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This Field Service Advice responds to your memorandum dated November 13,
2001. Field Service Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a final
case determination. This document is not to be used or cited as precedent.

DISCLOSURE STATEMENT

Field Service Advice is Chief Counsel Advice and is open to public inspection
pursuant to the provisions of § 6110(i). The provisions of § 6110 require the Service to
remove taxpayer identifying information and provide the taxpayer with notice of
intention to disclose before it is made available for public inspection. Section 6110(c)
and (i). Section 6110(i)(3)(B) also authorizes the Service to delete information from
Field Service Advice that is protected from disclosure under 5 U.S.C. 8 552 (b) and (c)
before the document is provided to the taxpayer with notice of intention to disclose.
Only the National Office function issuing the Field Service Advice is authorized to make
such deletions and to make the redacted document available for public inspection.
Accordingly, the Examination, Appeals, or Counsel recipient of this document may not
provide a copy of this unredacted document to the taxpayer or their representative. The
recipient of this document may share this unredacted document only with those
persons whose official tax administration duties with respect to the case and the issues
discussed in the document require inspection or disclosure of the Field Service Advice.

ISSUE
Must the basis of the stock of an S corporation in an open year be computed
using previously deducted losses in excess of the basis in the stock in a year that is

now closed?

CONCLUSIONS
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We conclude that the basis of the stock of an S corporation in an open year must
be computed using previously deducted losses in excess of the basis in the stock in a
year that is now closed.

FACTS

A is the 100% shareholder of Corp, which is an S corporation. In Year 1 Corp
had $50,000 in capital losses and A had an adjusted basis of $20,000 in his Corp stock.
On his individual income tax return for Year 1, A deducted the entire $50,000 capital
loss and reduced his basis in his Corp stock to zero. In Year 2, Corp had an ordinary
loss of $30,000. On his tax return for Year 2, A deducted the $30,000 ordinary loss and
A claimed that his adjusted basis remained at zero. In Year 3 Corp had $90,000 of
ordinary income. A claims that his basis in his S corporation stock at the end of Year 3
was $90,000. Corp’s Year 1, Year 2, and Year 3 tax years are now closed under the
statute of limitations for assessment. Year 4 is open under the statute of limitation and
is currently under examination.

LAW AND ANALYSIS

Section 1366(a) of the Internal Revenue Code provides that in determining a
shareholder's tax liability for the shareholder's taxable year in which the taxable year of
the S corporation ends, there is taken into account the shareholder's pro rata share of
the corporation’s: (1) items of income (including tax-exempt income), loss, deduction, or
credit the separate treatment of which could affect the liability for tax of any
shareholder, and (2) nonseparately computed income or loss.

Section 1366(d)(1) provides that the aggregate amount of losses and deductions
taken into account by a shareholder under section 1366(a) for any taxable year may not
exceed the total of the shareholder's adjusted basis in stock of the S corporation and
the shareholder's adjusted basis of any indebtedness of the S corporation to the
shareholder.

Section 1366(d)(2) provides an indefinite carryover of losses and deductions that
are disallowed because of insufficient basis. Such disallowed losses and deductions
are to be treated as incurred by the S corporation in the succeeding taxable year with
respect to the shareholder.

Section 1367(a) provides that the basis of a shareholder's S corporation stock is
increased by its share of the S corporation’s income and decreased (but not below
zero) by its share of the S corporation’s losses and deductions.

Section 6214(b) provides that facts from closed years may be considered to
correctly redetermine the amount of the deficiency for the year before the Tax Court,
but in so doing the court shall have no jurisdiction to determine whether or not the tax
for any other year has been overpaid or underpaid.
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Section 1.1016-6(a) of the Income Tax Regulations provides that adjustments to
basis must always be made to eliminate double deductions or their equivalent. Section
1.1016-6(b) provides that in determining basis, and adjustments to basis, the principles
of estoppel apply, as elsewhere under the Code, and prior internal revenue laws.

Generally, the basis of S corporation stock is adjusted by its share of the S
corporation’s tax items. This adjustment is made each year and the basis of S
corporation stock cannot be reduced below zero. If the shareholder’s share of losses is
in excess of his basis in the stock, then the shareholder must create a suspense
account, pursuant to 8 1366(d)(2), consisting of these excess losses.

In the instant case, for the Year 1 and Year 2 tax years A’s share of Corp’s
losses were in excess of A’s basis in the stock of Corp and A incorrectly deducted the
losses in excess of basis on his individual tax returns. A’s basis cannot be reduced
below zero and the Service is barred by the statute of limitations from disallowing these
losses. If A had correctly reported his share of tax items of Corp, A would have
deducted only $20,000 for Year 1 and Year 2, and the $60,000 of excess losses would
be held in a suspense account to be used in future years. In Year 3, A reported his
share of Corp’s income and increased the basis in his Corp stock by this income. For
Year 3, A’'s income and basis in his stock should have been reduced by the amount in
his suspense account.

Section 6214(b) allows for a computation of tax items of an open year using
facts from closed years. The Tax Court has held that for purposes of determining a
taxpayer's deficiency for an open year using income averaging, the Service may
increase the taxpayer's taxable income for the base period years even though the base
period years were closed. Nona Lou Greene, Conservatee v. Commissioner, T.C.
Memo. 1992-202. Courts have also used facts from closed years to compute the
amount of net operating losses for an open year. _Leitgen v. Commissioner, 82-2
U.S.T.C. 1 9553 (8th Cir. 1982), aff'g T.C. Memo. 1981-525 (1981) (Substantiation of
claimed 1972 NOL was considered in determining whether loss was available to be
carried forward to 1973, 1974 and 1975); Lone Manor Farms, Inc. v. Commissioner, 61
T.C. 436, 440 (1974), aff'd without published op., 510 F.2d 970 (3d Cir. 1975) (NOLs
available for use in 1967 could not be used in 1969).

In the present case, although Year 1 and Year 2 are closed for determining a tax
deficiency based on the excess losses, the correct determination of gains and losses
from the closed years must be used for the purpose of determining the correct basis in
the first open year. A’s basis in his Corp stock must be computed taking into account
the excess losses from Year 1 and Year 2. Therefore A’s basis in his Corp stock is
$30,000 at the beginning of Year 4, which takes into account the amount of income
from Year 3 reduced by the amount of excess losses from Year 1 and Year 2.

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS
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This writing may contain privileged information. Any unauthorized disclosure of
this writing may have an adverse effect on privileges, such as the attorney client
privilege. If disclosure becomes necessary, please contact this office for our views.

If you have any further questions please call



