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Dearififp

Thisisin response to the , request for letter ruling submitted on

your behalf by your authorized representative, as supplemented by correspondence dated
, iIn which you, through your authorized representative request a series of letter

rulings relating to the transaction described below. This letter revokes Private Letter
Ruling (PLR) 200204048 dated October 3 1, 2001, and substitutes the following letter
ruling. This letter also considers the correspondence submitted on your
behalf by your authorized representative which clarified several facts relating to the PLR.
The following facts and representations support your ruling request.

Taxpayer A, whose date of birth was Date 1, 1936, died on Date 2, 2000. As of
the date of her death, Taxpayer A maintained IRA X with Company M. Taxpayer B,
Taxpayer A’s son, was the named beneficiary of IRA X. The date of death value of IRA
X was Sum 1.

On or about Date 3, 2000, Taxpayer B received a distribution of the Sum 1 value
inIRA X. Company M issued a calendar year 2000 Form 1099-R to Taxpayer B
indicating that he had received a distribution in the amount of Sum 1 as the beneficiary of
Taxpayer A’s IRA X.

On or about Date 4, 2000, Taxpayer B rolled over a portion of said distribution
into IRA Y, an individual retirement arrangement maintained with Company N.
Documentation submitted with your ruling request indicates that IRA Y was designated a
“Beneficiary IRA Rollover to be maintained for the benefit of Taxpayer B”.

On or about Date 5, 2001, Taxpayer B rolled over the remaining portion of the
Date 3, 2000 distribution from IRA X into IRA Z, an individual retirement arrangement
maintained with Company M. Documentation which accompanied this ruling request
indicated that IRA Z was created by means of a “Rollover Contribution”.

IRAs Y and Z were set up using Taxpayer B's social security number.

Company M and Company N have assured Taxpayer B that they either have
taken, or will take, all necessary steps to insure that the transactions described above do
not result in their being treated as taxable distributions to Taxpayer B. With that regard,
Companies M and N will, upon Taxpayer B’s receipt of a favorable letter ruling,
prospectively retitle IRAs Z and Y as IRAs maintained in the name of Taxpayer A.
Companies M and N will also correct their bookkeeping entries, issue new Forms 1099 to
Taxpayer B indicating that Taxpayer B did not realize income when he rolled over
amountsinto IRAs Z and Y, and will treat the transactions, described above, as trustee to
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b . . . . .
truste‘e transfers into IRAs maintained in the name of Taxpayer A for the benefit of
Taxpayer B.

The actions referenced in the paragraph, immediately above, have not been taken
even after the Service's issuance of PLR 200204048.

Based on the above facts and representations, you, through your authorized
representative, request the following letter rulings:

1. That the transactions described above, through which Sum 1 was distributed
from IRA X and subsequently rolled over into IRAs Y and Z constitute
transfers, as that term is used in Revenue Ruling 78-406;

2. that the transactions, described above, did not constitute taxable distributions
when they occurred;

3. that the first transaction, described above, resulted in IRA Y retaining its
status as an IRA maintained in the name of Taxpayer A for the benefit of
Taxpayer B; and

4. that the second transaction, described above, resulted in IRA Z retaining its
status as an IRA maintained in the name of Taxpayer A for the benefit of
Taxpayer B;

5. assuming unfavorable responses to ruling requests I-4 (above), pursuant to
Code section 408(d)(4), excess amounts contributed to IRA Y may have been
returned to Taxpayer B without Taxpayer B’s having to take said amounts into
income as long as any excess contribution was returned to Taxpayer B no later
than the due date of Taxpayer B’s calendar year 2000 Federal Income Tax
Return (including extensions); and

6. assuming unfavorable responses to ruling requests |-4 (above), pursuant to
Code section 408(d)(4), excess amounts contributed to IRA Z may be returned
to Taxpayer B without Taxpayer B’s having to take said amounts into income
as long as any excess contribution is returned to Taxpayer B no later than the
due date of Taxpayer B’s caendar year 2001 Federal Income Tax Return
(including extensions).

With respect to your ruling requests, Code section 408(d)(l) provides, in general,
that, except as otherwise provided in Code section 408(d), amounts distributed from an
IRA are taxed to the distributee in accordance with the rules provided under section 72.
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Code section 408(d)(3)(B) provides, in general, that paragraph 408(d)(3), which
governs rollover contributions of distributions made from IR As, does not apply to any
amount described in subparagraph (A) (IRA distributions) received by an individual from
an IRA if at any time during the |-year period ending on the day of such receipt such
individual received any other amount described in that subparagraph from an IRA that
was not includible in his gross income because of the application of paragraph 408(d)(3).

Code section 408(d)(3)(C) provides, in general, that the rollover rules of Code
section 408(d)(3) shall not apply to inherited IR As. Code section 408(d)(3)(C)(ii}
provides that an inherited IRA is an IRA acquired by an individual other than a surviving
spouse by reason of the death of another individual (IRA owner).

Code section 219(b) sets down limitations applicable to yearly contributions by a
taxpayer to an IRA (or IRAs}).

Code section 4973(a) imposes a 6% excise tax on excess contributions to an IRA
Code section 4973(b) provides, in relevant part, that any contribution which is distributed
from an individual retirement account or individual retirement annuity in a distribution
described in Code section 408(d)(4) shall be treated as an amount not contributed.

Code section 408(d)(4) provides that paragraph (1) does not apply to the
distribution of any contribution paid during a taxable year to an individual retirement
account or for an individual retirement annuity if-

(A) such distribution is received on or before the day prescribed by law
(including extensions of time) for filing such individua’s return for
such taxable year,

(B) no deduction is allowed under section 219 with respect to such
contribution, and
(&) such distribution is accompanied by the amount of net income

attributabl e to such contribution.

In the case of such a distribution, for purposes of section 61, any net income
described in paragraph (C) shall be deemed to have been earned and receivable in the
taxable year in which such contribution is made

Revenue Ruling 78-406, 1978-2 C.B. 157, provides, in general, that the direct
transfer of funds from one IRA trustee to another IRA trustee does not result in such
funds being treated as paid or distributed to the participant and such transfer is not a
rollover contribution. The revenue ruling states that this conclusion would apply
whether the bank trustee initiates or the IRA participant directs the transfer of funds.




Page 5

200228023

Rev. Rul. 78-406 is applicable if the trustee to trustee transfer is directed by the
beneficiary of an IRA after the death of the IRA owner as long as the transferee IRA is
set up and maintained in the name of the deceased IRA owner for the benefit of the
beneficiary.

Revenue Procedure 89-52, 1989-2 C.B. 632, provides guidance with respect to
IRAs maintained for the benefit of non-spouse beneficiaries of deceased IRA holders.

As noted above, Taxpayer B, the named beneficiary of Taxpayer A’s IRA X,
received distributions of hisinterest in Taxpayer A’s IRA X and subsequently rolled over
said distributions into other IRAs set up and maintained for the benefit of Taxpayer B.
The Service believes that said transactions were not in accordance with the guidelines
found in Rev. Rul. 78-406, and did not comply with the requirements of Rev. Proc. 89-
52. This conclusion recognizes the representations made that Companies M and N will
take all necessary steps to characterize Taxpayer B’s actions as trustee-to-trustee
transfers. However, the transactions described herein constituted distributions and
rollovers when made and cannot be recharacterized as trustee to trustee transfers as that
term is used in Rev. Rul. 78-406. Thus, since Taxpayer B’s actions were not in
compliance with the requirements of Rev. Rul. 78-406, he did receive distributions, as
that term is defined in Code section 408(d)(1), from IRA X. Thus, the restriction
described in Code sections 408(d)(3){C) does apply to Taxpayer B’s actions.

Thus, with respect to your first four ruling requests, the Service concludes as
follows:

1. That the transactions described above, through which Sum 1 was distributed
from IRA X and subsequently rolled over into IRAs Y and Z did not
constitute transfers, as that term is used in Revenue Ruling 7X-406;

2. that the transactions, described above, did constitute taxable distributions
when they occurred;

3. that the first transaction, described above, did not result in IRA Y retaining its
status as an IRA maintained in the name of Taxpayer A for the benefit of
Taxpayer B; and

4. that the second transaction, described above, did not result in IRA Z retaining
its status as an IRA maintained in the name of Taxpayer A for the benefit of
Taxpayer B.

With respect to your fifth and sixth ruling requests, as noted above, Taxpayer B
contributed a portion of Sum 1 standing to his benefit in IRA X to IRA Y during calendar
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year 2000, and contributed the remaining portion of Sum 1 to IRA Z during calendar year
2001. Each contribution exceeded the limitation found in Code section 219(b) and, thus,
constituted an excess contribution to an IRA as that term is used in Code section 4973.

Code section 408(d)(4) permits a taxpayer to withdraw an excess contribution to
an IRA by the due date of his return (including extensions) for the taxable year of
contribution. Pursuant to Code section 408(d)(4), such withdrawal does not constitute a
taxable distribution under Code section 408(d)(1). Such withdrawal must be
accompanied by the income attributable to the excess contribution.

Thus, with respect to your fifth and sixth ruling requests, the Service concludes as
follows:

5. assuming unfavorable responses to ruling requests I-4 (above), pursuant to
Code section 408(d)(4), excess amounts contributed to IRA Y may have been
returned to Taxpayer B without Taxpayer B’s having to take said distribution
from IRA Y into income as long as any excess contribution was to IRA Y
returned to Taxpayer B no later than the due date of Taxpayer B’s calendar
year 2000 Federal Income Tax Return (including extensions); and

6. assuming unfavorable responses to ruling requests I-4 (above), pursuant to
Code section 408(d)(4), excess amounts contributed to IRA Z may be returned
to Taxpayer B without Taxpayer B’s having to take said distribution from IRA
Z into income as long as any excess contribution to IRA Z is returned to
Taxpayer B no later than the due date of Taxpayer B’s calendar year 2001
Federal Income Tax Return (including extensions).

The Service' s responses to the fifth and sixth ruling requests indicate that as long
as there is compliance with Code section 408(d)(4), amounts distributed to Taxpayer B
from either IRA Y or IRA Z (or both IRAs) will not constitute taxable distributions as
that term is used in Code section 408(d)(l). The responses do not conclude that Taxpayer
B did not receive ataxable distribution from IRA X during calendar year 2000.

This ruling letter assumes that IRA X met the requirements of Code section 408 at
all times relevant thereto.

This ruling is directed solely to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3)
of the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

This letter ruling is authorized by Larry Heben of this Group who
can be reached at (202) 283-9618.
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Pursuant to a power of attorney on tile in this office, the original of this letter
ruling is being sent to your authorized representative.

Sincerely yours,

Fne VA

Frances V. Sloan

Manager,

Employee Plans

Technical Group 3

Tax Exempt and Government
Entities Division

Enclosures:

Deleted copy of letter ruling
Form 437




