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SUBJECT: Self-Employment Tax on Proceeds from Video Poker

This Field Service Advice responds to your memorandum dated September 12,
2001. Field Service Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a
final case determination. This document is not to be used or cited as precedent.

DISCLOSURE STATEMENT

Field Service Advice is Chief Counsel Advice and is open to public inspection
pursuant to the provisions of I.R.C. § 6110(i). The provisions of § 6110 require the
Service to remove taxpayer identifying information and provide the taxpayer with
notice of intention to disclose before it is made available for public inspection.
I.R.C. 8§ 6110(c) and (i). Section 6110(i)(3)(B) also authorizes the Service to delete
information from Field Service Advice that is protected from disclosure under 5
U.S.C. 8 552 (b) and (c) before the document is provided to the taxpayer with
notice of intention to disclose. Only the National Office function issuing the Field
Service Advice is authorized to make such deletions and to make the redacted
document available for public inspection. Accordingly, the Examination,
Appeals, or Counsel recipient of this document may not provide a copy of this
unredacted document to the taxpayer or their representative. The recipient of
this document may share this unredacted document only with those persons whose
official tax administration duties with respect to the case and the issues discussed
in the document require inspection or disclosure of the Field Service Advice.

ISSUE

Whether proceeds received by an occupant of a business establishment in
exchange for providing space for video poker machines on the occupant’s premises
are includible in computing net earnings from self-employment?

CONCLUSION
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The proceeds received by an occupant of a business establishment in exchange for
providing space for video poker machines on the occupant’s premises are includible
In computing net earnings from self-employment.

FACTS

An owner of video poker machines enters into an arrangement to lease space from
the owner of a business establishment. In exchange for the lease of space, the
owner of the machines splits the proceeds from the machines with the business
establishment on a percentage basis.

LAW AND ANALYSIS

Section 1401 of the I.R.C. imposes a self-employment tax on an individual’s self-
employment income. Section 1402(b) provides that the term “self-employment
income” means the net earnings from self-employment derived by an individual,
subject to certain limitations not relevant here. Section 1402(a) provides, in part,
that the term “net earnings from self-employment” means the gross income derived
by an individual from any trade or business carried on by such individual, less the
deductions allowed which are attributable to such trade or business, with certain
exceptions.

Section 1402(a)(1) provides that there shall be excluded from net earnings from
self-employment the rentals from real estate and from personal property leased
with real estate together with deductions attributable thereto, unless such rentals
are received in the course of a trade or business with exceptions not applicable
here.

Treas. Reg. § 1.1402(a)-4(c)(1) provides that rentals from living quarters, where no
services are rendered for the occupants, are generally considered rentals from real
estate, except in the case of real estate dealers. However, Treas. Reg. 8
1.1402(a)-4(c)(2) provides that where services are rendered for the occupants,
payments for the use or occupancy of rooms or other space such as for the use or
occupancy of rooms or other quarters in hotels, boarding houses, or apartment
houses furnishing hotel services, or in tourist camps or tourist homes, or payments
for the use or occupancy of space in parking lots, warehouses, or storage garages,
do not constitute rentals from real estate. Consequently, such payments are
included in determining net earnings from self-employment. Generally, services are
considered rendered to the occupant if the services are primarily for the occupant’s
convenience and are other than those usually or customarily rendered in
connection with the rental of rooms or other space for occupancy only.

In Rev. Rul. 57-7, 1957-1 C.B. 435, an arrangement where a corporation placed
coin-operated machines in various locations with the permission of the occupant of
the premises in exchange for a stipulated percentage of the receipts from the
machines, after deduction of certain expenses, was held to constitute a lease of
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space. Furthermore, the percentage of the receipts paid to the occupant as lessor
constituted rental payments, for which the machine owner is required to issue a
Form 1099. Under the agreement, the occupant made change for customers and
paid out any prizes or winnings. The corporation paid the costs of installing and
repairing the machines, and any other expenses with respect to the machines. The
corporation reimbursed the occupant for any payouts and then paid the occupant
the agreed percentage of the balance.

Rev. Rul. 64-64, 1964-1 C.B. 320, was issued to amplify Rev. Rul. 57-7 to make it
clear that a rental of space under the circumstances set forth in Rev. Rul. 57-7 is
not considered to result in the payment of “rental from real estate” for purposes of
Self-Employment Tax Act (SECA). Rev. Rul. 57-7 relates only to the filing of
information returns, Forms 1096 and 1099.' Relying on Treas. Reg. § 1.1402(a)-
1(c)(1)(iii) (now Treas. Reg. § 1.1402(a)-4(c)(2), Rev. Rul. 64-64 held that the
remuneration received by the occupant of the premises does not constitute “rental
from real estate” within the meaning of SECA and is includible in computing the “net
earnings from self-employment” of the occupant.

This is currently the Service’s position with respect to SECA tax liability on
proceeds from the leasing of space for coin-operated machines. We note,
however, that the regulation cited in Rev. Rul. 64-64 deals with rentals from living
guarters which does not appear applicable to the leasing of space for coin-operated
machines. We believe the Service should reconsider the rationale of Rev. Rul. 64-
64 regarding how such transactions should be characterized with respect to SECA
tax liability on the proceeds of coin-operated machines.

If you have any questions, please contact me or at (202) 622-6040.

WILL E. MCLEOD

!in Manchester Music Company, Inc. v. United States, 733 F. Supp. 473 (D.N.H. 1990), the court
considered facts similar to Rev. Rul 57-7 and it rejected the reasoning of Rev. Rul. 57-7. See also
Williamson Music Company, Inc. v. United States, 90-2 U.S.T.C. (CCH) 150,370 (D. Minn. 1990), where
the court followed Manchester Music. In response to Manchester Music, Rev. Rul. 92-49, 1992-1 C.B.
433, states that the Service “will continue to take the position that an arrangement like that in Rev. Rul
57-7 is a lease of space upon which the amusements are placed.” Finally, in In Re: Acme Music
Company v. Internal Revenue Service, 196 B.R. 925, the Backruptcy Court found its facts to be similar
to those in Manchester Music and Williamson. The court rejected both Rev. Rul. 57-7 and the Rev. Rul.
92-49 premise that classification of the arrangement as a lease versus a joint venture was determinative
of whether a “payment” was made for purposes of Form 1099 reporting requirements.




