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Entity E =

Dear

This responds to your letter of October 2, 2001 and subsequent correspondence,
on behalf of Entity E, requesting a ruling concerning the application of sections 403(b),
451(a) and 457 of the Internal Revenue Code (the “Code”) to E’s Unused Sick Leave
Conversion Plan (the “Plan”) which E intends to implement for its eligible employees in
the near future. E is represented to be a school district which is an eligible
governmental employer described in section 457(e)(1)(A) of the Code.

Under two programs, one for its rank-and-file employees and another for its
administrators, E provides sick leave benefits to its employees. E’s employees are
permitted a set number of paid days of sick leave annually and, subject to limits set by
the plans, can accumulate any unused sick days in their sick leave account from year to
year. You have represented that E intends to adopt the Sick Leave Conversion Plan
(the “Plan”) that will provide eligible employees of E who retire in accordance with E's
retirement policy either with supplemental health benefits or with a contribution to their
accounts in E’s section 401(a) and section 403(b) plans. The conversion of leave
would be calculated under a formula E establishes which will assign a dollar value to
the sick days. The Plan does not provide E’s employees with any election of the form of
benefits to be provided.

Under the Plan, E will make contributions, measured by the value of the retiring
employee’s accumulated unused sick leave to one of the following supplemental
benefits prior to an employee’s retirement: (1) additional medical coverage which will
commence after the lapse of the retiree health insurance provided by E and which will
continue until the retiree’s converted sick leave is exhausted or (2) contributions to a
section 401(a) plan or section 403(b) account in the employee’s name which will begin
on the date of the employee’s retirement. E’s contribution to either the supplemental
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medical benefit or the retirement plan will be based on several factors including the
retiring employee’s access to other health insurance coverage, the value of the retiring
employee’s unused accumulated sick leave, and the willingness of E’s insurance carrier
to cover retired employees. At no time does the retiring employee have a choice of
contributions to the supplemental medical benefit or the deferred compensation plan.

E represents that it understands that the section 401(a) plan is a qualified plan
described in section 401(a) and that its section 403(b) arrangement is an arrangement
described in section 403(b). E also represents that it will make contributions to the
employee’s account in the section 401(a) plan or section 403(b) arrangement only up to
the appropriate statutory limitations.

E has previously received a ruling from the Internal Revenue Service that its
contributions to the Plan to provide supplemental medical benefits to retiring employees
are excludable from a retiring employee’s gross income under section 106 of the Code.
We have been asked to determine whether section 457 of the Code applies to any of
the benefits provided under E’s sick leave conversion plan.

Section 403(b)(1) of the Code states, in part, that amounts contributed by an
eligible employer to a tax sheltered annuity arrangement which meets the requirements
of section 403(b) on or after such rights become non-forfeitable shall be excluded from
the gross income of the employee for the taxable year to the extent that the aggregate
of such amounts does not exceed the applicable limit under section 415.

Section 457 of the Code provides rules regarding the taxation of deferred
compensation plans of eligible employers. For this purpose, the term “eligible
employer” is defined in section 457(e)(1)(A) as a state, political subdivision of a state,
and any agency or instrumentality of a state or political subdivision of a state. E is an
eligible employer within the meaning of section 457(e)(1)(A).

Section 457(b) of the Code and section 1.457-2 of the regulations define the
term "eligible deferred compensation plan.” Those provisions contain the various
requirements for an eligible plan, including rules for participation, deferral of
compensation, and payment of benefits. Pursuant to section 457(b)(2), an eligible plan
must provide that the maximum amount that may be deferred under an eligible plan
shall not exceed the lesser of the applicable dollar amount ($11,000 in 2002) or 100
percent of the participant's includible compensation.

Under section 457(e)(11)(A)(i), a bona fide sick or vacation leave plan is treated
as not providing for the deferral of compensation for purposes of section 457. In the
present case, the primary function of E’s plans for the crediting and use of sick and
emergency leave is to provide employees with paid time off from work when appropriate
because of sickness or for other personal reasons. Thus, the sick leave and
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emergency leave programs are part of a bona fide sick or vacation leave plan within the
meaning of section 457(e)(11), notwithstanding that the contributions made under the
Plan to E’s tax sheltered annuity arrangement and qualified retirement plans pursuant
to the Plan will result in a deferral of compensation. Accordingly, the rules of section
457 are not applicable to E’s sick leave programs.

Section 457(f) of the Code governs the tax treatment of a participant in a plan of
an eligible employer, if the plan provides for a deferral of compensation, but is not an
eligible deferred compensation plan. The term "eligible employer"” is defined in section
457(e)(1) and includes a state or any political subdivision or any agency or
instrumentality of a state, and any other tax-exempt organization. Section 457(f)(2)
states that section 457(f)(1) does not apply to a plan described in section 401(a) which
includes a trust exempt from tax under section 501(a), to an annuity plan or contract
described in section 403, to that portion of any plan which consists of a transfer of
property described in section 83, or to that portion of any plan which consists of a trust
to which section 402(b) applies.

In general, section 457(f)(1)(A) of the Code provides that the amount of
compensation which is deferred under a plan subject to section 457(f)(1) is included in
the participant's or beneficiary's gross income for the first taxable year in which there is
no substantial risk of forfeiture of the rights to the compensation. [Section 457(f)(3)(B)
provides that, for purposes of section 457(f), the rights of a person to compensation are
subject to a substantial risk of forfeiture if such person's rights to such compensation
are conditioned upon the future performance of substantial services by any individual.
This language is substantially similar to language contained in section 83 of the Code.]

Section 451(a) of the Code and section 1.451-1(a) of the regulations provide that
an item of gross income is includible in gross income for the taxable year in which
actually or constructively received by a taxpayer using the cash receipts and
disbursements method of accounting. Under section 1.451-2(a) of the regulations,
income is constructively received in the taxable year during which it is credited to the
taxpayer's account, set apart, or otherwise made available so that the taxpayer may
draw on it at any time. However, income is not constructively received if the taxpayer's
control of its receipt is subject to substantial limitations or restrictions.

Various revenue rulings have considered the tax consequences of nonqualified
deferred compensation arrangements. Rev. Rul. 60-31, Situations 1-3, 1960-1 C.B.
174, holds that a mere promise to pay, not represented by notes or secured in any way,
does not constitute receipt of income within the meaning of the cash receipts and
disbursements method of accounting. See also, Rev. Rul. 69-650, 1969-2 C.B. 106,
and Rev. Rul. 69-649, 1969-2 C.B. 106.
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Section 457(f) does not apply in this case to the amounts contributed to the
employee’s account in the supplemental health benefit or retirement plan. The
amounts credited to the retiring employee’s health benefits account are excluded from
his income under section 106, as noted in the ruling you previously received, and do
not constitute deferred compensation subject to section 457(f). Although the amounts
properly contributed to the employee’s section 401(a) and section 403(b) plan accounts
constitute deferred compensation, they are excluded from the application of section
457(f) under sections 457(f)(2).

Based upon the provisions of the Plan summarized above, the documents
presented and the representations made, and provided that E’s sick leave and
emergency leave programs are modified to incorporate the Plan’s provisions, that E’s
section 401(a) plan constitutes a qualified retirement plan described in section 401(a)
and that E’s section 403(b) plan constitutes an arrangement described in section
403(b), and that E’s contributions to the employees’ accounts in their retirement plan
accounts comply with the appropriate statutory limitations, we conclude as follows:

1. E’s contribution of amounts from the sick leave and emergency leave
programs pursuant to the Plan to the eligible retiree’s account in E’s
section 401(a) plan or section 403(b) arrangement will not cause inclusion
of such amounts in his/her taxable income under section 457 of the Code
or under the constructive receipt or economic benefit doctrine for the year
in which the contribution is made.

2. The Plan’s provision that provides E the option to contribute the amounts
available to the retiree under the sick leave programs for either the
retiree’s supplemental health benefits or retirement plan account does not
make the value of the medical benefit taxable to the retiring employee
under the anticipatory assignment of income doctrine.

No opinion is expressed concerning the timing of the inclusion in income of
amounts deferred or payable under any plan other than E's Plan described above. If
the Plan is significantly modified, this ruling will not necessarily remain applicable. This
ruling is directed only to Entity E and applies only to the sick leave conversion plan
described in the taxpayer’s submission. Section 6110(k)(3) of the Internal Revenue
Code provides that this ruling may not be used or cited as precedent.

Temporary or final regulations pertaining to one or more of the issues addressed
in this ruling have not yet been adopted. Therefore, this ruling may be modified or
revoked if the adopted temporary or final regulations are inconsistent with any
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conclusion in the ruling. See section 12.04 of Rev. Proc. 2002-1, 2002-1 I.R.B. 1, 50.
However, when the criteria in section 12.05 of Rev. Proc. 2002-1 are satisfied, a ruling
is not revoked or modified retroactively except in rare or unusual circumstances.

Sincerely yours,

ROBERT D. PATCHELL

Chief, Qualified Plans Branch 2

Office of the Associate Chief Counsel
(Tax Exempt and Government Entities)

Enclosure:

Copy for section 6110 purposes



