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Dear :

This is in response to your letter dated January 11, 2002, addressed to
Associate Chief Counsel and received in our office on July 23, 2002, as supplemented
by letters dated August 29, 2002, and October 1, 2002, submitted by your authorized
representative in which you request relief under section 301.9100-3 of the Procedure
and Administration Regulations (the “regulations”). The following facts and
representations support your ruling request.

Taxpayer A and Taxpayer B, married taxpayers, maintained IRAM and IRA N
respectively, which are individual retirement arrangements (* traditional IRAs”)
described in section 408(a) of the Internal Revenue Code (the “Code”). These
traditional IRAs were maintained with Company Z.

Taxpayer A retired in 1998. “Normal” income for the yearwasonly $ ..
However, Taxpayer A reported a gain of $ from the sale of his former business,
a one-time transaction which caused a modified adjusted gross income in excess of the

$100,000 limit prescribed in section 408A(c)(3)(B) of the Code.

Prior to the “conversion” of traditional IRA M and IRA N to Roth IRA O and Roth
IRA P respectively, Taxpayer A and Taxpayer B were not advised by their tax preparer
or their financial advisor that they were ineligible to convert their respective traditional
IRAs to their respective Roth IRAs. Taxpayer A and Taxpayer B timely filed their 1998
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individual joint tax return and included 25% of the income related to the conversion.
Taxpayer A and Taxpayer B had elected to spread the conversion over four years as
permitted by the Internal Revenue Code at the time of the conversion.

The tax preparer again failed to inform Taxpayer A and Taxpayer B that they
were ineligible for the conversion of their traditional IRAs to Roth IRAs and that they
needed to recharacterize the amounts in their Roth IRAs. Additionally, Taxpayer A and
Taxpayer B were unaware of the time limits provided in Announcements 99-57 and 99-
104 for recharacterizing the amounts that had been converted from their traditional
IRAs to their Roth IRAs.

In April of 2000, Taxpayer A and Taxpayer B filed an amended 1998 return
1040X and reported the entire amount of the traditional IRAs and paid the penalty for
early withdrawal. Despite the filing of the amended return 1040X and the payments of
tax on the funds as if they had been removed from the traditional IRA accounts, the
original traditional IRA accounts and associated gains and losses remain in the
respective separate Roth IRA accounts and have been untouched by Taxpayer A and
Taxpayer B or their respective representatives.

Based on the above information, Taxpayer A and Taxpayer B , through their
authorized representative, request the following letter ruling:

That, pursuant to section 301.9100-3 of the regulations, Taxpayer
A and Taxpayer B are granted a period not to exceed sixty (60) days from
the date of this ruling letter to recharacterize their Roth IRAs to their
traditional IRAs.

With respect to the request for relief under section 301 .9100-3 of the regulations,
section 408A(d)(6) of the Code and section 1.408A-5 of the Income Tax Regulations
(1.T.Regulations”) provide that, except as otherwise provided by the Secretary, a
taxpayer may elect to recharacterize an IRA contribution made to one type of IRA as
having been made to another type of IRA by making a trustee-to-trustee transfer of the
IRA contribution, plus earnings, to the other type of IRA. In a recharacterization, the
IRA contribution is treated as having been made to the transferee IRA and not the
transferor IRA. Under section 408A(d)(6) and section 1.408A-5, this recharacterization
election generally must occur on or before the date prescribed by law, including
extensions, for filing the taxpayer’s federal income tax returns for the year of
contributions.

Section 1.408A-5, Question and Answer-6 of the |.T.Regulations, describes how
a taxpayer makes the election to recharacterize the IRA contribution. To recharacterize
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an amount that has been converted from a traditional IRA to a Roth IRA: (1) the
taxpayer must notify the Roth IRA trustee of the taxpayer’s intent to recharaterize the
amount, (2) the taxpayer must provide the trustee (and the transferee trustee, if
different from the transferor trustee) with specified information that is sufficient to effect
the recharacterization, and (3) the trustee must made the transfer.

Section 408A(c)(3) of the Code, provides, in relevant part, that an individual with
adjusted gross income (“AGI”) in excess of $100,000 for a taxable year is not permitted
to make a qualified rollover contribution to a Roth IRA from an individual retirement plan
other than to a Roth IRA during that taxable year.

Section 1.408A-4, Q&A-2 of the 1.T.Regulations, provides, in summary, that an
individual with modified adjusted gross income in excess of $100,000 for a taxable year
is not permitted to convert an amount to a Roth IRA during that taxable year. Section
1.408A-4, Q&A-2, further provides, in summary, that an individual and his spouse must
file a joint Federal Tax Return to convert a traditional IRA to a Roth IRA, and that the
modified adjusted gross income subject to the $100,000 limit for a taxable year is the
modified AGI derived from the joint return using the couple’s combined income.

Sections 301.9100-1, 301.9100-2, and 301.9100-3 of the regulations, in general,
provide guidance concerning requests for relief submitted to the Service on or after
December 31, 1997. Section 301.9100-1(c) of the regulations provides that the
Commissioner of the Internal Revenue Service, in his discretion, may grant a
reasonable extension of the time fixed by a regulation, a revenue ruling, a revenue
procedure, a notice, or an announcement published in the Internal Revenue Bulletin for
the making of an election or application for relief in respect of tax under, among others,
Subtitle A of the Code.

Section 301.9100-2 of the regulations lists certain elections for which automatic
extensions of time to file are granted. Section 301.9100-3 generally provides guidance
with respect to the granting of relief with respect to those elections not referenced in
section 301.9100-2. The relief requested in this case is not referenced in section
301.9100-2.

Section 301.9100-3 of the regulations provides that applications for relief that fall
within section 301.9100-3 will be granted when the taxpayer provides sufficient
evidence (including affidavits described in section 301 .9100-3(e)(2)) to establish that (1)
the taxpayer acted reasonably and in good faith, and (2) granting relief would not
prejudice the interests of the government.

Section 301.9100-3(b)(1) of the regulations provides that a taxpayer will be
deemed to have acted reasonably and in good faith (i) if its request for section
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301.9100-1 relief is filed before the failure to make a timely election is discovered by the
Service; (i) if the taxpayer inadvertently failed to make the election because of
intervening events beyond the taxpayer’s control; (iii) if the taxpayer failed to make the
election because, after exercising reasonable diligence, the taxpayer was unaware of
the necessity for the election; (iv) the taxpayer reasonably relied upon the written advice
of the Service; or (v) the taxpayer reasonably relied on a qualified tax professional,
including a tax professional employed by the taxpayer, and the tax professional failed
either to make or to advise the taxpayer to make the election.

Section 301.9100-3(c)(1)(ii) of the regulations provides that ordinarily the
interests of the government will be treated as prejudiced and that ordinarily the Service
will not grant relief when tax years that would have been affected by the election had it
been timely made are closed by the statue of limitations before the taxpayer's receipt of
a ruling granting relief under this section.

Announcement 99-57, 1999-24 |.R.B. 50 (June 14, 1999) provided that a
taxpayer who timely filed his/her 1998 Federal Income Tax Return would have until
October 15, 1999, to recharacterize an amount that had been converted from a
traditional IRA to a Roth IRA.

Announcement 99-104, 1999-24 I.R.B. 555 (November 1, 1999), provided that a
taxpayer who timely filed his/her 1998 Federal Income Tax Return would have until
December 31, 1999, to recharacterize an amount that had been converted from a
traditional IRA to a Roth IRA.

Taxpayers A and B timely filed their 1998 Federal Income Tax Return. As a
result, they were eligible for relief under Announcement 99-57 or Announcement 99-
104. However, they missed the deadlines found in said Announcements. Therefore, it
is necessary to determine if they are eligible for relief under the provisions of section
301.9100-3 of the regulations.

In this case, Taxpayers A and B were ineligible to convert their traditional IRA M
and IRA N to Roth IRA O and Roth IRA P since their adjusted gross income exceeded
$100,000. However, until they discovered otherwise, Taxpayers A and B believed that
they were eligible to convert their traditional IRA M and IRA N to Roth IRA O and Roth
IRA P because they reasonably relied on their tax preparer for advice and the preparer
failed to advise them that they were ineligible to convert their traditional IRAs to Roth
IRAs. Taxpayers A and B filed this request shortly after discovering that they were
ineligible to convert their traditional IRA M and IRA N to their respective Roth IRA O and
Roth IRA P and before the Service independently discovered their failure to comply with
the Announcements referenced above.




200303060

With respect to the request for relief, we believe that, based on the information
submitted and the representations herein, the requirements of section 301.9100-1 and
301.9100-3 of the regulations have been met and that Taxpayers A and B have acted
reasonably and in good faith with respect to making the election to recharacterize Roth
IRA O and P to traditional IRAs. Specifically, the Service concludes that Taxpayers A
and B have met the requirements of clauses (i), (iii) and (v) of section 301.9100-3(b)(1)
of the regulations. Thus, pursuant to section 301.9100-3, Taxpayers A and B are
granted a period not to exceed sixty (60) days from the date of this ruling letter to
recharacterize their Roth IRAs to their traditional IRAs.

This letter assumes that the above IRAs qualify under section 408 of the Code at
all relevant times.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations, which
may be applicable thereto.

This letter assumes that Taxpayers A and B will file a calendar year 1998
Federal Income Tax Return consistent therewith if they have not already done so.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3)
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

Pursuant to a power of attorney on file with this office, a copy of this ruling letter
is being sent to your authorized representative.

If you have any questions concerning this ruling, please contact .

Sincerely yours,

| (signed) JOYCE E. FLOYD

Joyce E. Floyd, Manager
Employee Plans Technical Group 2
Tax Exempt and Government Entities Division

Enclosures:
Deleted copy of this letter
Notice of Intention to Disclose



