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DEPARTMENT OF THE TREASURY
INTERNAL REVENUE SERVICE ce &
WASHINGTON, D.C. 20224

TAX EXEMPT AND
GOVERNMENT ENTITIES

DIVISION

Ly

Date: AFR 0 7 2007 Contact Person:

¥

identification Number:

Telephone Number:
(202) 283-8954

T Ev: 3¢

Employer Identification Number:

Dear Sir or Madam:

This is in response to your letter dated December 31, 2001, in which you requested certain
rulings with respect to sections 507, 4941, 4942, 4943, 4944 and 4945 of the Iinternal Revenue

Caode.

B is an irrevocable, inter vivos charitable lead annuity trust that is a split interest trust
pursuant to section 4947(a)(2) of the Code. C is exempt under section 501(c)(3) of the Code
and is classified as a private foundation under section 509(a). C is the sole charitable
beneficiary of B. F, a non-exempt limited partnership, is the sole remainder beneficiary of B.

At the time of the creation of B, the donors (D and E) transferred to B w shares of common
stock, having a value of v. Upon the creation of B, D and E took a gift tax charitable deduction
under sections 170 and 2522 of the Code.

The 1996 agreement provides that B will continue in existence for 15 years and will pay C
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a guaranteed annual annuity payment of 11.399% or x. As of December 1, 2001, B had made
four annuity payments to C. If B continued under the terms of the 1996 agreement, it would
owe C eleven additional annual annuity payments totaling y. The 1996 agreement provides that
at the end of B’s fifteen year term, the trustees of B {the children of D and E) are to distribute the
remainder interest to the remainder beneficiary, F.

Due to appreciation in the value of B's assets since the inception of B, the current value of
B’s assets greatly exceed the amount needed to fund the remaining annuity obligation to C.
Accordingly, D and E, the trustees of B, C, and F desire to amend the 1996 agreement to
distribute a portion of the excess assets to F and pay the undiscounted remaining annuity
obligation to C aver a new annuity period. The purpose of the change is to move excess assets
from the restrictions the Code imposes on private foundations so that the assets can achieve
greater economic good by producing a greater return on investment and stimulating economic
activity in general, while at the same time providing more funds to C than mandated in the 1996
agreement.

Effective December 1, 2001, D and E, the trustees of B, C, and F executed an amended
and restated agreement which provides that B is to distribute B’s assets in excess of 110% of
the remaining undiscounted annuity obligations to F. The remaining undiscounted annuity
obligation will be paid in annual annuity installments over a new fifteen year term beginning
December 1, 2001, based on the annuity factor determined in accordance with the applicable
regulations and the December 2001 section 7520 rate, so that the remainder interest will be as
close to zero as possible.

As a result of the 2001 amendment, B will pay to C both the undiscounted remaining
annuity, plus a growth factor based on the section 7520 rate. Each of the annuity payments
under the 2001 amendment will be z more than the annuity payments under the 1996
agreement.

The 2001 amendment requires B to obtain a ruling from the Internal Revenue Service that
the distribution to the remainderman of trust of the excess assets does not violate any of the
Code’s restrictions on private foundations in sections 1941 through 4945, inclusive. In addition,
all parties will petition the state court having jurisdiction to approve the amendments to the 1996
agreement and the parties will make the state Attorney General a party to the proceedings to
protect the interests of C. If a favorable ruling letter and court authority is not granted by
December 31, 2002, the amended and restated agreement will be void and the 1996 agreement
will continue in effect. B wili not distribute the excess assets until the aforementioned conditions
are satisfied.

Section 507(a) of the Code states provides, in pertinent part, that the status of any
organization as a private foundation shall be terminated only if such organization notifies the
Secretary of its intent to accomplish such termination.

Section 507(c) of the Code Imposes a tax upon a private foundation that terminates its
private foundation status under section 507(a) of the Code.
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Section 4941 of the Code imposes a tax on each act of self-dealing between a disqualified
person and a private foundation.

Section 4942 of the Code imposes a tax on a private foundation for failure to distribute
income.

Section 4943 of the Code imposes a tax on a private foundation’s excess business
holdings in a business enterprise during any tax year.

Section 4944 of the Code imposes tax upon a private foundation which invest any amount
in such a manner as to jeopardize the carrying out of any its exempt purposes.

Section 4945 of the Code imposes tax upon a private foundation’s making of any taxable
expenditure under section 4945(d).

Section 4945(d)(5) of the Code defines the term “taxable expenditure” as any amount paid
or incurred by a private foundation for any purpose other than one specified in 170{c}2)B).

Section 4947(a)(2) of the Code provides that in the case of a trust which is not exempt
from tax under section 501(a), not all the unexpired interests in which are devoted to one or
more of the purposes described in section 170(c)(2)(b), and which has amounts in trust for
which a deduction was allowed under sections 170, 545(b)(2), 556(b)(2), 642(c), 2055,
2106(a)(2), or 2522, section 507 (refating to termination of private foundation status), section
508(e) (relating to governing instruments), section 4941 (relating to taxes on self-dealing)
section 4943 (relating to taxes on excess business holdings) except as provided in
subsection(b)(3), section 4944 (relating to investments which jeopardize charitable purposes),
except as provided in section 4947(b)(3), and section 4945 (relating to tax on taxable
expenditures), shali apply as if the trust were a private foundation.

Section 53.4947-1(e)(1) of the Foundation and Similar Excise Taxes Reguiations provides
that the provisions of section 507(a) shall not apply to a trust described in section 4947(a)(1) or
(2) by reason of any payment to a beneficiary that is directed by the terms of the governing
instrument of the trust and is not discretionary with the trustee or, in the case of a discretionary
payment, by reason of, or following, the expiration of the last remaining charitable interest in the
trust.

Section 53.4946-1(a){8) of the regulations provides that, for purposes of section 4941, the
term “disqualified person” does not include any organization described in section 501 {c)(3) (other
than an organization described in section 509(a)(4)).

Section 53.4945-6(a) of the regulations defines the term “taxable expenditure”, as used
under section 4945(d)(5) of the Code, to include any amount paid or incurred by a private
foundation for any purpose other than one specified in section 170(c)(2)(B). Thus, ordinarily only
an expenditure for an activity which, if it were a substantial part of an organization’s total
activities, would cause loss of tax exemption is a taxable expenditure under section 4945(d)(5).
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Section 53.4945-6(b)(v) of the regulations provides that any payment which constitutes a
qualifying distribution under section 4942(qg) of the Code or an allowable deduction under section
4940 ordinarily will not be treated as a taxable expenditure under section 4945(d)(5).

B’s distribution of excess assets to F and the payment of the new annuity amount to C will
not constitute a termination under 907(c) of B's private foundation status because section
53.4947-1(e)1 of the regulations specifically provides that the provisions of section 507(a) do not
apply to a trust described in section 4947 (a)(2 by reason of any payment that is directed by the
terms of the governing instrument of the trust and is not discretionary with the trustee. B's trust
agreement directs the terms of the payments to C and is not discretionary with B’s trustees.

B' s distribution of excess assets to F and the payment of the remaining undiscounted
annuity obligation to C will not be self-dealing under section 4941 because B, treated as a private
foundation described in section 501 (c)(3) of the Code, is not a disqualified person with respect to
C. Thus, B’s payment of the remaining undiscounted annuity obligation to C would not be an act
of self-dealing. There is no sale or exchange of property, C is merely agreeing to receive more
money.

The distribution of excess assets to F and the payment of the undiscounted amount of the
remaining annuities to C will not be an investment which jeopardizes charitable purposes under
section 4944 because the payment of the remaining annuities will be made to accomplish
charitabie purposes. Moreover, this transaction will be based on the amended trust agreement
approved by a court order and in a court action in which the state Attorney General is joined to
protect the interest of C. C will be protected from decline in the value of B's assets by the fact
that the undiscounted amount of the remaining annuities to C plus 10% will remain in B. There is
no investment, B is merely paying its obligations.

B's distribution of excess assets to F and the payment of the remaining undiscounted
annuity obligation to C will not subject B to tax on the undistributed income of a private
foundation under section 4942 because B is already subject to a payout requirement. Although
B's payout requirement has changed, the change is required by the amended agreement that will
have been approved by court order and the state Attorney General.

The distribution of excess assets to F and the payment of the remaining undiscounted
annuity obligation to C will not subject B to tax on excess business holdings under section 4943
because these payments to F and C will not result in B acquiring interests in business.

Moreover, B's expenditure to C as required under B’s trust instrument is in furtherance of a
section 170(c)(2)(B) purpose in fulfiliment of its charitable lead annuity requirement in its
governing instrument. Therefore there is no taxable expenditure under section 4945(d)(5) of the
Code relating to the proposed transaction.

Accordingly, based on the information furnished, we rule as foilows:

1. B's distribution of excess assets to F and the payment of the remaining undiscounted
annuity obligation to C at a new annuity amount based on the December 2001 section 7520




rate for a new 15 year period, wiil not constitute a termination of a private foundation under
section 507,

2. B's distribution of excess assets to F and the payment of the remaining undiscounted
annuity obligation to C at a new annuity amount based on the December 2001 section 7520
rate for a new 15 year period, will not be self-dealing under section 4941,

3. B’s distribution of excess assets to F and the payment of the remaining undiscounted
annuity obligation to C at a new annuity amount based on the December 2001 section 7520
rate for a new 15 year period, will not subject B to tax on the undistributed income of a
private foundation under section 4942,

4. The distribution of excess assets to F and the payment of the remaining undiscounted
annuity obligation to C at a new amount based on the December 2001 section 7520 rate for
a new 15 year period, will not subject B to tax on excess business holdings under section
4943,

o. The distribution of excess assets to F and the payment of the remaining undiscounted
annuity obligation to C at a new annuity amount based on the December 2001 section 7520
rate for a new 15 year period, will not be an investment which jeopardizes charitable
purposes under section 4944,

8. The distribution of excess assets to F and the payment of the remaining undiscounted
annuity obligation to C at a new annuity amount based on the December 2001 section 7520
rate for a new 15 year period, will not be a taxable expenditure under section 4945,

We are informing the Ohio TE/GE office of this action. Please keep a copy of this ruling in
your organization’s permanent records.

This ruling is directed only to the organization that requested it. Section 61 10(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.

If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name and
telephone number are shown in the heading of this letter.

Sincerely, )
Fmrt AV SOK

Gerald V. Sack
Manager, Exempt Organizations
Technical Group 4




