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This memorandum responds to your request for advice. In accordance with I.R.C.
§ 6110(k)(3), this Chief Counsel Advice should not be cited as precedent.

Previously, by a memorandum dated May 31, 2001, we provided Chief Counsel
Advice to your office on a related matter . At that
time, we concluded that the transferee of a Colorado conservation easement credit
is entitled to a federal tax deduction when using the credit to reduce state taxes.
We also stated that we would provide a supplemental response on issues affecting
the original recipient of the credit.

After consideration, we have determined that these issues, along with certain other
iIssues raised in connection with the federal tax treatment of state tax credits, would
be best addressed in official published guidance. This will allow full consideration
of concerns we have identified with respect to the tax treatment of these and other
refundable and transferable state tax credits, and help ensure uniform treatment of
taxpayers. In addition, we will be able to take into account the interplay of the
issues you raised with certain legislation concerning the tax treatment of
conservation easements now pending in Congress. Accordingly, our office will
recommend that the treatment of state tax credits, including credits such as the
Colorado conservation easement credit, be addressed in published guidance.
Please be aware that the decision to issue published guidance must be approved at
higher levels.

Pending resolution of these issues, we cannot furnish definitive advice on the
guestions you raised. However, we are providing an updated summary of the facts
and a brief discussion of the two key questions concerning the tax treatment of the
original recipient of the conservation easement credit, and some of the concerns
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and considerations that will need to be taken into account in answering those
guestions.

FACTS

For tax years beginning on or after January 1, 2000, a Colorado state income tax
credit is available for the donation of all or part of the value of a perpetual
conservation easement in gross by resident individuals, C corporations,
partnerships, S corporations, other similar pass-through entities, estates, and
trusts. Colo. Rev. Stat. § 39-22-522 (2001); see generally Colorado Department of
Revenue, FYI -- Income 39 - Gross Conservation Easement Credit (December
2001) ("State Explanation”). If a charitable deduction is claimed on the federal
income tax return for any donation subject to the credit, the amount deducted from
federal taxable income must be added back to determine the taxpayer’s Colorado
taxable income. Colo. Rev. Stat. 88 39-22-104(3)(g) and 39-22-304(2)(f) (2001).
However, if the federal deduction exceeds the amount of the credit created by the
donation, then the “addback” is only the amount equal to the credit, including any
credit carried forward to future tax years. See State Explanation p. 2.

Amount: For tax years beginning on or after January 1, 2000, but before January 1,
2003, the credit is equal to the fair market value of the donated portion of a
perpetual conservation easement in gross created upon real property located in
Colorado, but the credit cannot exceed $100,000 for any donation. For tax years
beginning on or after January 1, 2003, the credit is equal to 100% of the first
$100,000 of the fair market value of the donated portion of such conservation
easement when created, and 40% of all amounts of the donation in excess of
$100,000, except that the credit cannot exceed $260,000 per donation. Colo. Reuv.
Stat. § 39-22-522(4)(a). To the extent of a taxpayer's net income tax liability, a
taxpayer can always use the credit in full. If the credit exceeds the tax liability,
there are three possibilities: carryover, refund, or transfer.

Carryover: Any unused portion of the credit may be carried forward by the taxpayer
for up to 20 years. Colo. Rev. Stat. § 39-22-522(5)(a). Only one credit may be
claimed each year. Section 39-22-522(6). Additional credits may not be earned by
the taxpayer during any year to which a prior conservation easement credit is being
carried forward, either by the taxpayer or by another taxpayer who has received a
transferred credit from that taxpayer. 1d. (A taxpayer is not permitted to carry back
the credit to years prior to the donation of the easement.)

Refund: Refundability of the credit will depend on whether there are excess state
revenues in the prior year that must be refunded to Colorado taxpayers under the
state constitution.® If there is no surplus, the credit is not refundable. If there is a

! Under section 20(7) of Article X of the Colorado constitution, this surplus is
based on spending limits determined by factors such as inflation, population growth,
voter authorization, etc. The determination of whether there is a surplus is announced
in October or November of the following year. It is our understanding that the State of
Colorado had surpluses for the past few years and does not expect to have surpluses
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surplus, at the election of the taxpayer the credit can exceed the amount of the net
tax liability, with the balance being refunded to the taxpayer. However, in such a
case for donations made during tax years beginning on or after January 1, 2000,
but before January 1, 2003, the total credit for the year, including the
nonrefundable and refundable portions, cannot exceed $20,000. For donations
made during tax years beginning on or after January 1, 2003, the amount is
$50,000. Colo. Rev. Stat. § 39-22-522(5)(b)(lIl).

Transfer: A taxpayer may transfer all or a part of the unused portion of the credit to
a transferee who meets the definition of a taxpayer who can claim the credit.? Colo.
Rev. Stat. § 39-22-522(7). The credit may be transferred to more than one
transferee. For donations made during tax years beginning on or after January 1,
2000, but before January 1, 2003, the minimum amount of unclaimed credit that
can be transferred to any one transferee is $20,000. For donations made during
tax years beginning on or after January 1, 2003, there is no minimum amount.
Transferred credits are always nonrefundable for the transferee, although they may
be carried over. A transferee may not transfer the credit to another.

DISCUSSION
I. Major issues

The key feature that raises the two primary issues in this fact pattern is the fact that
the transfer of the conservation easement—which is generally appreciated
property—entitles the taxpayer to a substantial financial benefit for up to the full fair
market value of the easement.

The first major issue this raises is whether, to the extent a taxpayer is effectively
reimbursed for the transfer of the easement through the use, refund, or transfer of
the credit, that benefit is a quid pro quo that reduces or eliminates a charitable
contribution deduction under 8 170. (A subsidiary issue is whether, when the
benefit takes the form of a reduction in state tax liability, disallowing a deduction
under 8§ 170 entitles the taxpayer to an equivalent deduction for a deemed payment
of state tax under § 164 or § 162.)

The other major question is whether the benefit of the state conservation easement
credit is, in substance, an amount realized from the transfer of the easement under
§ 1001, generally resulting in taxable capital gain. Although there may be authority
to defer recognition of that gain until the benefit is actually realized through use,

for the next several years.

% A state non-profit organization will act as a clearinghouse for the transfer of
these credits. Donors will register with this organization to sell their credits for a
specified percentage of "face value” (e.g., 80%), buyers will sign a letter of intent to pay
a specified percentage of face value (e.g., 90%), and the difference will go to the
organization to cover its costs.
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refund, or transfer of the credit, failure to tax that gain altogether is arguably unfair
to taxpayers who sell conservation easements or other appreciated property and
receive cash.

To take a simplified example, assume a taxpayer in State A and a taxpayer in State
B each transfer a conservation easement with a tax basis of $4,000 and a fair
market value of $10,000 to a state agency. The taxpayer in State A sells the
easement to a state agency for a cash payment of $10,000. The taxpayer in State
B donates the easement to a state agency and receives a cash payment of $10,000
as a refundable tax credit. For federal income tax purposes, the taxpayer in

State A would not have a § 170 deduction and would pay tax on the $6,000 of
capital gain. If the taxpayer in State B is able to deduct $10,000 as a charitable
contribution and avoid paying tax on the capital gain—a "double benefit" that is
generally allowed under § 170 when taxpayers donate appreciated property—it is
difficult to explain why the two taxpayers should be treated differently, since both
received $10,000 in cash. Even if the $10,000 § 170 deduction for the taxpayer in
State B is offset by treating the $10,000 refundable credit payment as ordinary
income, the resulting offset cancels out the benefit of the charitable deduction but
still allows the taxpayer in State B to exclude 100% of the $6,000 capital gain—a
benefit not available to the similarly-situated taxpayer in State A, even under the
proposed legislation discussed below. Similar concerns are raised when the
benefit of the state conservation easement credit is realized in the form of a
reduction in state tax, or through sale of an excess credit to a third party. Finally,
there is the question of whether taxpayers should be treated differently because
they donated an easement to a charitable organization rather than a state agency.

[I. Charitable deduction under § 170

The first issue that will need to be considered under the 8170 analysis is whether
the receipt of a state tax credit is a substantial return benefit. The external features
of a transaction should be examined to determine whether a taxpayer transferred
money or property to a charity with the expectation of a quid pro quo. Hernandez v.
Commissioner, 490 U.S. 680, 690-691 (1989). Here, a taxpayer receives the state
credit for transferring an easement to a governmental entity or 8 501(c)(3)
organization. As demonstrated by Singer Co. v. United States, 449 F.2d 413 (Ct.
Cl. 1971), the benefit does not need to come from the donee and the benefit does
not need to be specifically quantifiable at the time of the transfer. See also

§ 1.170A-14(h)(3)(i).

Under the return benefit analysis, we will need to consider the fact that the tax
benefit of a federal or state charitable contribution deduction is not viewed as a
return benefit that reduces or eliminates a deduction under § 170, or vitiates
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charitable intent.® The question is whether a program such as Colorado's is
distinguishable.

If there is a return benefit, we need to determine whether a taxpayer, at least in
some circumstances, can satisfy the requirements under United States v. American
Bar Endowment, 477 U.S. 105 (1986), to show that the taxpayer knowingly
contributed an easement in excess of the value of the state credit received in
return. See § 1.170A-14(h)(3)(i). For example, do the external features of a
transaction demonstrate donative intent to the extent a taxpayer arranges to sell the
credit to a third party for a discounted amount before transferring the easement to a
charity? See generally § 1.170A-1(h)(1); Rev. Rul. 67-246, 1967-2 C.B. 104.

lll. Disposition under § 1001

The second primary issue to consider is whether, because the original recipient of
the conservation easement credit has essentially transferred property, usually
appreciated property, in return for a payment or other financial benefit measured by
the value of the transferred property, the transaction should be treated as a
disposition of property generally resulting in capital gain.

A. Refunds

This issue is most clearly presented in the case of a refundable credit that is paid to
a taxpayer in return for an easement transferred to the state. As discussed in the
example above, it is difficult to distinguish this situation from other situations in
which state agencies purchase conservation easements for cash.

B. Credits

If the benefit received by a particular taxpayer is a reduction in state tax liability
resulting from the application of the credit, we need to consider whether the general
treatment of a "nonrefundable” state tax credit as a reduction in tax liability should
apply. A reduction in liability generally confers a benefit in the same manner as an
outright payment, and is often taxed as such. But when the liability that is reduced
Is one that, like the liability for state tax, would be deductible if paid, it is often
unnecessary and overly complex to recharacterize the transaction as a deemed
payment to the taxpayer, followed by a deemed payment by the taxpayer, since the

¥ See McLennan v. United States, 23 CI. Ct. 99 (1991), subsequent
proceedings, 24 Cl. Ct. 102, 106 n.8 (1991), aff'd, 994 F.2d 839 (Fed. Cir. 1993);
Skripak v. Commissioner, 84 T.C. 285, 319 (1985); Allen v. Commissioner, 92 T.C. 1, 7
(1989), aff'd, 925 F.2d 348 (9" Cir. 1991); see also Browning v. Commissioner, 109
T.C. 303 (1997) (addressing the question of tax benefits as an amount realized in a
charitable bargain sale, rather than as a quid pro quo issue).
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resulting income and deduction would simply offset each other. See, e.qg., 8
108(e)(2) ("Income not realized to extent of lost deductions”); Rev. Rul. 79-315,
1979-2 C.B. 27, Holding (3) (lowa income tax rebate used to reduce state tax
liability is neither gross income nor deductible under § 164 as state income tax
paid).

However, one situation in which a transaction is generally recharacterized is one in
which a liability is reduced or satisfied by the transfer of property. In order to reflect
accurately the substance of the transaction, such a transaction is generally treated
as a deemed disposition of the property, resulting in the realization of gain or loss,
followed by a deemed payment of the sales proceeds in satisfaction of the liability.
For example, in our previous Chief Counsel Advice on the tax treatment of a
purchaser of a Colorado conservation easement credit, we advised that rather than
treating the purchaser's use of the credit as a reduction in state tax liability, which
would deprive the purchaser of a deduction for the payment of state tax, we viewed
the situation as analogous to one in which the state permitted the taxpayer to pay
the state tax liability with property. In such a case, the taxpayer would be treated
as having first disposed of the credit, with the "face amount" of the credit as an
amount realized, and then paid the proceeds to the state, resulting in a deduction
for the full face amount under § 164. We need to consider whether a similar
approach is appropriate for the original recipient of the conservation credit as well,
who would be treated as having disposed of the easement and then made a
deemed payment of state tax with the proceeds.*

C. Transfers

If the benefit received by the transferor of a conservation easement takes the form
of cash received on the sale of the credit to another taxpayer, the question is
whether that benefit should be treated as an amount realized from the disposition of
the easement, from the disposition of the credit itself, or in some other manner.
This would affect the character of any gain as well as the basis to be used in the
calculation.

D. Bargain sale

Another question is whether a taxpayer could be treated as making a bargain sale
of an easement in certain circumstances—for example, as discussed above, to the

* Note that recharacterizing the transaction in this way has the advantage of
providing a rationale for allowing a deduction under 8§ 162 or § 164 that would
compensate for the denial of a § 170 deduction. This is appropriate, since, unlike the
refund or transfer scenarios, the taxpayer does not end up with cash when the state tax
credit is used to reduce state tax liability.
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extent that the amount received on the transfer of a credit is less than the value of
the easement, and the requirements of American Bar Endowment are satisfied.

E. Timing

If or to the extent that it is determined that the benefit of the credit is an amount
realized from the transfer of the easement, an additional issue to consider is
whether the transaction should be considered as "closed," resulting in an amount
realized in the year the easement is transferred. Alternatively, since the credit can
be carried forward, can the taxation of gain be deferred until the benefit of the
credit is "realized" through sale, refund, or use, in a manner similar to an
installment sale, perhaps under the principles of Arrowsmith v. Commissioner, 344
U.S. 6 (1952)? Such treatment would also raise the issue of how the basis of the
easement should be handled.

F. Transfers to charity

Another question is whether, for 8 1001 purposes, the benefit of the tax credit
should be viewed as an amount realized from the transfer of an easement even
though the easement is transferred to a charitable organization rather than the
state.®

IV. Effect of pending legislation

Finally, we note that a bill pending in the Senate contains a provision that, if
enacted, would affect the analysis of the state conservation easement credit for
easements transferred after December 31, 2003. Specifically, section 107 of H.R.
7 would add a new Code section 121A to provide for the exclusion of 25% of the
long-term capital gain for certain sales of land interests to eligible entities for
conservation purposes. In the case of a bargain sale, a taxpayer will not fail to
gualify for a charitable contribution deduction solely because the taxpayer derives a
tax benefit from the partial exclusion of long-term capital gain from the sale. The
version of H.R. 7 passed by the House does not contain a provision similar to
section 107.

Associate Chief Counsel
(Income Tax and Accounting)
By

PAUL M. RITENOUR
Chief, Branch 1

® Cf. Rev. Rul. 88-95, 1988-2 C.B. 28; Notice 87-26, 1987-1 C.B. 470; Standley
v. Commissioner, 99 T.C. 259 (1992), aff'd without published opinion, 24 F.3d 249 (9"
Cir. 1994).




