DEPARTMENT OF THE TREASURY
INTERNAL REVENUE SERVICE
WASHINGTON, D.C. 20224

CHIOEFFF(li%EUﬁ';EL June 25' 2002
Number: 200233001 GL-109620-02

Release Date: 8/16/2002
UILC: 6331.00-00
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SUBJECT: Significant Service Center Advice: Frivolous Collection Due
Process Hearing Requests

This responds to your request for significant advice dated March 26, 2002, in
connection with a question posed by the Ogden Service Center.

ISSUES

1. Should taxpayer correspondence that contains a vague request for a hearing
embedded in a lengthy document comprised of frivolous arguments be
considered a request for a CDP hearing if such correspondence is submitted
within the time periods prescribed in I.R.C. 88 6320(a)(3)(B) and/or
6330(a)(3)(B)?

2. Should such taxpayer correspondence be treated as a request for an
equivalent hearing if such correspondence is submitted outside of the time
period prescribed by sections 6320 and/or 63307

CONCLUSIONS

1. Frivolous correspondence submitted by the taxpayer within the thirty-day
period after the issuance of a CDP notice, with language that can be reasonably
construed as a request for a hearing, should be treated as a request for a CDP
hearing.

2. Frivolous correspondence submitted by the taxpayer outside of the time period,
with language that can be reasonably construed as a request for a hearing, should
similarly be treated as a request for an equivalent hearing. However, if a document
contains vague language that does not specifically request an equivalent hearing,
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the Service has the discretion to require the taxpayer to verify that an equivalent
hearing is being requested.

FACTS

The following fact pattern is common in cases handled by the Ogden Frivolous
Return Program (FRP). A taxpayer files a frivolous income tax return with the
Service. After a notice of deficiency is issued, and either defaulted or litigated in
Tax Court, the tax is assessed against the taxpayer, and a notice and demand is
sent to the taxpayer. The taxpayer fails to pay the assessed deficiency and the
Service issues a CDP notice as required by sections 6320 and/or 6330.

At some point before or after the expiration of the time period provided for making a
timely CDP request, the taxpayer sends the Service a document, usually consisting
of several pages of text, containing various types of frivolous arguments. The CDP
notice itself may or may not be attached. In addition, this document contains
language that may be construed as a request for a CDP hearing.

You conclude that if the Service can establish a nexus between the incoming
document and the CDP notice and the incoming document is timely, the Service
should treat the document as a proper request for a CDP hearing. This request
should then be forwarded to Appeals, even if it only contains frivolous arguments
and does not clearly state that a CDP hearing has been requested. You also
conclude, however, that similar documents which are untimely should not be
forwarded to Appeals unless they specifically request a hearing.

Your memorandum requests our views on the procedures that the Service Centers
should use in handling such documents.

LAW AND ANALYSIS

Section 6320 Notice of Federal Tax Lien

For a Notice of Federal Tax Lien (NFTL) filed after January 18, 1999, the Service
must notify the taxpayer of the filing and provide the taxpayer with an opportunity
for a CDP hearing before an impartial appeals officer. Section 6320; Treas. Reg.
§ 301.6320-1(a). The notice must be in writing and must be given in person, left at
the dwelling or usual place of business of the taxpayer, or sent by certified or
registered mail to the taxpayer’s last known address no more than five business
days after the NFTL was filed. Section 6320(a)(2).

Section 6330 Notice Prior to Levy
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Section 6330 provides that (except in cases of jeopardy levies or levies on state tax
refunds) no levy may be made on any property or right to property of any taxpayer
unless the Service notifies the taxpayer of its intent to levy and the taxpayer’s right
to request a CDP hearing. Section 6330(a)(3). The notice must be in writing and
must be issued to the taxpayer at least thirty days before the levy is made. Section
6330(a)(2). The CDP notice under section 6330 may be given in person, left at the
taxpayer’s dwelling or usual place of business, or sent by certified or registered mail
to the taxpayer’s last known address. Section 6330(a)(2).

CDP Hearing

The taxpayer is entitled to one CDP hearing per tax period covered by a lien notice
under section 6320 or levy notice covered by section 6330. The taxpayer must
request a CDP hearing within the thirty day time period that commences the day
after the end of the five business day period following the filing of the NFTL. Treas.
Reg. 8 301.6320-1(c)(2)Q&A-C3. Additionally, a taxpayer has thirty days from the
date the pre-levy CDP notice is issued in which to request a CDP hearing. The
Service may not levy while the CDP hearing and any appeals therefrom are
pending. I.R.C. § 6330(e)(1).

A CDP request must be in writing. Treas. Reg. 88 301.6320-1(c)(2)Q&A-C1,;
301.6330-1(c)(2)Q&A-C1. Taxpayers are encouraged to use a Form 12153,
Request for a Collection Due Process Hearing, to request a CDP hearing. Treas.
Reg. 88 301.6320-1(c)(2)Q&A-C1(iii); 301.6330-1(c)(2)Q&A-C1(iii). A Form 12153
requests the following information: the taxpayer’'s name, address, daytime phone
number, taxpayer identification number, type of tax involved, tax period(s) at issue,
a statement that the taxpayer requests a hearing with Appeals concerning the
proposed collection action, and the reasons why the taxpayer disagrees with the
proposed collection action. Treas. Reg. 88 301.6320-1(c)(2)Q&A-C1(ii); 301.6330-
1(c)(2)Q&A-C1(ii). However, the failure to use such a form does not invalidate the
taxpayer's CDP request. Treas. Reg. 88 301.6320-1(c)(2)Q&A-C1; 301.6330-
1(c)(2)Q&A-C1. Although a taxpayer is not required to use a specific form in
requesting a CDP hearing, the request must substantially comply with the
regulatory requirements so that the Service can identify the writing as a request for
a CDP hearing. A writing which requests a CDP hearing, other than a Form 12153,
must include the taxpayer’'s name, address, daytime telephone number, and must
be signed by the taxpayer or taxpayer’s representative and dated. Treas. Reg.

88 301.6320-1(c)(2)Q&A-C1(i); 301.6330-1(c)(2)Q&A-CA1(i).

Equivalent Hearing

A taxpayer who fails to make a timely request for a CDP hearing is not entitled to a
CDP hearing. Treas. Reg. 88 301.6320-1(i); 301.6330-1(i). However, a taxpayer
may request an equivalent hearing. Id. An equivalent hearing is similar to a CDP
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hearing in that it generally follows the same procedures. Treas. Reg. 88 301.6320-
1(i)(2)Q&A-11; 301.6330-1(i)(2)Q&A-I11. The chief distinction is that an Appeals’
determination made as a result of an equivalent hearing is not subject to judicial
review. Kennedy v. Commissioner, 116 T.C. 255 (2001); see also Treas. Reg.

88 301.6320-1(i)(2)Q&A-15; 301.6330-1(i)(2)Q&A-I5.

Service Center Procedures and CDP Requests

We now turn to the specific questions your memorandum presented with respect to
the manner in which Service Centers should respond to certain taxpayer
correspondence.

1. In a situation when a taxpayer timely responds to the Service Center within the

thirty-day time period from the issuance of a CDP notice through correspondence,

other than a Form 12153, which contains frivolous arguments, and language in the
correspondence can reasonably be construed as a request for a hearing, we agree
that the document should be treated as a proper CDP hearing request.

Every taxpayer who makes a timely CDP request is entitled to an opportunity for a
hearing. All taxpayers have a statutory right to a hearing regardless of the issues
raised. See sections 6320(b) and 6330(b). At the appeals hearing, the appeals
officer does not need to entertain frivolous arguments raised by the taxpayer and
may conclude the hearing once it is determined that the taxpayer has no relevant
iIssues to raise. See |.R.M. 8.7.2.3.7 (2). See Generally, Tipp v. Commissioner,
T.C. Memo 2001-272 (2001); Goza v. Commissioner, 114 T.C. 176 (2000).
However, even if the taxpayer raises only frivolous issues at a hearing, the appeals
officer must verify that the requirements of any applicable law or administrative
procedure have been met, and consider whether the proposed collection action
balances the need for the efficient collection of taxes with the concern that no
collection action be more intrusive than necessary. Section 6330(c)(3). Thus, the
fact that a taxpayer raises no significant issues has no bearing on whether he has a
right to a hearing. Further, so long as the incoming document can be construed as
a request for a CDP hearing, even though only vague language such as a request
for an “administrative process” or an “adjudication” is used, a timely filed document
should be treated as a valid request for a hearing. We do not believe it is
necessary for the timely filed document to expressly request a CDP hearing.

As previously discussed, a written request for a CDP hearing in any form other than
through the use of a Form 12153 must include the taxpayer’s name, address,
daytime telephone number, and be signed and dated by the taxpayer or the
taxpayer’s representative. Treas. Reg. 88 301.6320-1(c)(2)Q&A-C1(i); 301.6330-
1(c)(2)Q&A-C1(i). Thus, in situations where the Service receives correspondence
from a taxpayer within the thirty day time period after the issuance of a CDP notice
and the correspondence lacks one or more of the above requirements, the Service



GL-109620-02

can request that the taxpayer provide the the missing information. If the taxpayer
does not perfect the CDP request by providing the required information within the
reasonable time period provided, then no valid CDP request has been made.

2. In the situation where a taxpayer responds to a CDP notice more than thirty
days after it is issued through correspondence which contains only frivolous
arguments, we believe such requests should be treated as described below.

The legislative history that accompanied the Internal Revenue Service
Restructuring Act of 1998 provided that the Service “must provide a hearing
equivalent to the pre-levy hearing if later requested by the taxpayer.” H.R. Rep. No.
105-599, 105 Cong., 2d Sess. 266 (1998). The regulations, at Treas. Reg.

88 301.6320-1(i)(1) and 301.6330-1(i)(1), reflect Congressional intent that
taxpayers who file untimely requests be treated administratively the same as
taxpayers who file timely requests, i.e., they be given the same rights to a hearing
before Appeals. We conclude that if a taxpayer submits an untimely document
containing only frivolous arguments but with language that can be construed as a
request for a hearing, and the Service Center can reasonably link that document to
a CDP notice sent to the taxpayer, such document should, as a general matter, be
treated as a valid request for an equivalent hearing.

However, in light of the fact that equivalent hearings are not required by statute, the
Service has some discretion to develop reasonable procedures in responding to
frivolous documents. Where the untimely document contains frivolous and vague
language and does not specifically request an equivalent hearing in response to a
CDP notice, the Service has the discretion to require the taxpayer to verify by a
specified deadline that an equivalent hearing is being requested. If the taxpayer
declines to verify that he is requesting an equivalent hearing, then the Service has
the discretion not to grant a hearing.

Please call the attorney assigned this case at 202-622-3610 if you have any further
guestions.



