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SUBJECT: Credit for Increasing Research Activities under Section 41 of
the Internal Revenue Code

This Chief Counsel Advice responds to your memorandum dated January 30, 2002.
In accordance with I.R.C. 8 6110(k)(3), this Chief Counsel Advice should not be
cited as precedent.

LEGEND

Taxpayer:
TIN:
Date 1:
Date 2:
Date 3:

ISSUES

(1) Whether Taxpayer, a domestic corporation, and its majority-owned foreign
subsidiaries should be treated as a single taxpayer under |I.R.C. 88 41(f)(1)(A)(),
41(f)(5), and 1563(a) as members of the same controlled group of corporations if
the foreign subsidiaries were excluded members of that controlled group of
corporations under section 1563(b)(2)(C).

(2) Whether Taxpayer should exclude the sales to its foreign subsidiaries when
computing gross receipts for purposes of determining its base amount under
section 41(c).

CONCLUSIONS

(1) Taxpayer, a domestic corporation, and its majority-owned foreign subsidiaries
should be treated as a single taxpayer under sections 41(f)(1)(A)(i), 41(f)(5), and
1563(a) because they were members of the same controlled group of corporations
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even if the foreign subsidiaries were excluded members of that controlled group of
corporations.

(2) Given the particular facts and circumstances of this case, Taxpayer should
exclude the sales to its majority-owned foreign subsidiaries when computing gross
receipts for purposes of determining its base amount under section 41(c). For the
years at issue, Taxpayer should consistently exclude such sales from gross receipts
for purposes of both the fixed-base percentage and the average annual gross
receipts for the four taxable years preceding the credit year.

FACTS

Taxpayer is a domestic corporation. Taxpayer owned more than fifty percent of
certain foreign subsidiaries for purposes of section 1563(a)(1). Taxpayer
performed research. Taxpayer, however, did not perform research for or on behalf
of the foreign subsidiaries, nor did the foreign subsidiaries perform research for or
on behalf of Taxpayer. In addition to research, Taxpayer manufactured product
and sold some of that product to the foreign subsidiaries. The foreign subsidiaries
did not have gross receipts that were effectively connected with the conduct of a
trade or business within the United States.

In its income tax returns for Date 1, Date 2, and Date 3, Taxpayer included all sales
to the foreign subsidiaries in its gross receipts for purposes of determining the
average annual gross receipts and the aggregate gross receipts under section
41(c). Taxpayer later increased the amount of its credit and filed an informal claim
for refund. In computing the base amount and determining the increased amount of
its credit for the three years, Taxpayer excluded all sales to its foreign subsidiaries
in its gross receipts and all of the foreign subsidiaries’ gross receipts.*

LAW AND ANALYSIS

l. Foreign Members of a Controlled Group of Corporations and Single Taxpayer
Treatment

Section 41 provides a non-refundable income tax credit for qualified research
expenses paid or incurred by a taxpayer during the taxable year. Under the general
rule, the research credit is equal to the sum of (1) twenty percent of the excess (if
any) of the taxpayer’s qualified research expenses for the taxable year over its
base amount and (2) twenty percent of the taxpayer’s basic research expenses.
I.R.C. 8 41(a). The base amount is computed by multiplying the taxpayer’s fixed-
base percentage by its average annual gross receipts for the four taxable years

! This Chief Counsel Advice addresses issues related only to the computation of
the research credit under section 41(c). We express or imply no opinion as to whether
Taxpayer has satisfied the requirements for qualified research under section 41(b) and

(d).
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preceding the taxable year for which the credit is being determined. I.R.C. 8
41(c)(1). A taxpayer's fixed-base percentage is the percentage that the aggregate
gualified research expenses of the taxpayer for taxable years beginning after
December 31, 1983, and before January 1, 1989, is of the aggregate gross receipts
of the taxpayer for such taxable years. I.R.C. § 41(c)(3)(A). Treas. Reg. § 1.41-
3(c)(1) defines gross receipts as the total amount, as determined under the
taxpayer’'s method of accounting, derived by the taxpayer from all its activities and
from all sources (e.g., revenues derived from the sale of inventory before reduction
for cost of goods sold).?

Section 41(f) provides that:
(1) Aggregation of expenditures. —

(A) Controlled Group of Corporations. — In determining the amount of the
credit under this section —

(i) all members of the same controlled group of corporations shall be
treated as a single taxpayer, and

(i) the credit (if any) allowable by this section to each such member
shall be its proportionate shares of the qualified research expenses and
basic research payments giving rise to the credit.

Prop. Treas. Reg. § 1.41-8(a)(1)® provides that in determining the amount of
research credit allowed with respect to a trade or business that at the end of its
taxable year is a member of a controlled group of corporations, all members of the
group are treated as a single taxpayer.

Section 41(f)(5)(A) provides that the term “controlled group of corporations” has the
same meaning given to such term by section 1563(a), except that “more than 50
percent” shall be substituted for “at least 80 percent” each place it appears in
section 1563(a)(1). Section 1563(a)(1) provides that a controlled group of
corporations includes a parent-subsidiary controlled group. A parent-subsidiary
controlled group is:

> Treas. Reg. § 1.41-3(c) was amended by T.D. 8930 and is applicable for
taxable years beginning on or after January 3, 2001. The Service and Treasury have
reconsidered T.D. 8930 and on December 26, 2001, issued new proposed regulations
(66 F.R. 66,362, 2002-4 |.R.B. 404). See Notice 2001-19. The new proposed
regulations retain the definition of gross receipts contained in § 1.41-3(c)(1) of T.D.
8930.

* Prop. Treas. Reg. § 1.41-8 refers to the proposed amendments to the Income
Tax Regulations relating to the aggregation and allocation of the research credit
published in the Federal Register on January 4, 2000. See 65 F.R. 258.
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One or more chains of corporations connected through stock ownership with
a common parent corporation if — (A) stock possessing at least 80 percent of
the total combined voting power of all classes of stock entitled to vote or at
least 80 percent of the total value of shares of all classes of stock of each of
the corporations, except the common parent corporation, is owned ... by one
or more of the other corporations; and (B) the common parent corporation
owns ... stock possessing at least 80 percent of the total combined voting
power of all classes of stock entitled to vote or at least 80 percent of the total
value of shares of all classes of stock of at least one of the other
corporations, excluding, in computing such voting power or value, stock
owned directly by such other corporations.

Id.

Section 1561 imposes limitations on certain multiple tax benefits for component
members of a controlled group of corporations. Section 1563(a) defines a
controlled group and section 1563(b) defines a component member of that
controlled group. Under section 1563(b), a component member is a member that is
not treated as an excluded member under section 1563(b)(2). Section
1563(b)(2)(C) provides that a corporation which is a member of a controlled group
of corporations on December 31 of any taxable year shall be treated as an
excluded member of such group for the taxable year including such December 31 if
such corporation is a foreign corporation subject to tax under section 881 for such
taxable year. Section 881 imposes a tax on the income of foreign corporations to
the extent the amount received is not effectively connected with the conduct of a
trade or business in the United States.

In this case, Taxpayer and its foreign subsidiaries were members of the same
controlled group of corporations because Taxpayer owned more than fifty percent
of the foreign subsidiaries for purposes of section 1563(a)(1). Moreover, the
foreign subsidiaries were excluded members (and therefore not component
members) of the controlled group because they did not have income effectively
connected with the conduct of a trade or business within the United States under
section 1563(b)(2)(C).

The fact that the foreign subsidiaries were not “component” members of the
controlled group of corporations under section 1563(b)(2)(C) does not prevent the
foreign subsidiaries from being “members” of the controlled group under section
1563(a). The term “component” member for purposes of section 1563(b) merely
defines a particular type of member. A controlled group may include corporations
that are component members and corporations that are excluded members (and
therefore not component members). I.R.C. § 1563(a). A corporation may be a
member of a controlled group for purposes of section 1563(a), but may not be a
component member for purposes of section 1561.
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This conclusion is consistent with the language in section 41(f)(5). In defining
controlled group, section 41(f)(5) refers to the meaning of controlled group under
section 1563(a). Section 41(f)(5) does not refer to the component member
provisions under section 1563(b). Therefore, section 41(f)(1)(A) and (f)(5) should
be construed to apply to a controlled group that may include a foreign corporation,
even though the foreign corporation may not be a component member.

As so construed, we conclude that the majority-owned foreign subsidiaries in this
case should be viewed as members of the same controlled group of corporations
under sections 41(f)(1)(A) and 1563(a). As members of the same controlled group,
Taxpayer and its foreign subsidiaries should be treated as a single taxpayer for
purposes of determining the amount of the research credit. 1.R.C. 8§ 41(f)(1)(A).

. Gross Receipts and Intra-Group Transactions

The aggregation of expenditures provisions in section 41(f) were originally enacted
and designated I.R.C. § 44F(f) by the Economic Recovery Tax Act of 1981, Pub. L.
No. 98-34, § 221, 95 Stat. 172, 241-47 (1981). Section 44F was redesignated
I.R.C. 8§ 30 by the Deficit Reduction Act of 1984, Pub. L. No. 98-369, § 471(c), 98
Stat. 494, 826, 831-32 (1984). Section 30 was amended and redesignated section
41 by the Tax Reform Act of 1986, Pub. L. No. 99-514, § 231, 100 Stat. 2085,
2173-2180 (1986). Section 44F(f) provided as follows:

(1) Aggregation of expenditures. —

(A) Controlled group of corporations. — In determining the amount of the
credit under this section —

(i) all members of the same controlled group of corporations shall be
treated as a single taxpayer, and

(i) the credit (if any) allowable by this section to each such member
shall be its proportionate share of the increase in qualified research
expenses giving rise to the credit.

When Congress enacted section 44F(f), the calculation of the research credit did
not involve gross receipts. Instead, the focus was on expenditures. Section 44F(a)
allowed a credit against the tax imposed for the taxable year in an amount equal to
25 percent of the excess (if any) of (1) the qualified research expenses for the
taxable year, over (2) the base period research expenses. Section 44F(c)(1)
defined base period research expenses as the average of the qualified research
expenses for each year in the base period. Section 44F(c)(2) defined base period
as the 3 taxable years immediately preceding the taxable year for which the
determination is being made.
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Accordingly, in enacting section 44F(f), Congress sought to prevent the
manipulation of only expenditures within a controlled group. H.R. Rep. No. 97-201
at 109 (1981). Congress provided that:

To ensure that the new credit will be allowed only for actual increases in
research expenditures, the provision includes rules under which research
expenditures of the taxpayer are aggregated with research expenditures of
other persons for purposes of computing any allowable credit. These rules
are intended to prevent artificial increases in research expenditures by
shifting expenditures among commonly controlled or otherwise related
persons.

Under the provision, all qualified research expenditures of all corporations
that are members of a “controlled group of corporations” are treated as if
made by one taxpayer... Any research credit earned by a controlled group,
computed pursuant to this aggregation rule, is to be apportioned among
members of the group on the basis of their proportionate share of the
increase in aggregate qualified research expenditures giving rise to the
credit.

Id. at 123.

In 1989, the Service and Treasury issued regulations for determining the amount of
the research credit for a controlled group of corporations. See Treas. Reg. § 1.41-8
(T.D. 8251 (1989)). Consistent with Congressional purpose, Treas. Reg. § 1.41-
8(e) provided rules intended to prevent the shifting of expenditures between
members of a controlled group. Treas. Reg. 8§ 1.41-8(e)(1) provided the general
rule that “[b]ecause all members of a group under common control are treated as a
single taxpayer for purposes of determining the research credit, transfers between
members of the group are generally disregarded.” Treas. Reg. 8§ 1.41-8(e)(2)-(5)
provided clarifying rules on how controlled groups should treat specific types of
intra-group transfers which generate expenditures such as in-house research
expenses and contract research expenses. Treas. Reg. § 1.41-8 applied only to
expenditures because at the time the regulations were issued the calculation of the
research credit did not involve gross receipts.

In the Omnibus Budget Reconciliation Act of 1989, Pub. L. No. 101-239, § 7110,
103 Stat. 2106, 2323-26 (1989), Congress changed the calculation of the research
credit making gross receipts an integral factor in determining the amount of the
credit for taxable years beginning after December 31, 1989. See I.R.C. § 41(a),
(c)(1), and (c)(3)(A). There is no indication in the legislative history that Congress
intended for a controlled group of corporations to disregard automatically all
intra-group sales when computing gross receipts. H.R. Rep. No. 101-247, 101*
Cong., 1% Sess. 1198 (1989). To the contrary, Congress specifically indicated what
gross receipts should be disregarded for purposes of determining the base amount
under section 41(c) when it enacted section 41(c)(6). Section 41(c)(6) provides that
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in the case of a foreign corporation, there shall be taken into account only gross
receipts which are effectively connected with the conduct of a trade or business
within the United States.

In 2000, Treas. Reg. 8§ 1.41-8 was amended and renumbered by T.D. 8930 as
Treas. Reg. § 1.41-6. Unlike other provisions of Treas. Reg. § 1.41-6, however,
Treas. Reg. 8§ 1.41-6(e) was not amended to reflect the effect of gross receipts on
the research credit. The language in Treas. Reg. 8§ 1.41-6(e) remains unchanged
from that of former Treas. Reg. § 1.41-8(e). Accordingly, Treas. Reg. § 1.41-6(e)
should continue to be interpreted as it was interpreted prior to the insertion of gross
receipts into the calculation of the research credit. Section 41-6(e) requires a
controlled group of corporations to disregard generally intra-group transfers with
respect to research expenditures. Section 1.41-6(e)(1) does not allow a controlled
group of corporations to disregard automatically all intra-group sales when
computing gross receipts for purposes of determining the base amount under
section 41(c).

Prop. Treas. Reg. 8 1.41-8 (relating to the aggregation and allocation of the
research credit) provides guidance on how a controlled group of corporations
should compute its research credit. Of relevance, when a controlled group
computes its base amount, the controlled group must aggregate each member’s
base year qualified research expenses, base year gross receipts, and average
annual gross receipts for the four years preceding the credit year. 1d. Whether a
controlled group of corporations may disregard intra-group sales when computing
aggregate gross receipts for purposes of determining the base amount under
section 41(c) will depend on the particular facts and circumstances of the controlled
group. We have determined that given the particular facts and circumstances of
this case that Taxpayer may exclude the sales to its foreign subsidiaries for
purposes of determining its base amount under section 41(c). For the years at
issue, Taxpayer should consistently exclude such sales from gross receipts for
purposes of both the fixed-base percentage and the average annual gross receipts
for the four taxable years preceding the credit year.

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS
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—

This writing may contain privileged information. Any unauthorized disclosure of this
writing may have an adverse effect on privileges, such as the attorney client
privilege. If disclosure becomes necessary, please contact this office for our views.

Please call if you have any further questions.

Associate Chief Counsel

(Passthroughs and Special Industries)
By: LESLIE H. FINLOW

Chief, Branch 7

Associate Chief Counsel

(Passthroughs and Special Industries)



