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Dear

This letter responds to your letter dated June 13, 2001, and subsequent
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correspondence, submitted by you as the authorized representative of Trust, requesting
a ruling under 8§ 664 of the Internal Revenue Code concerning the effect of the
reformation of Trust.

The information submitted states that Trust was established on D1. Trustis an
irrevocable trust intended to qualify as a charitable remainder unitrust (CRUT) under
8§ 664. Trust provides for quarterly unitrust payments to the donors of Trust, A and B,
during their lives and, after their deaths, to the survivor beneficiaries, C, D, and E, for
their lives, of an amount equal to the lesser of (a) the trust income for the taxable year
and (b) x% of the net fair market value of the trust assets, valued annually. In addition,
if the trust net income for any taxable year exceeds the unitrust amount, the annual
payment will include such excess net income to the extent the aggregate amounts paid
to the beneficiaries in prior years is less than x% of the aggregate net fair market value
of the trust assets for such years. Upon the deaths of the last of the survivor
beneficiaries, Trust will terminate and the entire principal balance will be paid to the
charitable remainder beneficiaries, free of trust.

The trustee of Trust proposes to reform Trust so that, beginning with the taxable
year following the “triggering event” date, which is D3, the unitrust amount shall be an
amount equal to x% of the net fair market value of the trust assets, with no “net income
makeup” provision. On D2, the trustee filed a petition to reform Trust in Court. On D4,
with the consent of the attorney general of State, Court granted permission for the
reformation of Trust.

When A and B created Trust on D1, 8 664(d)(2)(D) had not yet been added to
the Code by § 1089(b)(2) of the Taxpayer Relief Act of 1997, Pub. L. No. 105-34. Trust
would not have satisfied the requirements of § 664(d)(2)(D) on D1. As modified by the
Court order of D4, Trust does not satisfy the requirements of 8 664(d)(2)(D). The
trustee of Trust requests a ruling that the reformation of Trust will not cause Trust to fail
to qualify as a CRUT under § 664.

Section 664(d)(2)(A) provides that a CRUT is a trust from which a fixed
percentage (which is not less than 5 percent nor more than 50 percent) of the net fair
market value of its assets, valued annually, is to be paid, not less often than annually,
to one or more persons (at least one of which is not an organization described in
§ 170(c) and, in the case of individuals, only to an individual who is living at the time of
the creation of the trust) for a term of years (not in excess of 20 years) or for the life or
lives of such individual or individuals.

Section 664(d)(2)(B) provides that a CRUT may pay no amount other than the
payments described in § 664(d)(2)(A) and other than qualified gratuitous transfers
described in 8 664(d)(2)(C) to or for the use of any person other than an organization
described in § 170(c).
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Section 664(d)(2)(C) provides, in part, that following the termination of the
payments described in 8 664(d)(2)(A), the remainder interest in the trust is to be
transferred to, or for the use of, an organization described in § 170(c) or is to be
retained by the trust for such a use.

Section 664(d)(2)(D) provides that with respect to each contribution of property
to a CRUT, the value (determined under § 7520) of the remainder interest in such
property must be at least 10 percent of the net fair market value of such property as of
the date such property is contributed to the trust.

Section 664(d)(3) provides that notwithstanding the provisions of §8 664(d)(2)(A)
and (B), the trust instrument may provide that the trustee shall pay the income
beneficiary for any year (A) the amount of the trust income, if such amount is less than
the amount required to be distributed under 8 664(d)(2)(A), and (B) any amount of trust
income which is in excess of the amount required to be distributed under
8 664(d)(2)(A), to the extent that (by reason of § 664(d)(3)(A)) the aggregate of the
amounts paid in prior years was less than the aggregate of such required amounts.

Section 1.664-3(a)(1)(i)(f)(3) of the Income Tax Regulations provides that,
notwithstanding 8§ 1.664-3(a)(1)(1)(f)(2), if a trust either provides for payment of the
unitrust amount under a combination of methods that is not permitted under § 1.664-
3(a)(1)(i)(c), or provides for payment of the unitrust amount under only the method
prescribed in 8§ 1.664-3(a)(1)(i)(b), then the trust may be reformed to allow for a
combination of methods permitted under § 1.664-3(a)(1)(i)(c) without causing the trust
to fail to function exclusively as a charitable remainder unitrust under § 1.664-1(a)(4) or
to engage in an act of self-dealing under 8§ 4941 if the trustee begins legal proceedings
to reform by June 8, 1999. The triggering event under the reformed governing
iInstrument may not occur in a year prior to the year in which the court issues the order
reforming the trust, except for situations in which the governing instrument prior to
reformation already provided for payment of the unitrust amount under a combination of
methods that is not permitted under 8§ 1.664-3(a)(1)(i)(c) and the triggering event
occurred prior to the reformation.

Notice 99-31, 1999-1 C.B. 1185, provides, in part, that the deadline for special
reformations under § 1.664-3(a)(1)(i)(f)(3) is extended from June 8, 1999, until June 30,
2000.

Because the reformation of Trust met the requirements of § 1.664-3(a)(1)(i)()(3)
and Notice 99-31, we conclude that the reformation of Trust will not cause Trust to fail
to qualify as a CRUT under 8§ 664. No opinion is expressed concerning the federal tax
consequences of the facts described above under any other provision of the Code.
Specifically, we express no opinion as to whether Trust was or is a CRUT under § 664.
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This ruling is directed only to the taxpayers who requested it. Section 6110(k)(3)
provides that it may not be used or cited as precedent.

Pursuant to a power of attorney on file with this office, a copy of this letter is
being sent to the trustee of Trust.

Sincerely yours,

J. THOMAS HINES

Chief, Branch 2

Office of the Associate Chief Counsel
(Passthroughs and Special Industries)

Enclosures: 2
Copy of this letter
Copy for § 6110 purposes



