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Dear                    :

This is in response to your letter dated May 22, 2001, requesting a ruling under §
2041(a) of the Internal Revenue Code.

In 1983, Grantor created a revocable trust, Trust.  Trust was finally amended on
Date 1, and became irrevocable on Grantor’s death,  Date 2.  After the death of
Grantor, the trust provides for the creation of a “Family Trust.”  Under the terms of the
Family Trust, the trustee is to pay the trust income to Grantor’s daughter, Daughter, for
life.  The trustee also has the power to invade corpus for Daughter’s health and
maintenance in reasonable comfort.  The trust further provides in article FOURTH,
SECTION 2:

Upon the death of [Daughter] if she survives the settlor, the Family
Trust shall be held in trust hereunder or distributed to or in trust for such
one or more of settlor’s descendants with such powers and in such
manner and proportions as [Daughter] may appoint by her will making
specific reference to this power of appointment.

Article FOURTH, SECTION 3 provides that upon Daughter’s death, any part of
the Family Trust which is not effectively appointed is to be distributed per stirpes to
Daughter’s then living descendants, or if none, then per stirpes to Grantor’s then living
descendants. 

Daughter died Date 3 and exercised her power of appointment in favor of her
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adult children, outright.

You have requested a ruling that the testamentary power of appointment granted
to Daughter over Trust is not a general power of appointment within the meaning of 
§  2041(b)(1) and, therefore, the existence, exercise, failure to exercise, or partial or
complete release of the power of appointment will not cause the value of the property in
Trust to be included in Daughter’s gross estate under § 2041(a).  

Section 2041(a)(2) provides that the value of the gross estate includes the value
of all property with respect to which the decedent has at the time of his death a general
power of appointment created after October 21, 1942, or with respect to which the
decedent has at any time exercised or released such a power of appointment by a
disposition which is of such nature that if it were a transfer of property owned by the
decedent, the property would be includible in the decedent's gross estate under §§
2035 to 2038, inclusive. For purposes of § 2041(a)(2), the power of appointment is
considered to exist on the date of the decedent's death even though the exercise of the
power is subject to a precedent giving of notice or even though the exercise of the
power takes effect only on the expiration of a stated period after its exercise, whether or
not on or before the date of the decedent's death notice has been given or the power
has been exercised.  

Section 2041(b)(1) provides, with exceptions not relevant here, that the term
"general power of appointment" means a power that is exercisable in favor of the
decedent, his estate, his creditors, or the creditors of his estate.  

Section 20.2041-1(c)(1) of the Estate Tax Regulations provides that the term
"general power of appointment" as defined in § 2041(b)(1) means any power of
appointment exercisable in favor of the decedent, his estate, his creditors, or the
creditors of his estate.  Section 20.2041-1(c)(1)(a) provides that a power of appointment
is not a general power if by its terms it is exercisable only in favor of one or more
designated persons or classes other than the decedent or his creditors, or the
decedent's estate or the creditors of his estate.  

In this case, Daughter may appoint by will to the class consisting of Grantor's
descendants.  Because Daughter’s power of appointment is a testamentary power,
Daughter may not appoint any part of the trust to Daughter or to Daughter’s creditors
during Daughters’s life.  In addition, based on the terms of the trust instrument, the
reference to "[Grantor's] descendants" as a permissible class of appointees of
Daughter’s testamentary power is properly viewed as not including Daughter’s estate or
Daughter’s creditors after Daughter’s death.  

Accordingly, based on the information submitted and the representations made,
we conclude: (1) Daughter’s testamentary power of appointment over the principal of
the Trust does not constitute a general power of appointment within the meaning of
§ 2041(b)(1); and (2) the existence, exercise, failure to fully exercise, or partial or
complete release of Daughter’s power to appoint the principal of the Trust will not cause
the value of the property in the Trust to be included in Daughter’s gross estate under §
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2041(a).

This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it.  Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent.  

In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this
letter is being sent to the taxpayer. 

Sincerely yours,
Lorraine E. Gardner
Acting Senior Technician Reviewer
Branch 4
Office of Associate Chief Counsel
(Passthroughs and Special Industries)

Enclosure
     Copy of letter for section 6110 purposes


