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Dear Sir or Madam: 

This is in response to your letter dated April 26, 2002, in which you requested certain 
rulings with respect to a proposed transfer of all of the assets of C to B. 

B is exempt under section 50l(c)(3) of the Internal Revenue Code and is classified as 
private foundation under section 509(a). C is exempt under section 501(c)(3) of the Internal 
Revenue Code and is classified as a private operating foundation under section 4942(j)(3). 

The Board of Directors for B and C intend to approve a plan of merger under which C 
would merge with B. Under the plan B would be the surviving entity. The directors have 
concluded that the proposed merger would eliminate the overlap in objective and operational 
structures between B and C. and believe that their consolidation into a single entity will 
streamline the conduct of their common charitable objectives. On the effective date of merger, 
all of the assets and liabilities of C would become and be deemed to be a part of the assets and 
liabilities of B. C, as a consequence of the merger, would cease to exist as a legal entity as of 
the effective time of the merger. B and C are effectively controlled by the same Board of 
Directors. 

C has never notified the Service in the past that it intends to terminate its private 
foundation status, nor has C ever received notification that its status as a private foundation has 
been terminated. Furthermore, C has not committed willful repeated acts or failures to act or a 
willful and flagrant act (or failure to act) giving rise to liability for tax under Chapter 42. 
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Section 501(c)(3) of the Code provides for the exemption from federal income tax of 
organizations organized and operated exclusively for charitable purposes, no part of the net 
earnings of which inures to the benefit of any private shareholder or individual. 

Section 507 of the Code and the regulations to section 507 sets forth rules applicable to 
terminating foundations. 

The Internal Revenue Service, in Rev. Rul. 2002-28, 2002-20 IRB 941 (copy attached), 
has issued guidance on the filing obligations and tax issues that arise when a private foundation 
transfers all of its assets to one or more other private foundations under section 507(b)(2) of the 
Code. 

The Rev. Rul. presents three situations in which a private foundation transfers all of its 
assets to one or more other effectively controlled private foundations. In Situation One, the 
foundation, under a plan of dissolution, distributes all of its remaining assets in equal shares to 
three other private foundations. In Situation Two, the trustees of a private foundation trust 
create a not-for-profit corporation to carry on the trust's charitable activities, which the trustees 
have determined can be more effectively accomplished by operating in corporate form. All of 
the trust's assets and liabilities are transferred to the not-for-profit corporation. In Situation 
Three, two private foundations transfer all of their assets and liabilities to a newly formed private 
foundation. 

Rev. Rul. 2002-28 provides that a private foundation that transfers all of its assets to one or 
more private foundations in a transfer described in section 507(b)(2) is not required to notify the 
Manager, Exempt Organizations Determinations (Tax ExempVGovernment Entities) that it plans 
to terminate its private foundation status under section 507(a)(l). The ruling further states that if 
the private foundation does not provide notice that it plans terminate, then it is not subject to the 
termination tax under section 507(c). If the private foundation provides notice of termination, 
then it is subject to the tax. However, if the private foundation has no assets on the day it 
provides notice, the section 507(c) tax will be zero. 

The Rev. Rul. gives detailed information as to the applicability of the excise taxes imposed 
by sections 4940-4945 of the Code. The ruling further provides that a private foundation that 
has disposed of all its assets and terminates its private foundation status must file a Form 990- 
PF for the tax year of the disposition and must comply with any expenditure responsibility 
reporting obligations on the return. A private foundation that has disposed of all its assets and 
does not terminate its private foundation status must file a Form 990-PF for the tax year of the 
disposition and must comply with any expenditure responsibility reporting obligations on the 
return, but does not need to file returns in the following tax years if it has no assets and does not 
engage in any activities. If the private foundation receives additional assets or resumes 
activities in later years, it must resume filing Form 990-PF for those years. 

Our evaluation of the facts and circumstances in your ruling request indicates that the 
transfer of C's assets to B would be similar to the facts and circumstances described in Situation 
Three of the Rev. Rul. Under the facts described the foundations would not be subject to tax 
under section 507 and sections 4940-4945 of the Code. 
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Accordingly, based on the information furnished, and the Code and regulations, as 
interpreted in Rev. Rul. 2002-28, we rule as follows: 

1. The merger of C with and into B qualifies as a transfer under section 507(b)(2) and as 
such: (a) will not result in a termination of C's private foundation status under section 
507(a); (b) will not cause the imposition of the termination tax described in section 507(c); 
(c) will not cause B to be treated as a newly created organization; and (d) will not constitute 
a willful and flagrant act (or failure to act) giving rise to liability for tax under Chapter 42. 

2. The merger and the resulting transfer of all of C's assets to B and the assumption by B 
of all of the liabilities of C will not adversely affect the section 501(c)(3) tax exempt status of 
either B or C. From and after the effective date of the merger, B will continue to exist as an 
organization which is exempt from taxation under section 501 (c)(3). 

3. B and C are effectively controlled, within the meaning of section 1.482-1A(a)(3) of the 
Income Tax Regulations, directly or indirectly, by the same persons. Therefore, pursuant to 
section 1.507-3(a)(9)of the regulations, for purposes of the excise taxes imposed under 
Chapter 42 and sections 507 through 509 of the Code, B will be treated as if it is C. 

4. Upon the transfer of assets by C to B pursuant to the merger, B will possess the 
attributes and characteristics of C specified in section 1.507-3(a)(2)(4) of the regulations: 
(a) B will succeed to the entire aggregate tax benefit of C under section 507(d); (b) 
substantial contributors to C under section 507(d)(2) will be treated as substantial 
contributors to B; and (c) B will be responsible for any liabilities of C under Chapter 42 to 
the extent that C does not satisfy such liabilities. 

5. The transfer of assets by C to B pursuant to the merger will not give rise to gross 
investment income or capital gain net income within the meaning of section 4940 because 
the transfer will not constitute a "sale or other disposition of property or other realizable 
event" within the meaning of section 4940. Because B will be treated as if it is C under 
section 1.507-3(a)(9)(i). for purposes of section 4940, any investment income of C for the 
taxable year of the transfer will be includible in the computation of the net investment 
income of B for the taxable year of the transfer. 

6. The transfer of assets by C to B pursuant to the merger will not constitute self-dealing 
under section 4941 because, for purposes of section 4941, the term "disqualified person" 
does not include an organization described in section 501(c)(3) other than an organization 
described in section 509(a)(4). Consequently, such transfer will not subject B or C to tax 
under section 4941. 

7. Because B will be treated as if it were C under section 1.507-3(a)(9)(i) of the regulations, 
for purposes of section 4942, C will not be required to meet the qualifying distribution 
requirements of section 4942 for the taxable year of the transfer, provided that B s  
distributable amount for the year of the transfer, if any, is increased by C's distributable 
amount for the year of transfer. Further, C s  qualifying distributions made during the 
taxable year of the transfer and the excess qualifying distribution carryover of C under 
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section 4942(i), if any, will be carried over to B and may be used by B to meet its 
distribution requirements under section 4942. 

8. The transfer of assets by C to B pursuant to the merger will not result in the application 
of section 4943 with regard to excess business holdings, because none of the assets 
transferred will place B in the position of having excess business holdings. 

9. The transfer of assets by C to B pursuant to the merger will not constitute a jeopardizing 
investment within the meaning of section 4944. 

10. The transfer of assets by C to B pursuant to the merger will not constitute a taxable 
expenditure within the meaning of section 4945, and C will not be required to exercise 
expenditure responsibility with respect to the assets transferred to B. B, as the successor 
to C in the merger, will be required to exercise expenditure responsibility with respect to 
any expenditure responsibility grants of C .  B will be entitled to rely on the approvals given 
C by the Internal Revenue Service prior to the effective date of the merger respecting 
grant-making procedures under section 4945(g). 

11. The legal, accounting and other expenses incurred by B and C in connection with this 
ruling request and effectuating the proposed transfer will be considered qualifying 
distributions under section 4942 and will not constitute taxable expenditures pursuant to 
section 4945. 

12. B will be entitled to the benefit of the savings provisions and provisional rules applicable 
to C with respect to the assets transferred in the merger as set forth in section 1.507- 
3(a)(8) of the regulations. 

We are informing the TElGE office of this action. Please keep a copy of this ruling in 
your organization's permanent records. 

This ruling is directed only to the organization that requested it. Section 61 1O(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name and 
telephone number are shown in the heading of this letter. 

Sincerely, 

,%%.%&%$ I/ 2-k 
Gerald V. Sack 
Manager, Exempt Organizations 

Technical Group 4 


