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This is in response to correspondence received through November 27,2001, submitted by your
authorized representative on your behalf requesting a ruling under section 4972 of the Internal
Revenue Code (the “Code”). The following facts and representations were submitted in
connection with your request.

Company A is a wholly owned subsidiary of Company B, a Country M corporation.
Company A and Company B and their subsidiaries form a controlled group of corporations under
Code section 414(b).

In order to facilitate international business operations, Company B has developed a transfer
policy in which employees of Company A and Company A’s US subsidiaries (“US Companies”)
are transferred on a temporary basis to Company B or Country M subsidiaries of Company B
(“Country M Companies). These assignments range from three to five years in length, after
which the employees return to the US Company. You represent, for purposes of this letter ruling,
that an employee transferred pursuant to this policy becomes a common law employee of the
Country M Company to which the employee is transferred and ceases to be a common law
employee of the US Company at the time of transfer.

Many of the transferred employees participate in qualified plans of Company A prior to their
transfer. Because these employees will not participate in a savings or retirement plan of the
foreign company, Company A would like to amend its plans (“US Qualified Plans”) to provide
that transferred employees will continue to participate in the plans during the period of transfer.
None of the Country M Companies will adopt the US Qualified Plans with respect to the
transferred employees.
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Based on the above facts and representations, you request a ruling that even assuming the
contributions described above are not deductible under section 404, the excise tax under Code
section 4972 is not applicable with respect to these nondeductible contributions.

Regarding your ruling request, Code section 4972(a) imposes an excise tax equal to ten
percent of the nondeductible contributions made to any qualified employer plan.

Code section 4972(c)(l) generally defines the term “nondeductible contributions” as the
excess of the amount contributed for the taxable year by the employer to the plan over the
amount allowable as a deduction under section 404 for such contributions.

As indicated above, Code section 4972 imposes an excise tax on the excess of the amount
contributed over the amount allowable as a deduction under section 404. The focus of section
4972 is on the “amount” allowable as a deduction and not the amount “deductible.” In other
words, if the amount of the contribution does not exceed the deductible limit, the excise tax does
not apply. In this case, if the amount of the contributions for the transferred employees does not
exceed the deductible limit (assuming deductibility), then the contributions do not exceed the
amount allowable as a deduction and the section 4972 excise tax does not apply. Accordingly,
we rule with respect to your ruling request that no excise tax under section 4972 is applicable
with respect to the nondeductible contributions to the extent that the contributions do not exceed
the deductible limit under section 404(a).

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Code section 6110(k)(3)  provides
that it may not be used or cited as precedent.

Pursuant to a power of attorney on file with this office, the original ruling letter is being sent
to your authorized representative. Should you have any concerns regarding this letter, please
contact

John
e

ieci, Manager
Emp yee Plans Technical Group 1
Tax Exempt and Government Entities Division
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