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This Chief Counsel Advice responds to your memorandum dated September 25,
2001. In accordance with I.R.C. 8§ 6110(k)(3), this Chief Counsel Advice should not
be cited as precedent.
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1) Whether the claimed deductions of a royalty payment from parent Taxpayer to
the Partnership is a partnership item, if Corporation X, a subsidiary of Taxpayer is a
partner in the Partnership?

2) Whether the claimed deduction of a royalty payment is an affected item if the
royalty payment is disallowed.

3) Whether legal and factual determinations related to the background of the
Partnership, and relevant to the disallowance of the royalty payment, are
partnership items, or may be determined in a deficiency proceeding against
Taxpayer.

4) Whether the TEFRA statute of limitations on assessments under section 6229
applies to items that are not partnership items or affected items.

CONCLUSIONS

1) The claimed deductions of royalty payments from Taxpayer to the Partnership
are non-partnership items because the deductions are not more appropriately
determined at the partnership level. Taxpayer would be regarded a partner under
TEFRA audit procedures, but is not a partner with regard to section 761(b). TEFRA
audit procedures do not apply. Therefore, deficiency procedures are applicable.

2) The deduction of a royalty payment is not an affected item because Taxpayer is
not a partner.

3) Legal and factual determinations related to the background of the Partnership,
relevant to the disallowance of the royalty payment, are not partnership items in this
case, and may be considered in the deficiency proceeding against Taxpayer.

4) Section 6229 provides a minimum period for assessment of any deficiencies
resulting from partnership items and affected items only.

FACTS

Taxpayer is the common parent of an affiliated group of corporations which files a
consolidated return. From 1993 through 1998 Taxpayer engaged in a “royalty-strip”
tax shelter. In 1993, Taxpayer contributed its fully amortized patents in A and B to
its wholly-owned subsidiary, Corporation X. At the same time, Taxpayer contributed
its stock in Corporation Y, a wholly-owned subsidiary, to Corporation X.

Corporation X subsequently contributed the patents and Corporation Y stock to the
Partnership for a partnership interest in the Partnership. Bank, a non-U.S.
taxpayer, contributed $ in cash to the Partnership for a partnership
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interest in the Partnership. From 1993 through 1998, Taxpayer continued to use
the patents. Taxpayer made and deducted royalty payments of approximately $
per year to the Partnership for the use of the patents.

The Partnership specially allocated a substantial percentage of its income from the
royalty payments to the Bank. The Bank paid no U.S. tax on these allocations. The
Partnership’s cash distributions to Bank equaled Bank’s normal lending rate plus
basis points. The Partnership contributed cash, representing the difference
between the Bank’s distributive share of the Partnership’s income and the
Partnership’s cash distributions to the Bank, to Corporation Y. Corporation Y
invested these funds in the notes of Taxpayer which resulted in a circular flow of
the funds back to Taxpayer.

Taxpayer's tax returns were audited. Due to an error on the part of the
Service, the Forms 872 to extend the statute of limitations for the Partnership and
Corporation Y were not properly executed, and the field has concluded that the
statute of limitations for these parties expired on Date 1.

The Forms 872 for Taxpayer and Taxpayer’s affiliated corporations were properly
executed, and the statute of limitations for those parties was extended. The
statute, however, was not extended with respect to partnership or affected items.
Consequently, any attack on the royalty-strip tax shelter must be directed at
Taxpayer.

Prior to the expiration of the Partnership’s statute of limitations, the field was
considering a number of arguments to attack the royalty-strip, including arguments
that (1) the Partnership was a sham, (2) the Bank was a lender rather than a
partner in the Partnership, (3) the underlying Partnership transactions lacked
economic substance, (4) the royalty payments from Taxpayer to the Partnership
were not ordinary and necessary expenses, (5) the allocation of the partnership
items did not have substantial economic effect, and (6) the amount of the royalty
deductions should be adjusted under section 482.

The IRS still plans to argue that the royalty payments from Taxpayer to the
Partnership were not ordinary and necessary expenses. In addition, the IRS would
like to make a deficiency argument that the royalty payments were not in substance
royalty payments, but were one step in the movement of funds that circled back to
Taxpayer. In making this argument, the IRS plans to present factual and legal
arguments related to the background of the Partnership, including the arguments
previously listed.

LAW AND ANALYSIS
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Issue 1:

Whether the claimed deduction of a royalty payment from parent Taxpayer to the
Partnership is a partnership item, if Corporation X, a subsidiary of Taxpayer is a
partner in the Partnership?

A) Whether royalty payments are partnership items.

Prior to the Tax Equity and Fiscal Responsibility Act of 1982 (TEFRA), any
examination of issues common to all partners, and any resulting adjustment, were
accomplished at the partner level, rather than at the partnership level. The Internal
Revenue Service was required to audit each partner’s return separately and its
determination as to the treatment of an issue for one partner was not conclusive for
any other partner. With the enactment of TEFRA, however, all adjustments to
“partnership items” are determined in a single proceeding at the partnership level
rather than at the partner level. The end result is consistent treatment of
partnership items on each partner’s return.

Section 6221 states that “[e]xcept as otherwise provided in this subchapter, the tax
treatment of any partnership item (and the applicability of any penalty, addition to
tax, or additional amount which relates to an adjustment to a partnership item) shall
be determined at the partnership level.”

A partnership item means, with respect to a partnership, any item required to be
taken into account for the partnership’s taxable year under any provision of subtitle
A to the extent regulations prescribed by the Secretary provide that, for purposes of
this subtitle, such item is more appropriately determined at the partnership level
than at the partner level. I.R.C. 8 6231(a)(3). Under section 6231(a)(4), a non-
partnership item is an item that is not (or is not treated as) a partnership item.

In the instant case, the proposed adjustments do not impact the tax treatment of a
partnership item. The deductions for royalty payments are not found on the
partnership return, but on Taxpayer’s return. Disallowance of the deductions is not
an issue common to the partners in the Partnership. In fact, this issue could not be
determined at the partnership level. Because the deduction cannot be determined
at the partnership level, it is not a partnership item.

B) Whether Taxpayer is a partner in the Partnership if Corporation X is a
partner.

Whether or not Taxpayer is treated as a partner in the Partnership, a partnership
proceeding is not necessary to determine the deduction of royalty payments,
because, as discussed above, the deduction is not a partnership item. Partnership
proceedings, however, generally must also be held prior to the determination of
affected items, as defined by section 6231(a)(5). See Roberts v. Commissioner, 94
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T.C. 853, 859-60 (1990). Whether or not the royalty payment deduction is an
affected item may depend, inter alia, on whether or not Taxpayer is a partner in the
Partnership.

The general definition of partner, as found in section 761(b), defines the term
“partner” as a “member of a partnership.” As explained below, Taxpayer is not a
member of the partnership simply because its subsidiary is a partner in the
Partnership.

Under Treas. Reg. § 1.1502-77(a), the common parent, for all purposes, is the sole
agent for each subsidiary in a consolidated group. Thus, it is appropriate to treat
the affiliated group as a single taxpaying entity for procedural purposes. See J&S
Carburetor Co. v. Commissioner, 93 T.C. 166, 168 (1989). The common parent,
however, is merely considered the agent for the group. This has no substantive
impact on the relationship between the common parent and the individual members
of the group. Thus, the fact that Taxpayer is the parent of Corporation X and
Corporation X is a partner in the Partnership does not make Taxpayer a partner in
the Partnership under section 761(b)."

Taxpayer would, however, be treated as a partner under section 6231(a)(2)(B). For
purposes of the TEFRA unified audit procedures, section 6231(a) defines the term
“partner” as, (A) a partner in the partnership, and (B) any other person whose
income tax liability under subtitle A is determined in whole or in part by taking into
account directly or indirectly partnership items of the partnership.

Each person who has a joint and several income tax liability as the result of income
from a partnership is treated as a partner under section 6231(a)(2)(B). See e.q.
Callaway v. Commissioner, 231 F.3d 106 (2d Cir. 2000); Dynamic Energy V.
Commissioner, 98 T.C. 48 (1992); Dubin v. Commissioner, 99 T.C. 325 (1992).
Each member of an affiliated group (the common parent and each subsidiary) is
severally liable for the entire amount of any tax liability determined for the
consolidated return. Treas. Reg. § 1.1502-6(a). Thus, under section
6231(a)(2)(B), Taxpayer would be a partner in the Partnership.

The definitions found in section 6231(a), however, apply only after a determination
that the TEFRA procedures for partnership audits found in sections 6221 through
6234 apply. If the TEFRA procedures are not otherwise applicable, the fact that an
individual or entity may be treated as a partner under section 6231(a)(2)(B), is

! Section 707(a) generally provides that if a partner engages in a transaction
with a partnership other than in his capacity as a member of the partnership, the
transaction shall, except as otherwise provided, be considered as occurring between
the partnership and one who is not a partner. Taxpayer is not a partner in the
Partnership for purposes of subchapter K generally and section 707(a) specifically.
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irrelevant. See generally Callaway v. Commissioner, 231 F.3d 106, 117 (2d Cir.
2000).

Status as a partner by virtue of section 6231(a)(2)(B) merely provides certain notice
and participation rights in a partnership proceeding under the TEFRA provisions,
when those procedures otherwise apply. Id. at 117. For example if TEFRA
procedures are applicable, the definition of partner under section 6231(a)(2)(B)
may bring a person into a partnership proceeding, I.R.C. § 6226(c), and bind that
person to the outcome of the partnership proceeding. 1.R.C. 88 6222(c);
6230(a)(1). Would-be status as a partner under section 6231(a)(2)(B), however,
cannot mandate whether the proceeding is subject to the TEFRA procedures, as
discussed further below.

Issue 2:

Whether the claimed deduction of a royalty payment is an affected item if the
royalty payment is disallowed.

Under the TEFRA definition, an affected item means any item to the extent the item
is affected by a partnership item. [.R.C. 8§ 6231(a)(5). The statutory definition and
the definition in the regulations contemplate an adjustment to a partner’s return.
When an FPAA is issued, deficiency notices directed to affected items must await
the outcome of a partnership proceeding. See Roberts v. Commissioner, 94 T.C.
853, 860 (1990). A partnership proceeding cannot be held outside the statute of
limitations for partnership items under section 6229. Id. If an FPAA is not issued,
and the statute of limitations on assessment of partnership items has expired, the
IRS must accept the partnership return as filed, but still may consider affected items
in a deficiency proceeding against a partner providing subject matter jurisdiction
exists. Id. at 860-861.

In Roberts v. Commissioner, the taxpayers were partners as defined under section
761(b) and section 6231(a)(2)(A). The statute of limitations on assessing
partnership items had expired. The Service asserted the taxpayers were not at risk
for certain royalty obligations and, consequently, disallowed claimed losses from
the partnership. As in this case, the Service made several arguments requiring the
court to consider documents and records at the partnership level.

The Tax Court determined that the resolution of the taxpayers’ amounts at risk was
an affected item. Even so, the Tax Court rejected the taxpayers argument that
partnership-level documents and records could not be considered in the context of
a deficiency proceeding. Id. at 862. The court held that it lacked jurisdiction only
to redetermine partnership items that the partnership was required to take into
account at the partnership level.
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Under Roberts an argument can be made that even if the adjustment to the royalty
payments is an affected item, it can still be challenged in a deficiency proceeding.

In this case, however, Taxpayer is not a partner in the Partnership under section
761(b). Thus, while the adjustments to the royalty payments may be related to
partnership items, they are not affected items. For example, suppose a taxpayer
who is not a partner under section 761(b) purchases a service from a partnership.
The taxpayer’s Schedule C business expenses are adjusted in an audit. The
adjustment to the taxpayer’s return requires a determination with regard to the
partnership’s income. Under TEFRA procedures, a determination with regard to the
partnership’s income is a partnership item. Treas. Reg. § 301.6231(a)(3)-1(a)(1)(i).
Because the taxpayer is not a partner, however, the IRS is not required to open a
partnership proceeding, but may simply adjust the taxpayer’s return. If, however,
the taxpayer were a partner under section 761(b), the IRS would be required to
open a partnership proceeding to make the adjustment to the partnership’s income
so that each partner’s return would be treated consistently.

As discussed above Taxpayer is not a partner under 761(b). The fact that
Taxpayer could be considered a partner under section 6231(a)(5) merely relates to
TEFRA procedural rules and cannot mandate a partnership proceeding. The
definition of affected item under section 6231(a)(5), like the definition of partner
under section 6231(a)(2)(B) is effective only in the context of a TEFRA partnership
proceeding. Thus, even assuming that the royalty payment deduction is affected by
a partnership item, it is not “an affected item” because the TEFRA definitions are
not applicable and because the adjustment does not affect a partner’s return.

Issue 3:
Whether legal and factual determinations related to the background of the

Partnership, relevant to the disallowance of the royalty payment, are partnership
items, or may be determined in a deficiency proceeding against Taxpayer.

The IRS arguments relevant to the disallowance of the royalty payments include,
(1) the Partnership was a sham, (2) the Bank was a lender rather than a partner in
the Partnership, (3) the underlying partnership transactions lacked economic
substance, (4) the royalty payments from Taxpayer to the Partnership were not
ordinary and necessary expenses, (5) the allocation of the partnership items did not
have substantial economic effect, and (6) the amount of the royalty deductions
should be adjusted under section 482.

It is likely that arguments (1), (2), (3), and (5) would be considered partnership
items in the context of a partnership proceeding. As we have indicated, however,
the court can consider facts and circumstances surrounding partnership
transactions in a deficiency proceeding. See Roberts, 94 T.C. at 862.
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It is not necessary to determine whether one or more of these issues must be
considered a partnership item. In this proceeding, the IRS is not asking the court to
redetermine partnership items that the partnership was required to take into
account at the partnership level. Moreover, the IRS is not adjusting a partner’s
return. Thus, it is not necessary to issue an affected item notice of deficiency
based on the determinations of a partnership proceeding. The IRS may simply
issue Taxpayer a statutory notice of deficiency with regard to the disallowance of
the royalty payment deductions. In a proceeding to redetermine asserted
deficiencies, the Tax Court may take into account all facts and circumstances that
bear upon the deficiency, including the arguments stated above. See Butler v.
Commissioner, 114 T.C. 276, 287 (2000); Estate of Mueller v. Commissioner, 101
T.C. 551, 556 (1993).

Issue 4:

Whether the TEFRA limitations on assessments under section 6229 apply to items
that are not partnership items or affected items.

By its terms section 6229(a) provides a limitation period “for assessing any tax
imposed by subtitle A with respect to any person which is attributable to any
partnership item or affected item for a partnership tax year.” (Emphasis added).

In view of our conclusion that the tax in this case is not attributable to a partnership
item or affected item, the TEFRA limitations on assessments under section 6229 do

not apply.

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS

This writing may contain privileged information. Any unauthorized disclosure of this
writing may have an adverse effect on privileges, such as the attorney client
privilege. If disclosure becomes necessary, please contact this office for our views.

CC:PA:APJP:B3 suggests you coordinate the TEFRA issues in this case with the
National Office. In addition, CC:PSI strongly suggests that the field request
assistance from the National Office regarding the substantive issues of this case.

Please call if you have any further questions.
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By:

Deborah A. Butler
Associate Chief Counsel
Susan T. Mosley

Senior Technician Reviewer
CC:PA:APJP:B3



