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Dear

This letter is in reply to your letter of October 3, 2001, requesting two rulings.
You first requested a ruling that the charitable lead interests in two charitable trusts
created under the Restated Trust will constitute unitrust interests within the meaning of
section 2055(e)(2)(B) of the Internal Revenue Code and section 20.2055-2(e)(2)(vii) of
the Estate Tax Regulations, the value of which, determined under section 20.2055-
2(f)(2)(v), will be deductible under section 2055. We declined to rule on the second
request.

FACTS:

On Date 1, Taxpayer established a revocable inter vivos trust (“Trust”) which
provides for her during her lifetime. On Date 2, Taxpayer completely restated the trust
(“Restated Trust”). Article I, Paragraph A of the Restated Trust provides that during
Taxpayer's life, the Trustee or successor trustees shall pay to Taxpayer or apply for her
benefit, the entire net income of the trust estate in annual or more frequent installments.
At the written request of Taxpayer, the Trustee or successor trustees shall pay to
Taxpayer so much of the principal of the trust estate as Taxpayer shall request in
writing. Article |, Paragraph B provides that in the event that Taxpayer becomes
incapacitated or disabled, the successor trustees shall distribute to her or for her
benefit, from income or principal, such sums as the successor trustees, taking into
consideration the other resources of Taxpayer, deem reasonably necessary for the
support, care, comfort and maintenance of Taxpayer in the standard of living to which
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she is accustomed. On Taxpayer’s death, the Trust becomes irrevocable.

Article |, Paragraph C provides that, upon the death of Taxpayer, the successor
trustees may pay from principal of the trust estate the last illness, funeral and burial
expenses of Taxpayer, and any and all debts of Taxpayer owing at Taxpayer’s death.
Paragraph C further provides that in the event there are insufficient assets in the
Taxpayer’s probate estate to satisfy specific, demonstrative or pecuniary bequests
provided for in Taxpayer’s will admitted to probate, the successor trustees shall satisfy
the gifts from the assets of the trust estate.

Article |, Paragraphs E and F provide that upon Taxpayer’s death, and after
various disbursements have been made under Article |, Paragraphs C and D, the
successor trustees are to divide the balance of the trust estate into two shares, and
distribute one share to Charitable Trust 1, a charitable lead trust, and one share to
Charitable Trust 2, also a charitable lead trust. Article I, Paragraph G provides that the
term of Charitable Trust 1 will begin upon the death of Taxpayer and terminate on the
Termination Date. Article I, Paragraph H provides that the term of Charitable Trust 2
will begin upon the death of Taxpayer and terminate on the Termination Date or on the
seventh year anniversary of Taxpayer’s death, whichever occurs first.

Article |, Paragraphs G and H provide that during the term of each charitable
trust, the successor trustees shall pay the Unitrust Amount each year in equal shares to
seven named charitable organizations that qualify under sections 170(c)(2) and
2055(a). Paragraphs G and H of Article | further provide that the Unitrust Amount for
each tax year is equal to five percent of the net fair market value of the trust assets
determined as of the first business day of the year (“Unitrust Amount”).

Article I, Paragraph | provides that payments of the Unitrust Amount for each tax
year shall be made annually at the end of each taxable year of Charitable Trust 1 and
Charitable Trust 2. The payments shall be made first from the ordinary taxable income
of the trust (including short-term capital gains) which is not unrelated business income
and, to the extent not so satisfied, from fifty percent of the unrelated business income,
the long-term capital gains of the trust, the balance of the unrelated business income,
the tax-exempt income, any accumulated income, and finally the principal of the trust, in
that order. Any net income for a taxable year in excess of the Unitrust Amount shall be
added to principal.

Article 1, Paragraph | further provides that for a short taxable year and for the
taxable year in which payments of the Unitrust Amount terminate, the successor
trustees shall prorate the Unitrust Amount on a daily basis in accordance with section
1.664-3(a)(1)(v) of the Income Tax Regulations. In the event that the net fair market
value of the trust assets as of the first business day of any taxable year has been
incorrectly determined and as a result a payment to charitable beneficiaries exceeds or
Is less than the payment required to be made, Article |, Paragraph | provides that within
a reasonable period after the final determination of the correct net fair market value the
successor trustees shall pay to charitable beneficiaries (in the case of an
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undervaluation) or shall be repaid by charitable beneficiaries (in the case of an
overvaluation) an amount equal to the difference between the amount which the
successor trustees should have paid if the correct valuation had been used and the
amount which successor trustees actually paid.

Paragraph | of Article | authorizes the successor trustees to accept, from the
successor trustees or any other person, additional contributions to the trust following
the initial contribution. For any taxable year in which an additional contribution is
received, the Unitrust Amount shall (subject to proration as provided above, if required)
be five percent of the sum of (1) the net fair market value of the trust assets as of the
first business day of such taxable year and (2) that proportion of the net fair market
value of the additional contribution as of the date of its transfer to the successor
trustees which the number of days in the period beginning with the date of such transfer
and ending with the earlier of the last day of the taxable year or the Termination Date
bears to the number of days in the period beginning with the first day of the taxable
year and ending with the earlier of the last day of the taxable year or the Termination
Date.

Paragraph | of Article | further provides that should an addition to either
charitable trust be made as a result of the death of an individual, the obligation to make
the payment with respect to such addition shall commence with the date of the death of
such individual, but the successor trustees may defer or may estimate the amount of
payments due charitable beneficiaries on account of such addition for the period from
the date of death until the end of the taxable year of the trust in which occurs the earlier
of the end of a reasonable period of administration or settlement of the estate of such
individual or complete funding of such addition. Additionally, Paragraph | provides that
in case the successor trustees defer or estimate the amount of payments due charitable
beneficiaries as the result of such addition, the amount which is payable to charitable
beneficiaries on account of such addition for the period described above shall be
retroactively determined within a reasonable period of time after the end of such period,
and the successor trustees shall pay to charitable beneficiaries (in the case of an
underpayment) or shall be repaid by charitable beneficiaries (in the case of an
overpayment) the amount of any difference between the amount properly payable and
the amount paid. For this purpose, the Unitrust Amount on account of such addition
shall be determined in accordance with the special method provided in section 1.644-
1(a)(5) (or the corresponding section of any subsequent U.S. Treasury Regulations).
Interest computed at the rate required by the said regulations shall be added to any
such difference.

Article 1, Paragraph | also provides that if one or more of the charitable
beneficiaries is not an organization described in sections 170(b)(1)(A), 170(c), 2055(a)
and 2522(a), at the time any payment is to be made to the charitable beneficiaries
under Article |, Paragraphs G and H, the successor trustees shall instead distribute
such payments to the other named charitable beneficiaries which are such
organizations, or if none, to one or more organizations described in said sections in
such proportions as the successor trustees shall select in the successor trustees’ sole
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discretion.

Paragraph | of Article | provides that the successor trustees shall make
distributions at such time and in such manner as not to subject either charitable lead
unitrust to tax under section 4942. The successor trustees shall not engage in any act
of self-dealing as defined in section 4941(d) and shall not make any taxable
expenditures as defined in section 4945(d). The successor trustees shall not acquire
any assets or retain assets which would, if acquired by the successor trustees, subject
the trusts to tax under section 4944, or retain any excess business holdings within the
meaning of section 4943(c) which would subject the trusts to tax under section 4943.

Upon Taxpayer’s death, the trusts become irrevocable. However, Article 1l
provides that the successor trustees may amend the Restated Trust at any time for the
sole purpose of enabling the charitable trusts to continue to qualify as charitable lead
unitrusts under section 2055(e)(2)(B).

Article |, Paragraphs G and H provide that upon the termination of each
charitable trusts, the remaining trust assets are to be distributed to the individual
beneficiaries named if then living, or if not, to the then living lawful issue of such
individual beneficiary on the principle of representation, or if not, in equal shares to
those individual beneficiaries who are then living.

LAW AND ANALYSIS:

Section 2055(a)(2) provides that for purposes of the federal estate tax, the value
of the taxable estate shall be determined by deducting from the value of the gross
estate the amount of all bequests, legacies, devises or transfers to or for the use of any
corporation organized and operated exclusively for religious, charitable, scientific,
literary, or educational purposes, no part of the net earnings of which inures to the
benefit of any private stockholder or individual.

Under section 20.2055-2(a), the amount passing to charity must be ascertainable
and determinable as of the date of death. Similarly, under section 20.2055-2(b)(1), if
the trustee is empowered to divert the property or fund, in whole or in part, to a
noncharitable purpose, the deduction is limited to that portion, if any, of the property
which is exempt from an exercise of the power.

Under section 2055(e)(2), the estate tax charitable deduction is not allowable
where an interest in property (other than an interest described in section 170(f)(3)(B))
passes or has passed from the decedent to a person, or for a use, described in section
2055(a), and an interest (other than an interest which is extinguished upon the
decedent’s death) in the same property passes or has passed (for less than an
adequate and full consideration in money or money's worth) from the decedent to a
person, or for a use, not described in section 2055(a), unless--

(A) in the case of a remainder interest, such interest is in a trust which is a
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charitable remainder annuity trust or a charitable remainder unitrust (described in
section 664) or a pooled income fund (described in section 642(c)(5)), or

(B) in the case of any other interest, such interest is in the form of a guaranteed
annuity or is a fixed percentage distributed yearly of the fair market value of the
property (to be determined yearly).

Under section 20.2055-2(e)(1)(i), in the case of decedents dying after December
31, 1969, where an interest in property passes from the decedent for charitable
purposes and an interest in the same property passes from the decedent for private
purposes, no deduction is allowed under section 2055(a) for the value of the interest
passing for charitable purposes unless the interest is a "deductible interest".

Under section 20.2055-2(e)(2)(vii)(a), the term "deductible interest" includes a
unitrust interest. A "unitrust interest" is a right to receive payment, not less often than
annually, of a fixed percentage of the net fair market value, determined annually, of the
property which funds the unitrust interest. The unitrust interest may be paid for a
specified term, or for the life or lives of named individuals, each of whom must be living
at the creation of the trust.

Under section 20.2055-2(e)(2)(vii)(b), a charitable interest is a unitrust interest
only if it is a unitrust interest in every respect. Under section 20.2055-2(e)(2)(vii)(d),
where a unitrust interest is in trust, the instrument may provide that income of the trust
in excess of the amount required to pay the unitrust interest shall be paid to or for the
use of a charity. Nevertheless, the amount of the deduction under section 2055 is
limited to the fair market value of the unitrust interest. Under section 20.2055-2()(2)(v),
the present value of a unitrust interest is determined by subtracting the present value of
all interests in the transferred property other than the unitrust interest from the fair
market value of the transferred property.

In this case, the amount of the unitrust interest payable with respect to
Charitable Trust 1 and Charitable Trust 2 will be equal to five percent of the net fair
market value of the trust assets, determined as of the first business day of the year, and
must be paid annually over the term of each trust. The Unitrust Amount will be
ascertainable and determinable, effective as of the date of Taxpayer's death. The
successor trustees are prohibited by the terms of Restated Trust from making any
unitrust payments to an organization that is not described in section 2055(a). The
successor trustees may not engage in any self-dealing, nor make any taxable
expenditures. Accordingly, based on the facts submitted and the representations
made, we conclude that the charitable interests in Charitable Trust 1 and Charitable
Trust 2 will constitute unitrust interests within the meaning of section 2055(e)(2)(B) and
section 20.2055-2(e)(2)(vii). Therefore, a deduction under section 2055(a) will be
allowed for the value of the unitrust interest, determined in accordance with section
20.2055-2(f)(2)(v) as of the date of Taxpayer’'s death.

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied
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concerning the tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or
referenced in this letter.

This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent. A copy of this letter
must be attached to any income tax return to which it is relevant. In accordance with
the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is being sent to the
taxpayer.

The rulings contained in this letter are based upon information and
representations submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury
statement executed by an appropriate party. While this office has not verified any of
the material submitted in support of the request for rulings, it is subject to verification on
examination.

Sincerely,

Lorraine E. Gardner

Assistant to the Branch Chief, Branch 4
Office of Associate Chief Counsel
(Passthroughs and Special Industries)

Enclosure (1)



