entertainment expense reimbursement reporting procedures
satisfy the accountable plan requirements of section 62(c) and the substantiation
requirements of section 274(d) of the Internal Revenue Code the (“Code”).

FACTS

The Taxpayer is a corporation organized under the laws of State X. Its principal
products include a variety of software and services. The Taxpayer’s yearly
expenditures on business travel and entertainment are significant.

The Taxpayer uses a business expense reimbursement program under which it
reimburses employees for all reasonable and necessary expenses while traveling on
authorized company business. Employees with a necessary business reason for
incurring travel and entertainment expenses are provided a charge card from the Credit
Card Company. Employees may pay for business travel and entertainment by using
the credit card or, alternatively, they may pay with their own money. Employees may

not use the card to obtain cash advances.
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The Taxpayer allows on occasion temporary cash advances to employees to cover
incidental business expenses. Typically, advances are done with manager approval for
new employees or international employees who do not have credit cards. The dollar
limit is $2500 for domestic travel and $5000 for international travel. Employees have 20
days upon completion of the trip to fully account for the advance by either (1) repaying
the full amount, or (2) repaying any portion not used and submitting expense
reimbursement requests validating the expenditures which account for the balance of
the advance. If one of these requirements is not met within 45 days following the
completion of the trip, the Taxpayer will deduct the amounts from the employee’s
paycheck.

Employees are required to document all travel-related business expenses on an
approved expense report in order to be reimbursed. The employee completes and
submits the expense report electronically, which generates a confirmation page.
Employees are instructed to print the confirmation page, attach any necessary receipts,
and obtain manager approval. After obtaining such approval, the employee is
instructed to send his/her receipts to the Taxpayer. For all entertainment expenses, the
employee is required to provide the names of individuals that were present, their titles
and company name; the name and location of where the meal or event took place; the
exact amount and date of the expense; and the specific business topic(s) discussed.
Employees are also instructed in the travel policy to note the specific time the business
discussion took place (i.e., before, during or after the event).

Currently employees are required to submit paper receipts for all expenditures over $75
with their expense reports within 30 days of a trip. With respect to hotel bills, the
Taxpayer instructs employees to obtain a bill that not only itemizes all hotel expenses
but is also marked “paid in full”. The Taxpayer’s travel policy specifically discourages
the use of the express checkout feature that some hotels offer because of its failure to
show that the bill has been paid. The Taxpayer advises employees that expense
reports found to be missing receipts or with insufficient receipts attached may cause
reimbursed amounts to be included in taxable income, or at the Taxpayer’s discretion,
withheld from future payments to the employee.

The Taxpayer proposes to implement a program whereby it will receive electronic
receipts directly from the Credit Card Company for two types of expenses: 1) those that
are clear on their face (i.e., an airline ticket or car rental charge); or 2) if not clear on
their face, those for which an itemized breakdown is available from the Credit Card
Company. For these two types of expenses, the Taxpayer will not require its
employees to submit paper receipts.

For any expenses over $75 that are not clear on their face and for which an itemized
breakdown is not available via electronic receipt, the Taxpayer will continue to require a
paper receipt containing the proper level of detail. For example, an electronic hotel
receipt that fails to break out lodging, meals, entertainment, green fees and spa
charges would inadequately describe the expense and therefore a paper receipt that
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contains the proper level of detail would be required. In addition, paper receipts will
continue to be required for all expenses which are paid with the employee’s own funds.

In addition, theTaxpayer also proposes to pay the Credit Card Company directly for all
business expenses that the employees charge to the card. After receiving the expense
data electronically from the Credit Card Company, the Taxpayer will transfer it into a
system that can be accessed by the employees for purposes of creating expense
reports. The data consists of: (1) the date of the charge; (2) the amount of the charge;
(3) the merchant’s name; and (4) the merchant’s location. To create an expense report,
the employee is required to add the following information: (1) the Company Cost Center
from which the expense is paid; (2) the general ledger account number properly
classifying the expense as travel and entertainment; (3) a description of the expense;
and (4) an itemization of any expense in addition to lodging incurred at a hotel.
Employees are also required to designate any expenses as personal. Once the
expense report is completed and approved, the Taxpayer sends payment to the Credit
Card Company for all business expenses listed on the report. The employee is
required to send payment directly to the Credit Card Company for any personal
charges.

Taxpayer represents that its use and retention of electronic records under both the
current and proposed programs meet or will meet the requirements of Rev. Proc. 98-25,
1998-1 C.B. 689.

RULING REQUESTED

The Taxpayer requests a ruling that the travel and entertainment expense
reimbursement reporting procedures including the proposed program satisfy the
accountable plan requirements of section 62(c) and the substantiation requirements of
section 274(d) of the Code.

LAW

Section 62 generally defines “adjusted gross income” as gross income minus certain
(“above-the-line”) deductions. Section 62(a)(2)(A) allows an employee an above-the-
line deduction for expenses paid or incurred by the employee, in conjunction with his or
her performance of services as an employee, under a reimbursement or other expense
allowance agreement with his or her employer. Section 62(c) provides that an
arrangement will not be treated as a reimbursement or other expense allowance
arrangement for purposes of section 62(a)(2)(A) if (1) such arrangement does not
require the employee to substantiate the expenses covered by the arrangement to the
person providing the reimbursement, or (2) such arrangement provides the employee
with the right to retain any amount in excess of the substantiated expenses covered
under the arrangement.
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Section 1.62-2(c)(1) of the regulations provides that reimbursements by an employer to
an employee for business expenses paid or incurred by the employee are paid under
an accountable plan if the reimbursement arrangement meets the three requirements of
business connection, substantiation, and returning amounts in excess of expenses, set
forth in paragraphs (d), (e), and (f), respectively. Under section 1.62-2(c)(3), amounts
failing to meet these requirements are treated as not paid under an accountable plan.

An arrangement meets the business connection requirement of section 1.62-2(d) if it
provides advances, allowances, or reimbursements only for business expenses that are
allowable as deductions under sections 161 through 198 of the Code, and that are paid
or incurred by the employee in connection with the performance of services as an
employee. The reimbursement to the employee may include amounts charged directly
or indirectly to the payor through credit card systems or otherwise. Section 1.62-
2(d)(3)(i) provides that the business connection requirement will not be satisfied if the
payor arranges to pay an amount to an employee regardless of whether the employee
incurs or is reasonably expected to incur bona fide business expenses related to the
employer’s business.

Section 1.62-2(e) of the regulations provides that the substantiation requirement is met
if the arrangement requires each business expense to be substantiated to the payor
within a reasonable period of time. An arrangement that reimburses travel,
entertainment or other deductible business expenses governed by section 274(d) of the
Code meets this requirement if information sufficient to satisfy the substantiation
requirements of section 274(d) and the regulations thereunder is submitted to the
payor.

Section 274(d) disallows a deduction under section 162 for any expense for travel away
from home, including meals and lodging, or entertainment unless the taxpayer
substantiates by adequate records or by sufficient evidence the requisite elements of
each expenditure. For example, when substantiating expenses for travel away from
home, section 1.274-5T(b)(2) of the temporary regulations requires that the elements to
be proved are the amount of each expense, and the time, place and business purpose
of the travel. Furthermore, when substantiating entertainment expenses, section 1.274-
5T(b)(3) requires that the elements to be proved are the amount of each expense, the
time, place and business purpose of the entertainment, and the business relationship of
the persons entertained.

Section 1.274-5T(c) of the regulations provides that the taxpayer must substantiate
each element by adequate records or by sufficient evidence corroborating his own
statement. According to section 1.274-5T(c)(2), substantiation by adequate records
requires the taxpayer to maintain 1) an account book, diary, log, statement of expense,
trip sheets, or similar record and 2) documentary evidence which, in combination, are
sufficient to establish each element of an expenditure.
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The account book, diary, log, statement of expense, trip sheet, or similar record must
be prepared or maintained in such manner that each recording of an element of an
expenditure is made at or near the time of the expenditure. An expense account
statement which is a transcription of an account book, diary, log, or similar record
prepared or maintained at or near the time of the expenditure, shall be considered a
record prepared or maintained at or near the time of the expenditure if such expense
account statement is submitted by an employee to his employer in the regular course of
good business practice. See section 1.274- 5T(c)(2)(ii) of the regulations.

Section 1.274-5(c)(2)(iii) of the regulations provides that documentary evidence is
required for any expenditure for lodging while traveling away from home and for any
other expenditure of $75 or more (except for transportation charges if the documentary
evidence is not readily available). Acceptable documentary evidence includes receipts,
paid bills, or similar evidence sufficient to support an expenditure. Ordinarily,
documentary evidence will be considered adequate to support an expenditure if it
includes sufficient information to establish the amount, date, place, and the essential
character of the expenditure. For example, a hotel receipt is sufficient to support
expenditures for business travel if it contains the following: name, location, date, and
separate amounts for charges such as lodging, meals, and telephone. See section
1.274-5(c)(2)(ii))(B) of the regulations.

Section 1.274-5T(f) of the regulations provides rules for reporting and substantiating of
certain expenses paid or incurred by employees in connection with the performance of
services as employees. An employee need not report on his tax return business
expenses for travel or entertainment paid or incurred by him solely for the benefit of his
employer for which he is required to, and does, make an adequate accounting to his
employer and which are charged directly or indirectly to the employer or for which the
employee is paid through advances, reimbursements, or otherwise, provided that the
total amount of such advances, reimbursements and charges is equal to such
expenses.

For purposes of these employee substantiation requirements, "adequate accounting” is
defined as the submission to the employer of information sufficient to meet the
"adequate records" requirements. Section 1.274-5(f)(4) provides that, for purposes of
an "adequate accounting," the alternative method of substantiation provided in
paragraph (c)(3) (allowing substantiation by the taxpayer's own statement supported by
corroborative evidence) is not permitted.

Under section 1.274-5T(f)(5), an employee who makes an adequate accounting to his
employer will not again be required to substantiate such expense account information,
unless (1) the employee claims a deduction for unreimbursed expenses; (2) the
employee is a related employee within the meaning of section 267(b) of the Code; or
(3) it is determined that the accounting procedures used by the employer for the
reporting and substantiation of expenses by such employees are not adequate, or it
cannot be determined that such procedures are adequate. This determination is made
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by the Director of Field Operations by considering the facts and circumstances of each
case, including the use of proper internal controls.

The third requirement of an accountable plan is satisfied if the arrangement requires the
employee to return to the payor within a reasonable period of time any amount paid
under the arrangement in excess of the substantiated expenses. See section 1.62-2(f)
of the regulations. The determination of whether an arrangement requires an employee
to return amounts in excess of substantiated expenses will depend on facts and
circumstances.

Section 1.62-2(g) which establishes safe harbors for purposes of the "reasonable
period of time" requirements, provides that an expense substantiated to the payor
within 60 days after it is paid or incurred or an amount returned to the payor within 120
days after an expense is paid or incurred will be treated as having occurred within a
reasonable period of time.

ANALYSIS

The Taxpayer's employee reimbursement reporting procedures, both the current and
proposed programs, provide reimbursements only for business expenses that are
deductible under sections 161 through 198. The charge cards are only provided to
employees who are likely to incur business expenses, and reimbursement for personal
expenses is prohibited. Consequently, Taxpayer’s travel and entertainment
reimbursement procedures, currently and as proposed satisfy the business connection
requirement of section 1.62-2(d) of the regulations.

The Taxpayer's employees are required to submit detailed expense reports within 30
days of taking a trip or incurring an entertainment expense, describing each element of
such expenditure. This time period is well within the safe harbor of 60 days set forth in
section 1.62-2(g) of the regulations. Requiring employees to complete an expense
report within 30 days after returning from a trip or incurring an entertainment expense
satisfies the requirement under section 1.274-5T(c)(2)(ii) of the regulations that an
individual have full present knowledge of each element of the expenditure, such as the
amount, time, place and business purpose of the expenditure.

Currently, employees are required to submit documentary evidence for all expenses
over $75. Under the Taxpayer’s proposed program, the electronic receipts forwarded to
the Taxpayer directly from the Credit Card Company for certain expenses will include
information sufficient to establish the amount, date, place and essential character of the
expenditure and, therefore, will also qualify as “receipts, paid bills, or similar evidence”
for purposes of the documentary evidence requirements of section 1.274-5(c)(2)(iii) of
the regulations. For any expenses for which an itemized breakdown is not available via
electronic receipt (and which are not clear on their face), the Taxpayer will continue to
require a paper receipt from employees if the expenditure exceeds $75. In addition, the
Taxpayer will continue to require paper receipts sufficient to support the respective
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expenditures for all out-of-pocket expenses.

Based on the representations made by the Taxpayer, all of the documentary evidence
submitted to the Taxpayer, whether paper or electronic, is sufficient to support the
respective expenditure. Therefore both the current and proposed programs relating to
the reimbursement of travel and entertainment expenses require the employee to make
an “adequate accounting” to the employer by submitting “adequate records” for all travel
and entertainment expenses and, thus, satisfy the substantiation requirement of section
162-2(e). See also section 1.274-5T(f) of the regulations.

Under the Taxpayer’s current and proposed programs, the Taxpayer’'s employees are
not able to receive cash advances from their charge cards. The Taxpayer provides
cash advances to employees only when the employee is unable to use a charge card
such as new employees or international employees who do not have credit cards.
Under both reimbursement programs, the Taxpayer’'s employees are required to return
to the payor within 20 days either (1) the full amount or (2) any amount paid in excess
of the substantiated expenses. Thus, the arrangement meets the return of excess
within a reasonable amount of time requirement of section 1.62-2(f).

CONCLUSIONS

The Taxpayer's current and proposed programs for reimbursing their employees for
their travel and entertainment expenses satisfy the business connection, substantiation,
and return of excess requirements of section 1.62-2(c) of the regulations and, thus,
gualify as an “accountable plan” under section 62(c) of the Code. The Taxpayer’s
expense reporting with either electronic or paper receipts satisfies both the adequate
records and accounting requirements under sections 1.274-5T(c)(2)(i) and 1.274-5T(f).
Therefore, the reporting procedures for reimbursing employees for their travel and
entertainment expenses satisfy the substantiation requirements of section 1.62-2(c) of
the regulations.

The above conclusion regarding the proposed program is conditioned on the
representation by the Taxpayer that its use and maintenance of electronic records meet
the requirement of Rev. Proc. 98-25.

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in
this letter.
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This ruling is directed only to the taxpayer requesting it. Section 6110(k)(3) of the Code
provides that it may not be used or cited as precedent.

Sincerely,

WILL E. MCLEOD
Chief, Employment Tax Branch 1

Division Counsel / Associate Chief Counsel
(Tax Exempt and Government Entities)



