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Dear dedodo kK ok kdkkok

This is in response to a ruling request dated iilalaiaiaiileleliatlol as supplemented by addltlonal

COITESPONAENCE dated *****H it dtitir bbbk kAR kA KA KRR RS AR R IR R AR R R AR R **
****************************************** submltted by you Concernlng the federal Income
tax treatment of certain pick up contrlbutlons under section 414(h)(2) of the Internal
Revenue Code (“Code”), to Plan X.

The following facts and representations have been submitted:
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Employer M, a city in State A established Plan X for the benefit of certain employees of
Employer M. Employer M established Plan X pursuant to State A general Statute
Section 7-148©(5) which empowers State A municipalities to provide for and establish
pension systems for employees.

Plan X is a defined benefit pension plan and Employer M has represented that Plan X
satisfies the applicable requirements of section 401(a) of the Internal Revenue Code.
Plan X has not received a favorable determination letter from the Internal Revenue
Service.

Bargaining and nonbargaining unit members of Local B, Local C and Local D, make
mandatory contributions from 2 %% to 8% of compensation depending on the
percentage negotiated by each bargaining unit.

Resolutions |, J and K provide that mandatory employee contributions on behalf of
bargaining and nonbargaining unit members of Local B, Local C, Local D, respectively
will be picked up and paid by Employer M to Plan X.

Based on the aforementioned facts and representations, you request the following
rulings:

1. That contributions to Plan X will be treated as employer contributions picked up by
Employer M within the meaning of Code section 414(h)(2) for federal income tax
purposes.

2. That the contributions will not be included in the employee’s gross income in the
year of contribution, but will instead be included in the employee’s gross income at
the time such amounts are distributed or otherwise made available to the employee.

3. Picked -up contributions will not constitute wages under section 3401(a)(12)(A) of
the Code for federal income tax withholding purposes.

Section 414(h)(2) of the Code provides that contributions, otherwise designated as
employee contributions, shall be treated as employer contributions if: (1) such
contributions are made to a plan determined to be qualified under section 401(a); (2) the
plan is established by a state government or a political subdivision thereof; and (3) the
contributions are picked up by the employer.

For purposes of the application of section 414(h)(2) of the Code, it is immaterial whether
an employer picks up contributions through a reduction in salary, an offset against
future salary increases, or a combination of both.



200303064

Khkkkkhkkkhkhkhhkhkhhkrkhhhhrhrkrhhhh

The federal income tax treatment to be accorded contributions that are picked up by the
employer within the meaning of section 414(h)(2) of the Code is specified in Revenue
Ruling 77-462, 1977-2 C.B. 358. In that revenue ruling, the Director of Finance agreed
to assume and pay the amounts employees were required by state law to contribute to
a state pension plan. Revenue Ruling 77-462 concluded that the Director of Finance
picked-up contributions to the plan are excluded from the employees’ gross income until
such time as they are distributed to the employees. The revenue ruling held further that
under the provisions of section 3401 (a)(12)(A), the Director of Finance’s contributions
to the plan are excluded from wages for purposes of the collection of income tax at
source on wages; therefore, no withholding is required from the employees’ salaries
with respect to such picked-up contributions.

The issue of whether contributions have been picked up by an employer within the
meaning of section 414(h)(2) of the Code is addressed in Revenue Ruling 81-35, 1981-
1 C.B. 255 and Revenue Ruling 81-36, 1981-1 C.B. 255, These revenue rulings
established that the following two criteria must be met: (1), the employer must specify
that the contributions, although designated as employee contributions, are being paid by
the employer in lieu of contributions by the employee; and (2), the employee must not
be given the option of choosing to receive amounts directly instead of having them paid
by the employer to the pension plan.

In order to satisfy Revenue Rulings 81-35 and 81-36 with respect to particular
contributions, Revenue Ruling 87-10, 1987-1 C.B. 136 provides that the required
specification of designated employee contributions must be completed before the period
to which such contributions relate. If not, the designated employee contributions being
paid by the employer are actually employee contributions paid by the employee and
recharacterized at a later date. Thus, the retroactive specification of designated
employee contributions are paid by the employing unit, i.e., the retroactive “pick-up” of
designated employee contributions by a governmental employer, is not permitted under
section 414(h)(2) of the Code.

Resolutions |, J and K as adopted by Employer M satisfies the criteria set forth in
Revenue Rulings 81-35 and 81-36 (1) that the contributions, although designated as
employee contributions, are to be made by Employer M in lieu of contributions by the
employees, and (2) that the employees may not elect to receive such contribution
amounts directly.

Accordingly, we conclude that with regards to Resolution I, effective *********+x nq part
of the contributions picked-up by Employer M as the employer of the employees
included in Plan X is gross income to the employees for federal income tax treatment:
the contributions, whether picked-up by payroll deduction, offset against future salary
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increases, or both, and though designated as employee contributions, will be treated as
employer contributions for federal income tax purposes; and such contributions will not
constitute wages from which federal income taxes must be withheld.

Accordingly, we conclude that with regards to Resolution J, effective ********xs+ oo part
of the contributions picked-up by Employer M as the employer of the employees
included in Plan X is gross income to the employees for federal income tax treatment:
the contributions, whether picked-up by payroll deduction, offset against future salary
increases, or both, and though designated as employee contributions, will be treated as
employer contributions for federal income tax purposes; and such contributions will not

constitute wages from which federal income taxes must be withheld.

Accordingly, we conclude that with regards to Resolution K, effective e no part
of the contributions picked-up by Employer M as the employer of the employees
included in Plan X is gross income to the employees for federal income tax treatment:
the contributions, whether picked-up by payroll deduction, offset against future salary
increases, or both, and though designated as employee contributions, will be treated as
employer contributions for federal income tax purposes; and such contributions will not

constitute wages from which federal income taxes must be withheld.

Employer M has not requested a ruling and the Internal Revenue Service reaches no
conclusion in this letter as to the status of Plan X as a governmental plan within the
meaning of section 414(h) of the Code.

This ruling is based on the assumption that Plan X will be qualified under section 401(a)
of the Code at the time of the proposed contributions.

No opinion is expressed as to whether the amounts in question are subject to tax under
the Federal Insurance Contributions Act. No opinion is expressed as to whether the
amounts in question are being paid pursuant to a “salary reduction agreement” within
the meaning of section 3121(v)(1)(B).

If you have any questions, please contact *******xseurssrssssrrtrrhrtss at
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This ruling is directed solely to the taxpayer that requested it. Section 6110(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

Sincerely,

(W FpLo—

Alan Pipkin, Manager
Employee Plans Technical Group 4

Enclosures:

Copy of this letter

Deleted Copy of this Ruling
Notice 437

CC:




