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Dear Trustees:

This is in response to your letter dated November 2, 2001, and subsequent
correspondence, requesting a ruling under sections 2601 and 2041 of the Internal
Revenue Code.

The facts presented and representations made are summarized as follows. Decedent
died survived by Spouse and three children, Child 1, Child 2, Child 3.

Item IV of Decedent’s Will provides that, if Decedent is survived by Spouse and
children, the residue of Decedent’s estate is to be divided into two shares, Share No. 1
and Share No. 2. Share No. 1 shall be funded with that fractional share of Decedent’s
residuary estate that is equal in value, as of the date of valuation for federal estate tax
purposes, to 45 percent of the value of Decedent’s adjusted gross estate, less the value
of all interests in property that pass or have passed to Spouse other than under the
provisions of Decedent’s Will, but only to the extent that such interests in property are
included in determining Decedent’s gross estate subject to federal estate tax and are
allowed as a marital deduction.

Item IV further provides that the balance of Decedent’s residuary estate shall constitute
Share No. 2. Share No. 2 is the subject to this ruling request.

Item VI provides that, if Decedent is survived by Spouse and children, Share No. 2 shall
be divided into one share for each of Decedent’s then living children and one share
collectively for the then living descendants of each deceased child, and held in further
trust.

Item VI, Paragraph A, Section 1 of Decedent’s Will provides that:

During the lifetime of my said wife, the net income from each separate
trust shall be accumulated, and the net income and accumulated income
may be paid over or applied by my Trustees, in whole or in part, to or for
the benefit of my said wife, or the child of mine for whom, the separate
trust was established, or his or her surviving spouse or descendants if
such child shall predecease my said wife, as my Trustees shall decide in
their sole and absolute discretion.

Item VI, Paragraph A, Section 2, Sections (a) through (c) of Decedent’s Will provide
that, upon Spouse’s death, the net income from a child’s trust shall be distributed to the
child for whom the trust was established, at least quarterly, for the child’s lifetime.
When the child attains age 30, the child has a noncumulative right each calendar year
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to withdraw 5 percent of the market value of the child’s trust. Further, during the trust
term, trustees may distribute to the child part or all of the trust principal or the previously
accumulated and undistributed income as the trustees deem necessary or desirable for
the child’s comfort, support, maintenance, education, and well-being, considering funds
otherwise then available to the child.

Item VI, Paragraph A, Section 3 provides that, after the death of Spouse and the child
for whom a separate trust was created, the trust property shall be distributed: (1)
pursuant to a testamentary power of appointment in the child’s will among a group
consisting of the child’s surviving spouse and then living descendants; or (2) in default
of the exercise of this power of appointment, the property shall pass, free of trust, to
such child’s then living descendants, per stirpes; (3) but if there are none, to Decedent’s
then living descendants, per stirpes; (4) but if there are none, to the then living
descendants of X, per stirpes. Any payment that would be made to Child 3 shall be
made to Child 3's trust established in Item VI, Paragraph B of Decedent’s Will. Any
payment that would be made to any descendant of Child 3 shall be made to Child 3's
trust, if such trust is then in existence with respect to such descendant.

Item VI, Paragraph A, Section 4 provides that the trustee may defer payments of
principal to a beneficiary under age 21. The trustees may pay income and principal to a
parent, guardian, or other person caring for the beneficiary, or to the beneficiary as an
allowance. If the beneficiary dies before attaining age 21, the then remaining principal
and interest shall be paid to the beneficiary’s estate.

Item X of Decedent’s Will provides, in part, that Spouse and Bank shall be appointed as
co-trustees of the trusts established pursuant to Decedent’s Will.

In PLR 9323028 (PLR-57127-92) issued on Date 1, the Internal Revenue Service ruled
that Spouse’s power of appointment over the Trusts was limited by an ascertainable
standard under state law. Accordingly, Spouse, in her capacity as co-trustee, did not
hold a general power of appointment under section 2041 or section 2514 over the
income or accumulated income of the Trusts.

Trustees filed Complaint with Court requesting that in order to effectuate the true intent
of Decedent, the pertinent provisions of Item IV, Paragraph A, Section 1, should be
amended to read as follows:

During the lifetime of my said wife, the greater of the income from each
separate trust or an amount not to exceed [5] percent of the market value
of the trust determined on the first day of the calendar year may be paid
over or applied by my Trustees, in whole or in part, to or for the benefit of
my said wife, or the child of mine for whom the separate trust was
established, or his or her surviving spouse or descendants if such child
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shall predecease my said wife, as my Trustees shall decide in their sole
and absolute discretion.

It has been represented that there have been no additions (actual or constructive) to
the Trusts since their inception.

The following rulings have been requested:

1. The proposed modification will not cause the Trusts or any such resulting trusts
to be subject to GST tax.

2. The proposed modification will not cause the Internal Revenue Service to alter its
earlier ruling that Spouse, in her capacity as a co-trustee, does not hold a
general power of appointment under section 2041 or section 2514 of the Internal
Revenue Code over the income or accumulated income of the Trusts.

RULINGS 1 - LAW and ANALYSIS:

Section 2601 imposes a tax on each generation-skipping transfer made by a transferor
to a skip person.

Under section 1433(a) of the Tax Reform Act of 1986 (Act), the GST tax is generally
applicable to generation-skipping transfers made after October 22, 1986. However,
under section 1433(b)(2)(A) of the Act and section 26.2601-1(b)(1)(i) of the Generation-
Skipping Transfer Tax Regulations, the tax does not apply to a transfer from a trust, if
the trust was irrevocable on September 25, 1985, and no addition (actual or
constructive) was made to the trust after that date. Under section 26.2601-1(b)(1)(ii),
any trust in existence on September 25, 1985, will be considered irrevocable unless the
settlor had a power that would have caused inclusion of the trust in his or her gross
estate under section 2038 or 2042, if the settlor had died on September 25, 1985.

Section 26.2601-1(b)(4)(i) provides rules for determining when a modification, judicial
construction, settlement agreement, or trustee action with respect to a trust that is
exempt from the GST tax will not cause the trust to lose its exempt status. The
regulation provides that the rules contained in the paragraph are applicable only for
purposes of determining whether an exempt trust retains its exempt status for GST tax
purposes. The rules do not apply in determining, for example, whether the transaction
results in a gift subject to gift tax, or may cause the trust to be included in the gross
estate of a beneficiary, or may result in the realization of capital gain for purposes of
section 1001.

Sections 26.2601-1(b)(4)(i)(D)(1) and (2) provide that a modification will not cause an
exempt trust to be subject to the provisions of chapter 13, if the modification does not
shift a beneficial interest in the trust to any beneficiary who occupies a lower generation



PLR-161035-01

(as defined in section 2651) than the person or persons who held the beneficial interest
prior to the modification, and the modification does not extend the time for vesting of
any beneficial interest in the trust beyond the period provided for in the original trust. A
modification will not result in the shift of a beneficial interest to a lower generation
beneficiary if the modification does not result in an increase in the amount of a
generation-skipping transfer or the creation of a new generation-skipping transfer.

In the present case, Item IV, Paragraph A, Section 1 of Trust will be modified to provide
for the distribution from each Trust of the greater of the income or an amount not to
exceed 5 percent of the market value of the Trust, as determined on the first day of the
calendar year. This modification will not result in a shift in beneficial interest to a
beneficiary who occupies a lower generation than the person or persons who held the
beneficial interest prior to the modification, nor extend the time for vesting of any
beneficial interest in the Trusts beyond the period originally provided for under the
terms of the Trusts. See section 26.2601-1(b)(4)(i)(E), Example 8. Accordingly, based
on the facts submitted and the representations made, the proposed modification will not
cause the Trusts or any resulting trust to lose their exempt status for purposes of the
GST tax under section 2601.

RULING 2 - LAW and ANALYSIS:

Section 2041(a)(2) provides that the value of the gross estate shall include the value of
all property to the extent of any property with respect to which the decedent has at the
time of death a general power of appointment created after October 21, 1942, or with
respect to which the decedent has at any time exercised or released such a power of
appointment by a disposition that is of such nature that if it were a transfer of property
owned by the decedent, such property would be includible in the decedent’s gross
estate under sections 2035 to 2038, inclusive.

Section 2041(b)(1)(A) provides that a general power of appointment is a power that is
exercisable in favor of the decedent, his estate, his creditors, or the creditors of his
estate. However, a power to consume, invade, or appropriate property for the benefit of
the decedent that is limited to the health, education, support, or maintenance of the
decedent is not deemed to be a general power of appointment. Section 2041(b)(2)
provides that the lapse of a power of appointment created after October 21, 1942, is
considered a release of the power.

Section 2514(b) provides that, for gift tax purposes, the exercise or release of a general
power of appointment created after October 21, 1942, shall be deemed a transfer of
property by the individual possessing the power.

Section 2514(c)(1) provides the term "general power of appointment” means a power
that is exercisable in favor of the individual possessing the power (possessor), his
estate, his creditors, or the creditors of his estate. However, a power to consume,



PLR-161035-01

invade, or appropriate property for the benefit of the possessor that is limited by an
ascertainable standard relating to the health, education, support, or maintenance of the
possessor is not a general power of appointment.

Section 2514(e) provides that the lapse of a power of appointment created after
October 21, 1942, during the life of the individual possessing the power shall be
considered a release of the power to the extent that the property that could have been
appointed by exercise of the lapsed power during the calendar year exceeds the
greater of $5,000 or 5 percent of the aggregate value of the assets out of which the
exercise of the lapsed powers could be satisfied.

Section 25.2514-3(c)(4) provides that, if a trustee has, in his capacity as trustee, a
power that is considered a general power of appointment, the trustee’s resignation or
removal as trustee will be considered a lapse of his power for purposes of section
2514(e).

Statute, section (A) provides that unless the governing instrument conferring the powers
specifically refers to Statute and states that Statute does not apply and except as
provided in divisions (B), (C), and (D) of this section, any of the following powers
conferred upon a fiduciary by the governing instrument cannot be exercised by the
fiduciary: (1) the power to make any discretionary distribution of either principal or
income to or for the benefit of the fiduciary in the fiduciary’s individual capacity; (2) the
power to make any discretionary distribution of either principal or income to satisfy any
of the fiduciary’s legal obligations in the fiduciary’s individual capacity for support or
other purposes; (3) the power to make any discretionary distribution of either principal
or income to or for the benefit of one or more beneficiaries to the extent that the
fiduciary would or could receive a similar distribution in the fiduciary’s individual capacity
under any governing instrument from the beneficiary or beneficiaries acting as a
fiduciary; (4) the power to make any discretionary distribution of either principal or
income to or for the benefit of one or more beneficiaries who possess both the right to
remove the fiduciary and the right to appoint a successor fiduciary, if the successor
fiduciary has been appointed by the exercise of both of those rights by the beneficiary
or beneficiaries.

Statute, section (B)(1) provides that if division (A)(1), (3), or (4) of this section prohibits
a fiduciary from exercising any power conferred by the governing instrument, the
fiduciary, notwithstanding division (A)(1), (3), or (4) of this section, may exercise the
power to the extent set forth in the governing instrument, provided that the exercise of
that power, in all events, shall be limited to an ascertainable standard.

Statute, section (E) provides that Statute does not apply to any of the following: (1) any
purely discretionary power to distribute either principal or income to or for the benefit of
a beneficiary, other than a beneficiary who is also a fiduciary, that is exercisable in a
fiduciary capacity in the sole and absolute discretion of the fiduciary and without any
other direction or limitation as to its exercise or use set forth in the governing
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instrument; (2) any power of appointment or withdrawal that specifically is granted in the
governing instrument to a beneficiary and that is exercisable in an individual capacity
but not in a fiduciary capacity.

In this case, the proposed modification will not cause the Internal Revenue Service to
alter the ruling issued on Date 1 that Spouse, in her capacity as a co-trustee of the
Trusts, does not hold a general power of appointment under section 2041 or 2514 over
the income or accumulated income of the Trusts.

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in
this letter. Specifically, we are not ruling on the gift tax and income tax consequences
of the proposed modification. This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting
it. Section 6110(k)(3) provides that it may not be used or cited as precedent.

The rulings contained in this letter are based upon information and representations
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed
by an appropriate party. While this office has not verified any of the material submitted
in support of the request for rulings, it is subject to verification on examination.

In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is
being sent to your authorized representative.

Sincerely,

James F. Hogan

Senior Technician Reviewer, Branch 9
(Passthroughs and Special Industries)

Enclosure
Copy for section 6110 purposes



