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Dear

This responds to your letter dated November 14, 2001, in which you requested a ruling
and closing agreement that premiums received by Taxpayer on policies of insurance or
reinsurance of United States risks are exempt from the insurance excise tax imposed
by section 4371 of the Internal Revenue Code pursuant to the Income Tax Convention
between the United States and the Government of Ireland (“Convention”).

The ruling contained in this letter is based upon information and representations
submitted by Taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed by
an appropriate party. While this office has not verified any of the material submitted in
support of this request for a ruling, it is subject to verification on examination.

Taxpayer, a reinsurance company that is a resident of Ireland, represents that it is
engaged in an active trade or business in Ireland and that the premium income it
receives from U.S. insureds, none of whom are related to Taxpayer, is derived in
connection with, or is incidental to, that trade or business. Therefore, Taxpayer
contends that it qualifies for benefits under Article 23(3) of the Convention.

Article 23(3)(a) of the Convention provides that a person who is not a “qualified person”
under paragraph (2) may nevertheless qualify for benefits under the Convention

with respect to an item of income derived from the other State, if:

(i) such resident is engaged in the active conduct of a trade or business in



the first-mentioned State (other than the business of making or managing
investments, unless such business is carried out by a bank or insurance
company acting in the ordinary course of its business), and

(i) the item of income is connected with or incidental to the trade or
business in the first-mentioned State, provided that, where such item of
income is connected with a trade or business in the first-mentioned State
and such resident has an ownership interest in the activity in the other
State that generated the income, the trade or business is substantial in
relation to the activity.

Paragraph 9(b)(i) of the Protocol to the Convention states that whether a resident is
engaged in the active conduct of a trade or business will be determined on the basis of
an analysis of all relevant facts and circumstances but that

[i]n any case, . ..

(B) an insurance company will be considered to be engaged in the
active conduct of a trade or business if its gross income consists primarily
of insurance or reinsurance premiums and investment income attributable
to such premiums.

Taxpayer meets the requirements of Article 23(3)(a) of the Convention and paragraph
9(b)(i) of the Protocol.

Further, to be entitled to benefits under the Convention, the item of income derived
from the other State must be “connected with or incidental to the trade or business in
the first-mentioned State. . . .” Pursuant to Article 23(3)(b)(ii) of the Convention, an item
of income meets this requirement if the activity “[t|hat generated the item of income is a
line of business that forms a part of or is complementary to the trade or business
conducted in the” other State. The receipt of insurance and reinsurance premiums
from the United States is “complementary” to Taxpayer’s insurance business in Ireland.
Thus, Taxpayer qualifies for benefits under Article 23(3)(b) of the Convention with
respect to reinsurance premiums it receives from persons in the United States.

Pursuant to paragraph 8(a) of the enclosed agreement, Taxpayer’s liability for Federal
excise tax, as agreed upon, including liability resulting from reinsurance of U.S. risks
with persons not entitled to exemption under the Convention or another Convention, will
commence on . The letter of credit required by paragraph 5(a) of
the enclosed agreement, in the amount of $ , must be in effect within 30 days of
the date the agreement is finally signed on the Commissioner’s behalf.

Any person otherwise required to remit the Federal excise tax on foreign insurance or
reinsurance policies issued by Taxpayer pursuant to section 46.4371-1(a) of the Excise
Tax Regulations may rely upon a copy of this letter and/or a copy of the approved



Closing Agreement as authority that they may consider premiums paid to Taxpayer on
and after , as exempt under the Convention from the United States
Federal excise tax.

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in
this letter. Furthermore, no opinion is expressed on the issue of whether Taxpayer is
an insurance company or whether premiums paid to Taxpayer are deductible under
section 162 of the Internal Revenue Code.

This ruling is directed only to the taxpayer requesting it. Section 6110(k)(3) of the Code
provides that it may not be used or cited as precedent by any other taxpayer.

In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is
being sent to your authorized representative.

Sincerely,

W. Edward Williams

Senior Technical Reviewer, Branch 1
Office of Associate Chief Counsel
(International)

Enclosure (1)



